Theremin

Για μένα η καλύτερη theremin performer αυτή τη στιγμή είναι η Pamelia Kurstin. Κάντε μια επίσκεψη στο myspace της, είναι καταπληκτική, αν και δε φαίνεται η δουλειά της εκεί.

Εγώ τη γνώρισα προσωπικά όταν είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για κάποια σεμινάρια ηλεκτρονικής μουσικής και μας έκανε παρουσίαση του theremin και live... χρησιμοποιούσε και loopers και signal synths και έφτιαχνε realtime layers loops και έπαιζε από πανω... απλά καταπληκτική, και καταπληκτικό άτομο...

Από κιτ, προτείνω το Theremax της Paia (http://www.paia.com), είναι το μόνο σοβαρό κιτ για Theremin και με πολλές καινοτομίες... και απ ότι διαβάζω και με πολύ καλό ήχο. Το τελειώνω as we speak, φτιάχνω το κουτί του τώρα... περισσότερα όταν τελειώσει πλήρως.

τα προηγουμενα ειναι καλυτερα. ο ζαν εβαλε και μπολικο delay στο theremin και κανει οτι ναναι ...

OurDarkness είπε:
Εντυπωσιακά κατακρεουργήματα της τεχνικής του Theremin μπορείτε να δείτε από ακούσετε από διάφορους άσχετους όπως ο Jean Michel Jarre (στην live συναυλία στην Μόσχα)
άλλοτε σε πάω άλλοτε με θλίβεις,ανοησίες να πω?δεν ξέρω

giannis είπε:
άλλοτε σε πάω άλλοτε με θλίβεις,ανοησίες να πω?δεν ξέρω
Ρε συ gianni, ο Jarre δεν ξέρει από Theremin - αυτό που κάνει στο clip που παρέθεσες (το οποίο το έχω στο DVD) δεν θεωρείται παίξιμο. Υπάρχουν άτομα που εξασκούνται χρόνια στην τεχνική air-fingering την οποία πρωτοεισήγαγε η Clara Rockmore, θα έρθει τώρα ο Jarre να δείξει τι; Οποιοσδήποτε μπορεί να κουνάει τα χέρια του έτσι στον αέρα - και ακόμη καλύτερα ίσως. Απλά είναι πάγια τακτική του Jarre, σε όποια χώρα πάει να βάλει κάποιο

"αντίστοιχο" όργανο - δήθε μου τάχα μου για να τιμήσει κάποιους? κάτι? Δεν ξέρω. Στην Μόσχα, επειδή ο εφευρέτης του Theremin, ο Leon Tcherepnin δηλαδή, ήταν Ρώσος έπρεπε να βάλει Theremin. (Δεν μπορούσε να προσλάβει κάποιον thereminist? Έπρεπε ΠΑΛΙ να κάνει εφφέ;;;;)

Στο παρελθόν τον έχω λατρέψει γιατί έχει κάνει απείρως καλύτερες δουλειές - απλά με το Theremin είναι άσχετος.

δεν αντιλέγω,αλλα πολλές φορες αυτό το χαοτικό παίξιμο,είναι αυτό που σε αφήνει άναυδο,είσαι παιδί της λογικής,αλλα στην μουσική λογική και χωροταξία δεν συνεπάγονται.έτσι το κρύβω μέσα μου πέρα από το κατεστημένο,ο ζάρε έχει το συνολικό πακέτο,

Το Theremin είναι ένα πολύ καλό, αλλά περίεργο όργανο. Είναι δύσκολο να παιχτεί και γενικά θέλει πολλή εξάσκηση !

Το χρησιμοποιούν πολλές μπάντες, και μάλιστα έχει γίνει μόδα σε ταινίες, κυρίως τρόμού. Ο,τι φώνες και ουρλιαχτά ακούς σε ταινίες δεν είναι τενόροι και σοπράνος είναι Theremin !! :o

Στα λέω αυτά γιατί έχω ένα στο σπίτι μου, το έιχα κάνει στην πτυχιακή μου επιτυχως! Είχα κάνει πολυ ερευνα οχι μόνο στη κατασκευη του, αλλά και στην ιστορια του. Το είχα κάνει να μου βγάζει γύρω στις 5 οκτάβες σε αποσταση κεραια και χεριού περι τα 20 εκατοστά σε γραμμίκη κλίμακα. Οτι τεχνική απορία θέλεις με ρώτας.  ;)

