• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Ηχομόνωση δαπέδου

  • Thread starter Thread starter georgym
  • Start date Start date
  • Απαντήσεις Απαντήσεις 26
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις 14K

georgym

Νέο μέλος
16 Οκτωβρίου 2007
56
0
0
61
Δράμα
Γεια σας! Γνωρίζει κανείς με ποιο τρόπο θα μπορούσα να ηχομονώσω το δάπεδο έτσι ώστε να μην μεταφέρεται ο ήχος στον κάτω όροφο; Στο δάπεδο τώρα υπάρχει απλό γκρο μπετόν και πρόκειται για χώρο πρόβας συγκροτήματος με ντραμς, ενισχυτές κλπ. Αυτός ο χώρος είναι σοφίτα 4.50Χ4.50 με 2.20 ύψος. Ευχαριστώ!

 
Δεν είναι καθόλου απλό θέμα.

Ψάξε για ηχομόνωση στο search και θα βρεις αρκετα σχετικά.

Αν είναι πολυκατοικία ξέχνα το. Θα ξοδέψεις πολλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αλλιώς, θα πρέπει να δημιουργήσεις πλωτό πάτωμα που θα κουβαλάει ένα εσωτερικό δωμάτιο (room-in-room) που δεν θ' ακουμπάει σε κανένα υπάρχοντα τοίχο, και θα κλείνει ερμητικά.

Αυτή είναι η όλη ιδέα.

Η υλοποίηση είναι το δύσκολο.

 
Η προσθηκη ενος λαστιχένιου δαπεδου παχους 2.5 εκατοστων ειναι ενα βημα σημαντικό, αλλα οχι ανέξοδο !!

Αλλα μην βιαζεσε, ας ακουσουμε και αλλες ιδεες, απο τους φιλους μας στο Φορουμ.

 
Συγνώμη που τα λόγια μου θα είναι σαν βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπο αλλά αν έχεις μια μπάντα και θέλεις να παίζεις χωρίς να ενοχλείς σε πολυκατοικία είναι ανέφικτο. Θα μπορούσες να το κάνεις αν ήσουν στο εισόγειο( λόγω στατικών φορτίων) αλλά και πάλι δεν θα ήταν απόλυτη λύση αλλά μόνο αν έφτιαχνες δάπεδο από μπετόν και τοίχους από τσιμεντόλιθους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να φτιάξεις ένα "δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο" με τοίχους και ταβάνι από διπλή γυψοσανίδα-πετροβάμβακα και πλωτό δάπεδο διπλό MDF σε νεοπρένιο-πετροβάμβακα φυσικά θα πρέπει να μην παίζεις σε ώρες κοινής ησυχίας.

Γιάννης

 
Εμείς πάντως που κάνουμε πρόβα σε υπόγειο πολυκατοικίας, εννοείται ντυμένοι τοίχοι, διπλή πόρτα κλπ κλπ , καταλήξαμε να δουλεύουμε με ακουστικά για να μην ενοχλούμε.

 
... Θα μπορούσες να το κάνεις αν ήσουν στο εισόγειο( λόγω στατικών φορτίων) αλλά και πάλι δεν θα ήταν απόλυτη λύση αλλά μόνο αν έφτιαχνες δάπεδο από μπετόν και τοίχους από τσιμεντόλιθους.
Γιάννης
Τι ακριβώ εννοείς λόγω στατικών φορτίων? Ότι κινδυνεύει η στατικότητα της κατασκευής? Ότι δηλαδή ακόμα και να το κάνεις την studiαρα σου στον τρίτο, μπορεί να βρεθείς να παίζεις στο ισόγειο :lol: ?

Εάν ναι, είναι μια παράμετρος που ποτέ δεν θα μου περνούσε από το μυαλό :roll: ... Είναι τόσο μεγάλη η επιφανειακή μάζα του μπετού και της τσιμεντόπληθας? Δεν είναι στανταρ ότι κάθε κατασκευή έχει ενα συντελεστή ασφάλειας ώστε να αντέχει κάποιους ορόφους εκτός από τους ήδη υπάρχοντες? Και πώς η μάζα ενός δωματίου μπορεί να ξεπεράσει την κατασκευή ενός ακομα οροφου?

Τα ρωτάω αυτά βέβαια χωρίς να έχω απάντηση στην αρχική μου απορία... Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά εξεπλάγην...

 
1. Τα όρια ασφαλείας είναι όρια εκεί για να παρέχουν...ασφάλεια και καλό είναι να μην τα εξαντλούμε γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να αυξηθούν οι απαιτήσεις σε ενδεχόμενο πρόβλημα.

