- Πόντοι
- 2,148
Μωρε καλα ειπα εγω 5ης
Πολύ ωραία ερώτηση!Μια απορία στα μουσικά διαστήματα.
Το διάστημα ΦΑ-ΣΙ είναι 4ης αυξημένο. Τι διάστημα όμως είναι το ΦΑb-ΣΙ ή το ΦΑ-ΣΙ# ?
Η F#maj έχει E# μεγάλη έβδομη, όμως. Δεν έχει F φυσική.δηλαδή δεν είναι η Ε#
Αυτό που λές είναι σωστό, η F# όμως (Root) υπάρχει σαν φυσική χειροπιαστή νότα πάνω στο όργανο, οπότε μπορούμε να την ορίσουμε, (ενώ η η Fb από πάνω δεν υπάρχει σαν νότα) μετά η εβδόμη της όπως και να έχει θα πρέπει να είναι εφτά νότες πάνω από αυτήν, άρα θα είναι η E, δεν μπορούμε να πούμε ότι η μεγάλη έβδομη της F# είναι η F, θα γράψουμε Ε# αλλά θα πατήσουμε FΗ F#maj έχει E# μεγάλη έβδομη, όμως. Δεν έχει F φυσική.
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου και δεν το θεωρώ λάθος.(ενώ η η Fb από πάνω δεν υπάρχει σαν νότα)
Η Σολ ντιμινουίτα, ...από την Σολ έως την έβδομή της την Φα έχει δύο φυσικά ημιτόνια μέσα γιαυτό και πολύ σωστά η εβδομη έχει δύο υφέσεις 7bb. Άλλο αυτό και άλλο το το Fb τονικήΚαταλαβαίνω το σκεπτικό σου και δεν το θεωρώ λάθος.
Σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι εσύ τη θεωρία.
Σκέψου το αλλιώς, όμως.
Η Σολ ντιμινουίτα έχει διπλή ύφεση στην έβδομη.
Δηλαδή Φα δίεση διπλή ύφεση.
Όταν τη σκέφτεσαι αυτομάτως όμως λες Σολ-Σι ύφεση-Ντο δίεση-Μι.
Δεν λες Ρε ύφεση-Φα δίεση διπλή ύφεση.
Δεν υπάρχει κάπου τονική. Το διάστημα μεταξύ δύο φθόγγων είναι αυθαίρετο.Άλλο αυτό και άλλο το το Fb τονική
Δεν υπάρχει κάπου τονική. Το διάστημα μεταξύ δύο φθόγγων είναι αυθαίρετο.
Θα το έκανα εντιτ στην προηγούμενη μου απάντηση, αλλά ας το κάνω εδώ.
Ας πάρουμε όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να στέκει η γραφή φα ύφεση.
Ως τονική. Όχι
Ως δεύτερη. Όχι. Εκτός αν παίζεις μι ύφεση ουσάκ.
Ως τρίτη. Μόνο από ρε ύφεση μινόρε, αλλά εκεί πέφτουμε πάνω στο σι διπλή ύφεση οπότε όχι.
Ως τέταρτη, από ντο ύφεση ματζόρε.
Ως πέμπτη, όχι.
Ως έκτη, από λα ύφεση μινόρε.
Ως έβδομη, όχι, εκτός αν είναι έβδομη μικρή στη Σολ ύφεση ματζόρε πχ, αλλά είμαστε στην περίπτωση ντο ύφεση ματζόρσ και πάλι.
Εγώ έτσι όπως τέθηκε το ερώτημα κατάλαβα ότι η Fb είναι η τονική και η Β η τέταρτη από την τονική της και επ΄' αυτού ανέφερα , τώρα αν είναι απλά μεταξύ δύο φθόγγων τότε είναι 4η με διπλή δίεση
εγώ πιστεύω ότι το Fb δεν μπορείς να το αναφέρεις στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί είναι η τονική και σαν τονική δεν υπάρχει Fb,
Ερώτηση: πείτε μου μία κλίμακα που έχει 4##
C - D - E - F## (όχι G) - G# - A - B - C.
Για σκέψου τις βαθμίδες εδώ.
Ποια κλίμακα είναι;