Υπάρχουν βέβαια και διαφόρα κιτ όπως είπε ένας παρα-πίσω, τα οποία είναι απλά okay. Υπαρχόυν βέβαια τα ψηφιακα και τα αναλογικά- εγω θα σου έλεγα να πάρεις ψηφιακο, που οι ταλαντωτες, ενισχυτες και γενικα τα ζωτικά μέρη ειναι σε ένα chip, γιατι με το αναλογικο θα έχεις πολυ πράμα για κόλληση και όχι μόνο. :'(

giannis είπε:
δεν αντιλέγω,αλλα πολλές φορες αυτό το χαοτικό παίξιμο,είναι αυτό που σε αφήνει άναυδο,είσαι παιδί της λογικής,αλλα στην μουσική λογική και χωροταξία δεν συνεπάγονται.έτσι το κρύβω μέσα μου πέρα από το κατεστημένο,ο ζάρε έχει το συνολικό πακέτο,
Χα! Καλό αυτό το "χαοτικό" παίξιμο όπως λες - εξάλλου και εγώ εντυπωσιάστηκα όταν το πρωτοείδα (μιά που δεν είχα ξανακούσει Theremin) αλλά μετά άκουσα και διάφορους άλλους thereminists και έπαθα ΌΝΤΩΣ πλάκα.

Όπως και το άλλο που είχε κάνει με τις ακτίνες, και εκείνο είχε το Wow factor μέχρι που έμαθα ότι και κείνο ήταν μούφα. Όι ακτίνες έδιναν triggering σε ένα Elka Synthex - και μάλιστα ο ήχος είναι preset. Οι ακτίνες ήταν απλά το visual effect της υπόθεσης.

OurDarkness είπε:
Χα! Καλό αυτό το "χαοτικό" παίξιμο όπως λες - εξάλλου και εγώ εντυπωσιάστηκα όταν το πρωτοείδα (μιά που δεν είχα ξανακούσει Theremin) αλλά μετά άκουσα και διάφορους άλλους thereminists και έπαθα ΌΝΤΩΣ πλάκα.

Όπως και το άλλο που είχε κάνει με τις ακτίνες, και εκείνο είχε το Wow factor μέχρι που έμαθα ότι και κείνο ήταν μούφα. Όι ακτίνες έδιναν triggering σε ένα Elka Synthex - και μάλιστα ο ήχος είναι preset. Οι ακτίνες ήταν απλά το visual effect της υπόθεσης.
ναι ήταν λογικό να πληρεί τις ανάγκες ενός midi κοντρόλερ το λάζερ χάρπ..ωστόσο οι άλλοι χωρίς να θέλω να το παρατραβήξω,απλά έχουν βρει την οκταβα εναέρια συν το βιμπράτο και παίζουν normal,σαν να παίζαν σε ένα πιάνο..εντάξει τον θεωρώ πνευματικό μου τον γάλλο τύπο και δεν μπορώ να ακούω κακολογίες,αλλα ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί,άλλο καλός αναπαραγωγός οποιουδήποτε οργανου,και άλλο δημιουργός..ποίες μελέτες και ποίες έρευνες?ο γάλλος έχει αφήσει πίσω του μουσικές τρελες,

alter hoh είπε:
Ξέρετε κάτι για το όργανο αυτό;

Είναι "κανονικό" theremin;

http://www.thomann.de/gr/doepfer_a178.htm
ρε παιδιά ξεθάφτηκε ένα θέμα του 2005 για κάποιο λόγο... Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο παραπάνο;

Είχα κ εγώ την απορία, καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται για όργανο αλλά ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

WrTsXxx είπε:
ρε παιδιά ξεθάφτηκε ένα θέμα του 2005 για κάποιο λόγο... Μπορεί κάποιος να απαντήσει στο παραπάνο;

Είχα κ εγώ την απορία, καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται για όργανο αλλά ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Νομίζω πως απάντησε ο toneless.  ;)

Πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον το εν λόγω όργανο(?)....Ας κάνει κάποιο το ψυχικό να μας πει τους μετρ του theremin και τις δουλειές τους για να τσεκάρουμε.....Danke.  :)

Ειναι κομματι απο modular synthesizer το οποιο στην πραγματικοτητα του βαζει μια αντενα και ναι, γυνεται theremin... ναι ειναι κανονικο οργανο... (η καλυτερα κομματι απο μουσικο οργανο). Σε περιπτωση που δεν γνωριζεις (εσυ η καποιος αλλος που διαβαζει το τοπικ) τι ειναι το modular synthesizer τοτε σκεψου το σαν τα πεταλακια σε μια κιθαρα... τα βαζεις ολα μαζι, τα συνδεεις με διαφορους τροπους και παιζεις...

Ετσι και τα modular synths παιρνεις κομματια (γενητριες, φιλτρα, mixers κλπ) και τα βαζεις ολα σε ενα και παιζεις... ε αυτο ειναι ενα απο τις μονεδες του (module)

panagiotis είπε:
Νομίζω πως απάντησε ο toneless.  ;)
χίλια συγνώμη χάθηκα στις σελίδες και δεν είδα την απάντηση, διάβασα και το μάνουαλ όμως κ πάλι...μάλλον φταίνε τα αγγλικά μου.

