Kανονικά μάλλον το thread θα έπρεπε να λέγεται:
Gibson U.S.A LPs vs Heritage LPs, MIJ LPs, Korean-Chinese-Indonesian Epiphone LPs vs Everybody Else + Aξίζει να αναβαθμίσει κανείς μια Korean-Chinese-Indonesian Epiphone LP;;;
H γνώμη μου:
i)
Gibson
Όντως οι σειρές Studio-Std των
Gibson υπέφεραν πολύ σε ποιότητα για τα δεδομένα κάποιου που αναζητά των ήχο των παλιών Les Pauls. Λίγα τα καλά κομμάτια που έχω ακούσει από τα 70s έως και το 2004 που είχα την ευκαιρία να δοκιμάζω πολλά όργανα. Έχω όμως μάθει ένα πράγμα: Δεν δίνω 2-3 χιλιάρικα ευρά για μια κιθάρα που δεν έχω ακούσει. Είμαι σίγουρος ότι με καλό ψάξιμο και καλό αυτί μπορεί κάποιος να βρεί μια Std ή Studio που να παίζει. Ακόμα και κάποιος πιο άπειρος μπορεί να βρεί σήμερα μια καλή vos να ακούσει και να παίξει για να έχει ήχο αναφοράς όταν ψάχνει. Θεωρώ πάντως σε κάθε περίπτωση απράδεκτο μια κιθάρα που κοστίζει όσο μια
Gibson LP Std να θέλει τόσο ψάξιμο. Έτσι έκανε όνομα εξάλλου κάποτε η PRS (φοβερο consistency κατασκευής σε σχέση με τις
Gibson).
ii) Heritage
Δεν είχα την ευκαιρία να τις δοκιμάσω στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να ξεπεράσω ποτέ τις καφέ ταστίερες (στα ανταγωνιστικά από θέμα τιμής μοντέλα) και το headstock, πάντα σαν αισθητική άποψη. Ηχητικά, αν και φορούσαν γνωστούς στα αυτιά μου μαγνήτες (SD '59, Antiquities), είχαν δικό τους χαρακτήρα. Σε άλλους μπορεί να αρέσει εγώ προτιμώ πιο "παρδοσιακό" ήχο. Σαν ποιότητα κατασκευής, καλύτερη συνολικά από πολλές Std & Studio.
iii) ΜΙJ LPs.
Αν επέλεγα να πώ ένα πράγμα θα ήταν ότι πολλές από αυτές είναι τραγικά υπερτιμημένες. Σε εποχές που μπορείς να βρείς μια μεταχειρισμένη
Gibson LP std στα 1000 ευρώ δεν αξίζει να πάς να δώσεις 700-800 ευρώ για μια Greco,Burny,Edwards,Orville, κλπ. την οποία πιθανότα δεν έχεις ακούσει. Καλύτερα να το ρισκάρεις με μια
Gibson που δεν έχεις ακούσει. Τουλάχιστον την
Gibson την πουλάς και παίρνεις τα λεφτά σου πίσω. Άν όμως τις βρείς στα 400-500 ευρώ αξίζουν τον κόπο. Έχοντας πει αυτά όμως κάποιες top of the line Τokai LPs που έχω ακούσει πατάνε τις
Gibson για πλάκα. Δυστυχώς αυτές έχουν φτάσει σήμερα μεταχειρισμένες κοντα στα 2000 $ και σε αυτά τα λεφτά βρίσκεις πολλές κιθάρες να παίζουν...Να σημειώσω ότι δεν έχω ακούσει τις καινούργιες Tokai και τις ακριβές Bacchus.
iv) Korean/Chinese/Indonesian Epiphone LPs.
Ουσιαστικά μια Samick με άλλο headstock. To 99,9% αυτών των κιθαρών θα πιάναν χώρο στα σκουπίδια, ενώ το να τις κάψεις στο τζάκι δεν προτείνεται γιατί τα βερνίκια είναι καρκινογόνα. Γι αυτό το λόγο δυο περιπτώσεις (από τις πάρα πάρα πολλές) που έχω ακούσει να παίζουν συμπαθητικά μου προκάλεσαν τεράστια έκπληξη. Οι κιθάρες δεν σώζωνται με μαγνήτες και ηλεκτρικά αν δεν παίζουν εξαρχής αλλά αν κάποιος έχει ήδη μια, σίγουρα αυτά αποτελούν αναβαθμιση του συγκεκριμένου οργάνου. Κατά τ' άλλα δεν αξίζουν σαν αγορά γιατί όπως προείπα μπορείς να βρείς και κάποιες μεταχειρισμένες MIJ LPs με 400-500 ευρώ.