David Byrne: 'The internet will suck all creative content out of the world'

Εκκινώντας από την παραδοχή ότι σημαντικό κίνητρο οποιασδήποτε καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η βιοποριστική εξασφάλιση του δημιουργού και δεδομένων των σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δεν είναι άστοχο να μιλάμε για "drive" και αυτοδημιούργητους καλλιτέχνες?

Από τη στιγμή που μια τέτοια επιλογή είναι πολυτέλεια, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως η δημιουργία τέχνης αποτελεί πλέον ελιτιστικό προνόμιο.Από την άλλη, τα εργαλεία και τα μέσα για τη δημιουργία αυτής είναι περισσότερο προσβάσιμα από ποτέ, με την ερασιτεχνική και χομπίστικη προσέγγιση όμως να παράγει και ανάλογα αποτελέσματα, λόγω της έλλειψης αφοσίωσης και πραγματογνωμοσύνης.  

 
Το αν ο Bieber ειναι ΓΤΠ η οχι ειναι μικρης σημασιας. Εχει μια ΟΚ φωνη δε λεω αλλα τι και αν εφτυνε τις θαυμαστριες του απτο μπαλκονι;
Σιγά τον Vicious ρε συ.

Σιγουρα θα μαζεψαν την ροχαλα και θα την πουλησαν στο ebay. ;D
The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert. The Abba turd.  ;D

Ενας τροπος για να πουλησεις το προιον σου θα ηταν να βρεις τους καταλληλους αγοραστες.
Είναι ο μοναδικός τρόπος.

Ενας πιο αποδοτικος τροπος θα ηταν να διαμορφωσεις τις καταλληλες συνθηκες και τους αναγκαιους αγοραστες.
Γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει πάρα πολλά πρόσωπα. Από Marketing μέχρι Γκαίμπελς.  8)

 
Για να επανέλθω στο αρχικό θέμα του OP, εγώ παρατηρώ ότι πλέον και οι αμιγώς επαγγελματίες, διάσημοι, ή όπως αλλιώς τους λένε, μετέρχονται πλέον τακτικές «ερασιτεχνών» κατά την παρουσίαση της δουλειάς τους.

Παράδειγμα, τα video clips, τα οποία πλέον φιλμάρονται με την λογική του youtube (αμιγώς ερασιτεχνικό εργαλείο)  και όχι για να παιχτούν στην tv,  τόσο από άποψη budget όσο και από άποψη θεματολογίας.

Πιο απλά, το έχουν γυρίσει  σχεδόν όλοι, τόσο στη λογική του “κάνω video clip –και καλά την ώρα που ηχογραφώ στο studio" (ερασιτεχνική τακτική, στη λογική του jack conte , ως video song ή του bedroom player) όσο και στο χαμηλό κόστος παραγωγής του (επίσης ίδιον ερασιτέχνη).

Με άλλα λόγια μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους (οι διάσιμοι, επαγγελματίες....ή όπως αλλιώς πείτε τους).

Όλα αυτά φυσικά, με ελάχιστες (ευχάριστες) εξαιρέσεις , που πραγματικά δείχνουν ποιός είναι ο επαγγελματίας και ποιός ο ερασιτέχνης.

Δηλαδή γιατί να μη βγάλω το καπέλο π.χ. στους DURAN DURAN για το girl panic, που κόστισε ένα σκασμό $$$$$$$$$;

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Φίλε theoctapus, διαφωνώ με όλα όσα έγραψες, αλλά θέλω να κάνω μία στάση στο παρακάτω:

theoctapus είπε:
Και ποσώς με απασχολεί η εκτιμητική ικανότητα των ειδημονων. Αυτό αφορά μόνο τον μικρόκοσμό τους.
Πιθανόν μιλάς από κάποια ειδική θέση κατανόησης του κόσμου (σοβαρά το γράφω, όχι ειρωνικά), αλλά τέτοιου είδους αφορισμοί, μάλλον ενισχύουν την γενικότερη ροπή για αδιαφορία προς τη γνώση και τη σωστή πληροφορία, παρά εξασφαλίζουν πραγματική ελευθερία σκέψης.

Ζεις και εργάζεσαι (απ'ότι ξέρω) σε μία χώρα όπου καλλιτέχνες (μουσικοί ντε) τείνουν να υπερηφανεύονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ότι δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό σχολειό, αποκαθηλώνοντας όχι απλά τους "ειδήμονες" που σαρκάζεις, αλλά ακόμη και την αόριστη ιδέα ότι κάποιος μπορεί να έχει ωφεληθεί από το να σπουδάσει (οτιδήποτε).

