Whiskey (γιαπωνέζικα, σκωτσέζικα κλπ)

menelaos

Μέλος
Πόντοι
36
Λοιπόν, μια και συμπτωματικά αναφέρθηκε το θέμα.....  ;D ;D ;D ;D

Ποια είναι τα αγαπημένα σας;;; Γενικώς έχουμε πολλούς fans εδώ γύρω;; (εγώ πάντως δηλώνω fan επισήμως!!!)

και γω ειμαι μεγαλος φαν ;D. ειναι το αγαπημενο μου ποτο με διαφορα.(παντα whiskey πινω)

γενικα δεν ειχα μεχρι στιγμης την ευκαιρια να πιω καποιο ακριβο whiskey (περα απο chivas κλπ). το αγαπημενο μου απ τα κοινα whiskey ειναι το famous grouse.

Είναι απ' τα ποτά που δεν μπορώ να μυρίσω καν.  ::) Πάντα είχα την απορία γιατί τόσος πολύς κόσμος το βρίσκει τόσο καλό.

(και τότε γιατί γράφεις εδώ ρε; )

Απο τα κυριλε CHIVAS,και απο τα καθημερινα HAIG για σκυλαδικα...που λενε οτι δεν νοθευεται.....

;D ;D

Ξέχασα να πω τα δικά μου. Αν και δεν είχα ακόμη την τιμή να δοκιμάσω κάτι πραγματικά special.....

Dimple, Chivas, Glenfiddich 15y/o (το οποίο είναι ΕΤΗ φωτός μπροστά από το 12y/o το οποίο μου κάνει μέτριο).

Από τα φτηνά, μόνο το Haig πίνεται κατά την ταπεινή μου άποψη, και σίγουρα όχι johhnie red. Η μόνη του ελπίδα θα ήταν με coca cola, αλλά μου χαλάει την coca cola :D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Johny black label, όταν δεν πίνω την αγαπημένη μου λεμονίτα (και δεν θα σας πω ποια είναι) :-X

Jack Daniels (εννοείται χωρίς πάγο)

Βέβαια στα δύσκολα βολεύομαι και με κανένα Chivas, Cardu.

Και όταν έχω τάσεις ξεφτίλας... Johnnie Red

Καποτε ήπια ένα White & Mackay που μου είχε αρέσει πολύ.Επίσης και Chivas.

Και θέλω οπωσδήποτε να δοκιμασω ένα Talisker.Λένε ότι είναι το καλύτερο malt(40 ευρώ η μπουκάλα γαρ)

Κατ'αρχήν πρέπει να γίνει η διάκριση μεταξύ blended, vatted, malt, single malt και των άλλων που φτιάχνονται από άλλους καρπούς. Πολύ περιληπτικά τα λέει εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whisky

http://en.wikipedia.org/wiki/Whiskey

(για όσους δεν θυμούνται: barley = κριθάρι, wheat = κριθάρι, malt = βύνη, αλεσμένος νεαρός βλαστός από κριθάρι που στη συνέχεια βρέχεται ελαφρά και ξεκινάει η διαδικασία παρσκευής μπύρας - ουίσκυ).

Παλιά τα μισούσα στην κυριολεξία τα blends αλλά έχω καταλήξει στα Jameson, Haig, Jack Daniels (μόνο αυτά). Chivas, Dimple και λοιπά παρόμοια και καλά "πολυτελείας" όπως Βlack Label κλπ. μακριά από μένα. Γενικά μου κάνει εντύπωση πόσοι πολλοί νομίζουν ότι τα Johnnie Walker είναι καλά ουίσκυ...

Στα single malts αν εξαιρέσουμε τις κουφές εμφιαλώσεις που δεν πολυθυμάμαι  (γνωστές μάρκες αλλά από ανεξάρτητους εμφιαλωτές όπως Gordon &McPhail, Douglas Laing κλπ) έχω ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα τα απλά Laphroaig & Caol Ila, Balvenie Doublewood, το απλό Dalwhinnie, το 10ρι Glenkinchie που αποσύρθηκε, Glenfiddich Solera Reserve, το απλό Τalisker (τα άλλα από τις ακριβότερες σειρές είναι πιο "ευγενικά" από το απλό και κλασσικό 10ρι) και βεβαίως σχεδόν όλα τα Ardbeg, με κορυφαίο όλων αυτό (πολύ δυσεύρετο πια):

DVC00002.JPG

Ψωνίζω σχεδόν αποκλειστικά από αυτό το εξαιρετικό από κάθε άποψη μαγαζί: http://www.royalmilewhiskies.com/default.asp Γενικά τα λατρεύω τα single malts και τρελαίνομαι να κανονίζω tasting nights και ειδικά με blind tasting. Πριν φύγω από Αθήνα σκεφτόμουν σοβαρά να ανοίξω ένα whiskey shop σαν κάβα - κάτι τέτοιο αναβλήθηκε...
sad0075.gif

Edit: αυτό που δεν φαίνεται καλά στην άνω φωτό είναι η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ: 58,3%... εννοείται ότι αν πίνεις με σοβαρότητα αυτά τα έργα τέχνης ΠΟΤΕ δεν τους βάζεις πάγο παρά μόνο λίγο μεταλλικό νερό πολύ ουδέτερης γεύσης (αν δεν αντέχεις), και μόνο στο σωστό ποτήρι - τουλίπα.

