news To Gear Page πουλήθηκε στην Vertical Scope

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
1,083

Το μεγαλύτερο forum κιθαριστικού εξοπλισμού, πουλήθηκε σε μια εταιρεία που κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να βγάζει κέρδη από fora και κατέχει ήδη αρκετά ώστε να έχει μια βάση που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια χρήστες.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το βίντεο και για τις απόψεις των creators για τα fora αλλά και για την ανάλυση του τρόπου που η Vertical Scope καταφέρνει να μετατρέπει τα "παρωχημένα" για πολλούς sites, σε χώρους δημιουργίας κέρδους.

Δύο πράγματα έχω ως κριτική:

-το Gear Page πολύ σπάνια ξεφεύγει στις αντιπαραθέσεις και έχει ήδη σκληρό moderation.

-ο τρόπος δημιουργίας κέρδους είναι πολύ πιο σύνθετος και έχει να κάνει και με χρηματοοικονομικά.

Δεν το είχα ακούσει το νέο. Πάτησα να παίξει το βίντεο και παράλληλα γκούγκλαρα την Vertical Scope γιατι δεν την ξέρω, ούτε στα μισά δεν έχω φτάσει ακόμη και κοιτα να δεις τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει

Ωραίος. Έμαθα και κάτι καινούργιο :)

Αν και η συγκεκριμένη εταιρεία κερδίζει κυρίως μέσω του όγκου των χρηστών τα δεδομένα των οποίων πουλάει, και μέσω χρηματοπιστωτικού συστήματος ως νεοτεριστική εταιρεία στις ΗΠΑ.

Εχουν αγορασει οτι Forum υπαρχει γενικως, οχι μονο μουσικα. Τον Απριλιο ειχαν αγορασει και το TDPRI, Marshall Forum, και παει λεγοντας. Εποχες μονοπωλιων ;)
Και το sevenstring.org

Πάντως ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι πως, βάσει της Vertical Scope, το σκληρό moderation που περιορίζει τις τοξικές αντιπαραθέσεις, είναι επωφελές για τα fora.

Πάντως ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι πως, βάσει της Vertical Scope, το σκληρό moderation που περιορίζει τις τοξικές αντιπαραθέσεις, είναι επωφελές για τα fora.
ναι αν υπαρχουν πολλα νεα και παλια μελη και θελεις να βγαλεις λεφτα.

αν ειναι τρεις κ ο κουκος σε ενα φορουμ τι να σου κανει το σκληρο μοντερεισον. θα κυνηγαει ο κουκος τους τρεις και στο τελος θα μεινουν 2 κ ο κουκος οποτε μαλλον δεν θα χρειαζεται σκληρο μοντερεισον πλεον ή αν συνεχιστει θα μεινει 1 κ ο κουκος κλπ

δεν εννοω οτι ειμαι υπερ των τοξικων αντιπαραθεσεων βεβαια αλλα σκληρο μοντερεισον νομιζω μπορει να εφαρμοστει μονο σε μεγαλες κοινοτητες μεταξυ αγνωστων. τωρα κοινοτητες που ολοι ξερουν ολους τι σκληρο μοντερεισον να κανεις...

ναι αν υπαρχουν πολλα νεα και παλια μελη και θελεις να βγαλεις λεφτα.

αν ειναι τρεις κ ο κουκος σε ενα φορουμ τι να σου κανει το σκληρο μοντερεισον. θα κυνηγαει ο κουκος τους τρεις και στο τελος θα μεινουν 2 κ ο κουκος οποτε μαλλον δεν θα χρειαζεται σκληρο μοντερεισον πλεον ή αν συνεχιστει θα μεινει 1 κ ο κουκος κλπ

δεν εννοω οτι ειμαι υπερ των τοξικων αντιπαραθεσεων βεβαια αλλα σκληρο μοντερεισον νομιζω μπορει να εφαρμοστει μονο σε μεγαλες κοινοτητες μεταξυ αγνωστων. τωρα κοινοτητες που ολοι ξερουν ολους τι σκληρο μοντερεισον να κανεις...
Αν βέβαια αυτοί οι τρεις κούκοι θέλουν ένα κλειστό chat, άσχετο με την ουσία του forum, για να τα λένε με τους ομοϊδεάτες τους ή για να βγάζουν τα κόμπλεξ τους, τότε φυσικά αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μην πατήσει ποτέ κάποιος θετικός άνθρωπος εδώ μέσα και να φαντάζει ορθή η παραπάνω επιχειρηματολογία.

