- Πόντοι
- 418
Έχει ακούσει κανένας ποτέ για τον Κύκλο των 5ων? βοηθάει κάπου εδώ?
Στο "σε ποιες κλιμακες βρίσκονται οι νότες x, y;"βοηθάει κάπου εδώ?
Παντου βοηθαει. Κ αν βοηθαει μια να τον μαθεις, βοηθαει 100 να μαθεις να τον διαβαζεις κ να οργανωνεις σχεδον ολη τη θεωρια, ερμηνευοντας τον.Έχει ακούσει κανένας ποτέ για τον Κύκλο των 5ων? βοηθάει κάπου εδώ?
Διαλεξες ημι πολυπλοκο παραδειγμα, γι'αυτο.Ένα διάστημα μπορεί να το συναντάμε σε μια αρμονική ελάσσονα αλλά όχι σε κάποια μελωδική και αντίστροφα?
Μπορεί να το συναντάμε και σε αρμονική και σε μελωδική ελάσσονα.. ?
Μπορεί να το συναντάμε στην ανιούσα της μελωδικής αλλά όχι στην κατιούσα αυτής?
μήπως όταν λέμε ότι το τάδε διάστημα το συναντάμε στην τάδε μελωδική ελάσσονα πρέπει να διευκρινίζουμε αν αναφερόμαστε στην ανιούσα ή στην κατιούσα ή και στα δύο?
Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται περίπλοκα...
Ναι, το δείξαμε ήδη αυτό στο παράδειγμα που πιάσαμε. Ρε φα# έχει η λα μελωδική μινόρε στο ανέβασμα. Η λα αρμονική όμως όχι.Ένα διάστημα μπορεί να το συναντάμε σε μια αρμονική ελάσσονα αλλά όχι σε κάποια μελωδική και αντίστροφα?
Μπορεί να το συναντάμε και σε αρμονική και σε μελωδική ελάσσονα.. ?
Κι εδώ ναι. Λα σι ντο ρε μι φα# σολ# λα σολ φα μι ρε ντο σι λα.Μπορεί να το συναντάμε στην ανιούσα της μελωδικής αλλά όχι στην κατιούσα αυτής?
Υπάρχουν ασκήσεις και ασκήσεις. Τις ασκήσεις τις τυπολατρικές δεν τις συμπαθώ. Προσωπικά, μου αρκεί η απάντηση που θα αναφέρει τις ματζόρε και τις σχετικές μινόρε. Τους χειρισμούς και τις εκφάνσεις της μινόρε είτε ως μελωδικής στο ανέβασμα, είτε ως φυσικής στο κατέβασμα, είτε ως αρμονικής στο ανεβοκατέβα τους θεωρώ περιστασιακούς.μήπως όταν λέμε ότι το τάδε διάστημα το συναντάμε στην τάδε μελωδική ελάσσονα πρέπει να διευκρινίζουμε αν αναφερόμαστε στην ανιούσα ή στην κατιούσα ή και στα δύο?
Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται περίπλοκα...
Για παράδειγμα:
Να βρείτε σε ποιές κλίμακες συναντάμε το διάστημα ΣΙb-ΦΑ# ? χαχα
E, λοιπόν αυτό το διάστημα φυσικά δεν το συναντάμε σε καμία ματζόρε!
Όμως το συναντάμε στην Σολ ελάσσονα μελωδική!!
Την απάντηση στη δίνει ο τρόπος με τους κανόνες που παρέθεσα όπου σου λέει πως θα βρεις τις ελάσσονες που ανήκει ένα 5ης αυξημένο διάστημα (όπως είναι το ΣΙb-ΦΑ#) ενώ δεν υπάρχουν μείζονες!
Ελπίζω να σας άρεσε το παράδειγμα
Για παράδειγμα:
Να βρείτε σε ποιές κλίμακες συναντάμε το διάστημα ΣΙb-ΦΑ# ? χαχα
E, λοιπόν αυτό το διάστημα φυσικά δεν το συναντάμε σε καμία ματζόρε!
Όμως το συναντάμε στην Σολ ελάσσονα μελωδική!!
ΣΟΛ αρμονική μινόρε?άρα ΣΟΛ μελωδική ελάσσονα.
ΣΟΛ αρμονική μινόρε?
Ό,τι λειτουργεί για τον καθένα. Πάντως κι εγώ της "μηχανικής" μεθόδου είμαι στην ουσία. Αναζητώ σε ποιες βαθμίδες μπορούν να υπάρξουν τα ζητούμενα διαστήματα για κάθε κλίμακα, και τις βάζω στην άκρη.Νομίζω είναι πιο γρήγορο τελικά
Τελικά έχεις αρχίσει μόνος σου θεωρία κιλλμπιλ;