• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Έπαιξα πρώτη φορά ακριβή κιθαρα

Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε το topic? π.χ. "Πότε παίξατε για πρώτη φορά με ακριβή κιθάρα;"
στον Νάκα στην Αθήνα πριν αρκετα χρονια μια jazzmaster που ηταν με λεσ πολ specs μια μπορδοκοκκινη.

Επι της ουσιας οταν εφτιαξα την handmade tele μου πριν αρκετα χρονια που ταν αρκετο ρισκο αλλα βγηκα κερδισμενος μουσικα. Αυτη η διαδιακασία ενηργησε καλα ως προς το μουσικο μερος. Ως προς το πρακτικο ισχυεει οτι μου ελεγαν και τοτε αρκετα μελη του νοιζ.... οτι οπρεπει να ξερω ακριβως τι θελω...Απο την πραξη αποδειχτηκε οτι δεν ξερω τι θελω ακομα:::)))))) Κι αυτο βγαινει και στη μουσικη μου

Εγώ είδα το φώς το αληθινό όταν έπαιξα για πρώτη φορά με την Richie Kotzen signature Tele ενός φίλου μου και την signature stratocaster του Blackmore (κάποιου γνωστού που μου την παραχώρησε για λίγο)

Εκεί κατάλαβα την διαφορά στο playability ανάμεσα στις φτηνές κιθάρες και στις ακριβές και επώνυμες

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Είμαι τεράστιος με μεγάλα χέρια και μάλλον το μπάσο θα μου ταίριαζε περισσότερο. Η κιθάρα ζητάει ένα delicacy που δεν το έχω.
Είμαι 1.90, 125 κιλά, 48 νούμερο στο παπούτσι, δε με θεωρώ παίκτη αλλά πρώτη φορά μου έρχεται λογισμός ότι ίσως να είμαι delicate. Μέχρι τώρα με θεωρούσα παρτάλι. Thanks Πάνο ?

ακομα μεγαλυτερο ενδιαφερον εχει το ερωτημα: Παίξατε ποτέ με μια φτηνή κιθάρα και ειχατε την αίσθηση οτι παιζετε με ακριβή?

Όχι τπτ αλλο αλλα αν αυτο συμβαινει για τωρινα προιοντα στην αγορά να ξοδεψουμε κανα χρημα ρε παιδακι μου σαν πενηνταρηδες που ειμαστε

αλλά νομίζω οτι είναι σωματικό το πρόβλημα. Είμαι τεράστιος με μεγάλα χέρια και μάλλον το μπάσο θα μου ταίριαζε περισσότερο

πΓιο τεραστιος και με πΓιο μεγαλα χερΓια απο αΦτον αποκλειεται ?

ακομα μεγαλυτερο ενδιαφερον εχει το ερωτημα: Παίξατε ποτέ με μια φτηνή κιθάρα και ειχατε την αίσθηση οτι παιζετε με ακριβή?
Εγώ με τα λίγα που ξέρω και το τονίζω αυτό, αυτήν την αίσθηση έχω κάθε φορά που θα τυχει να παίξω με κιθάρα της σειράς Classic Vibe. Ειχα 2 stratocaster 60's και τώρα έχω μια CV Tele 70's Custom

H αίσθηση που δίνουν είναι πως είναι πολύ πιο ακριβές και premium

Όχι τπτ αλλο αλλα αν αυτο συμβαινει για τωρινα προιοντα στην αγορά να ξοδεψουμε κανα χρημα ρε παιδακι μου σαν πενηνταρηδες που ειμαστε
Ακριβή όχι. Ακριβότερη απο όσο πληρώνεις ναι. Και ειμαι οκ με αυτο. Τίμιο είναι.

Παίξατε ποτέ με μια φτηνή κιθάρα και ειχατε την αίσθηση οτι παιζετε με ακριβή?

ακριβη οχι, υπαρχουν σημαντικες διαφορες αν ξερεις που να κοιταξεις ή τι να ακούσεις , killer value for the money ναι, πολλες κιθαρες υπαρχουν που πληρουν αυτα τα κριτήρια ειδικά μετά από ένα καλό set up.  

Και τα 60 χαμομήλι;
Κοιτά δεν ξέρω, αλλά ειλικρινά το λέω, κάθε δεκαετία που περνάει...η επόμενη είναι καλλίτερη.

Οπότε φαντάζομαι τα 60 σαν κάτι μαγικό.

