Τι τρώτε σήμερα/τώρα?

Είναι μόνο για σήμερα, ή για όλο το Σ-Κ?
θα φάω 2-3 κομμάτια πίτσα τώρα (μόλις κάθισα να φάω) και μετά το πρωί που θα γυρίσω. Γλυκό δεν ξέρω αν θα φάω, μάλλον θα φάω ένα, έτσι για τη γεύση...?

 
Hell

IMG_20230610_230912.jpg IMG_20230610_231104.jpg

 
Πω πω πω κάτι εργαλεία που περιμένουνε τον μάστορη ....

 
Ειναι Ιουνιος, εχουμε 27 βαθμους με 90% υγρασια να μην υποφερεται με τιποτα (καλυτερα 40αρια Ελλαδα χωρις πλακα) αλλα ταυτοχρονα εχει συννεφια και βρεχει εξω, μια τραγωδια λεμε - οποτε εκανα λουκουμαδες παραλιακους για ψυχολογικη υποστηριξη.

 

loukoum.jpg

 
Αυτά μου αρέσουν εμένα, τα μπεεε.

 
 Σε ολους αρεσουν τα φαγητα που τρωνε το φαγητο του Spyrosdelta, μονο σε κατι κακους ανθρωπους οπως στους διαιτολογους και τους παθολογους δεν αρεσουν.

 
 Σε ολους αρεσουν τα φαγητα που τρωνε το φαγητο του Spyrosdelta ...


Εγώ προτιμώ τα φαγητά αυτών που τρώνε το φαί του Σπύρου.

 
Κλασσικό και σχετικά σπάνιο φαι σήμερα συνταγή της γιαγιάς μου από την πόλη.

Οπότε το φτιάχνω δεν μένει ούτε για δείγμα.

Είναι μπελαλιδικο αλλά αξίζει τον κόπο.

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές (ρύζι, κουκουνάρι και κιμά με πολύ κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και πολλά μπαχαρικά).

20230617_165452.jpg 20230617_165728.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κλασσικό και σχετικά σπάνιο φαι σήμερα συνταγή της γιαγιάς μου από την πόλη.

Οπότε το φτιάχνω δεν μένει ούτε για δείγμα.

Είναι μπελαλιδικο αλλά αξίζει τον κόπο.

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές (ρύζι, κουκουνάρι και κιμά με πολύ κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και πολλά μπαχαρικά).

Προβολή συνημμένου 36392Προβολή συνημμένου 36393


ω ρε μάνα μουυυυυυ....

applause-22.gif

Όταν ευκαιρήσεις δώσε συνταγή, μου έτρεξαν τα σάλια διάολε!

 
ω ρε μάνα μουυυυυυ....

Προβολή συνημμένου 36398

Όταν ευκαιρήσεις δώσε συνταγή, μου έτρεξαν τα σάλια διάολε!




ΥΛΙΚΑ:

(για 12-15 μεγαλες πιπεριες)

-12-15 πιπεριες Φλωρινης ,οσο μεγαλυτερες γινεται

-3 μεγαλες πατατες

-150 γρ ΡΥΖΙ γλασε

-50 γρ κουκουναρι

-500 γρ. κιμα μοσχαρισιο σπαλα/ποντικι (να εχει λίπος δηλ. όχι απαχο)

-4 μεγαλα κρεμμυδια

-6 σκελιδες σκορδο

-2 καροτα μεσαια

-2 γεματες κουταλιες σουπας πελτε

-λιγη κανελα

-1 κουταλακι του γλυκου κιμινο

-1 πρεζα κολιαντρο ξερο

- 1 κουταλακι του γλυκου μαυρο πιπερι

- 2 κουταλακια του γλυκου γλυκια παπρικα  

-αρκετο ξερο θυμαρι

-λιγη ριγανη ξερη

-μπουκοβο κατά βουληση (ή σαλτσα σιρατσα την οποια εγω προτιμω) οσο πιο καυτερο τοσο το καλυτερο

-1 ματσακι μαιντανο (ή κολιαντρο) φρεσκο,προσωπικα προτιμω το κολιαντρο αλλα δεν το τρωνε ολοι  

-ελαιολαδο

- αλατι (μη το φοβασαι τα γεμιστα θελουν αλατι)

-1 ποτηρακι λευκο (ή ροζε) κρασι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

-Κοβεις καθετα το «κεφαλι» της πιπεριας (αφου κοψεις με ένα ψαλιδι το κοτσανι,ΜΗ το αφαιρεις) 2 περιπου ποντους κατω από την κορυφη ώστε να μεινουν τα περισσοτερα σπορια στο κεφαλι τα οποια μετα ευκολα τα βγαζει, ΚΡΑΤΑΣ το κεφαλι και το γεμιζεις και αυτό αργοτερα)