Αν βέβαια αυτοί οι τρεις κούκοι θέλουν ένα κλειστό chat, άσχετο με την ουσία του forum, για να τα λένε με τους ομοϊδεάτες τους ή για να βγάζουν τα κόμπλεξ τους, τότε φυσικά αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μην πατήσει ποτέ κάποιος θετικός άνθρωπος εδώ μέσα και να φαντάζει ορθή η παραπάνω επιχειρηματολογία.
Ναι συμφωνω μαζι σου οτι μπορει να οδηγηθει εκει που λες αλλα αυτο δεν ακυρωνει οτι τελικα θα μεινει μονος του ο κουκος. Μια κοινοτητα ειναι τα μελη της και τιποτα αλλο, αν η ποιοτητα τους ειναι αυτη που περιγραφεις, δυσκολα θα καταληξει αλλου. Αν απο τους 3 και οι 3 θελουν να βγαλουν τα κομπλεξ τους δεν εχει και κανενα νοημα να ασχοληθεις. Αν απο τους 3 βγαζει κομπλεξ ο ενας δεν νομιζω οτι χρειαζεται "σκληρο" μοντερεισον, και απλο αρκει.
Απο την αλλη υπαρχουν φορουμ με πολυ κοσμο που ξεκινανε οι προσβολες απο το 3ο ποστ και για καποιο λογο συνεχιζουν να εχουν κοσμο. ειμαι σιγουρος το εχεις δει και αυτο.

Δεν ηταν κριτικη για το νοιζ αυτο που ειπα γιατι κατ αρχην δεν θεωρω οτι εχει σκληρο καθετο μοντερεισον.
Το θεμα σε καθε περιπτωση ειναι πως προσελκυεις κοσμο και νομιζω ειναι δυσκολος γριφος αν δεν μιλας αγγλικα σαν φορουμ.

Ναι συμφωνω μαζι σου οτι μπορει να οδηγηθει εκει που λες αλλα αυτο δεν ακυρωνει οτι τελικα θα μεινει μονος του ο κουκος. Μια κοινοτητα ειναι τα μελη της και τιποτα αλλο, αν η ποιοτητα τους ειναι αυτη που περιγραφεις, δυσκολα θα καταληξει αλλου. Αν απο τους 3 και οι 3 θελουν να βγαλουν τα κομπλεξ τους δεν εχει και κανενα νοημα να ασχοληθεις. Αν απο τους 3 βγαζει κομπλεξ ο ενας δεν νομιζω οτι χρειαζεται "σκληρο" μοντερεισον, και απλο αρκει.
Απο την αλλη υπαρχουν φορουμ με πολυ κοσμο που ξεκινανε οι προσβολες απο το 3ο ποστ και για καποιο λογο συνεχιζουν να εχουν κοσμο. ειμαι σιγουρος το εχεις δει και αυτο.
Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες. Αλλά επειδή μιλάμε και για το Noiz στην παρούσα, έχω να πω ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ με την απώλεια του @Superfunk είδαμε όλοι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Σίγουρα η αιτία ήταν ο άνθρωπος, όμως καταλάβαμε όλοι νομίζω ότι υπάρχει εκεί έξω αξιόλογος κόσμος που παρακολουθεί το forum αλλά δε συμμετέχει. Κι ίσως τα αίτια πρέπει να μας απασχολήσουν.

