Τιμή πώλησης - το αιώνιο ζήτημα

αν ήθελα να πάρω κιθάρα από μέχρι τώρα αυτό που θα έκανα είναι να τσεκάρω τις τιμές για το συγκεκριμένο οργανο στο reverb. Νομίζω εκεί είναι πιο έγκυρες οι μέρες τιμές.

Ο ορος vintage , σημαίνει 30 έτη και πάνω, αυθεντικότητα, και καλη κατασταση .
Κάποιοι θεωρούν vintage τα μηχανήματα άνω των 20 ετών, κάποιοι άνω των 25 ετών και κάποιοι άνω των 30 ετών.

Υπάρχει άραγε και για άνω των 35 και για άνω των 40 ετών;

Ποιό είναι τελικά το σωστό;   Ποιό είναι το (ηλικιακό) όριο για να θεωρηθεί επίσημα κάτι vintage;

Για παράδειγμα ένα πεταλάκι ή μία πεταλιέρα ή κάποιο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο 21 ετών μπορεί να θεωρηθεί vintage;

Για την αυθεντικότητά του και για την κατάστασή του το καταλαβαίνω.

Για παράδειγμα ένα πεταλάκι ή μία πεταλιέρα ή κάποιο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο 21 ετών μπορεί να θεωρηθεί vintage;

Για την αυθεντικότητά του και για την κατάστασή του το καταλαβαίνω.

Νομίζω ότι έχει να κάνει και με το πότε πρωτοφτιάχτηκε, σε σχέση με την τεχνολογική καινοτομία της εποχής του που ενσωμάτωνε, σε σύγκριση με την τωρινή τεχνολογία.

Αν δηλαδή τώρα, χρησιμοποιείται άλλου είδους τεχνολογία, και αυτού του είδους η παλιά τεχνολογία θεωρείται επιθυμητή και καταργημένη.

Πάντως για μένα, δεν μπορεί οτιδήποτε να γράφει 2 μπροστά από την χρονολογία, και να θεωρείται vintage.

@Μανώλης Χναράκης

Το 30 έτη,  νομίζω το έχουμε ξαναπεί,  μπήκε σαν όριο γιατί υποτίθεται πως στα ετη αυτά αλλάζει η ανθρώπινη γενιά. 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν ξέρω ποσοι απο εδώ έχουν και δουλεύουν παλiιά μηχανήματα, αλλά θα σας αναλύσω , τον δικό μου ψυχισμό σχετικά με αυτα:

Ένα μηχάνημα στα:

0-5 έτη = καινούργιο

5-10 έτη αρχίζεις να το βαριέσαι.

10-15 το θεωρείς παρωχημένο και θες να το αλλάξεις

15-20 έτη το απαξιώνεις και το πετάς ή το αλλάζεις.

20-25 έτη  (αν το κράτησες)  , αρχίζεις να το εκτιμάς ξανα…το βλέπεις αλλιώς

25-30 ετη……εισαι περηφανος που είναι στην κατοχή σου.

30-40 έτη…..τρέμεις μην σου χαλασει, και που θα βρεις ανταλλακτικά. 

40 ετη  +....το αποσύρεις, και το βάζεις στο ραφι του μουσείου σου και το θαυμάζεις καθε μερα.

50 έτη + Το βρίσκουν οι κληρονόμοι σου και το πεταν στα σκουπίδια......να τους αδειάζει τη γωνιά ?

Χρησιμοποιώ κανονικά και καθημερινά σχεδόν εξοπλισμό που αγόρασα προσωπικά 40 και πάνω χρόνια πριν.

Η πλειοψηφία βέβαια είναι κοντά στα 30-35.

Υπάρχει αναγκαστικά και σύγχρονο ποσοστό ιδίως όταν επιβάλλεται από την ψηφιακή τεχνολογία

@Μανώλης Χναράκης

Το 30 έτη,  νομίζω το έχουμε ξαναπεί,  μπήκε σαν όριο γιατί υποτίθεται πως στα ετη αυτά αλλάζει η ανθρώπινη γενιά. 
30 έτη από την ημερομηνία κατασκευής ή από την ημερομηνία απόσυρσης;

Ώπα, δηλαδή αν ένα προϊόν συνεχίζει να το κατασκευάζει ο κατασκευαστής για 30 έτη, είναι vintage.

