Tube amp vs Solid state amp (καθαρά) σε χαμηλές εντάσεις

Γεια χαρά κι από εμένα, νέος στο φόρουμ.

Εαν κανείς ακούει μέσω ακουστικών τότε θα μπορεί να απολαύσει καλύτερο ήχο από λάμπα σε σχέση με solid state?

Δεν γνωρίζω κάποιον λαμπατο ενισχυτη κιθάρας με έξοδο ακουστικών.

Πάντως έτσι κι αλλιώς τα ακουστικά δεν είναι και ο πλέον δόκιμος τρόπος να ακούσει κάποιος τον ήχο ενός λαμπατου ενισχυτή κιθάρας μια και το μεγάφωνο,η καμπίνα και ο τελικός ενισχυτής (τα ακουστικά συνήθως συνδέονται με τον προενισχυτη) παίζουν τεράστιο ρόλο.

Αν είναι να ακούς μόνο με ακουστικά τα software amp simulations είναι μονόδρομος.

Θεωρω οτι στα καθαρα δεν θα καταλαβεις ουσιαστικες διαφορες.

Ε ναι σίγουρα.

Είναι γνωστό ότι τον ήχο στις ηχογραφήσεις του Hank Marvin τον βγάζεις και με Gorilla amp των 5 ευρώ ?

Επειδή μας διαβάζει και κοΖμος καλό είναι να προσέχουμε τι γράφουμε.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ε ναι σίγουρα.

Είναι γνωστό ότι τον ήχο στις ηχογραφήσεις του Hank Marvin τον βγάζεις και με Gorilla amp των 5 ευρώ ?

Eνταξει ρε SF τωρα υπερβαλλεις. Όταν συγκρίνεις τα καθαρα ενος λαμπατου δε θα συγκρίσεις τα καθαρά του Mesa Mark V η του Fender Twinn reverb με τον.... Gorilla των 5ε (Έκλαψα όταν το διαβασα γιατί ετυχε να ερθει κιθαριστας σε audition με gorillaκι... Πιο πειστικα δεν εχω ξανακουσει ενισχυτης να αναπαριστά την..... ΠΟΡΔΗ!!!) Θα συγκρινεις πχ με τον JC-120... Kαι μετα είναι τι θες.Αν θες ηχο sultans ο jc-120 δεν κανει αν θες τα καθαρά των Metallica τοτε ο JC-120 είναι μονοδρομος.Και για να απαντησω στον gkourmoul1... Φυσικά και θα καταλαβεις διαφορες στα   καθαρά λαμπας τρανζίστορ αλλα σε ποιοτικα μηχανηματα και απο τις δυο κατηγοριες καλύτερο ειναι αυτό που σου ταιριάζει εσένα. 

Δεν γνωρίζω κάποιον λαμπατο ενισχυτη κιθάρας με έξοδο ακουστικών

Επειδη, οπως λες, δεν γνωριζεις και επειδη εγω εχω καμποσους με τετοια εξοδο, ειμαι σε θεση να δωσω μια απαντηση στο παλικαρι, βασει εμπειριας.

Δεν ρωταει ποιος ενισχυτης γραφει καλυτερα. Ρωτα να μαθει για κατηγορια λαμπατων με εξοδο ακουστικων, πως θα ειναι ο ηχος τους (με ακουστικα) σε σχεση με κατι αναλογο σε SS. 

Εχεις να του δωσεις καποια απαντηση στο ερωτημα του?

Επειδη, οπως λες, δεν γνωριζεις και επειδη εγω εχω καμποσους με τετοια εξοδο, ειμαι σε θεση να δωσω μια απαντηση στο παλικαρι, βασει εμπειριας.

Δεν ρωταει ποιος ενισχυτης γραφει καλυτερα. Ρωτα να μαθει για κατηγορια λαμπατων με εξοδο ακουστικων, πως θα ειναι ο ηχος τους (με ακουστικα) σε σχεση με κατι αναλογο σε SS. 

