Ενοικίαση κιθάρας για δοκιμή

nschor

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Καλησπέρα σε όλους!
Φτιάχνω αυτό το θέμα καταρχήν για να δω αν ενδιαφέρει και άλλους και γενικά για το πώς το βλέπετε.
Ως ασχολούμενος με το gear εδώ και χρόνια όπως και άλλοι είμαι σίγουρος κατά καιρούς - πολύ συχνά - μου έρχεται η επιθυμία να αγοράσω μια νέα κιθάρα. Ωστόσο ξέρω πολύ καλά ότι ούτε χώρο έχω για περισσότερες αλλά και κυρίως ότι είναι ένα θέμα που εύκολα μπορεί κάποιος να μετανιώσει και να δει μετά από λίγο ότι ποτέ δεν την χρειαζόταν αυτή την μία καινούρια.
Συνεπώς σκέφτηκα γιατί να μην υπήρχε μια δυνατότητα ενοικίασης μια κιθάρας για δοκιμή. Για εμένα δεν μπορεί να με ικανοποίησει με τίποτα να δοκιμάσω μια κιθάρα σε ένα κατάστημα (άσε που δεν υπάρχουν και πολλά πλέον) που ούτε την ώρα έχω, ούτε την άνεση, ούτε τον εξοπλισμό μου και κυρίως έχω να κάνω με αρρύθμιστες κιθάρες.
Συνεπώς αναρωτιέμαι πώς ακούτε την ιδέα της δυνατότητας αυτής έναντι κάποιου αντίτιμου για να έχει και ο ιδιοκτήτης ένας όφελος από αυτή την συναλλαγή.

ΥΓ Για παράδειγμα θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να δοκιμάσω μια BAUM ,μια PJD

Πιστεύω ότι η διαδικασία του να δώσεις 2000 για να παρεις μια Baum και μετά να τη νοικιάεις εναντι 30ευρώ την ώρα, είναι κάπως ασύμφορη γιατι θα περιμένεις να νοικιάσεις 67 ώρες πριν αρχιζεις να κερδιζεις. Άσε που θα αναγκαστείς να καλύψεις πρώτα άλλα πολύ πιο βασικά μοντέλα πριν πας σε κατι τοσο εξεζητημένο, καθώς στην ευρώπη τα πιο μοσχοπουλημένα ειδη ειναι Stratocaster και Les Paul. Και θα συνεχισουν να ειναι.

Και βέβαια ρισκάρεις πάντα το abuse της κιθάρας...

Και εγώ θα ήθελα να πιάσω μια Gibson Byrdland ή μια Super 400 αλλά μάλλον δε θα τις δω ούτε σε βιτρίνα ποτέ.

Last edited:
Δεν νομίζω να μπορούσε να "τρέξει" κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον ιδιοκτήτη ακριβής κιθάρας, πχ μιας les paul standard να δίδει την κιθάρα του έναντι λίγων 10άδων ευρώ. Είναι τρελό το ρίσκο να πάθει την οποιαδήποτε ζημιά, ή και να κλαπεί. Αν υπάρχει ανάγκη για χρήματα, μπορεί κάλιστα να πουλήσει το όργανο. Οποιοσδήποτε μερακλής κιθαρίστας δεν θα νοίκιαζε.

Για κάποια βασικά ή και λίγο παραπάνω πράγματα μπορείς να ρωτήσεις σε καταστήματα ενοικίασης backline όπως αυτό: https://backline.gr/products.php?categoryId=2

Έτσι κατάφερα να γράψω το πρώτο μου demο με έναν Vox του '63 που παραμένει μες το top 5 ενισχυτών που έχω παίξει, ήταν αξέχαστη εμπειρία.

Κάποια studios επίσης έχουν μια πλούσια συλλογή οργάνων, τα οποία όμως δεν μπορούν να βγουν από 'κει.
Πχ: https://www.artracks.gr/ (αλλά δεν είναι το μόνο)

Τώρα για τόσο περίεργα γούστα, δε νομίζω ότι υπάρχει η αγορά στην Ελλάδα για ενοικίαση. Νομίζω ότι ούτε καν στην Αμερική δεν παίζουν αυτά. Απλά εκεί πολλά καταστήματα προσφέρουν μια δοκιμαστική περίοδο, που αν δε σου κάνει κάτι το επιστρέφεις και παίρνεις κάτι άλλο (ή σε κάποιες περιπτώσεις και τα λεφτά σου πίσω).