Το Noiz είναι μια υγιείς κοινότητα, το λέω έχοντας εμπειρία από προβληματικά μέλη σε φόρουμ που έχουν και την ιδιότητα του mod. Σίγουρα δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους πολιτικά ιδεολογικά και σε μουσικά γούστα, αλλά τα προσβλητικά σχόλια έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια. Το πολύ πολύ να γραφτεί κάτι σαν ''metallica > beatles'' κάτι που στέκει, και μετά συνεχίζουμε όλοι τη Κυριακή μας. Χωρίς πλάκα πιστεύω αποτελούμε ένα εκλεκτό μέρος της ελληνικής κοινωνίας

Η εννοια της "online κοινοτητας", ανηκει στην παλαια ρομαντικη εποχη του ιντερνετ. Πλεον, με την επελαση των mega- βιομηχανικης κλιμακας social media, την εμπεδωση της εννοιας της οικονομιας της πληροφοριας κλπ, το ποταμι δεν γυριζει πισω. Αν ο admin ενος site πιστευει οτι για την αυξηση της κινησης στο site του χρειαζεται να εφαρμοστει αυστηροτερο moderation, το μονο που εχει να κανει ειναι να το εφαρμοσει. Δεν χρειαζεται να απασχολησει κανεναν αλλο κατι τετοιο.

Η εννοια της "online κοινοτητας", ανηκει στην παλαια ρομαντικη εποχη του ιντερνετ. Πλεον, με την επελαση των mega- βιομηχανικης κλιμακας social media, την εμπεδωση της εννοιας της οικονομιας της πληροφοριας κλπ, το ποταμι δεν γυριζει πισω. Αν ο admin ενος site πιστευει οτι για την αυξηση της κινησης στο site του χρειαζεται να εφαρμοστει αυστηροτερο moderation, το μονο που εχει να κανει ειναι να το εφαρμοσει. Δεν χρειαζεται να απασχολησει κανεναν αλλο κατι τετοιο.
Η Vertical Scope πάντως, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση τέτοιων κοινοτήτων και αποτιμάται καμιά εκατοστή μύρια ευρώ, δεν δείχνει να το πιστεύει αυτό.

Δεν νομίζω δηλαδή ότι αγοράζει fora διαβλέποντας το αναπόφευκτο τέλος, ούτε και για να τα πάει πάτο. Ούτε και αυτοί που επενδύουν τα λεφτά τους σε αυτήν (μιας που είναι εισηγμένη) έχουν αυτή την άποψη.

Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες. Αλλά επειδή μιλάμε και για το Noiz στην παρούσα, έχω να πω ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ με την απώλεια του @Superfunk είδαμε όλοι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Σίγουρα η αιτία ήταν ο άνθρωπος, όμως καταλάβαμε όλοι νομίζω ότι υπάρχει εκεί έξω αξιόλογος κόσμος που παρακολουθεί το forum αλλά δε συμμετέχει. Κι ίσως τα αίτια πρέπει να μας απασχολήσουν.
Καλα θεωρω δεδομενο πως απο το συνολο που παρακολουθουν μονο ενα κλασμα θα συμμετεχει. Και εγω ειμαι απο αυτους που παρακολουθουν και δεν συμμετεχουν τακτικα (δεν εννοω οτι ειμαι απο τους αξιολογους βεβαια). Δεν εχει να κανει με το φορουμ, ετσι λειτουργω προσωπικα.
Απο εκει και περα αν θεωρεις οτι αυτο ειναι προβλημα, μπορεις να ζητησεις τη γνωμη οσων συμμετεχουν και οσων παρακολουθουν σε καποιο ειδικο θρεντ ισως (ειδικα ως μοντ). Το δεδομενο ειναι πως ,αν το βλεπεις σαν προβλημα, η τρεχουσα σταση δεν προαγει τη συμμετοχη.