Εχεις να του δωσεις καποια απαντηση στο ερωτημα του?

Εγώ αυτό που κατάλαβα ότι έγραψες είναι ότι σε μια ηχογράφηση δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά λαμπατου και τρανζίστορ στα καθαρά.

To ίδιο βλέπω ότι κατάλαβε και ο Leon.

Αν κατάλαβα λάθος my bad.

Ρωτα να μαθει για κατηγορια λαμπατων με εξοδο ακουστικων, πως θα ειναι ο ηχος τους (με ακουστικα) σε σχεση με κατι αναλογο σε SS

Αυτό του το απάντησα έτσι κι αλλιώς.

Θα συγκρινεις πχ με τον JC-120...

Ναι.

Και μόνο αν είσαι ΚΟΥΦΟΣ δεν θα καταλάβεις τη διαφορά του από έναν VOX AC30 ,έναν Hiwatt ή έναν Twin.

?

Τώρα τι σου αρέσει είναι άλλη ιστορία.

Όπως πολύ σωστά λες υπάρχουν πολλών ειδών καθαρά.

Εγώ αυτό που κατάλαβα ότι έγραψες είναι ότι σε μια ηχογράφηση δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά λαμπατου και τρανζίστορ στα καθαρά.

To ίδιο βλέπω ότι κατάλαβε και ο Leon.

Αν κατάλαβα λάθος my bad.

Αυτό του το απάντησα έτσι κι αλλιώς.

Ναι.

Και μόνο αν είσαι ΚΟΥΦΟΣ δεν θα καταλάβεις τη διαφορά του από έναν VOX AC30 ,έναν Hiwatt ή έναν Twin.
Δε διαφώνησε κανενας οτι εχουν διαφορά όλοι αυτοι μεταξυ τους και οτι πρεπει οντως να εισαι κουφός για να μη την ακουσεις.Λέμε οτι

1.το ποιο είναι καλυτερο ειναι σχετικό με το τι καθαρο ηχο ψαχνεις....

Και

2.πως για να ειναι δίκαιη η σύγκριση πρεπει να ειναι ιδιου range στην κατηγορια τους. Γι αυτό έβαλα τα best of both worlds. 

(Αν μιλαμε μονο για διαφορα ηχου και οχι ποιοτητα ήχου τοτε... My bad)   ?

Αυτό του το απάντησα έτσι κι αλλιώς

Του απαντησες οτι δεν ειναι δοκιμος τροπος τα ακουστικα. Γιαυτο και εαν ακουσει με ακουστικα δεν θα καταλαβει ουσιαστικη διαφορα με ss ή κανα καλο software.

Αυτο ακριβως του λεω και εγω, οτι στα καθαρα, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ, δεν ακουω ιδιαιτερη διαφορα, φορωντας ακουστικα.

Διδω την απαντηση που θελει να ακουσει το παλικαρι.

Κατα τα αλλα, ειναι και εγω μελος του κομματος "Λα.Μπα Φορ Εβερ" και μαλιστα σε ειχα ψηφισει στις τελευταιες εκλογες ?

(Αν μιλαμε μονο για διαφορα ηχου και οχι ποιοτητα ήχου τοτε... My bad)   ?

Νομίζω ότι το λέω ξεκάθαρα αυτό,όχι μόνο μεταξύ τρανζίστορ και λαμπατου αλλά και μεταξύ λαμπατων,οι λαμπατοι ενισχυτές που ανέφερα έχουν τρομακτικές διαφορες ΜΕΤΑΞΥ τους στα καθαρά .

οι λαμπατοι ενισχυτές που ανέφερα έχουν τρομακτικές διαφορες ΜΕΤΑΞΥ τους στα καθαρά .

Οι διαφορες ειναι οντως τεραστιες. Εαν παραθεσω ηχογραφησεις απο διαφορους λαμπατους (πχ vht, ac10, origin, Tm18, ht1 κ.α) ολοι εχουν πολυ πολυ διαφορετικο ηχο.