-πλενεις καλα τις πιπεριες εξω και μεσα για να φυγουν όλα τα σπορια

-Ψιλοκοβεις το κρεμμυδι και το καροτο και χοντροκοβεις το σκορδο

-Σε ένα μεγαλο βαρυ τηγανι (εγω χρησιμοποιω μαντεμενιο μια και δεν υπαρχει καλυτερο για καλο καραμελωμα αλλα ένα οποιοδηποτε βαρυ τηγανι κανει) ριχνεις ελαιολαδο και μολις καψει ριχνεις μεσα τον κιμα, θες να τον καραμελωσεις καλα σπαζωντας τον και να φυγουν όλα τα νερα του….ομως ΜΗΝ τον παρα-καραμελωσεις δεν κανουμε μουσακα,μπολονεζ ή μακαρονια με κιμα  ? μολις αρχισει και μαυριζει τον αποσυρεις με μια τρυπητη κουταλα ώστε να μεινει το ΠΟΛΥΤΙΜΟ λιπος του στο τηγανι

-στο λιπος αυτό μαζι με λιγο εξτρα ελαιολαδο καραμελωνεις ,παλι ελαφρα το κρεμμυδι και το καροτο,μολις παρουν χρωμα ριχνεις τον πελτε και τον ψηνεις 1-2 λεπτα να φυγει η πικριλα του και να παρει μια ωραια καπινστη γευση…..τοτε ΜΟΝΟ ριχνεις ΟΛΑ τα μπαχαρικα και τα μυρωδικα και το σκορδο και τα σωταρεις για 2 λεπτα σε ΧΑΜΗΛΗ φωτια.Προσθετεις και το ρύζι και το σωταρεις λίγο και αυτό.Τουμπαρεις μέσα και τον κιμά και ανακατεύεις καλα

-σβυνεις με το κρασι και μολις φυγει το αλκοόλ ριχνεις στο τηγανι βραστο νερο να καλυψει το μειγμα και χαμηλωνεις εντελως την φωτια καπακωνοντας το τηγανι (με το καπακι του ή με αλουμινοχαρτο αν δεν εχει καπακι)

-Βραζεις το μειγμα για κανα 20λεπτο,το ξεσκεπαζεις και εκει ΜΕΝΕΙΣ πανω από το τηγανι γιατι το μειγμα πρεπει να χασει σχεδον ΟΛΑ τα νερα του αλλα να είναι ζουμερο οποτε θελει προσοχη.

-Μολις το δεις στη σωστη υφη κατεβαζεις το μειγμα από τη φωτια και το αφηνεις μιση ωρα να κρυωσει.

-Κοβεις τις πατατες κυδωνατες και καλυπτεις με αυτές τον πατο ενός μεγαλου ταψιου,ριχνεις μπολικο αλαιολαδο ,αλατι και πιπερι.λιγη ριγανη και τους κανεις μασαζ.

-Γεμιζεις με προσοχη της πιπεριες (και τα καπακια) και τις τοποθετεις πανω από τις πατατες .Αλείφεις με λιγο ελαιολαδο εξωτερικα τις πιπεριες και τις αλατιζεις ελαφρα

-Θα δεις ότι θα σου εχει περισσεψει αρκετη γεμιση οποτε την χρησιμοποιεις για να γεμισεις τα κενα.

-Βαζεις στο ταψι 3 ποτηρια βραστο νερο

-Καλυπτεις το ταψι αεροστεγως με αλουμινοχαρτο και το βαζεις σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 180 βαθμους

-Ψηνεις 1 ωρα σκεπασμενο και 20 λεπτα (ή μεχρι να δεις ότι εχουν φυγει όλα τα νερα και εχει μελωσει το φαγητο) ξεσκεπαστο

-το αφηνεις να ηρεμησει για 20 λεπτα εκτος φουρνου.

Οπως ΟΛΑ τα μαγειρευτα ελληνικα φαγητα εχει ΠΟΛΥ καλυτερη γευση την  ΕΠΟΜΕΝΗ μερα (εγω οταν εχω τραπεζι το φτιαχνω μια μερα πριν ,το διατηρω στο ψυγειο και το ζεσταινω λιγο πριν σερβιρω)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ΥΛΙΚΑ:

(για 12-15 μεγαλες πιπεριες)

-12-15 πιπεριες Φλωρινης ,οσο μεγαλυτερες γινεται

-3 μεγαλες πατατες

-150 γρ ΡΥΖΙ γλασε

-50 γρ κουκουναρι

-500 γρ. κιμα μοσχαρισιο σπαλα/ποντικι (να εχει λίπος δηλ. όχι απαχο)

-4 μεγαλα κρεμμυδια

-6 σκελιδες σκορδο

-2 καροτα μεσαια

-2 γεματες κουταλιες σουπας πελτε

-λιγη κανελα

-1 κουταλακι του γλυκου κιμινο

-1 πρεζα κολιαντρο ξερο

- 1 κουταλακι του γλυκου μαυρο πιπερι

- 2 κουταλακια του γλυκου γλυκια παπρικα  

-αρκετο ξερο θυμαρι

-λιγη ριγανη ξερη

-μπουκοβο κατά βουληση (ή σαλτσα σιρατσα την οποια εγω προτιμω) οσο πιο καυτερο τοσο το καλυτερο

