Gibson les paul studio ή SG

Ποιότητα κατασκευής: πάνω-κάτω ακριβώς η ίδια

Playability: Οι SG όντας doublecut έχει πιο άνετη πρόσβαση στα τελευταία τάστα και είναι και πιο ελαφριά οπότε αν παίζεις όρθιος (πχ σε live) είναι πιο ξεκούραστη (οι πιο καινούργιες studio έχουν modern weight relief για να είναι πιο ελαφριές αλλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι πιο ελαφριές από μια SG).

Ήχος: αν υποθέσουμε ότι και οι δυο κιθάρες έχουν τους ίδιους μαγνήτες, η Les Paul θα βγαλει περισσότερη μπασαδούρα και όγκο όντας κιθάρα με πιο ογκώδες σώμα, συν το maple top που συνήθως έχει. Πράγμα που για μέταλ παιξίματα βολεύει, δεν είναι τυχαίο ότι η Les Paul σαν κιθάρα συναντάται σε πολλά μέταλ συγκροτήματα.

Τεχνικά θέματα: Και οι δυο κιθάρες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά... ίδια γέφυρα, ίδια καλωδίωση, ίδια διάταξη-επιλογέα μαγνητών, ίδια διάταξη tone και volume controls, ίδιο headstock, γενικά έχουν εντελώς ίδια φιλοσοφία. Οι SG έχουν πιο λεπτό μανίκι, τουλάχιστον σε σχέση με τις παλιοτερες Les Paul Studio, των οποίων το μανίκι είναι πιο παχύ, 50s style.

Όποια σου αρέσει πιο πολύ σαν εμφάνιση.
Αν έπρεπε να πάρω μόνο μια.....φυσικά LP.
Βασικά η SG δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά είναι η πιο άνετη -εύκολη- τέλεια κιθάρα που έπαιξα ποτέ στη ζωή μου.
Δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά τα έσκασα να την πάρω .....γιατί έπρεπε να υπάρχει και μια SG.....είναι υποχρέωση, σαν το στρατιωτικό ένα πράγμα. :LOL:

Όποια σου αρέσει πιο πολύ σαν εμφάνιση.
Αν έπρεπε να πάρω μόνο μια.....φυσικά LP

Αυτό από μενα. Θεωρώ ότι η lp εχει περισσότερο χαρακτήρα.
Πιο άνετη σε μανίκι και σε παίξιμο είναι η sg, με μεγάλη διαφορά.
Παίξε και με τις δυο πριν αποφασίσεις.

Προσωπικά, λόγω ("χαλαρού") βάρους και ανετότατου μπράτσου η SG θα ήταν μονόδρομος. Ηχητικά όπως έθιξαν τα εξαίρετα μέλη, πάνω - κάτω είναι συναφείς.
Από εκεί και πέρα το αισθητικό μέρος θα σε κατευθύνει στην αγορά (πιθανώς και η μέση σου) 😄

Ξέχνα την εμφάνιση. Είναι δύο πολύ διαφορετικές κιθάρες και πρέπει να τις πιάσεις στα χέρια σου, να παίξεις (και καθιστός και με ζώνη, αν γίνεται) και να αποφασίσεις.

Για εμένα, η Les Paul είναι από όλες τις απόψεις το απόλυτο σχέδιο στην ηλεκτρική κιθάρα. Πανέμορφη, εξαιρετικά καλοζυγισμένη και άνετη (είτε καθιστός είτε με ζώνη) με μόνο δύο μειονεκτήματα: συνηθέστερα είναι βαριά (εξαιτίας του καπακιού από maple) και δεν έχει και την καλύτερη πρόσβαση ψηλά στον λαιμό. Κλασικά έχουν παχύ λαιμό αλλά αυτό είναι θέμα είτε προτίμησης είτε προσαρμογής.

Η SG βελτιώνει τις αδυναμίες της Les Paul γιατί είναι μια πανάλαφρη κιθάρα με εξαιρετικό high fret access. Από την άλλη όμως χάνει σημαντικά στην ισορροπία σχεδίασης γιατί ο λαιμός είναι βασικά μετατοπισμένος προς τα αριστερά. Το οποίο σημαίνει ότι έχει πάντα neck dive όταν παίζεις καθιστός (το οποίο δεν είναι μεγάλο πρόβλημα) και μερικές φορές ακόμα και όταν παίζεις με ζώνη (αυτό δεν είναι δεδομένο, η δική μου για παράδειγμα δεν έχει). Αλλά όταν παίζεις την SG νιώθεις αυτή την μετατόπιση στα αριστερά. Το αν σε ενοχλεί ή όχι είναι προσωπικό θέμα. Επίσης έχουν πιο λεπτούς λαιμούς από τις Les Paul και τα χειριστήρια τους είναι πιο... στριμωγμένα. Ιδανικά θέλεις καλώδιο με angled jack.

Αν μπορούσα να τα συνοψίσω θα έλεγα ότι η Les Paul είναι το κλασικό, διαχρονικό σχέδιο, με βάσεις πιο κοντά στην παραδοσιακή οργανοποιεία ενώ από την άλλη η SG είναι μια εξέλιξη, μια πιο αλήτικη εκδοχή της, αλλά στην οποία τα πράγματα που κερδίζεις αντισταθμίζονται από πράγματα που χάνεις.

Άρα... πρέπει να τις παίξεις και να αποφασίσεις.