Εκτός του ότι τα μουσικά όργανα είναι ευαίσθητα πράγματα όπως ανέφεραν τα παιδιά υπάρχει και νομικό πρόβλημα. Τα μουσικά όργανα μας ανήκουν επειδή τα έχουμε στην κατοχή μας, δεν είναι στο όνομα μας όπως τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα... Πως θα αποδείξεις ότι του τη νοίκιασες και είναι δικιά σου αν δεν θέλει να σου την επιστρέψει... Γενικά κακή ιδέα

Εκτός του ότι τα μουσικά όργανα είναι ευαίσθητα πράγματα όπως ανέφεραν τα παιδιά υπάρχει και νομικό πρόβλημα. Τα μουσικά όργανα μας ανήκουν επειδή τα έχουμε στην κατοχή μας, δεν είναι στο όνομα μας όπως τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα... Πως θα αποδείξεις ότι του τη νοίκιασες και είναι δικιά σου αν δεν θέλει να σου την επιστρέψει... Γενικά κακή ιδέα
Καλά αυτό λύνεται με την υπογραφή ενός συμφωνητικού που αναφέρει αναλυτικά τους όρους και τα στοιχεία του οργάνου.

Το πρόβλημα είναι το ρίσκο της καταστροφής/φθοράς και το ασύμφορο του πράγματος. Δηλαδή πόσο νοικιάζεις μια Ramirez 1A (10K ως 22Κ αναλόγως τα ξύλα και τα λούστρα) και τι κάνεις αν σου γυρισει με γρατζουνιες και χτυπηματα στο καπάκι?

Καλά αυτό λύνεται με την υπογραφή ενός συμφωνητικού που αναφέρει αναλυτικά τους όρους και τα στοιχεία του οργάνου.

Το πρόβλημα είναι το ρίσκο της καταστροφής/φθοράς και το ασύμφορο του πράγματος. Δηλαδή πόσο νοικιάζεις μια Ramirez 1A (10K ως 22Κ αναλόγως τα ξύλα και τα λούστρα) και τι κάνεις αν σου γυρισει με γρατζουνιες και χτυπηματα στο καπάκι?
Για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για παράδειγμα υπάρχει νομικό πλαίσιο και ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει το όχημα με συνοπτικές διαδικασίες. Με ιδιωτικά συμφωνητικά που λες θα χρειάζεται να γίνει δικαστήριο κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα... δικαστήριο στην Ελλάδα έτσι;!

Ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις!
Υπάρχουν δύο τρόποι νομίζω . Ο πιο παρείστικός μεταξύ μελών κάποιου φόρουμ, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην καλή πίστη. Ο άλλος ο πιο επαγγελματικός , θα μπορούσε να το κάνει αυτό μέσα από ένα κέντρο, μέσα δηλαδή από έναν πχ μάστορα και εκεί φυσικά να υπογράφεις και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που με τίποτα δεν θα ήθελαν να νοικιάσουν τις κιθάρες τους είτε γιατί τίς αισθάνονται πολύ προσωπικό αντικείμενο είτε γιατί δεν θα ήθελαν να πάρουν το ρίσκο να τους χαλάσει στο παραμικρό.
Επίσης ανέφερα τις μάρκες αυτές που είνια ακριβές αλλά το ίδιο θα μπορούσε να θέλει κανείς και για μια Harely benton πχ (εγώ σίγουρα).
Όλη αυτή η ιδέα μπορεί να βασιστεί περισσότερο στο μοίρασμα και λιγότερο στο κέρδος σίγουρα.

Ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις!
Υπάρχουν δύο τρόποι νομίζω . Ο πιο παρείστικός μεταξύ μελών κάποιου φόρουμ, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην καλή πίστη. Ο άλλος ο πιο επαγγελματικός , θα μπορούσε να το κάνει αυτό μέσα από ένα κέντρο, μέσα δηλαδή από έναν πχ μάστορα και εκεί φυσικά να υπογράφεις και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Φυσικά υπάρχουν πολλοί που με τίποτα δεν θα ήθελαν να νοικιάσουν τις κιθάρες τους είτε γιατί τίς αισθάνονται πολύ προσωπικό αντικείμενο είτε γιατί δεν θα ήθελαν να πάρουν το ρίσκο να τους χαλάσει στο παραμικρό.
Επίσης ανέφερα τις μάρκες αυτές που είνια ακριβές αλλά το ίδιο θα μπορούσε να θέλει κανείς και για μια Harely benton πχ (εγώ σίγουρα).
Όλη αυτή η ιδέα μπορεί να βασιστεί περισσότερο στο μοίρασμα και λιγότερο στο κέρδος σίγουρα.
Νομιζω οτι ολα αυτά δουλεύουν στη θεωρία μέχρι να γινει στραβη.

Προσωπικά έχω στο παρελθόν δανεισει κιθάρα των 5Κ σε γνωστό μου που τον εμπιστευόμουν και μου γύρισε πίσω σαγρέ απο τις γρατζουνιές στο καπάκι... Χαλάσαμε τις σχέσεις μας για αυτό το θέμα.

Ειδικά τα ακριβά ακουστικά όργανα είναι ευαίσθητα.

Φαντάσου τώρα να σου ζητήσει όργανο ένας αγνωστος.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back