Ποσο μαλλον απο ακριβους ενισχυτες, οπου εχουν ακομη πιο γνωριμο και χαρακτηριστικο ηχο.

Γεια χαρά κι από εμένα, νέος στο φόρουμ.

Εαν κανείς ακούει μέσω ακουστικών τότε θα μπορεί να απολαύσει καλύτερο ήχο από λάμπα σε σχέση με solid state?
Εννοείς με ακουστικά απευθείας στον ενισχυτή ή με ακουστικά σε μια κάρτα ήχου, όπου έχει πάει το σήμα από το ενισχυτή μέσω μικροφώνου;

(Αν και πιστεύω ότι εννοείς το δεύτερο, γιατι δεν νομιζω να υπάρχει λαμπατος με έξοδο ακουστικών. Ακυρώνεται η "λάμπα".)

.

Εννοείς με ακουστικά απευθείας στον ενισχυτή ή με ακουστικά σε μια κάρτα ήχου, όπου έχει πάει το σήμα από το ενισχυτή μέσω μικροφώνου;

(Αν και πιστεύω ότι εννοείς το δεύτερο, γιατι δεν νομιζω να υπάρχει λαμπατος με έξοδο ακουστικών. Ακυρώνεται η "λάμπα".)

.
Απευθείας στον ενισχυτή εννοούσα. 

Αν και νομίζω ότι δεν υπάρχει λαμπατος με έξοδο ακουστικών. Ακυρώνεται η "λάμπα"

Υπαρχουν λαμπατοι με εξοδο emulated ακουστικων. Irt15, ht1, origin 20, καθως και αλλα οικονομικα μοντελα.

Δεν καταλαβαινω τον ορο "ακυρωνεται η λαμπα", αλλα η τελικη λαμπα δουλευει κανονικα.

Υπαρχουν λαμπατοι με εξοδο emulated ακουστικων. Irt15, ht1, origin 20, καθως και αλλα οικονομικα μοντελα.

Δεν καταλαβαινω τον ορο "ακυρωνεται η λαμπα", αλλα η τελικη λαμπα δουλευει κανονικα.
Ναι;

Έχω λαμπατο με emulated έξοδο για σύνδεση στην κάρτα. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και για ακουστικά.

Ωστόσο αν καταλάβω απο τη διαφορά που έχει όταν παίξει στη σωστή ένταση ο ενισχυτής και ακούω από το μεγάφωνο του, σε σχέση με την απευθείας σύνδεση στην κάρτα και ακρόαση μεσω ακουστικών στην κάρτα ή μονιτορ, τότε δεν κερδίζω τιποτα από τη "λάμπα". Ή τουλάχιστον τίποτα αξιοσημείωτο και άξιο του κόστους της "λάμπας".

Η εμπειρία, μου δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς ακούγοντας σε ακουστικά ή μονιτορ, έναν (καλά φτιαγμένο) ήχο από προσομοίωση, από έναν ήχο απο λαμπατο με μικρόφωνο, .

Έγραφα στο στούντιο με ηχολήπτη έμπειρο και απαιτητικό, με λαμπατους ενισχυτές.

Κάποια στιγμή μου ζήτησε να του γράψω στο σπίτι μου μερικές κιθάρες και να του τις στείλω, γιατί δεν προλαβαίναμε να πάμε στούντιο.

Τις έστειλα και με πήρε τηλέφωνο να μάθει "με ποιον γαμάτο λαμπατο ενισχυτή ηχογράφησα τέτοια ηχάρα και με τι μικρόφωνα".

Η απάντηση τον ξέρανε.

Με το pod hd500.

Ελπίζω το σχόλιο μου να έδωσε έμμεσα την απάντηση στην ερώτηση του νέου φίλου.

.

Έχω λαμπατο με emulated έξοδο για σύνδεση στην κάρτα. Δεν ήξερα ότι υπάρχει και για ακουστικά.