πΓιο τεραστιος και με πΓιο μεγαλα χερΓια απο αΦτον αποκλειεται
Έχεις δίκιο, είναι το γενικότερο attitude  που είχα πάντα λόγω των drums, kind of επιθετικό, δεν αντέχω να "πλέκω" και να μπλέκομαι με χορδές, είμαι brutal, είμαι ο Hulk.. Eyt-γμτ- Ευτυχώς τα πλήκτρα το μετριάσαν κάπως αυτό, μου επιτρέπουν καί να είμαι επιθετικός όταν θέλω, αλλά και με υποχρεώνουν να είμαι κάπως πιό ντελικάτος, όταν η μουσική το απαιτεί. Με την κιθάρα ένιωθα οτι καλούμαι να κάνω μικρονευροχειρουργική επέμβαση..

Εγώ είδα το φώς το αληθινό όταν έπαιξα για πρώτη φορά με την Richie Kotzen signature Tele ενός φίλου μου και την signature stratocaster του Blackmore (κάποιου γνωστού που μου την παραχώρησε για λίγο)

Εκεί κατάλαβα την διαφορά στο playability ανάμεσα στις φτηνές κιθάρες και στις ακριβές και επώνυμες
Ετυχε.

Έχω ξαναγράψει ότι εξαιρετικό playability θα βρεις και σε πολύ φτηνά όργανα. 

Κάτι λεπτομέρειες ειναι που χρυσοπληρώνεις.

Όπως επίσης έχω δοκιμάσει και πολύ ακριβά όργανα με κακό playability.

ΥΓ μια Richie Kotzen signature Tele είχε ένας μαθητής μου και την πούλησε γιατί δεν τον βόλεψε. Βλέπεις ότι είναι συνήθειες και γούστα πολλές φορές.

.

Οταν εχεις μαγαζακι και θελεις να προωθησεις μια κιθαρα τη σεταρεις τελεια και στις υπολοιπες κανεις το αντιθετο. 

Ειναι η ιδια πρακτικη που ακολουθουν εδω και χρονια τα μεγαλα καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων οταν θελουν να πρωθησουν συγκεκριμενη μαρκα η μοντελο τηλεορασης. Φτιαχνουν τελεια εικονα σ αυτη και χαλια εικονα στις υπολοιπες.

Αυτος που ξερει τι θελει δεν παρασυρεται απο τετοιες πρακτικες

Οταν εχεις μαγαζακι και θελεις να προωθησεις μια κιθαρα τη σεταρεις τελεια και στις υπολοιπες κανεις το αντιθετο. 

Ειναι η ιδια πρακτικη που ακολουθουν εδω και χρονια τα μεγαλα καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων οταν θελουν να πρωθησουν συγκεκριμενη μαρκα η μοντελο τηλεορασης. Φτιαχνουν τελεια εικονα σ αυτη και χαλια εικονα στις υπολοιπες.

Αυτος που ξερει τι θελει δεν παρασυρεται απο τετοιες πρακτικες
Τι μου θύμησες. Αρχές 90's σε ένα κατάστημα στον Πειραιά που έχει κλείσει πια, ο πωλητης θέλοντας να σπρώξει μια πιο οικονομικη ακουστική κιθάρα, την εδινε στον πελάτη να τη δοκιμάσει με πένα ταρταρούγα γνήσια, ενώ την πιο ακριβή ακουστική με απλή πένα.

Κι έπιασε.

Κάτι λεπτομέρειες ειναι που χρυσοπληρώνεις.
Μια περίπτωση είναι το vintage, η συλλεκτικότητα, η μελλοντική αξία μεταπώλησης κλπ...

Η άλλη περίπτωση είναι το χειροποίητο, τα premium "τίμια" ξύλα κλπ...

Διαφορές στον ήχο; Λίγες,  ελάχιστες ως απειροελάχιστες... Και όπως σοφά ανέφερε ο Σπύρος, είναι οι λεπτομέρειες που χρυσοπληρώνουμε.  Αυτό το ας πούμε 2% με 3% παραπάνω...

Μια περίπτωση είναι το vintage, η συλλεκτικότητα, η μελλοντική αξία μεταπώλησης κλπ...

Η άλλη περίπτωση είναι το χειροποίητο, τα premium "τίμια" ξύλα κλπ...