Το Noiz είναι μια υγιείς κοινότητα, το λέω έχοντας εμπειρία από προβληματικά μέλη σε φόρουμ που έχουν και την ιδιότητα του mod. Σίγουρα δεν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους πολιτικά ιδεολογικά και σε μουσικά γούστα, αλλά τα προσβλητικά σχόλια έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια. Το πολύ πολύ να γραφτεί κάτι σαν ''metallica > beatles'' κάτι που στέκει, και μετά συνεχίζουμε όλοι τη Κυριακή μας. Χωρίς πλάκα πιστεύω αποτελούμε ένα εκλεκτό μέρος της ελληνικής κοινωνίας
Ειναι δεδομενο οτι το επιπεδο εδω μεσα ακομα και στις χειροτερες μερες του φορουμ ηταν και ειναι κλασεις ανωτερο απο το επιπεδο της "ελληνικης κοινωνιας".
Απο εκει και περα τακτικα μελη με προβληματα συμπεριφορας μονο ενα μπορω να θυμηθω ετσι προχειρα του οποιου μελους τα σχολια οντως εχουν εκλειψει τελευταια αλλα οχι εδω και χρονια. Σχετικα προσφατα εξέλιψαν.
Οσο για τους μεταλικα μην τους πεις οτι ειναι μεγαλυτεροι απο τους μπιτλς αν τους συναντησεις ποτε, θα σε περασουν για μεθυσμενο.:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Η ιδια η εννοια του φορουμ ειναι δεινοσαυρικη εν ετει 2025. Αλλα σε φορουμ βρισκομαστε τωρα και σε φορουμ λεμε τα δικα μας.
Ο αντμιν ενος φορουμ ή ο ιδιοκτητης ενος social medium εφαρμοζει ο,τι θεωρει οτι τον συμφερει εχοντας να λογοδοτησει αμεσα στους μετοχους του και μονο οχι στους χρηστες. Συζητηση κανουμε απλα, ουτε υποδειξεις, ουτε το συμβουλιο που θα παρει αποφασεις.

Η αίσθηση που έχω, από ότι είχα προλάβει να διαβάσω τότε που αποχώρισαν μαζί αρκετά μέλη (φίλοι μεταξύ τους) είναι ότι ο λόγος της αποχώρησης τους ήταν οι αυστηρότεροι κανόνες που τέθηκαν από τους νέους ιδιοκτήτες που τους ανάγκαζαν να αλλάξουν λίγο τις συνήθειες τους. Αυτά τα μέλη εμφανίστηκαν στο νήμα του θανάτου του Superfunk κάτι που δείχνει ότι παρακολουθούν το φόρουμ (δεν ξέρω αν εννοεί αυτούς ο kpeyos). Αυτοί λοιπόν αποχώρισαν επειδή είναι δυσαρεστημένοι με την νέα αυτή κατάσταση, όχι επειδή διατυπώνονται απόψεις στο φόρουμ με τις οποίες διαφωνούν ή επειδή προσβάλλονται, αλλά επειδή χάλασε το παρεακι με κάποια ban ίσως, δεν θυμάμαι. Οπότε πιστεύω ότι ένα αυστηρότερο moderation δεν θα τους φέρει αυτούς πίσω

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε φόρουμ στον πλανήτη που αποφέρει οργανικό κέρδος (συνδρομές, δωρεές, χρεώσεις για αγγελίες κλπ) που να είναι οχι απλά κοντά αλλά έστω στην ίδια τάξη μεγέθους με το κέρδος που θα μπορούσαν να επιφέρουν τα surplus behavioural data των χρηστών του στην αγορά των behavioural futures. Και υποθέτω οτι σε αυτό το space λειτουργεί και η εν λόγω εταιρεία.

Μιλώντας χωρίς χειροπιαστά στοιχεία φυσικά, just a hunch.

Υπαρχει δραματικη μειωση οσων ασχολουνται με τη μουσικη, τα ειπαμε στο αλλο thread. Ταυτοχρονα υπαρχει και δραματικη αυξηση πηγων πληροφοριας, για οσους θελουν ακομα να ασχοληθουν με τη μουσικη, και μαλιστα απο πολυ αξιοπιστες πηγες και οχι απο καθε τυχαιο forum χρηστη.

Αν βαλουμε μεσα και την τρισδραματικοτερη αυξηση επιλογων στα social media, αλλα και ολες τις τελευταιες εξελιξεις στο noiz που αναφερετε, ειναι θαυμα που γραφουν εδω μεσα οσοι γραφουν, δε νομιζω οτι οποιαδηποτε αλλαγη πολιτικης θα το αλλαξει αυτο, αλλα φυσικα και μπορει να δοκιμαστει.