Oι ενισχυτες που σου ανεφερα, μολις συνδεσεις ακουστικα ή καρφι για εγγραφη με καρτα, το μεγαφωνο σταματα να δουλευει. Αλλοι, δεν εχουν τη δυνατοτητα αυτη και το μεγαφωνο λειτουργει παραλληλα (πχ dsl5).

Τις έστειλα και με πήρε τηλέφωνο να μάθει "με ποιον γαμάτο λαμπατο ενισχυτή ηχογράφησα τέτοια ηχάρα και με τι μικρόφωνα".

Η απάντηση τον ξέρανε.

Με το pod hd500.

Οποτε ανεβαζεις κομματι παιγμενο με το pod εχεις, πραγματι, ηχαρα. 

Οποτε ανεβαζεις κομματι παιγμενο με το pod εχεις, πραγματι, ηχαρα. 
Αν έλεγα ότι ηχογράφησα με τον jcm800 που φαίνεται πίσω μου στα βίντεο, ποιος θα έλεγε ότι είναι fake?

Μονο καποιος που εχει δουλεψει πολυ jcm σε ηχογραφηση...

"Nαι θα δουλεύει, αλλά θα είναι σαν να μη δουλεύει".

Παίσιος.

Χανεται η αισθηση, οντως. Γιαυτο και η μικρη διαφορα με ss.

Μονο καποιος που εχει δουλεψει πολυ jcm σε ηχογραφηση...
Εγώ έχω δουλέψει πολύ.

Στοίχημα δεν θα εβαζα. (Αν συνυπολογίσουμε και το processing που μπορεί να υποστεί ο ήχος στη μιξη, βαδίζουμε στα τυφλά)

Ψυχολογικό είναι το θεμα για τους περισσότερους.

Τους περισσότερους ακροατές διευκρινιζω.

Μόνο οταν παίζει κάποιος και ακούει από τα μεγάφωνα του ενισχυτή (επαναλαμβάνω στη σωστή ένταση), μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.

Μόνο οταν παίζει κάποιος και ακούει από τα μεγάφωνα του ενισχυτή (επαναλαμβάνω στη σωστή ένταση), μπορεί να καταλάβει τη διαφορά.
Και να προσθέσω πως ακόμα κι εγώ που ξέρω τον ενισχυτή μου, όταν ηχογραφώ και βρισκομαι στο  control room ακούγοντας τον τα monitor, σχεδόν δεν τον αναγνωρίζω και η αίσθηση στα χέρια μου είναι πολύ κοντά στην αισθηση που έχω όταν παίζω με την πεταλιερα μου και το preset που έχω φτιάξει να προσομοιάζει τον ήχο του ενισχυτή μου.

Για αυτό και επιμένω να βρίσκομαι στο χώρο του ενισχυτή όταν ηχογραφώ και να έχω μια υποτυπώδη μίξη των υπολοίπων οργάνων στα ακουστικα, τα οποία βάζω "ρηχά" στα αυτιά μου έτσι ώστε να ακούω την κιθάρα μόνο από τον ενισχυτή και όχι στα ακουστικά.

Η πλάκα είναι ότι τις περισσότερες φορές (ανάλογα το στούντιο και τις ρυθμίσεις του εκάστοτε ηχολήπτη για την μεταφορά του σήματος από το μεγάφωνο μέχρι το μονιτορ) η πεταλιερα ακούγεται καλύτερα  στα μονιτορ από οτι ο ενισχυτής. Κι αυτό επειδή έχω φτιάξει τον ήχο μου  να έτσι είναι Plug n play, έτσι ώστε (κατ'εντολην μου flat) να μη χρειάζεται να πειράξει τίποτα ο ηχολήπτης (μόνο gain ρυθμίζει). .

Όποτε δεν μπορεί να χαλάσει/αλλοιώσει και τον ήχο κατά το δοκούν.

Trending...

Νέα θέματα

Back