Το θεώρημα ότι οι "ειδήμονες" ζουν σε κάποιο μικρόκοσμο, είναι το κύριο επιχείρημα όσων δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν ειδήμονες σε τίποτε, παραγνωρίζοντας ότι ο μόνος "μικρόκοσμος" είναι εκείνος της άγνοιας και της απάθειας.

Σε πείσμα των αυτόκλητων "μουσικόφιλων", άνθρωποι όπως ο Γιάννης Πετρίδης (που ανέφερα) και εκατοντάδες άλλοι σε εκατοντάδες τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, όχι μόνο ξέρουν πολύ περισσότερα, αλλά επίσης έχουν βοηθήσει πολλούς να διαμορφώσουν κριτήρια αξιολόγησης που με άλλο τρόπο θα ήταν ανέφικτο να αποκτήσουν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αν εσύ νομίζεις ότι ο Πετρίδης ζει σε κάποιο "μικρόκοσμο" έχοντας μιλήσει προσωπικά και έχοντας δει ζωντανά όλους τους μουσικούς που θα ήθελα να δω στη ζωή μου από όλα τα είδη μουσικής, τότε έχεις φίλε μου προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός αξιακού συστήματος που δεν μπορώ να παρακολουθήσω.

 
Ξεχωριζοντας το show -που συμπεριλαμβανει πολλα πραγματα- απο την μουσικη τεχνη με την εννοια της συνθεσης και εκτελεσης,  το show απαιτει πανω απο ολα παρουσιαστικο, που δεν το υποβαθμιζω καθολου, καθως ειναι και αυτο μια μορφη τεχνης που ομως… ή διαθετης ή δεν διαθετεις. ειναι κατι τελειως διαφορετικο απο την συνθεση και την εκτελεση αλλα το ιδιο σημαντικο, και σημαντικοτερο… μιλωντας για show παντα, ο χ διασημος  μπορει να χανει στην μουσικη του τεχνη αλλα στη σουμα να κερδισει καθως στο show δεν ειναι αυτο το σημαντικοτερο. Αν παλι διαθετεις παρουσιαστικο και με την εννοια της προσωπικοτητας, μαζι με το μουσικο ταλεντο… τοτε εισαι Cobain, Lennon ….κτλ

Και για να συμφωνησω με τoν theoctapus… το μονο ασφαλες κριτηριο που υπαρχει για το κατα ποσο καποιος ειναι καλλιτεχνης, -αν υποθεσουμε οτι ολοι εννοουμε το ιδιο με αυτον τον ορο- ειναι η απηχηση του, διαφορετικα ποιος θα το κρινει… ποιανου η κριση ειναι ποιο εγκυρη οταν μιλαμε για τοσο μη μετρισιμα πραγματα.

 
Εγκώ είμαι καλλιτέχνης; γιατί μάλλον έχω 0 πωλήσεις στο νοιζ...  ;)

 
Nikolas είπε:
Εγκώ είμαι καλλιτέχνης; γιατί μάλλον έχω 0 πωλήσεις στο νοιζ...  ;)
Γι'αυτο και εγραψα ‘’αν υποθεσουμε οτι ολοι εννοουμε το ιδιο με αυτον τον ορο’’ νομιζω οτι δεν εννοουν ολοι το ιδιο, οποτε ας δωσει καλυτερα καποιος ειδημονας τον ορισμο της τεχνης και του καλλιτεχνη και θα σου απαντησω

 
Μονο αν βρουμε καποιον ειδημονα να μας πει τον ορισμο του ειδημονα. ;D

 
mariostz είπε:
Μονο αν βρουμε καποιον ειδημονα να μας πει τον ορισμο του ειδημονα. ;D
Είναι ένας που ζει σε μικρόκοσμο.

 
trolley είπε:
Φίλε theoctapus, διαφωνώ με όλα όσα έγραψες, αλλά θέλω να κάνω μία στάση στο παρακάτω:
Φυσικά και θα έκανες.

Αν δεν έβλεπες τον εαυτό σου στην λέξη ειδήμονας και συνειδητοποιούσες ότι υπάρχει και ο "απλός" κόσμος του οποίου η άποψη έχει ειδικό βάρος και αξία ίσως και να μην διαφωνούσες και τόσο. Μην ξεχνάς ότι για κάθε έναν που έχει μελετήσει υπάρχουν άλλοι 100 που δεν έχουν ιδέα και αφού μιλάμε για λεφτά ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ενδιαφέρεται και γι' αυτούς τους 100. Πίστεψέ με, σε όλη μου την ζωή αν υπάρχει ένα πράγμα που προσπαθώ να υπερασπιστώ αυτο είναι η αξία της γνώσης. Δυστυχώς όμως σ' αυτό τον κόσμο υπάρχουν και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για την σωστή πληροφόρηση ούτε αναζητούν την γνώση και δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν κι αυτοί πορτοφόλια. Αν λοιπόν κάποιος επιλέγει να αγνοεί την αξία (χειροπιαστή) της άποψης αυτού του κομματιού της κοινωνίας τότε ναι, ζεί στον μικρόκοσμό του.