Η αίσθηση που έχω, από ότι είχα προλάβει να διαβάσω τότε που αποχώρισαν μαζί αρκετά μέλη (φίλοι μεταξύ τους) είναι ότι ο λόγος της αποχώρησης τους ήταν οι αυστηρότεροι κανόνες που τέθηκαν από τους νέους ιδιοκτήτες που τους ανάγκαζαν να αλλάξουν λίγο τις συνήθειες τους. Αυτά τα μέλη εμφανίστηκαν στο νήμα του θανάτου του Superfunk κάτι που δείχνει ότι παρακολουθούν το φόρουμ (δεν ξέρω αν εννοεί αυτούς ο kpeyos). Αυτοί λοιπόν αποχώρισαν επειδή είναι δυσαρεστημένοι με την νέα αυτή κατάσταση, όχι επειδή διατυπώνονται απόψεις στο φόρουμ με τις οποίες διαφωνούν ή επειδή προσβάλλονται, αλλά επειδή χάλασε το παρεακι με κάποια ban ίσως, δεν θυμάμαι. Οπότε πιστεύω ότι ένα αυστηρότερο moderation δεν θα τους φέρει αυτούς πίσω
Δεν ξέρω για ποιούς μιλάς αλλά δεν αμφισβητώ το ότι μπορεί να έχεις δίκιο.

Η μεγάλη μερίδα χρηστών του Noiz την οποία εγώ γνώριζα ως μέλος από το 2003 και στην οποία αναφέρομαι, σπάστηκε με το Noiz την εποχή της κρίσης. Επειδή δεν είμαστε και τόσο πολλοί οι ενεργοί στον χώρο και πάνω κάτω όλο και σε κάποιο μουσικομάγαζο ή σε κάποιο studio ή μέσω κάποιας αγγελίας συναντιόμαστε, το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Kάποιοι βέβαια είχαν σταματήσει και λίγο πιο πριν, ιδιαίτερα οι σοβαροί του χώρου που απαιτούσαν έναν ελάχιστο σεβασμό και θεωρούσαν ότι βίωναν το αντίθετο.

Βέβαια δεν αναιρείται το γεγονός ότι μέσο χωρίς content εν έτει 2025, είναι νεκρό μέσο. Αλλά για να έχεις content πρέπει να έχεις και κάποια ενεργά μέλη που να μπορούν να προσφέρουν τέτοιο content. Είναι κάτι που ακόμη και τα subreddits το έχουν καταλάβει και δημιουργούν ένα πυρήνα content creators για να διατηρούνται στην επιφάνεια.

Δεν ξέρω για ποιούς μιλάς αλλά δεν αμφισβητώ το ότι μπορεί να έχεις δίκιο.

Η μεγάλη μερίδα χρηστών του Noiz την οποία εγώ γνώριζα ως μέλος από το 2003 και στην οποία αναφέρομαι, σπάστηκε με το Noiz την εποχή της κρίσης. Επειδή δεν είμαστε και τόσο πολλοί οι ενεργοί στον χώρο και πάνω κάτω όλο και σε κάποιο μουσικομάγαζο ή σε κάποιο studio ή μέσω κάποιας αγγελίας συναντιόμαστε, το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Kάποιοι βέβαια είχαν σταματήσει και λίγο πιο πριν, ιδιαίτερα οι σοβαροί του χώρου που απαιτούσαν έναν ελάχιστο σεβασμό και θεωρούσαν ότι βίωναν το αντίθετο.

Βέβαια δεν αναιρείται το γεγονός ότι μέσο χωρίς content εν έτει 2025, είναι νεκρό μέσο. Αλλά για να έχεις content πρέπει να έχεις και κάποια ενεργά μέλη που να μπορούν να προσφέρουν τέτοιο content. Είναι κάτι που ακόμη και τα subreddits το έχουν καταλάβει και δημιουργούν ένα πυρήνα content creators για να διατηρούνται στην επιφάνεια.
Ναι αναφέρεσαι σε τελείως διαφορετικά άτομα από τα αυτά που κατάλαβα εγώ. Ξέρω ποιους λες, είναι χρήστες με αρκετά άρθρα στο ενεργητικό τους και κάποιοι καταξιωμένοι μουσικοί, πρόλαβα και εγώ κάποιους τότε με την κρίση που γράφτηκα εδώ. Έχει υπάρξει τοξικό το Noiz είναι γεγονός και εντωμεταξύ έφυγαν από τη μόδα και τα φόρουμ. Πιστεύω ότι θα ξανά έρθει η εποχή των φόρουμ, ο κόσμος κουράζεται σιγά σιγά από τις μεγάλες αυτές εταιρίες

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back