ερώτηση πρώτη: αυτό το κομμάτι και μόνο είναι αρκετό συνδέοντας μια αντένα να βγάλει ήχο η χρειάζονται και τ' άλλα 8κομμάτια του μόντουλαρ;

και: αντένα μπαίνει οποιαδήποτε; δλδ ξηλώνω από το παλιο ραδιοκασσετόφωνο και έχω έτοιμο θερεμιν; αν οχι ποιός πουλάει κάτι που να ταιριάζει και πόσο;

+1 για pamelia, την είδα στην Αθήνα, αν και αυτή παίζει πολύ σαν σόλο με λουπστέησον. δλδ πολύ διαφορετική προσέγγιση από την Clara...

ο Ζαρ και οι διάφοροι που το χρησιμοποιούν ως εφε μπορεί να κάνουν όμορφα πράματα, αλλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ με το παίξιμο των θερεμινιστς. Διαφορετικά πράματα

Οχι, απο μονο του δεν βγαζει ηχο...

για να βγαλει ηχο πρεπει να κανεις τα παρακατω

1) Χρειαζεσαι ενα VCO (Voltage Controled Oscilator)

http://www.thomann.de/gr/doepfer_a110_standardvco.htm

Τα CV σημαινει control voltage, οπου αυτο μπορει να χρησημοποιειθει σαν οτιδιποτε στην πραγματικοτητα αλλα στη προκειμενη περιπτωση το VC θα επρεπε να χρησημοποιηθει για τον ελεγχο του pitch του VCO.

2) To Gate out ελεγχει την περιβαλουσα δλδ το ποτε ξεκινα και ποτε σταματα μια νοτα και παει στο gate in του ADSR envelope

http://www.thomann.de/gr/doepfer_a140_adsr_envelope_generator.htm

3) Και τελος εναν πολλαπλασιαστη...

http://www.thomann.de/gr/doepfer_a180_passiver_mehrfachverteiler.htm

Οπου εκει πολλαπλασιαζεται το σημα του ADSR με το σημα του VCO και τελικα βγαινει ηχος...

ισως προερετικα να χρειαζεται και ενας μικτης οπως

http://www.thomann.de/gr/doepfer_a138b_mixer_logarithm.htm

Γενικα δεν υπαρχει στανταρτ συνδεσμολογια, αλλα για την συγκεκριμενη εφαρομογη ειναι αναγκαια η παραπανω...

Ειναι καλη φαση παντως ολο αυτο... κομματι κομματι και φτιαχνεις και μαμω τα μηχανιματα...

WrTsXxx είπε:
χίλια συγνώμη χάθηκα στις σελίδες και δεν είδα την απάντηση, διάβασα και το μάνουαλ όμως κ πάλι...μάλλον φταίνε τα αγγλικά μου.

ερώτηση πρώτη: αυτό το κομμάτι και μόνο είναι αρκετό συνδέοντας μια αντένα να βγάλει ήχο η χρειάζονται και τ' άλλα 8κομμάτια του μόντουλαρ;

και: αντένα μπαίνει οποιαδήποτε; δλδ ξηλώνω από το παλιο ραδιοκασσετόφωνο και έχω έτοιμο θερεμιν; αν οχι ποιός πουλάει κάτι που να ταιριάζει και πόσο;
Μίλτο αρχηγέ μου,

αν θες κάτι έτοιμο τσέκαρε για το theremin του Moog ή ψάξε στο ebay για το αρκετά φθηνότερο B3 Deluxe.

Ο Babtua πρότεινε πριν μερικά posts και το κιτ της Paia, το οποίο δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ο μόνος λόγος να αγοράσεις το modular κομμάτι, θα ήταν εαν είχες ήδη -ή θες να αποκτήσεις μελλοντικά- ενα ολοκληρωμένο modular synth. Βέβαια, εκεί οι δυνατότητες ξεφεύγουν κατά πολύ, αφού τα περισσότερα theremins είναι με standar oscillators κλπ ενώ σε ενα modular μπορείς π.χ να βάλεις ενα παχύ moog oscillator (ελληνιστή, ταλαντωτής  :P ) και μετά να το στείλεις στο φίλτρο απο κανά Korg MS20, μετά σε ενα ring modulation της Doepfer και μετά εκεί και μετά αλλού κλπ κλπ, οι δυνατότητες είναι άπειρες.  :-X

Αυτά λέγοντας, έκανα λάθος όταν νωρίτερα ανέφερα ότι είναι είναι ενα "κανονικό" theremin, αφού ο τρόπος λειτουργίας του θα είναι περισσότερο για noizy καταστάσεις, παρά ενα μουσικό όργανο πάνω στο οποίο μπορείς να μάθεις να παίζεις "κανονικά" το theremin π.χ με δακτυλισμούς κλπ. Επίσης, δεν συγκρίνεται η ευκολία φορητότητας ενος modular με ενος απλού theremin και 2-3 πετάλια...  ;)

Υγ. Λες να το συζητήσουμε εκτενέστερα με ενα καφεδάκι;  8)

toneless είπε:
αν θες κάτι έτοιμο τσέκαρε για το theremin του Moog ή ψάξε στο ebay για το αρκετά φθηνότερο B3 Deluxe.

