Led Zeppelin. Πόσο αυθεντικοί ήταν;

@ Waterfall-K :

Waterfall-K είπε:
Ντιπ Περπλ φορ εβερ.
reading2.gif

End of story.

Case Closed.
1966…

Μια άγνωστη jazz-ιστρια η Αstrud Gilberto είχε γράψει αυτό το κεντρικό θέμα.

Έπαιξε μαζί της ως session πιανίστας ο Jon Lord….

Astrud Gilberto - Maria Quiet

1972…

Αυτό όμως που μπορεί να μην ξέρατε, είναι ότι 6 χρόνια μετά…

Κατά την εγράφη του Machine Head o Jon Lord ενθυμήθηκε το κεντρικό θέμα της πρώην εργοδότριας του και το «απαλλοτρίωσε προλεταριακά»…

Το ακόλουθο άσμα πιστεύω ότι θα σας είναι γνωστό… 

Smoke On The Water Lyrics

Smoke On The Water Lyrics

Κάτι πιο ενδιαφέρον για τους Deep Purple?...

Ο Vince Wallace είχε γράψει το Bombay Calling το 1962 το οποίο είχε δεχτεί επανεκτελέσεις από τους:

Orkustra - Bombay calling

recorded in 1967

και τους

It's A Beautiful Day - Bombay Calling

It's A Beautiful Day - Bombay Calling

recorded in 1967

Όμως έτυχε η τραγουδίστρια των It's A Beautiful Day να δημιουργήσει ερωτικό δεσμό με τον Jon Lord…

Οπότε ευλόγα καταλαβαίνετε ποια ήταν η συνέχεια…   

Deep Purple - Child in Time HD 1970 ( UK TV show ) full version

Deep Purple - Child in Time HD 1970 ( UK TV show ) full version

Ηθικό δίδαγμα προς πιανίστριες – τραγουδίστριες:

«Σε έναν τόσο καλό “πληκτρά” σαν τον Jon Lord δεν μπορείς -και δεν πρέπει…- να εμπιστεύεσαι ούτε και τον …. σου»

Καλό Πάσχα  σε όλους

gdevelek είπε:
Ο ροκ μουσικός δεν είναι επαγγελματίας με την έννοια που είναι ένας καρδιοχειρούργος. Και η ροκ μουσική - ειδικά στα live - δεν είναι μια απόδειξη ενός μαθηματικού θεωρήματος που υποχρεωτικά πρέπει να είναι αλάνθαστη από την αρχή ως το τέλος ειδάλλως χάνει κάθε αξία και καταρρέει.

Είναι κάτι πολύ πιο φευγάτο, κάτι που περισσότερο το νιώθεις και το βιώνεις παρά το καταλαβαίνεις, έχει να κάνει με φαντασία, με συναίσθημα, με δημιουργία, και σ' αυτούς τους τομείς οι Led Zeppelin έχουν γράψει χρυσή ιστορία με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στα ελάχιστα "ιερά" ονόματα της ροκ.
+lips  ;D

gdevelek είπε:
Σαν να έχεις παρακολλήσει με το θέμα "επαγγελματισμός" και "λάθη στα live"...

Ο ροκ μουσικός δεν είναι επαγγελματίας με την έννοια που είναι ένας καρδιοχειρούργος. Και η ροκ μουσική - ειδικά στα live - δεν είναι μια απόδειξη ενός μαθηματικού θεωρήματος που υποχρεωτικά πρέπει να είναι αλάνθαστη από την αρχή ως το τέλος ειδάλλως χάνει κάθε αξία και καταρρέει.

Είναι κάτι πολύ πιο φευγάτο, κάτι που περισσότερο το νιώθεις και το βιώνεις παρά το καταλαβαίνεις, έχει να κάνει με φαντασία, με συναίσθημα, με δημιουργία, και σ' αυτούς τους τομείς οι Led Zeppelin έχουν γράψει χρυσή ιστορία με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στα ελάχιστα "ιερά" ονόματα της ροκ.
Δεν ειναι επαγγελματικο το ροκ;ναι μωρε γιατην πλακα τους παιζανε και τους ακουσανε τους τα δωσανε και οικονομησανε.Αν ειναι κατι το επαγγελματικο στην Βρεττανια ειναι το ροκ.

Ολοκληρη Βιομηχανια εχουν στησει oι ανθρωποι .

Καλα να τους κανουμε και εικονισμα τοτε αφου ειναι ιερα τερατα.

Επισης να διαβαζεις ολοκληρο το Ποστ μου γιατι απο κατω γραφω και την αλλη οψη του νομισματος.Και δεν εχω κολλησει απλα ενας επαγγελματιας αλλοιως τα βλεπει τωρα και αλλοιως τα εβλεπε πριν 25 -30 χρονια .ΕΙΠΑΜΕ αλλα χρονια ,αλλα κολπα αλλαματια αλλα αυτια.

Αν ορισμενοι μπορουν και τους βλεπουν/ακουν  ακομα το ιδιο εμενα δεν μου πεφτει λογος .

Αλλα την γνωμη μου θα την λεω παντα ΩΜΑ 8) χωρις τζιριτζαντζουλες κλπ,κλπ.

Και μια ερωτηση;: Μηπως λεω μηπως μπορεις να κατονομασεις και τα υπολοιπα ''ελαχιστα ιερα ονοματα της ροκ;Για να δω με τι φανελα παιζεις δηλαδη. ;D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν σου είπα πως δεν ήταν επαγγελματίες, αλλά πως δεν ήταν επαγγελματίες όπως είναι ένας καρδιοχειρούργος.

Πιστεύω πως ήμουν απόλυτα σαφής, οπότε και δεν καταλαβαίνω την παρανόηση.

Τα υπόλοιπα ιερά ονόματα είναι Beatles, Stones, Pink Floyd, Hendrix, Doors, Dylan, με τυχαία σειρά.

Κι εγώ πριν 25-30 χρόνια γνώρισα τους LZ, και συνεχίζω να τους ακούω με ΔΕΟΣ.

Ενταξει καταλαβα εισαι μεγαλυτερος απο μενα και οχι επαγγελματιας μουσικος. ;D

pericles είπε:
προφανώς το βλέπεις με άλλο μάτι από εμάς με τόσα χρόνια στο "κουρμπέτι" όπως βλέπει ο κάθε ένας το επάγγελμά του με άλλο μάτι....

αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι και όλα καλά....

αν πχ δούλευα στα everest 25 χρόνια και μου δίναν ένα "λάθος" σάντουιτς θα το σχολίαζα 3 μέρες....

τώρα απλά τα τρώω! :)

pericles είπε:
Κάποια στιγμή θα συναντήσεις κάποιον "επαγγελματία μουσικό" που θα βλέπει τους LZ όπως εγώ και τόσα άλλα μέλη, και θα καταπέσει κι αυτό το επιχείρημά σου σαν χάρτινος πύργος.

@voyager μηπως εισαι προκατειλλημενος η φραση που ακουγεται στο αρχικο θεμα της bossanova που ανεβασες ειναι 3-4 νοτες και παιζονται (ετσι ακουσα ) μια φορα .

Ο διεθνης νομος περι δικαιωματων λεει οτι εχεις δικαιωμα να χρησιμοποιησεις μεχρι 7 νοτες στη σειρα σε ενα κομματι που εχεις ''βουτηξει''απο καποιο αλλο ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ (ΟΙ ΝΟΤΕΣ)σε ολο το κομματι .

Εδω εχουμε 4 νοτες και μια φορα παιγμενες .Αρα δεν ειναι κλοπη .ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ . ;D

Και δεν ειμαι με τους purple 4 δισκακια τους εχω μονο .Ο δε lord ειναι απο τους καλυτερους πληκτραδες που εχουν περασει στην rock σκηνη.

Εδω που τα λεμε ολοι κλεβουν λιγο -πολυ.ΑΛΛΑ αλλοι το κανουν καλλυμενα και αλλοι ακαλυπτα .Χριστος Ανεστη

gdevelek είπε:
Κάποια στιγμή θα συναντήσεις κάποιον "επαγγελματία μουσικό" που θα βλέπει τους LZ όπως εγώ και τόσα άλλα μέλη, και θα καταπέσει κι αυτό το επιχείρημά σου σαν χάρτινος πύργος.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΜΕΛΗ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ φιλε μου τι να κανουμε δεν μπορουμε να εχουμε ολοι την ιδια γνωμη .

Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η θέση των LZ  στο ροκ στερέωμα έχει κριθεί, και είναι στην κορυφή του.

Voyager, σου διέφυγε αυτό:

Τσι πτάνας γινότανε!  ;) 

-------------------------------------------

Γεώργιοι (longshadow και gvour), μου θυμίσατε δύο γκρουπ που είχα να ακούσω χρόνια, τους Kingdom Come και τους Thunder αντίστοιχα. Θενκς!

Καλή Χώνεψη σε όλους! 

Ακριβως  >:(και εδω εχουμε κανονικη κλοπη -μετρηστε νοτες και επαναληψεις -και βγαλτε συμπερασμα. ;D

pericles είπε:
...απλα ενας επαγγελματιας αλλοιως τα βλεπει τωρα και αλλοιως τα εβλεπε πριν 25 -30 χρονια .ΕΙΠΑΜΕ αλλα χρονια ,αλλα κολπα αλλαματια αλλα αυτια.Αν ορισμενοι μπορουν και τους βλεπουν/ακουν  ακομα το ιδιο εμενα δεν μου πεφτει λογος .
.Ειμαι κι εγω επαγγελματιας, live αλλα και recording.

Πιστευω οτι τα αυτια μου εχουν βελτιωθει τα τελευταια 30 χρονια και μπορω να πω οτι τωρα τους εκτιμω πολυ περισσοτερο απο τοτε.

Mε προβληματιζεις

Μηπως κουφαθηκα?

Δεν λεω αυτο και δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα γαμωτο μου.

θΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙα ΦΟΡΑ: H εκτιμηση μου δεν εχει αλλαξει απεναντι στους ζεπ αλλα αν τους εβλεπα στο 100 πριν 30 χρονια που ηξερα το 30% απο αυτα που ξερω σημερα (οχι μονο τεχνικα αλλα και αλλες παραμετροι υπεισερχονται ) σημερα τους βλεπω χαμηλοτερα και ειναι φυσικο κατ'εμενα .Αρα δεν κουφαθηκε 8)ς απλα η ολη διαμαχη εγινε πιο πολυ για τον page που στα live κανει λαθη και γενικα ειναι φευγατος (σχεδον παντα ) στους δισκους τα πηγαινε καλυτερα.Σε πολλους αρεσει αυτο το χυμα στυλ σε εμενα οχι.Αλλα οταν ειμαστε πιτσιρικαδες δεν ξεραμε και live δεν τους ειχαμε δει ::) οταν τους ειδα στο video ειχα ωριμασει αλλα και παλι η μαγεια μιας τετοιας συναυλιας δεν περναει ευκολα.Ελπιζω στα videos που ανεβασα απο συναυλιες του να παρατηρησες τα φαλτσοπατηματα του κιθαριστα (τωρα καποιος ειχε πει μες το πιωμα ηταν

τι περιμενες -εσυ το ειχες πει ;) Ναι μεν αλλα οσες φορες εχω παιξει πιωμενος ημουν αστα να πανε .Πρεπει να εισαι στην τσιτα οταν παιζεις σε τοσο κοσμο και εισαι και επαγγελματιας .Ελπιζω να με πιασες . ;D

@ pericles :

Φίλτατε Περικλή δεν είχα και δεν έχω και ούτε τρέφω καμία προκατάληψη υπέρ των  Led Zeppelin η’ των  Deep Purple αφού και τα δυο –αυτά- συγκροτήματα μου είναι αρεστά και πολύ επιθυμητά.

Συμφωνούμε –θέλω να πιστεύω- στο ότι όλοι. -άλλος λίγο και άλλος περισσότερο…- έχουν «επηρεαστεί» από κάτι έτερο τους, καθώς παρθενογένεση  στην τέχνη και στην επιστήμη δεν υπάρχει…

Και όπως είπε και ο Μάνος Χατζιδάκις:

«Οι κακοί αντιγράφουν, οι ταλαντούχοι “κλέβουν”»

Εννοώντας ότι στους ατάλαντους φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η αντιγραφή τους. Ενώ οι ταλαντούχοι μπορούν να υποκλέψουν την τεχνοτροπία, την αισθητική  η’ οτιδήποτε άλλο χωρίς αυτό να γίνεται εύκολα αντιληπτό στο ευρύ κοινό…

Στο

είναι λογικό να μην ακούς την επανάληψη του αρχικού μοτίβου καθ’ ότι η  Αstrud Gilberto ήταν jazz-ιστρια, οπότε αυτό που την ενδιέφερε ήταν ο ένθεν jazz αυτοσχεδιασμός…

Δεν είμαι νομικός ώστε να σου απαντήσω βάση των νόμων περί δικαιωμάτων, αν η χρήση του αρχικού μοτίβου είναι νομότυπη η’ όχι, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε –βάση του ηθικού δικαίου-  ότι και ο Jon Lord ήταν έναν από τους καλύτερους πληκτράδες που έχουν περάσει στην rock σκηνή αλλά υπήρξε και ως ένας ταλαντούχος υφαρπαγέας όπως αντίστοιχα του ήταν και ο Jimmy Page…

Αυτά τα λίγα προς το παρών και πάντα φιλικά.

Είθισται ως απάντηση, η αντευχή:

Αληθώς Ανέστη.

Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε για αυτό απόλυτα σίγουροι…

Ε ναι εχω ηδη γραψει οτι ολοι λιγο πολυ εκλεβαν .(στην απαντηση μου προς εσενα.)

Αληθως Ανεστη ...κατα τας Γραφας.

@Voyager, πρεπει να μαθεις να ξεχωριζεις την εννοια των λεξεων επιρροη / cover / κλεψιμο.

Αν θες να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα των LZ, βρηκες λαθος τροπο. Τι θες να πεις τωρα? Οτι οι Deep Purple ηταν και αυτοι κλεφτες? Αυτο μονο σαν (κακο) ανεκδοτο μπορω να το δω.

Τα παραδειγματα σου ειναι ασχετα. Το μονο που μπορω να ονομασω καθαρο κλεψιμο ειναι το Black Night, κατι που το εχουν πει οι ιδιοι οι DP εδω και πολλα χρονια. Κατα τα αλλα, η συγκριση μεταξυ των Child In Time και Bombay Calling ειναι αστεια. Αν εσυ ακους το Child In Time και καταλαβαινεις οτι ειναι κλεψιμο του Bombay Calling, τι να πω?

Δεν μπορεις να ξεχωρισεις την "επιρροη" απο το "κλεψιμο".

Και μια και μου ανεφερες τους It's A Beautiful Day, παρε 2 κομματακια παρακατω για να δεις ποιος τελικα εκλεβε ποιον: :-X

Deep Purple - Wring That Neck (aka Hard Road, 1968)

Ο Jon Lord δεν ηταν ενας "ταλαντούχος υφαρπαγέας", τετοια "κουλα" μπορει να γραψει μονο ενας που δεν εχει ακουσει ουτε ενα αλμπουμ του.

Οποιαδηποτε εξισωση των DP με τους LZ σε επιπεδο κλεψιματος ειναι αστεια επισης.

Επισης, οποιαδηποτε εξισωση των DP με τους LZ σε επιπεδο συνθεσεων, μουσικων δυνατοτητων, live εμφανίσεων, διαρκεια καριερας και και και... ειναι απλα για γελια.

Συμβουλη:

Ακου μερικες φορες ολη την studio δισκογραφια των DP. (18 αλμπουμς)

Μη μου πεις οτι το εχεις κανει, δεν γινεσαι πιστευτος.

Καπακι, ακου και δες (CD/Video) καμια 40-50ρια lives τους, απο διαφορες περιοδους τους ως και σημερα.

Τελος, αντε να τους δεις ζωντανα 2-3 φορες.

Και μετα αν θες, ανοιξε ποστ DP vs LZ, ετσι για να πουμε και κανενα αστειο να περασει η ωρα... ;D ;D ;D

Waterfall-K είπε:
Επισης, οποιαδηποτε εξισωση των DP με τους LZ σε επιπεδο συνθεσεων, μουσικων δυνατοτητων, live εμφανίσεων, διαρκεια καριερας και και και... ειναι απλα για γελια.
Οδηγεί, λέει, η ξανθιά στην Εθνική, και ακούει  στο ράδιο "πανζουρλισμός στην Εθνική οδό, ένα ΙΧ οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα!"

Και μονολογεί "τι ένα, όλα στο αντίθετο οδηγούνε που να πάρει!!!  >:( "

Αφιερωμενο στον φιλο μου warefall-K

Koμματαρα ....και ωραιο το μερος (σπιτι του Lord ειναι )

Ετσι! Χωσε ρε Περικλη να ακουσουμε τους αρχοντες! ;D ;D

@Gdevelek: Καλο αλλα παλιο. Τωρα, στο θεμα μας, εχεις να μας πεις κατι σοβαρο ή να το ριξουμε στα ανεκδοτα? :-X

Trending...

Νέα θέματα

Back