Εγκώ είμαι καλλιτέχνης; γιατί μάλλον έχω 0 πωλήσεις στο νοιζ...  ;)
Πληρώνεις τους λογαριασμούς σου απ' το έργο σου; Τέλος. Αν ήσουν μόνο ένας youtuber άντε και κανά κομματάκι στο soundcloud τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Να το πω διαφορετικά, αν η ατάκα που ταιριάζει είναι το "don't quite your day job" τότε ο χαρακτηρισμός καλλιτέχνης είναι το λιγότερο περιττός.

Είναι ένας που ζει σε μικρόκοσμο.
Είναι

 
theoctapus είπε:
Πληρώνεις τους λογαριασμούς σου απ' το έργο σου; Τέλος.
Θα ήσουν πολυ καλός σε συνεδριο φιλοσοφίας της μουσικής :P

 
Δυστυχώς ο κόσμος έχει γεύση και υφή και εμείς υλικές ανάγκες και ορμές. Αν ήταν μόνο πνευματικό κατασκεύασμα θα είχαμε άλλη κουβέντα.

 
theoctapus είπε:
Δυστυχώς ο κόσμος έχει γεύση και υφή και εμείς υλικές ανάγκες και ορμές. Αν ήταν μόνο πνευματικό κατασκεύασμα θα είχαμε άλλη κουβέντα.
Οπότε θα ήταν μαλλον πιο δοκιμο να χρησιμοποιείς τον προ-ρομαντικό όρο "τεχνίτης" αν αναφερόμαστε απλά σε κάποιον που βαράει επιτυχώς τον γκασμά για το μεροφάι.

Ο όρος "καλλιτέχνης" συνδέεται περισσότερο με τη Ρομαντική θεώρηση της μουσικής δημιουργίας.

 
theoctapus είπε:
Πληρώνεις τους λογαριασμούς σου απ' το έργο σου; Τέλος. Αν ήσουν μόνο ένας youtuber άντε και κανά κομματάκι στο soundcloud τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Να το πω διαφορετικά, αν η ατάκα που ταιριάζει είναι το "don't quite your day job" τότε ο χαρακτηρισμός καλλιτέχνης είναι το λιγότερο περιττός.
Κοίτα να δεις τι γίνεται...
Για τον κόσμο του νοιζ, όχι δε ζω απ'τα έργα μου, αλλά μάλλον δεν έχω λάβει δεκάρα (για τα έργα μου, όχι για μαθήματα, studio-δουλειές, κλπ). Πώς να το πω; Δε νομίζω ότι κάποιος απ'το νοιζ έχει αγοράσει κάτι δικό μου... ;)

Αυτό με κάνει καλλιτέχνη για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι για τους μουσικούς του νόιζ; (και ξέρεις πόσο γουστάρω να είμαι εδώ και πόσο ανοιχτός είμαι)...

χμμμ...

 
O όρος καλλιτέχνης χρησιμοποιείται υπο ένα "λαϊκό" πρίσμα, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στα πλαίσια της απλής, καθημερινής χρήσης της.

@Nikolas

Πότε κάναμε τον διαχωρισμό νόιζ και ο υπόλοιπος κόσμος και δεν το κατάλαβα;  ;)

 
theoctapus είπε:
@Nikolas

Πότε κάναμε τον διαχωρισμό νόιζ και ο υπόλοιπος κόσμος και δεν το κατάλαβα;  ;)
στατιστικά 81,000 μέλη μου φτάνουν εμένα... ;D
 
ΟΠ..... παει η υποληψη μου  ;D ;D

theoctapus είπε:
.... δεν έχουν ιδέα και αφού μιλάμε για λεφτά ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ενδιαφέρεται...

.......... και δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν κι αυτοί πορτοφόλια.......
εγινες ξεκαθαρος φιλε theoctopus φυσικα και ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ουτε με την αποψη σου

Ηθελα να πω απλα οτι η αποψη του κοσμου που πολυ αφ' υψηλου κοιτανε μερικοι και απαντουν οταν ζητειται ειδημονας ;D -απορω με τι καταβολες-  ειναι ασφαλεστερη απο του καθε ‘’ειδημονα’’, αλλωστε οι ‘’ειδημονες’’ σπανια συμφωνουν και μεταξυ τους .......     