2. Το λιγότερο κακό είναι ότι επιβαρύνουμε την την οικοδομή με ένα έξτρα βάρος το περισσότερο κακό είναι ότι αυτό το βάρος δεν κατανέμεται σε όλον τον όροφο αλλά σε ένα δωμάτιο.

 
Σωστότατος ως προς την κατανομή του φορτίου,αλλα και ως προς το άλλο, αν και δεν είμαι σίγουρος για τους συντελεστές ασφαλείας σε πολυκατοικιες. Αν και δεν έχει κανένα νόημα, αφού από την στιγμή που δεν είναι σωστα κατανεμημένο το φορτίο, αλλάζουν πολύ τα πράγματα, και γίνονται πολύ επικίνδυνα... Nice info PJ... Thanx :lol:

 
θα πρέπει να φτιάξεις ένα "δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο" με τοίχους και ταβάνι από διπλή γυψοσανίδα-πετροβάμβακα και πλωτό δάπεδο διπλό MDF σε νεοπρένιο-πετροβάμβακα

Θα μπορούσες σε παρακαλώ να γίνεις πιο λεπτομερής, εφόσον βέβαια γνωρίζεις, στην ηχομόνωση δαπέδου; Ρωτώ επειδή μ' ενδιαφέρουν αυτά που μου γράφεις. Θα ήθελα δηλαδή να μου προτείνεις μέσα στα 8 εκατοστά ύψος που μπορώ να σηκωθώ απ' το πάτωμα, που είναι τώρα γκρο μπετόν, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση σε υλικά (π.χ. πετροβάμβακας, κάποιοι πόντοι κενό κλπ)

 
Φίλε PJ επειδή και μένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα σου ζητήσω αν μπορούσες να μας πεις περισσότερες λεπτομέρειες για την πρότασή σου περί μόνωσης σε δάπεδο με πλωτό δάπεδο διπλό MDF σε νεοπρένιο-πετροβάμβακα...

 
Αγοράζεις δοκαράκι 5x5 και φτιάχνεις έναν σκελετό με τα δοκαράκια να απέχουν μεταξύ τους όσο είναι το πλάτος ενός φύλου πετροβάμβακα.

Παίρνεις τηλέφωνο στην Εργοακουστική και τους λες πιο είναι το βάρος που θέλεις να αναρτήσεις και σου δίνουν το κατάληλο χρώμα νεοπρένιο το οποίο το τοποθετείς σε τακάκια κάτω από τον ξύλινο σκελετό.

Γεμίζεις τα κενά του σκελετού με πετροβάμβακα.

Αγοράζεις 12άρι MDF και στρώνεις το πάτωμα. Μόλις τελειώσεις το πρώτο στρώμα MDF βάζεις και ένα δεύτερο επάλληλα. Δηλαδή να καλύπτει τους αρμούς που έχει δημιουργήσει το πρώτο.

Το βάρος που θα πρέπει να υπολογίσεις είναι το βάρος του MDF και ότι θα υπάρχει επάνω σε αυτό, από ανθρώπους ενισχυτές κτλ.

 
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Έχω κάνει ήδη το πάτωμα όπου έβαλα 4 πόντους πετροβάμβακα των 175 κιλών/κυβικό, 2 πόντους κενό και στη συνέχεια MDF 16 χιλιοστών και όσα κενά προέκυψαν στους αρμούς με σιλικόνη. Έχει νόημα στην παρούσα φάση να κάνω τεστ κατά πόσο περνάει ο ήχος στον κάτω όροφο ή πρέπει να μονωθούν πρώτα και οι τοιχοι όπως και το ταβάνι; Το λέω γιατί έκανα ένα τεστ με χτυπήματα ενός ξύλου πάνω στο MDF τα οποία δυστυχώς άκουγαν καθαρά οι ....από κάτω. Επίσης κάποιος μου είπε ότι ο πετροβάμβακας δεν πρέπει να έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα γιατί γίνεται μέσο μετάδοσης του ήχου. Μου πρότεινε για πάτωμα το πολύ μέχρι 75 κιλών ανά κυβικό και για τους τοίχους ακόμα λιγότερο. Ποια είναι η γνώμη σου;

Υ.Γ. Τον ξύλινο σκελετό τον στήριξα πάνω σε λαστιχένια τακάκια και όχι σε νεοπρέν. Έχει τόσο μεγάλη σημασία;

 
Αν κατάλαβα καλά το δοκαράκι του σκελετού είναι 6 cm ?

Κατά τα άλλα το νεοπρένιο που σου πρότεινα έχει χαρακτηριστικά ενώ τα λάστιχα είναι λίγο στην τύχη και δεν διατηρούν την δομή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως είναι σκληρά και λειτουργούν σαν ηχογέφυρες.