.

.

.

.

Υγ. Λες να το συζητήσουμε εκτενέστερα με ενα καφεδάκι;  8)
το φοβόμουν ότι θα καταλήξουμε στις γνωστές λύσεις...

Δεν ενδιαφέρομαι για μένα, έχω δοκιμάσει να παίξω και έχω απογοητευτεί υπερβολικά {Έχω φίλο που ασχολείται, έχουν περάσει 3-4 απ τα χέρια του}

αλλά γενικώς με ρωτάνε πολλοί και επειδή τυχαία το χα δει κ εγώ αυτό το "μοντουλαρ - πράμα" είχα απορία.

MrToneless ευχαριστούμε λοιπόν {...και το καφεδάκι θα παιχτεί οπωδήποτε μόλις ξεπίξω λίγο :-[}

Συγνώμμη ρε παιδιά αλλά μπερδεύτηκα λίγο....

Δηλαδή αν κανείς παραγγείλει αυτόν (αν το φέρει ποτέ ο Θωμάς)

http://www.thomann.de/gr/moog_etherwave_theremin_cherry.htm

παίζει ή χρειάζεται και δύο τρία άλλα μηχανήματα + αγγαρεία από φίλο που αχολείται με ηλεκτρονικά?

μ αυτό παίζεις κομπλέ {φαίνεται κ απ την τιμή} ;), μόνο ακουστικά/ενισχυτή χρειάζεσαι ν ακούς...

Για το παραπάνω etherwave ενδιαφέρομαι και εγώ...  ::)

Τα εξτρά modules που αναφέρθηκαν νωρίτερα ήταν για το theremin της Doepfer.

Με λίγο search στο δίκτυο, τα μόνα "φθηνά" theremins, τα οποία παίζουν ικανοποιητικά και μπορείς να μάθεις να παίζεις πάνω τους είναι το Moog Etherwave,

το Burns B3 theremin

και το κιτ της Paia.

Το Moog δείχνει να είναι η πιο έτοιμη λύση και να έχει τη καλύτερη γραμμικότητα παιξίματος.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για κάποιον που θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί το theremin ώς μουσικό μέσο, μιας και το σύνηθες με τα "φθηνά" theremin είναι να υπάρχει πολύ μικρή απόσταση απο οκτάβα σε οκτάβα, κάτι που κάνει αδύνατη τη χρήση τους για μελωδίες κλπ

Ενα σοβαρό μειονέκτημά του είναι η έλλειψη δυνατοτήτων p.x cv out, midi out, mute switch κλπ

Το Burns B3 (Deluxe και Pro) είναι σε παρόμοια φιλοσοφία δυνατοτήτων και σχεδιασμού.

Απο ότι γνωρίζω διατίθεται μονάχα με μετασχηματιστή 110v, κάτι που είναι στα αρνητικά του πέρα απο την επίσης έλλειψη δυνατοτήτων.

Το κίτ της Paia δείχνει να είναι η πιο ολοκληρωμένη λύση.

Έχει αρκετές επιλογές σύνδεσης με έταιρα "μπιμπλίκια", ωραίο σχεδιασμό στο κουτί όπου στο πάνω μέρος του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσεις παρτιτούρες, αλλά και κάποια μειονεκτήματα...

πολλοί λένε ότι δεν είναι τόσο γραμικό στο παίξιμο όσο το Moog και ο ήχος του είναι κατώτερος.

Επίσης, το μέγεθός του είναι καπως ακατάλληλο για συχνή μετακίνηση, ενώ χρειάζεται και κάποιες γνώσεις ηλεκτρονικών για να ολοκληρωθεί το κιτ χωρίς ...παρατράγουδα.

Και τα τρία μηχανήματα είναι σε παρόμοια επίπεδα τιμής, με ακριβότερο το Moog και φθηνότερο το Paia.

Κρατήστε κατα νού ότι και τα τρία theremin που ανέφερα (και προσωπικά προτείνω) είναι για ...entry level καταστάσεις!

Δυστυχώς για κάποιο σοβαρό theremin με πάνω απο 5 οκτάβες και με "σοβαρή" γραμμικότητα στο παίξιμο πρέπει να πάμε σε diy καταστάσεις και σε κατασκευές "σεβαστών" διαστάσεων. Εκτός και αν υπάρχουν τα φράγκα για κανα RCA απο το ebay.

Trending...

Νέα θέματα

Back