-1 ματσακι μαιντανο (ή κολιαντρο) φρεσκο,προσωπικα προτιμω το κολιαντρο αλλα δεν το τρωνε ολοι  

-ελαιολαδο

- αλατι (μη το φοβασαι τα γεμιστα θελουν αλατι)

-1 ποτηρακι λευκο (ή ροζε) κρασι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

-Κοβεις καθετα το «κεφαλι» της πιπεριας (αφου κοψεις με ένα ψαλιδι το κοτσανι,ΜΗ το αφαιρεις) 2 περιπου ποντους κατω από την κορυφη ώστε να μεινουν τα περισσοτερα σπορια στο κεφαλι τα οποια μετα ευκολα τα βγαζει, ΚΡΑΤΑΣ το κεφαλι και το γεμιζεις και αυτό αργοτερα)

-πλενεις καλα τις πιπεριες εξω και μεσα για να φυγουν όλα τα σπορια

-Ψιλοκοβεις το κρεμμυδι και το καροτο και χοντροκοβεις το σκορδο

-Σε ένα μεγαλο βαρυ τηγανι (εγω χρησιμοποιω μαντεμενιο μια και δεν υπαρχει καλυτερο για καλο καραμελωμα αλλα ένα οποιοδηποτε βαρυ τηγανι κανει) ριχνεις ελαιολαδο και μολις καψει ριχνεις μεσα τον κιμα, θες να τον καραμελωσεις καλα σπαζωντας τον και να φυγουν όλα τα νερα του….ομως ΜΗΝ τον παρα-καραμελωσεις δεν κανουμε μουσακα,μπολονεζ ή μακαρονια με κιμα  ? μολις αρχισει και μαυριζει τον αποσυρεις με μια τρυπητη κουταλα ώστε να μεινει το ΠΟΛΥΤΙΜΟ λιπος του στο τηγανι

-στο λιπος αυτό μαζι με λιγο εξτρα ελαιολαδο καραμελωνεις ,παλι ελαφρα το κρεμμυδι και το καροτο,μολις παρουν χρωμα ριχνεις τον πελτε και τον ψηνεις 1-2 λεπτα να φυγει η πικριλα του και να παρει μια ωραια καπινστη γευση…..τοτε ΜΟΝΟ ριχνεις ΟΛΑ τα μπαχαρικα και τα μυρωδικα και το σκορδο και τα σωταρεις για 2 λεπτα σε ΧΑΜΗΛΗ φωτια.

-σβυνεις με το κρασι και μολις φυγει το αλκοόλ ριχνεις στο τηγανι βραστο νερο να καλυψει το μειγμα και χαμηλωνεις εντελως την φωτια καπακωνοντας το τηγανι (με το καπακι του ή με αλουμινοχαρτο αν δεν εχει καπακι)

-Βραζεις το μειγμα για κανα 20λεπτο,το ξεσκεπαζεις και εκει ΜΕΝΕΙΣ πανω από το τηγανι γιατι το μειγμα πρεπει να χασει σχεδον ΟΛΑ τα νερα του αλλα να είναι ζουμερο οποτε θελει προσοχη.

-Μολις το δεις στη σωστη υφη κατεβαζεις το μειγμα από τη φωτια και το αφηνεις μιση ωρα να κρυωσει.

-Κοβεις τις πατατες κυδωνατες και καλυπτεις με αυτές τον πατο ενός μεγαλου ταψιου,ριχνεις μπολικο αλαιολαδο ,αλατι και πιπερι.λιγη ριγανη και τους κανεις μασαζ.

-Γεμιζεις με προσοχη της πιπεριες (και τα καπακια) και τις τοποθετεις πανω από τις πατατες .Αλείφεις με λιγο ελαιολαδο εξωτερικα τις πιπεριες και τις αλατιζεις ελαφρα

-Θα δεις ότι θα σου εχει περισσεψει αρκετη γεμιση οποτε την χρησιμοποιεις για να γεμισεις τα κενα.

-Βαζεις στο ταψι 3 ποτηρια βραστο νερο

-Καλυπτεις το ταψι αεροστεγως με αλουμινοχαρτο και το βαζεις σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 180 βαθμους

-Ψηνεις 1 ωρα σκεπασμενο και 20 λεπτα (ή μεχρι να δεις ότι εχουν φυγει όλα τα νερα και εχει μελωσει το φαγητο) ξεσκεπαστο

-το αφηνεις να ηρεμησει για 20 λεπτα εκτος φουρνου.

Οπως ΟΛΑ τα μαγειρευτα ελληνικα φαγητα εχει ΠΟΛΥ καλυτερη γευση την  ΕΠΟΜΕΝΗ μερα (εγω οταν εχω τραπεζι το φτιαχνω μια μερα πριν ,το διατηρω στο ψυγειο και το ζεσταινω λιγο πριν σερβιρω)


Respect.

Nikos von Karajan θα σε φωνάζω απο σήμερα.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top