Την απάντησή σου την περίμενα ώρα!! :) Ερωτήσεις λοιπόν, για αρχή!

1. Από πού μπορώ να βρω όλα αυτά τα single malts στην αθήνα;

2. Το solera reserve όπως είπα κι εγώ είναι κορυφή! Έχεις δοκιμάσει τα "επόμενα" όμως; 18y/o και 21y/o;;

Στα υπόλοιπα θα συμφωνήσω γενικά μαζί σου, εξαιρώντας τα Dimple (πρωτίστως) και Chivas (δευτερευόντως) που είναι πολύ καλές επιλογές για μένα ;)

gangster είπε:
Είναι απ' τα ποτά που δεν μπορώ να μυρίσω καν.  ::) Πάντα είχα την απορία γιατί τόσος πολύς κόσμος το βρίσκει τόσο καλό.

(και τότε γιατί γράφεις εδώ ρε; )
+1

Στην Αθήνα είναι κάπως δύσκολο για single malts. Ξέρω μια κάβα κοντά στο Κάραβελ στα Ιλίσια (στον δρόμο που ενώνει Κάραβελ & τα δημοτικά σχολεία κοντά στην Πανεπιστημιούπολη - συμπτωματικά εκεί πήγα δημοτικό) που είναι πολύ καλή και φέρνει αρκετά. Στην Αγία Παρασκευή έχει ένα Βασιλόπουλο δίπλα στην ΕΡΤ επί της Μεσογείων που επίσης φέρνει λίγα καλά, όπως καμιά φορά και τo μεγάλο Carrefour στον Γέρακα. Επίσης μια κάβα πολύ καλή που δεν θυμάμαι το όνομά της (και φέρνει αρκετά) είναι κοντά στα κεντρικά του ΟΤΕ επί της 3ης Σεπτεμβρίου (15 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό Βικτώρια απομακρυνόμενος από το κέντρο). Το 18ρι το έχω, δεν το έχω ανοίξει ακόμη, το 21 είναι στα σχέδια...

Βέβαια, η καλύτερη λύση για να δοκιμάζεις και να μην αγοράζεις φιάλες και σου έρχεται ο κούκος αηδόνι είναι να κοιτάς αν το μπαρ που πηγαίνεις έχει (με 5-8 ευρώ το ποτήρι αλλά αξίζει το άτιμο!!!). Προτάσεις ο θρυλικός Λώρας επί της πλατείας Μαβίλη (εκεί που τα έπιναν και Σινάτρα & Μάρλον Μπράντο όταν έρχονταν Αθήνα) και το Galaxy, μικροσκοπικό και αγαπημένο στους γνώστες μέσα σε μια στοά απέναντι από την παλιά Βουλή επί της Σταδίου. Και στου Ψυρρή υπάρχουν μερικά που έχουν αλλά θέλει ψάξιμο.

Καλά, ο alekelis είναι γνωστός ξενέρας... ;D

Εγώ είμαι από τους φανατικότερους αλκοολικούς...

Ότι ουισκάκι και να πέσει στα χέρια μου, το τιμάω δεόντως, έχοντας μια κάποια προτίμηση στο Dewars, αλλά και στο γιαπωνέζικο Suntory...

Α, ρε αλάνια, μου ανοίξατε την όρεξη. Πάω να πιώ κανα δυό ποτηράκλες...! ;D ;D ;D

Α, σ'ευχαριστώ πολύ bloody_sunday! Το carrefure το τιμάω κι εγώ, από εκεί προμηθεύομαι πράγματα, όπως και από το μακρο που φερνει αρκετά. Θα τσεκάρω και την κάβα στο Κάραβελ που είπες...! :)

Όταν ανοίξεις το 18ρι περιμένουμε report ε;; :) Εγώ έλεγα να πάρω κάτι που δεν έχω ξαναδοκιμάσει για τα xmas, και προσανατολίζομαι είτε στο 18 ή 21 (από τα reviews και τα taste guides πιστεύω μάλλον θα προτιμήσω το 21). Θα ελέγξω όμως κι αυτά που πρότεινες. Αλήθεια αν είναι να πάρω ΕΝΑ από όλα αυτά ποιο θα πρότεινες;;

menelaos είπε:
Λοιπόν, μια και συμπτωματικά αναφέρθηκε το θέμα.....  ;D ;D ;D ;D

Ποια είναι τα αγαπημένα σας;;; Γενικώς έχουμε πολλούς fans εδώ γύρω;; (εγώ πάντως δηλώνω fan επισήμως!!!)
Εννοείς τα προϊόντα κρεμμυδιού, έτσι...;  ;)

Μια φορά έπαιζα σε live, και ήπια τόσο πολύ, που ξέρασα από whiskey (ευτυχώς όχι πάνω στην σκηνή..!)  :-[ :-[

Βασικά είχα κάνει ένα medley με διάφορα ξύδια, οπότε δεν μου φτάει μόνο αυτό, αλλά...