Πρόσεξε να μην ακουμπάει το MDF περιμετρικά και έχει βέβαια έχει νόημα να κάνεις τεστ για να δεις αν κτυπογενώς έχεις πρόβλημα.

Αν πάντως έχεις κολλήσει το πάτωμα περιμετρικά θα πρέπει να τοποθετήσεις τους τοίχους επάνω σε αυτό κάτι που θα συμπιέσει περισότερο τα λάστιχα και θα το κάνει αναποτελεσματικό.

Απαντησέ μου για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και στο εξής.

 
Λοιπόν το δοκαράκι είναι μόνο 3 εκατοστά σε ύψος και γίνεται 6 εκατοστά με την προσθήκη από τα τακάκια που έβαλα κάτω από αυτό.(Έβαλα περίπου 60 τακάκια σε όλο το πάτωμα μοιρασμένα όμοια)

Περιμετρικά δεν ακουμπάω πουθενά και έχω για την ακρίβεια 5 εκατοστά αέρα γύρω γύρω. Αν αντί για τακάκια λαστιχένια έβαζα νεοπρέν θα είχα καλύτερα αποτελέσματα;

 
Αν έβαζες νεοπρένιο και είχες υπολογίσει σωστά τα βάρη σίγουρα θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο καλύτερο.

Θα πρέπει να μπορέσεις να εντοπίσεις με το τεστ που κάνεις αν ο ήχος που περνάει κάτω είναι κτυπογενής ή αερόφερτος. Χτύπα με το ξύλο κοντά στην περιφέρεια του πατώματος και έπειτα στο διάκενο των 5cm για να δεις πόσο "κόβει" το πάτωμα.

Όσο για τον αέρα περιμετρικά είναι μικρός αν θέλεις να χώσεις εκεί τους τοίχους από γυψοσανίδα και είναι δύσκολο κατασκευαστικά. ΗOWEVER...

μπορείς να βάλεις δοκαράκι 8x4 στο διάκενο και να αγοράσεις λωρίδα 4cm silomer από την εργοακουστική όπου θα την τοποθετήσεις από κάτω. Έτσι ο σκελετός του περιμετρικού τοίχου θα περάσει πάνω το πάτωμα και θα μπορεί να έχει τους 10 περίπου πόντους που χρειάζεται ο τοίχος μαζί με τον αέρα. Φυσικά θα πρέπει να βάλεις λωρίδα silomer και εκεί που ο τοίχος πατάει πάνω στο πάτωμα.

 
Μετά από τεστ που έκανα όπως μου είπες παρατήρησα τεράστια διαφορά μεταξύ χτυπήματος στο μπετό και πάνω στο πλωτό που έφτιαξα. Τελικά κόπηκαν αρκετά πράγματα από την κατασκευή κι έτσι η πρώτη απογοήτευση που ένιωσα ηρέμησε λίγο. Με νέες δυνάμεις προχωρώ στην κατασκευή των πλαϊνών από γυψοσανίδα κενό και πετροβάμβακα. Το κενό τελικά που προκύπτει είναι γύρω στα 10 εκ. όπως μου είπες από τη στιγμή βέβαια που η κατασκευή πατάει πάνω στο πλωτό πάτωμα. Θεωρείς απαραίτητη την ταινία sylomer; Για ποιο λόγο να γίνει αυτό αφού τελικά όλη η κατασκευή ακουμπάει στο πλωτό πάτωμα που ήδη στηρίζεται σε λάστιχά; Και κάτι ακόμα....να προτιμήσω πετροβάμβακα 50, 75 ή 100 κιλών για τους τοίχους; ( σε 5άρι πάντα πάχος.) Σκέφτομαι να ακουμπήσω τον πετροβάμβακα στον τοίχο, να αφήσω 5 πόντους κενό και μετά γυψοσανίδα και κουρτίνα βαριά με πτυχές. Ποιά είναι η γνώμη σου;

 
Κάτσε να δούμε τα πράγματα με την σειρά για να μην γίνει κανένα λάθος που δεν διορθώνεται. Κατ' αρχήν ναι, αν έχεις ένα πλωτό πάτωμα για το οποίο έχεις υπολογίσει ότι θα δεχτεί το βάρος των τοίχων περιμετρικά μπορείς να τους τοποθετήσεις επάνω σε αυτό και δεν χρειάζεται έξτρα νεοπρένιο. Θα πρέπει όμως το πλωτό πάτωμα να είναι αρκετά άκαμπτο για να μην πατηθεί περιμετρικά και κατα συνέπεια ανασηκωθεί στη μέση με αποτέλεσμα τα περιμετρικά λάστιχα να πατηθούν πολύ και στο μέσο καθόλου. Πολύ περισσότερο αν δεν έχεις υπολογίσει καθόλου τα χαρακτηριστικά του λάστιχου και δεν ξέρεις αν δεν έχεις ήδη εξαντλήσει τα όρια παραμόρφωσής του. Μπορεί όλα να πάνε καλά για κάποιο περίεργο λόγο αλλά εσύ δεν θα έχεις κάνει τίποτα για αυτό και αν κάτι από όλα πάει στραβά δεν θα μπορείς να κάνεις πίσω γι' αυτό υποστηρίζω ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνεις σωστά βήματα και να αναρτήσεις τοίχους και οροφή σε ξεχωριστά νεοπρέν.

