Neeq,
Καταρχήν πρέπει να καταλάβεται όλοι σας ότι όπως και να νομίζεται ότι είναι τα πράγματα η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι καλιτέχνες πρέπει να ζήσουν. Και αυτό δεν τους κάνει Βανδοβισσυ ή κάτι άλλο. Τους κάνει ανθρώπους με ευθύνες, οικογένειες, πρόβληματα και άλλα. Και σίγουρα αυτό δεν υποβιβάζει την τέχνη τους στο ελάχιστο.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία, εκτός της άγνοιας για να πάρεις κάτι που κοστίζει τσάμπα (εκτός αν σου το δώσουν, έτσι; ). Το ότι μπορείς να το κάνεις τόσο εύκολα, δεν το κάνει ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό, ούτε 'σωστό' (<- ") ούτε τίποτε τέτοιο. Φυσικά και όλοι (και το πιστεύω αυτό) έχουν χρησιμοποιήσει πειρατικά προγράμματα, μουσικές, ταινίες, κλπ. Δηλαδή δε ξέρω άνθρωπο που να έχει βρει ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ TETRIS! Πολύ απλά! Και το MS DOS σε αντεγραμμένες δισκέτες 5 1/4 το είχα...
Σιγά αυγά όμως. ΔΕΝ ήξερα άλλο τρόπο! Δεν είχα ενημέρωση. Τώρα που έχω, και έχεις, γιατί να συνεχίσεις να κατεβάζεις παράνομα τραγούδια (όχι εσύ προσωπικά);
Πέραν του νομικού πλαισίου (που μπάζει, το ξάναλέω):
1. Αν σου αρέσουν, έχουν αξία και άρα πρέπει να πληρώσεις.
2. Σου αρέσουν, αλλά δεν έχουν αξία γιατί είναι βλακίες (τότε πώς σου αρέσουν, και γιατί να τα κατεβάσεις; )
3. Το ιντερνετ και το youtube βοήθησε στις πωλήσεις. Ε και; Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι εσύ που έβαλες 10 views στο youtube πρέπει να το έχεις και στο ipod σου?
4. Υποστηρίζεις ότι είναι έμποροι, είναι βρώμικοι, έχουν λεφτά, κλπ. Πέραν του ότι ΔΕΝ έχεις κανένα στοιχείο για το τι λεφτά βγάζει ο κάθε καλιτέχνης, επιπλέον δεν έχεις και κανένα
ΗΘΙΚΟ δικαίωμα να αποφασίσεις εσύ αν θα πληρωθεί ή όχι, αν τα παιδιά του θα πάνε σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο, αν τα βάλει χρυσά δόντια, κοκ. Αντίθετα και
ηθικά ο καλιτέχνης πρέπει να αμοιφθεί για την δουλειά του, την εκπαίδευσή του, τον κόπο και ιδρώτα του, τα βυζιά του (γιατί όχι άλλωστε; ), τον μανατζέρ του. Το ίδιο και η εταιρία που βάζει ένα τεράστιο % της επιτυχιάς σε κάθε τραγούδι.
5. Λες ότι δε θες να υποστηρίξεις τις "κακές" εταιρίες, κλπ. Πολύ ωραία λοιπόν. Κατέβασε το open office, το linux, το Krystal, και άκου μουσική όλη μέρα στο youtube. Σύμφωνοι; Αλλά μην κατεβάσεις το Windows 7, το MS Office και το Nuendo 3, και γιατί δε τα χρειάζεσαι (95% αυτών που έχουν το Nuendo να μην πω τι το κάνουν)), αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι αυτό που κάνουν οι "κακές" εταιρίες είναι καλό τελικά (αφού το θέλεις), απλά δε θες να το πληρώσεις.
Όπως και να το δεις, ηθικά δε βγαίνει, οικονομικά δε βγαίνει, νομικά δε βγαίνει.
Και βέβαια υπάρχουν διαβαθμίσεις, και δε νομίζω ότι κανείς μας είναι άγιος... Αλλά άλλο το να κατεβάσεις:
* 10 τραγούδια το χρόνο
* 264 ταινίες, σύνολου 2 ΤΒ
* Προγράμματα με τα οποία θα κάνεις δουλειά και θα πάρεις χρήματα
* ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ και πουλήσεις προγράμματα, μουσική, κλπ (όπως πχ κάνει πλαγίως η ιστορία με τα torrents (τόσο traffic που έχει βγάζει τα κέρατά του. Βλέπε pirate bay).
σύμφωνώ ότι κάποιοι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Αλλά ποιά είναι η πρότασή ΣΟΥ (εσένα, neeq, και του OP), για τα πνευματικά δικαιώματα; Προσωπικά (και ξέρεις τις δουλειές μου) πονάω για κάθε δουλειά που κάνω, την αγαπώ, και τα δικά μου και αυτά που εκδίδω! ηθικά λοιπόν, και πνευματικά είναι δικά μου και τα θέλω δικά μου και θέλω να αμοιφθώ από αυτά! Βρες μου ένα τρόπο και ευχαρίστως να ακολουθήσω!
Αλλά οι μαλακίες (και συγνώμη αφεντικό, αλλά αξίζει η λέξη) του pirate bay, να είναι τα πνευματικά δικαιώματα για 5 χρόνια, κλπ... είναι ακριβώς αυτό που είπα! Λες και μετά από 5 χρόνια το τραγούδι που έγραψα για τη γυναίκα μου δε θα έχει την υπέροχη αξία που έχει τώρα και θα μπορεί να το πάρει ο κάθε μπάσταρδος να το κάνει ότι θέλει...
moved (ndnikola): εδώ είναι η απάντηση του neeq στην οποία αναφέρεσαι
Ούπςςςς. σορρυ
α, δεν πειράζει. απλώς κάνω τη δουλειά μου