Διαφορές στον ήχο; Λίγες,  ελάχιστες ως απειροελάχιστες... Και όπως σοφά ανέφερε ο Σπύρος, είναι οι λεπτομέρειες που χρυσοπληρώνουμε.  Αυτό το ας πούμε 2% με 3% παραπάνω...
Φαντάσου σε τί τιμές θα πωλούνται οι ΗΒ τώρα που άρχισα να φωτογραφίζομαι μαζί των ?.

Τά κατάλαβες ανάποδα:

Ο @elephant μπήκε ώς νέος και σχολίασε για τις διαφορές μεταξύ οργάνων με πολύ διαφορετικές τιμές (κάτι που γενικά υπάρχει στο ιντερνετ, πχ βιντεο του στυλ "αξίζει το τάδε τόσο πολύ περισσότερο σε σχέση με το δείνα;")

Η "προικισμένη μουσικά" ελίτ του noiz έσπευσε να τόν υποδεχθεί με ειρωνίες και αστειάκια.

Ο @elephant απαντούσε ανάλαφρα, με χαριτωμένη διάθεση και μετριοπαθείς δηλώσεις περί του εναρκτήριου ποστ του.

Όχι, όμως: το noiz συνέχιζε τα δικά του.

Γι' αυτό ακριβώς έσπευσα να τού πώ να μήν παίρνει κατάκαρδα και σοβαρά τέτοιες δηλώσεις, ώστε να μήν απογοητευθεί.

Αυτή ήταν ακριβώς η αντιμετώπιση της οποίας έτυχα κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, ώς νέωπας στο noiz. Που ήταν και ο λόγος που κρατούσα τόσο πολύ resentment.

Όχι, @geka: δεν είμαι εγώ αυτός που φέρνει την τοξικότητα στο noiz: άν μή τί άλλο, σχολιάζοντας κάτι που θα μπορούσε ίσως να κρατήσει τον @elephant στο noiz και νη μή φύγει τρέχοντας όπως όλοι οι νέοι που πέφτουν πάνω στο παρεάκι της "ελίτ" που είναι όλη μέρα συνδεδεμένη έτοιμη να σχολιάσει και λέγοντας πάντα τα ίδια και τα ίδια...

Λοιπόν ξαναδιάβασα το αρχκό ποστ και τις απαντήσεις των μελών.

Πέρα από ενα δυο-σχόλια που δυσανασχέτησαν (κακώς!) λίγο από την νεανική.. ορμή του φίλτατου @elephant

όλα τα υπόλοιπα σχόλια ήταν με πολύ σεβασμό και του εξηγούσαν την δική τους οπτική γωνία περί ''ακριβής κιθάρας'' χωρίς να προσπαθήσουν ντε και καλά να τον πείσουν για το αντίθετο και χωρίς ειρωνίες και μομφές προς το νεαρόν της ηλικίας του.

Δεν είμαι νομικός σύμβουλος του νοιζ ή οτιδήποτε (μακριά από μένα αυτά) αλλά νομίζω γίνεσαι λίγο άδικος φίλε μου.

Έχω ξαναγράψει ότι εξαιρετικό playability θα βρεις και σε πολύ φτηνά όργανα. 

Εννοείται το playability ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με την τιμή η προέλευση της κιθάρας και είναι 100% θέμα set up.

Υπάρχουν ακριβές κιθάρες με άθλια εργοστασιακά set up π.χ. Fender και Gibson και φθηνές κιθάρες με εξαιρετικά εργοστασιακά set up  π.χ. Eastwood, Sire.

Εννοείται ότι ΟΛΟΙ οι κιθαρίστες πρέπει να ξέρουν να σεταρουν την κιθάρα τους στα βασικά (action,relief, intonation,fret polishing) και αν τους αρέσει ηχητικά ένα οργανο να μη τσιγκουνευτουν τα 30-60 ευρω ενός διορθωματος nut και fret leveling (αν η κιθάρα έχει πρόβλημα στο nut και κάποια ψηλά τάστα)

Από εκεί και πέρα το τι ΒΟΛΕΥΕΙ τον καθένα είναι θέμα γούστου σε σχέση με τη γεωμετρία του οργάνου,το πάχος του μπράτσου,το μέγεθος των τάστων κτλ 

Φαντάσου σε τί τιμές θα πωλούνται οι ΗΒ τώρα που άρχισα να φωτογραφίζομαι μαζί των ?.
Ήδη ζήτησε μια η Popovic.

2Crop-AP5_BrianRasic-copy-2.jpg

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back