 
Διαβασα τις αποψεις διαφορων μελων για το ποιος θεωρειται καλλιτεχνης κτλ και κατεληξα οτι διαφωνουμε μεταξυ μας επειδη εχουμε ο καθενας διαφορετικο ορισμο για το τι ειναι τεχνη.

Πχ για μενα ενας δισκος που θα τρανταξει τα μυαλα 100 ανθρωπων και θα τον ακουνε επι χρονια επηρεαζοντας τη ζωη τους, ειναι τεχνη. Ο καλλιτεχνης που τον εκανε το δισκο σιγουρα δε ζει απ αυτο και εβγαλε ελαχιστα χρηματα παρ ολ αυτα ειναι τεχνη.

Θα μου πεις, πως γινεται να αρεσει μονο σε 100 ατομα σε ολο τον κοσμο και να μην γινει πιο εμπορικος? Ε υπαρχει και αυτη η τεχνη που ειναι για λιγους , δε σημαινει οτι δεν ειναι τεχνη επειδη δε πληρωνει τους λογαριασμους της ΔΕΗ.

Επισης σε μια πολυ μικρη χωρα καποιος που κανει παραδοσιακη μουσικη μπορει να μη μπορει να ζησει απ αυτο, δε σημαινει οτι δε κανει τεχνη ομως.

 
Τέχνη μπορείς κάλλιστα να κάνεις χωρίς να είσαι καλλιτέχνης, όπως περίπου μπορείς να φτιάξεις το αυτοκίνητό σου χωρίς να είσαι μηχανολόγος.

Ο διαχωρισμός που προσπαθώ να κάνω είναι πολύ συγκεκριμένος και έχει επίσης συγκεκριμένο σκοπό. Το έργο ενός ανθρώπου πρέπει πάντα να κρίνεται πριν αυτός χαρακτηριστεί απ' αυτό, για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το ίδιο το έργο μπορεί να έχει ανεξάρτητη πορεία και υπόσταση. Το γεγονός αυτό δεν είναι κάτι νέο ειδικά στην τέχνη. Είναι άπειροι οι καλλιτέχνες που στα πρώτα βήματά τους χαρακτηρίζονταν από άλλες ιδιότητες πρίν τους αποδωθεί η λέξη καλλιτέχνης. Και πότε έγινε αυτό; Μόνο όταν το έργο τους πέρασε τα τέστ του κόσμου, του απλού κόσμου συνήθως. Απορώ γιατί κάνει εντύπωση.

Και ποιός είναι ο σκοπός του διαχωρισμού αυτού. Μήπως και συνειδητοποιήσουμε ότι το γρατζούνισμα από μόνο του δεν μας κάνει διαφορετικούς. Και ίσως τότε να γίνει κατανοητό ότι το παραγόμενο αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας έχει περισσότερη αξία απ' αυτή που νομίζουμε. Και αυτό τελικά συνδέεται με τους οικονομικούς όρους της αρχικής συζήτησης.

 
theoctapus είπε:
Φυσικά και θα έκανες.

Αν δεν έβλεπες τον εαυτό σου στην λέξη ειδήμονας και συνειδητοποιούσες ότι υπάρχει και ο "απλός" κόσμος του οποίου η άποψη έχει ειδικό βάρος και αξία ίσως και να μην διαφωνούσες και τόσο. Μην ξεχνάς ότι για κάθε έναν που έχει μελετήσει υπάρχουν άλλοι 100 που δεν έχουν ιδέα και αφού μιλάμε για λεφτά ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ενδιαφέρεται και γι' αυτούς τους 100. Πίστεψέ με, σε όλη μου την ζωή αν υπάρχει ένα πράγμα που προσπαθώ να υπερασπιστώ αυτο είναι η αξία της γνώσης. Δυστυχώς όμως σ' αυτό τον κόσμο υπάρχουν και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για την σωστή πληροφόρηση ούτε αναζητούν την γνώση και δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν κι αυτοί πορτοφόλια. Αν λοιπόν κάποιος επιλέγει να αγνοεί την αξία (χειροπιαστή) της άποψης αυτού του κομματιού της κοινωνίας τότε ναι, ζεί στον μικρόκοσμό του.
Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό, όταν λες "σε όλη μου τη ζωή κλπ", πως ακριβώς έχεις υπερασπιστεί την ιδέα της γνώσης; Μη μου πεις μόνο "σε συζητήσεις στην παρέα μου" διότι θα κατηγορηθείς για επενδύσεις σε μικρόκοσμο.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top