δεν υπάρχουν πλέον αυτοκίνητα που να κατασκευάζονται για 30 έτη.

Ακόμα και τα μακροβιότερα μοντέλα διαφοροποιούνται.

Ενας σκαραβαίος του 1947 ήταν ήδη vintage όταν ακόμα το 1977 κατασκευάζονταν οι νέες εκδόσεις.

Και τα δυο το 2007 ήταν vintage, αλλά το τελευταίο το 1977 ήταν σύγχρονο.

Ώπα, δηλαδή αν ένα προϊόν συνεχίζει να το κατασκευάζει ο κατασκευαστής για 30 έτη, είναι vintage.
Στα αυτοκινητα παιζει ρολο η ημερομηνια πρώτης αδειας κυκλοφοριας π.χ.

Στα οργανα το έτος κατασκευης by serial number.

Οπότε δύο ακριβώς ίδια προϊόντα, αλλά με χρονολογική διαφορά μεταξύ τους, βάση του serial number, το πιό παλιό έχει την μεγαλύτερη αξία.
Αν υποτεθει ότι σε ολα τα αλλα ειναι ακριβως ίδια, ναι. (κατασταση κ.λ.π)

Ατό δεν σημαίνει ότι η επιπλέον αξια αυτη θα είναι κατι το τρελο.....αλλα εξαρταται και απο το προιόν.

LK είπε:
Αν υποτεθει ότι σε ολα τα αλλα ειναι ακριβως ίδια, ναι. (κατασταση κ.λ.π)

Ατό δεν σημαίνει ότι η επιπλέον αξια αυτη θα είναι κατι το τρελο.....αλλα εξαρταται και απο το προιόν.
Δηλαδη ενας commodore 64 του 1985, σε σχεση με έναν  του 1990.....αν σε ΟΛΑ τα αλλα ειναι ίδιοι, μπορει και να χουν ενα 20 αρικο διαφορα...π.χ.

Αν και δεν μιλάμε για αυτοκίνητα, νομίζω πως το NIVA κατασκευαζόταν για περίπου 30 έτη.
Η συζητηση ηρθε ΚΑΙ στα αυτοκινητα.

Το πρώτο niva με το σημερινο δεν έχει καμμια σχεση. Και φυσικα μετραει η ημερομηνια κατασκευής

Νομίζω η ουσία της κουβέντας δεν είναι τι είναι "αντικειμενικά" vintage αλλά πώς ορισμένοι καπηλεύονται τον όρο προσπαθώντας να πουλήσουν πιο ακριβά τα όργανά τους! Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει, ο λόγος που το reverb ας πούμε έχει βάλει ένα όρια για τα vintage είναι για να αποφεύγεται ακριβώς αυτό. Παρά ταύτα και διορθώστε με αν κάνω λάθος ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, δηλαδή αν αρχίζουν να πωλούνται σαν vinage squire του 96 στα 600 ευρώ η τιμή τους θα παραμείνει στα 600 ή μπορεί και να ανέβει, ασχέτως αν αντικειμενικά  ότι δεν πρόκειται για ένα όργανο που αξίζει τόσο! Από τη στιγμή που υπάρχει κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει γι αυτό μικρή σημασία έχει τι πιστεύουμε οι υπόλοιποι :P

Από τη στιγμή που υπάρχει κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει γι αυτό μικρή σημασία έχει τι πιστεύουμε οι υπόλοιποι

Ακριβώς,πριν τους White Stripes οι 60s reso glass Valco,Supro έκαναν 200-300 δολλάρια , μετά τους WS πήγαν στα 3000.....

Η μόνη 80s tele που πωλείται πάνω από 1000 ευρώ αυτή την στιγμή είναι η ΑΘΛΙΑ top loader του 1983 μόνο και μόνο επειδή έπαιζε ο Buckley με μια τέτοια...

Και πολλά άλλα παραδείγματα...

Δλδ τωρα οσοι εχουν δωσει τα μαλιοκεφαλα τους για την βιντατζ γκιμπσον/φεντερ και το παιζουν τουπε θα σκανε φατσα που καποιος εχει μια βιντατζ χαρλει μπεντον με 150€ ;; Ζω μεγαλες στιγμες χαχαχα

Γράψε απάντηση...

Απαντήσεις

Trending...

Back