Παρόλο που δεν έχω πιάσει μανίκι Les Paul που να με βολεύει και δεν έχω πιάσει μανίκι sg που να μη με βολεύει, η εμφάνιση και μόνο της Les Paul θα ήταν αρκετή έτσι ώστε αν πήγαινα ποτέ σε κιθάρα με humbuckers, η Les Paul να ήτανε η πρώτη στη λίστα

Δεν γίνεται αυτό όμως 🤔😅

Είναι δευτερεύουσα η εμφάνιση μπροστά στο πώς παίζει / ταιριάζει πάνω σου ένα όργανο. Πρώτα το playability, μετά το look. Άσε που από εμφάνιση και τα δύο όργανα σκίζουν, απλά με εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Βασικά, έχει την χειρότερη πρόσβαση… 😁

Ισχύει, αλλά... για ποιόν ακριβώς είναι σημαντικό να μπορείς να έχεις high fret access? Πόσοι παίκτες πραγματικά περνούν χρόνο τόσο ψηλά στην ταστιέρα; Αν αυτό είναι σημαντικό, σίγουρα, είτε SG θέλεις είτε super-strat. Αλλά τα λεφτά ένας κιθαρίστας τα κερδίζει στα πρώτα 12 τάστα... ;)

Επειδή τις έχω και τις δύο και έχω παίξει και με πολλές:

1. Πολύ διαφορετικές ηχητικά κιθάρες.
Η Gibson Studio είναι πολύ πιο μπασοπρίμα και η SG πολύ πιο μεσαία. Η Studio πιο ογκώδης, καλύτερη στα βαριά είδη, η SG πιο Rock 'n Roll, πιο ευέλικτη αλλά και πιο "μικρός" ήχος.

2. Ανάλογα με την εποχή αυτές οι κιθάρες ακούγονται διαφορετικά. Ειδικά οι Les Paul Studio. Η καλύτερη εποχή είναι η πρώτη σειρά στα 90s και μετά 2005-2013 περίπου. Στις SG έχω πιάσει κάποιες late 70s / early 80s που θα τις πέταγα εύκολα στο τζάκι, αν δε λυπόμουν το τζάκι. Γενικά και στις SG προτείνω την ίδια πρόσφατη περίοδο, 2005-2013 (στο περίπου πάντα).

H Les Paul Studio έχει τις Alpine White με το εβένινο μπράτσο, που είναι μια κατηγορία από μόνες τους, ειδικά αν παίζει κάποιος metal είναι αντικειμενικά ανώτερες κιθάρες από οτιδήποτε άλλο μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση.

3. Σε όλες τις εποχές το quality control της Gibson ήταν τραγικό. Bελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε στο μέτριο προς καλό την τελευταία 5ετία. Αλλά αν θες κάτι πραγματικά καλό, μόνο παίζοντας από κοντά την κιθάρα μπορείς να το πετύχεις. Αν δεν έχεις εμπειρία, πάρε μαζί κάποιον που να τις ξέρει αυτές τις κιθάρες.

Κλείνω με story. Είχε φέρει για κολλητό πριν 25 χρόνια περίπου μια SG από το Λος Άντζελες, την οποία την είχα διαλέξει ανάμεσα σε άπειρες κιθάρες στα κιθαρομάγαζα της Sunset Blvd. Πέρυσι χρειάστηκε επειγόντως τα χρήματα και έπρεπε να την πουλήσει. Σκέφτηκα να την κρατήσω και να πουλήσω μια δική μου κιθάρα αλλά ξέροντας την κιθάρα του φίλου, ήξερα ότι θα έφευγε πολύ πιο γρήγορα απ αυτές που ήμουν πρόθυμος να αποχωριστώ.

Την έβαλα περίπου 400 ευρώ πιο πάνω από τις υπόλοιπες SG Std του noiz, τονίζοντας το πώς έχει επιλεγεί. Μου έστειλαν μυνήματα για καλύτερη τιμή κλπ...Στον πιο σοβαρό απάντησα ότι αν έρθει την ακούσει και πιστεύει ότι δεν τα αξίζει αυτά που ζητάω, θα το συζητήσουμε όσο θέλει. Ήρθε, την άκουσε, τη σύγκρινε με άλλες 4 Gibson που υπήρχαν σπίτι μεταξύ των οποίων μια R8 Custom Shop, μου άφησε τα λεφτά, την πήρε αγκαλιά κι έφυγε τρέχοντας μην τυχόν και το μετανοιώσω.

Last edited:
Η κοιλιά κρύβεται ακόμα καλύτερα πίσω από ένα... belly cut. Hello!
Σκάει το κρεμαστό βυζί όμως εκεί στην κούρμπα που κάνει η Στρατ 😒😉

Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις

Iconic, δε λέω... Αλλά και από τα πιο άβολα κούτσουρα που έχουν κυκλοφορήσει στην ιστορία της κιθάρας.

Και να μου χάριζαν ένα τέτοιο custom shop, δεν θα το έπαιρνα

Δεν έχω παίξει ποτέ μου Flying V αλλά την θεωρώ από τις πλέον cool κιθάρες σχεδιαστικά. Μόνο για παίξιμο όρθιος με ζώνη βεβαίως. Είμαι ακόμα περισσότερο περίεργος όσο διαβάζω ότι είναι πολύ άβολες. Ίσως πρέπει να πάρω απλά αυτήν, να κάνω τον χαβαλέ μου:

Ίσως πρέπει να πάρω απλά αυτήν, να κάνω τον χαβαλέ μου:
Ίσως να έχει πάρει ο @LK
Ειλικρινά δεν θυμάμαι, αλλά σχετικά πρόσφατα είχε ξετινάξει όλο το HB stock του thomann. Μπορεί να είχε πάρει καμία... 😄

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back