Παρ' όλα αυτά δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει πόσο κενό υπάρχει μεταξύ των τοίχων και του τελειώματος του πατώματος και θα ήθελα να μου το διευκρινήσεις.

Ο σκελετός τώρα που θα χρησιμοποιήσεις έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού εκεί θα πρέπει να αναρτήσεις μια βαριά ηχομονωτική πόρτα και δεν ξέρω τι άλλο.

Ο εξαερισμός είναι και αυτός ένα μεγάλο κεφάλαιο και είναι εντελώς απαραίτητος. Μην διανοηθείς ότι μπορείς να τον παραλήψεις για κανένα λόγο.

Δεν είμαι μεγάλος φαν της κουρτίνας αλλά δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε αυτό. Κάνε ένα-ένα τα βήματα που πρέπει όπως πρέπει και αν θέλεις μπορώ να σε καθοδηγήσω αλλά θα πρέπει να μου δώσεις πολλά στοιχεία όσον αφορά την χρήση τις διαστάσεις κτλ.

 
Έχεις γίνει τελικά ο μέντοράς μου και οφείλω να σ' ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια που μου δίνεις. Λοιπόν σχετικά με το διάκενο περιμετρικά...προκύπτει 10εκ. γιατί: 5εκ. υπάρχει ήδη μεταξύ πλωτού και πλαϊνού τοίχου, συν 5εκ. από το δοκαράκι που θα βάλω να πατήσει πάνω στην άκρη του πλωτού=10εκ. Πάνω σ' αυτό το δοκαράκι σκέφτομαι να βιδώσω γυψοσανίδα αφού προηγουμένως βάλω μόνωση 5εκ. πετροβάμβακα να ακουμπάει στον πλαϊνό τοίχο. Οπότε: μόνωση 5 εκ. κενό άλλα 5 εκ. και γυψοσανίδα. Τώρα να σου δώσω και μερικά στοιχεία ακόμα. Μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει και ένα τζάκι προκάτ γωνιακό το οποίο και έχω εκτός του πλωτού δαπέδου (ακολούθησα το ημικυκλικό σχήμα του αφήνοντας και 5 εκ. αέρα) Θα μπορούσε να εκτελέσει χρέη αεραγωγού; Ποια πιστεύεις θα είναι η συμπεριφορά του σχετικά με τον ήχο; Θα έπρεπε να μονωθεί και αυτό; (δεν έχω σκοπό φυσικά να το ανάψω) Σχετικά με τη βαριά ηχομονωτκή πόρτα που ανέφερες είναι κάτι δευτερεύουσας σημασίας μια και ο κανονικός χώρος είναι ορθογώνιος, απλά εγώ τον μετέτρεψα σε τετράγωνο "κόβοντας" τον με μια τοιχοποιία από γυψοσανίδα και μία πόρτα. Δηλαδή θέλω να πω ότι μετά από την εσωτερική πόρτα που έφτιαξα, υπάρχει κι άλλη πόρτα στα έξι μέτρα οπότε φαντάζομαι πως δεν υπάρχει απ' αυτή τη μεριά πρόβλημα διαροής ήχου. Τώρα επι της παρούσης...το επόμενο μου βήμα είναι η πλαϊνή τοιχοποιία. Τα δοκαράκια που σκέφτομαι να βάλω για να βιδώσω τη γυψοσανίδα πώς πρέπει να τα στηρίξω; Αν τα στηρίξω στην ήδη υπάρχουσα οροφή από ξύλινα δοκάρια (της στέγης δηλαδή) υπάρχει περίπτωση να κάνει ηχογέφυρα και να περάσει στην πλαϊνή τοιχοποιία; (επειδή υπάρχει σημείο επαφής των δοκαριών και της ήδη υπάρχουσας τοιχοποίας) Τέλος θα ήθελα να σε ξαναρωτήσω για την πυκνότητα του πετροβάμβακα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μόνωση (50,75 ή 100 κιλών)

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα