Βλέπετε ταινίες?

Πως βλέπετε ταινίες?

• Σύνολο ψηφοφόρων
    36

Ο κόσμος το έχει πάρει ζεστά και πιστεύω ότι αυτή η Οδύσσεια δεν θα πάει καλά οικονομικά για τα στούντιο και αν αυτό συμβεί θα είναι το τέλος του DEI στον κινηματογράφο... Αν αυτά τα ονόματα αποτύχουν αν φέρουν κέρδος κηδεύουμε το DEI για τα καλά

Ο κόσμος το έχει πάρει ζεστά και πιστεύω ότι αυτή η Οδύσσεια δεν θα πάει καλά οικονομικά για τα στούντιο και αν αυτό συμβεί θα είναι το τέλος του DEI στον κινηματογράφο... Αν αυτά τα ονόματα αποτύχουν αν φέρουν κέρδος κηδεύουμε το DEI για τα καλά
Αν βγει στο NETLFIX με DOLBY VISION/ATMOS θα το δω γιατί αναβαθμίστηκα και θέλω να ακούσω τα effects. Μου άξιζε μια αναβάθμιση με τόσο τέλεια αυτιά που έχω. Είναι τόσο καλή η απόδοση ακόμα και των μεσαίας κατηγορίας σύγχρονων συστημάτων ήχου πλέον που είδα σκηνές από ταινίες της συλλογής μου μέχρι και 10 φορές συνεχόμενα για να ευχαριστηθώ τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ πολυκάναλο ήχο και φυσικά τη φοβερή εικόνα. DEI ξε DEI, βάλε εκεί να αποχαυνωθούμε να ξεγελάσουμε τη φτώχεια μας. :ROFLMAO:

FB_IMG_1783543007756.jpg

1783591684041.png

1783591696533.png

Αρχαίος Έλληνας κατά τον Νόλαν. Βασικά, οποιοσδήποτε άντρας, ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος, κατά τον Νόλαν.

Οδυσσέας: Κώστας Σόμμερ
Πηνελόπη: Δήμητρα Ματσούκα
Ωραία Ελένη: Εννοείται η Κλέλια
Πολύφημος: Γιάννης Στουρνάρας.
Κίρκη: Παναγιώτα Βλαντή
τα άλλα βαριέμαι.
Οδυσσέας: Άδωνις Σπυρίδων
Πηνελόπη: Μποφίλιου
Ωραία Ελένη: Ουρανία Μιχαλολιάκου
Πολύφημος: Κουτσούμπας
Κίρκη: Ελένη Λουκά
Αχιλλέας: Στε.Κας
Όμηρος: Αφήγηση Κώστας Τσάκωνας.

Αρχαίος Έλληνας κατά τον Νόλαν. Βασικά, οποιοσδήποτε άντρας, ανεξαρτήτως φυλής ή χρώματος, κατά τον Νόλαν.
Ρε παιδιά, η Αριάδνη του Inception δεν είναι αυτός, είπαμε; 😳Από Χέλεν μας έγινε Έλλιοτ. Μάλιστα. Αυτά δεν είναι του Χριστού πράματα🤣🤣🤣

Προβολή συνημμένου 54005

Προβολή συνημμένου 54006

Αχιλλέας από το Temu😅

Να σκάει έξω από τα τείχη της Τροίας και να στέλνει ο Έκτορας τον 5χρονο γιο του να τον αντιμετωπίσει 😬

Ρε παιδιά, Οδύσσεια είναι αυτή ή Το Ψωνιστήρι με τον Αλ Πατσίνο 🤣🤣

Επειδή βλέπω ότι κάποιοι δυσκολεύονται, και επειδή το νήμα υποτίθεται ότι αφορά ταινίες (γι' αυτό άλλωστε και συμμετέχω), επιτρέψτε μου να σας θυμήσω το μνημειώδες παράδειγμα απόκλισης μίας κινηματογραφικής ταινίας από το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε: την "Λάμψη" του Κιούμπρικ. Είναι τόσες οι διαφορές από το βιβλίο, ειδικά όσον αφορά τα εξωτερικά στοιχεία των χαρακτήρων του δράματος, που ο ίδιος ο συγγραφέας (ο οποίος ζει και είχε την ευκαιρία να πει τη γνώμη του) φρήκαρε άσχημα με το αποτέλεσμα.

Όμως, ΟΛΟΙ (σε κάποιο βαθμό ΚΑΙ ο συγγραφέας) παραδέχονται ότι η ταινία είναι ένα genre-defining αριστούργημα, πολύ καλύτερο από τις δύο (αν θυμάμαι καλά) άλλες προσπάθειες να κινηματογραφηθεί το ίδιο ακριβώς βιβλίο.

Μην αποκλείετε την πιθανότητα να συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την "Οδύσσεια". Οι νόμοι που διέπουν μία κινηματογραφική παραγωγή, είναι πολύ διαφορετικοί, ακόμη και αν δεν μεσολαβούσαν οι αιώνες που έχουν μεσολαβήσει. Επίσης, αν ο καθε καραγκιοζάκος μπορεί να πιάνει μία κιθάρα και να παίζει Beatles σε όλο τον πλανήτη, τότε μπορεί και ο καταξιωμένος Νόλαν να κάνει τη δική του ερμηνεία. Ας κάνει και ο Σμαραγδής (ή όποιος άλλος εθνικιστής ντόπιος σκηνοθέτης) τη δική του "Οδύσσεια" και υποσχόμαστε να μην εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας.

O Nolan έχει εξηγήσει ότι δεν αποσκοπεί στην πιστή απόδοση του Ομηρικού έργου αλλά στη δημιουργία ενός δικού του Τρωικού Universe.

Έχει δικαίωμα να το κάνει; Ας μην ξεχνάμε ότι:
  • Ο Όμηρος δόμησε και ανέπτυξε ένα δικό του σύμπαν βασισμένος στην προφορική παράδοση του Τρωικού πολέμου.
  • Στον μύθο του Ομήρου κάποιοι άλλοι μεταγενέστεροι πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία και συνέχισαν να προσθέτουν ερμηνευτικά κομμάτια (ολόκληρα spin offs) μέχρι την προκλασική Αθήνα κατά την οποία σταθεροποιήθηκε o όλος μύθος.
  • Η ίδια η αττική τραγωδία λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό ως μηχανή ερμηνευτικής επεξεργασίας παλαιότερου μυθικού υλικού, δίνοντας ψυχολογικό βάθος, ηθικά διλήμματα και δραματική δομή που το έπος απλώς δεν είχε ανάγκη να παρέχει. Πριν τον Αισχύλο δεν υπήρχε ο ρόλος της Κλυταιμνήστρας και του Ορέστη, ακόμη και του Αγαμέμνωνα όπως τους θεωρούμε δεδομένους σήμερα. Πρίν τον Ευρυπίδη δεν υπήρχε ο ρόλος της Ιφιγένειας. Μιλάμε για ολόκληρη αναπροσαρμογή των κεντρικών χαρακτήρων από τη βάση.

Όσον αφορά το εμφανισιακό κομμάτι: και στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια ο Όμηρος αποφεύγει περιγραφές εξωτερικών χαρακτηριστικών (έχει ελαχιστότατες) αλλά εμμένει πολύ συχνά στην εντύπωση που προκαλούν τα χαρακτηριστικά των ηρώων του. Μην ξεχνάμε ότι το ξανθό και λευκό είχε στην αρχαιότητα ταξική και όχι φυλετική ταυτότητα - οι αριστοκράτισες από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τον 20ο αιώνα έμεναν στο σπίτι και ήταν λευκόχειρες, δεν τις έβλεπε ο ήλιος - μέχρι που η Σανέλ το έκανε μόδα :)

Επίσης μαύροι στον Τρωικό πόλεμο υπήρχαν: ο Μέμνων, γιος της Ηούς και του Τιθωνού (Τρώα πρίγκιπα, αδελφού του Πριάμου) — άρα εξαρχής συνδεδεμένος γενεαλογικά με την τρωική βασιλική οικογένεια συμφωνα με τον επικό κύκλο που είχε δημιουργηθεί στην αρχαία Ελλάδα, όπως εξήγησα. Μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα αρχαία spin offs της Ιλιάδας είναι η Αιθιοπίδα (χαμένο σήμερα).

Χαίρομαι που συνομιλητές μας είναι τόσο ανοιχτοί στην... ερμηνεία κάθε σκηνοθέτη πάνω στο Ομηρικό έργο. Το οποίο είναι αλήθεια, έχει εμπνεύσει ποικιλοτρόπως πολλούς δημιουργούς:

1783685288350.png

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί κανένας δεν είχε πρόβλημα με το 300 ενώ με την Οδύσσεια του νόλαν έχει πρόβλημα ο μισός πλανήτης.

Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί κανένας δεν είχε πρόβλημα με το 300 ενώ με την Οδύσσεια του νόλαν έχει πρόβλημα ο μισός πλανήτης.

Εγώ! Εγώ είχα πρόβλημα ΚΑΙ με τους 300 της Marvel. Τίποτα περισσότερο από καρικατούρες.

Εγώ! Εγώ είχα πρόβλημα ΚΑΙ με τους 300 της Marvel. Τίποτα περισσότερο από καρικατούρες.
Η κριτική που θυμάμαι να γίνεται στο 300 ήταν του στιλ "χαχα αυτοί είναι καρικατούρες" δεν θυμάμαι κριτική "πώς τολμάει ο σνάιντερ να παίζει έτσι με την ιστορία" κλπ. Και από τότε η ταινία έχει γίνει σχεδόν κλασική.

Τώρα με την Οδύσσεια είναι τελείως άλλου τύπου η κριτική που γίνεται.

Γιατί οι 300 γυρίστηκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν woke αφηγήματα, ποσοστώσεις αναφορικά με τις συμμετοχές ηθοποιών συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων,κ.λ.π.
οπότε δεν είχαμε τις τραγελαφικές επιλογές της Οδύσσειας.

Προσωπικά,στο τελείως φανταστικό σενάριο να παίξει ένα μεξικάνικο ή αφρικανικό μύθο, ο Μπραντ Πιτ ή η Νταϊάν Κρούγκερ, θα αντιδρούσα με τον ίδιο τρόπο.

Η Οδύσσεια ακολουθεί απλά τις επιταγές των καιρών. Εδώ έβαλαν για ΧΙΟΝάτη, μη λευκή ηθοποιό και συνεχίζουν τις ίδιες γελοίες επιλογές.

Τέλος,τι λογικό άλμα είναι το ότι υπήρχε κάποιος μαυρος Τρώας, με την εμφάνιση της ωραίας Ελένης;
Μπορεί να υπήρχε και κάποιος Κινέζος ανάμεσα στους Τρώες,τι να κάνουμε, να βάλουμε για Αγαμέμνονα τον Τσακι Τσαν;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back