Πώς εννοείς την "ενεργη προσφορά"?
Το "ενεργή" και στην προσφορά και στην ζήτηση, το βάζω σε αντιδιαστολή με την "οιωνεί/εν δυνάμει".
Παράδειγμα.
Μπορεί δηλαδή μέσα από κάποιες διαδικασίες να διαπιστωθεί κενό στην αγορά, που όμως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα σε ενεργή ζήτηση, είναι οιωνεί ή εν δυνάμει ζήτηση.
Μπαίνει λοιπόν ο άλλος και βγάζει ένα προϊόν/υπηρεσία που προσπαθεί να καλύψει το κενό, και μετά το προωθεί με τον κατάλληλο τρόπο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενεργή ζήτηση.
"Εν δυνάμει" προσφορά, προσφέρει πχ η Kiesel.
Έχει κάποιες προδιαγραφές μέσα στις οποίες περιμένει ζήτηση.,
"Πες μου πώς το θέλεις (αλλά μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια) να στο φτιάξω. Έξω από τα πλαίσια είναι πλέον custom shop".
Και φυσικά όλα τα custom shop.
1. Αν μιλάμε για αγαθά μεγάλου κόστους ή αυτά που απευθύνονται κατά πλειοψηφία σε αυτούς που έχουν δυνητικά άπειρη αγοραστική δύναμη, τότε στις μοντέρνες κοινωνίες, η τιμή σταματά να παίζει σημασία και ο καταναλωτής δε μπαίνει καν στη διαδικασία να αποφασίσει αν κάτι αξίζει ή όχι.
2. Εφόσον όμως μιλάμε πχ για μια κιθάρα, που ο μέσος καταναλωτής θα αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματός του για μια τέτοια αγορά, τότε -κατά τη δική μου γνώμη- όλες οι μεταβλητές (και ιδιαίτερα οι κοινωνικές) να μπαίνουν στην άκρη, και να λαμβάνεται υπ όψιν μονάχα η καθαρή θέση (οικονομική και κοινωνική) του καταναλωτή, ανεξάρτητα το τι του ορίζει η προσφορά.
1. Δεν έβαλα καν την τιμή ως μεταβλητή ακόμα, προσπάθησα να πω ότι δεν προηγείται η ζήτηση της προφοράς όπως υποστήριξες σε κάποιο προηγούμενο ποστ.
2. Εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία η κοινωνική δομή, το βιοτικό επίπεδο, και πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να μην μπουν στην εξίσωση.
Ας πάρουμε μια υποθετική περίπτωση.
Πραγματικό (και όχι ονομαστικό) εισόδημα 1000 ευρώ τον μήνα. Η
Gibson Les Paul έχει 2000 ευρώ (λέμε τώρα) και μια καλή κόπια 800 - 1000 ευρώ.
Είναι και τα δυο αυτά ποσά μεγάλο μέρος του εισιδήματος του ατόμου.
Είναι συντριπτικά πιθανότερο να αγοραστεί η φθηνότερη?
Δεν νομίζω.