Ούτε κι εγώ συμφωνώ με τον boukas για το Black Album.
Ήταν το πιο "pop" (τηρουμένων των αναλογιών φυσικά) album τους ως εκείνη την εποχή, με πιο "στρογγυλή" παραγωγή και πιο βατές δομές/συνθέσεις, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση (για μένα) ούτε ρηχό, ούτε κατώτερο "ποιοτικά" από τα προηγούμενα.
Καλώς ή κακώς, έβαλε το μέταλ σε πολλά στερεοφωνικά, των οποίων οι κάτοχοι μέχρι τότε απαξιούσαν να ασχοληθούν με το είδος. Με ό,τι καλό και ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται:
- Κάποιοι το αντιμετώπισαν σαν ευκολόπεπτο μουσικό προϊόν, "κολλώντας" στα 2-3 mega hits, και προσέθεσαν τους metallica στην λάιτ και "άψαχτη" για κάποιους λίστα με τα μουσικά τους ακούσματα. Αυτό πιστεύω ενόχλησε πολλούς "παραδοσιακούς" μεταλάδες-ροκάδες και αντιμετωπίζουν το δίσκο ως όχι καλό. Είναι κλασικό φαινόμενο κάποιος που "παλεύει" μαζί με άλλους λίγους σε ένα χώρο, μόλις αυτός ο χώρος "ανοίξει" και γίνει πιο εμπορικός (και μπει η σάρα και η μάρα) να "ξενερώνει" και καμιά φορά να "κατηγορεί" το προϊόν που ευθύνεται για αυτό το γεγονός. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσάψει κανείς στο Black Album
αν δεν ήταν παράλληλα και ένας καλός δίσκος. Γνώμη μου είναι ότι ήταν πολύ καλός, οπότε τα άλλα δεν με πολυαπασχολούν.
- Για κάποιους όμως το συγκεκριμένο άλμπουμ, άνοιξε ένα νέο ορίζοντα που μέχρι τότε τους ξένιζε. Προσωπικά, δεν άκουγα και δεν ακούω πολύ μέταλ. Χωρίς όμως αυτόν το δίσκο, θα είχα χάσει σίγουρα πολλά διαμάντια του χώρου, καθώς και το
όποιο "αυτί" διαθέτω αυτή τη στιγμή για να μπορέσω να δεχθώ με μεγαλύτερη υπομονή ένα τέτοιο άκουσμα. Έχοντας "λιώσει" το Black Album στην εφηβεία μου, πήγα προς τα πίσω, άκουσα και εκτίμησα (περισσότερο από το Black) τους προηγούμενους δίσκους. Και μετά ήρθε το Load. ;D Και βεβαίως, μετά ήρθαν και άλλα συγκροτήματα.
Πιστεύω λοιπόν, ότι (όπως σε όλα τα πράγματα) είναι θέμα του καθενός το πως θα διαχειριστεί το όποιο ερέθισμα του παρουσιαστεί. Το Black Album πάντως πιστεύω ότι ήταν ένα καλό ερέθισμα.
Όπου και να τοποθετεί "ποιοτικά" κανείς αυτό το δίσκο, πιστεύω ότι μάλλον αντικειμενικά υπήρξε ένας ιστορικός δίσκος του μέταλ, για πολλούς και διάφορους λόγους, και άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό (όχι ότι παρατήρησα... ασέβεια ;D σε αυτά που διάβασα, εννοείται!)