Όπως και να έχει, από τότε δεν μπορώ να ξαναπιώ το συγκεκριμένο ποτό. Βασικά αυτό γίνεται με οτιδήποτε σου προκαλέσει εμμετό: σιχαίνεσαι να το ξαναβάλεις στο στόμα σου..

Μπύρα και πάλι μπύρα, φίλοι μου...!  ;D ;D

Cheers.!

bloody_sunday είπε:
Βέβαια, η καλύτερη λύση για να δοκιμάζεις και να μην αγοράζεις φιάλες και σου έρχεται ο κούκος αηδόνι είναι να κοιτάς αν το μπαρ που πηγαίνεις έχει (με 5-8 ευρώ το ποτήρι αλλά αξίζει το άτιμο!!!). Προτάσεις ο θρυλικός Λώρας επί της πλατείας Μαβίλη (εκεί που τα έπιναν και Σινάτρα & Μάρλον Μπράντο όταν έρχονταν Αθήνα) και το Galaxy, μικροσκοπικό και αγαπημένο στους γνώστες μέσα σε μια στοά απέναντι από την παλιά Βουλή επί της Σταδίου. Και στου Ψυρρή υπάρχουν μερικά που έχουν αλλά θέλει ψάξιμο.
Καλά τι συζητάς τώρα! Εδώ πληρώνω 8-10€ για το dimple που το πίνω και σπίτι μου! :) Θα τα ελέγξω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτά που πρότεινες!!! Λώρας επί της Μαβίλη; Πού ακριβώς; Δεν το έχει πάρει το μάτι μου το μαγαζί... και περνάω συχνά...

punksnotdead είπε:
Όπως και να έχει, από τότε δεν μπορώ να ξαναπιώ το συγκεκριμένο ποτό. Βασικά αυτό γίνεται με οτιδήποτε σου προκαλέσει εμμετό: σιχαίνεσαι να το ξαναβάλεις στο στόμα σου..
Μπα μην το λες. Πριν από ενάμησι χρόνο, το καλοκαίρι, τσάκισα με (ουσιαστικά μόνο) έναν φίλο ένα Glenfiddich + ένα μικρό Glenfiddich solera reserve, και μετά είχα τα γνωστά αποτελέσματα, παρ'όλα αυτά το Solera Reserve παραμένει το αγαπημένο μου απ'όσα έχω δοκιμάσει μέχρι και σήμερα :)

Απέναντι από την καντίνα (αν υπάρχει καντίνα πια). Αν δεν μπορείς να το πετύχεις, ρώτα τον παντογνώστη περιπτερά επί της πλατείας για να στο δείξει. Ελπίζω να μην έχει κλείσει γιατί έχω να πάω αιώνες. Γενικά μικρός τα μισούσα τα ουίσκυ γιατί είχα δοκιμάσει μόνο blends (Johnnie Red, Cutty, Πέρδικα, J&B, Ballantines κλπ). Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ένας προϊστάμενός μου στην Ουαλία που δούλευα μου έκανε το τραπέζι οικογενειακώς και στο τέλος μου προσέφερε το απλό Talisker, εξηγώντας μου και την ιστορία του πώς τα σπαρτά που χρησιμοποιούνται σε αυτό φυτρώνουν κοντά στην ακτή στο Isle Of Skye κι έτσι αρπάζουν αρμυράδα από τον άνεμο, από το χώμα κι από τα υπόγεια υφάλμυρα νερά... έχασα το νου μου!! Και σημειωτεόν ότι αν πιεις ΜΟΝΟ single malts σου εγγυώμαι προσωπικώς ότι δεν θα έχεις hangover το πρωί (με απόδειξη ένα απίστευτο περιστατικό που θα σας το πω αν σας ενδιαφέρει).

α) ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι μας ενδιαφέρει :):):)

β) Θα το ψάξω οπωσδήποτε το μαγαζί!!!

γ) Τελικά αν πάρω ένα μπουκάλι μόνο, ποιο θα μου πρότεινες;; :)

Εξαρτάται ποιο στυλ σου αρέσει... υπάρχουν τα καπνιστά, τα ήπια, αυτά με ελαφρούς τόνους από λικέρ όπως sherry (επειδή στο τέλος της ωρίμανσης τα μεταφέρουν για κανα 6μηνο-12μηνο σε βαρέλια που παλιά ωρίμαζε σέρυ και "παίρνουν" ελαφρύ άρωμα και aftertaste), αυτά από Lowlands - Highlands - Islands - Speyside κλπ. Εγώ είμαι μεγάλος φαν της καπνιστής γεύσης στο ουίσκυ - αν θες να καταλάβεις τι εννοώ πάρε το απλό Laphroaig, εκπληκτικό και θα το βρεις σχετικά άνετα στα μαγαζιά και στις κάβες που σου είπα. Επειδή όμως σου αρέσει το Solera Reserve πάρε οπωσδήποτε το Balvenie Doublewood που κι αυτό θα το βρεις αρκετά εύκολα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back