Ταμπλατούρα και παρτιτούρα

Κανεις δε θα σου δωσει λογαριασμο για το πως θα παιξει τη μουσικη σου, αν φυσικα φτιαξεις μουσικη τοσο αξιολογη που να ασχοληθει καποιος αλλος εκτος απο σενα.

Το καλοκαιρι, το ξαναεγραψα καπου, επαιζα slayer με ρυθμο salsa και τετοια σε ενα arranger για να γελαω, αν θελουν ας μου κανουν μηνυση.

Φυσικα, αν η μονη μελετη που ειχα κανει ηταν ταμπλατουρα και σε ποιο ταστο παιζεται το south of heaven, θα εχανα το χαβαλε. Και απειρως ωραιοτερα πραγματα επισης.

Ακομα και οι slayer παντως, την παρτιτουριτσα τους τη βγαζανε. Αλλα αυτοι ΟΝΤΩΣ ειχαν οπαδους, δε φαντασιονταν να τους παρακαλανε για transcriptions και αυτοι να τσινανε στο στυλ "ΟΧΙ, ΜΟΝΟ σε ταμπλατουρα θα κυκλοφορησει το magnum opus των 12 οκταβων μου, η παρτιτουρα δεν ειναι αρκετη"

Α ρε περουκα στο δοξα πατρι που θα επεφτε στα 1700ies.

Μπορουμε να εχουμε αξιες στη ταμπλατουρα:

Προβολή συνημμένου 50018
Οι ταμπλατουρες είναι άχρηστες σε περίπτωση που: 1) Έχεις 6χορδη κουρδισμενη σε πχ drop-c 2) Έχεις 7 η 8χορδη, 3) Έχεις οποιοδήποτε άλλο όργανο εκτός από 6χορδη κιθάρα.
Επίσης δεν μπορείς να καταλάβεις 1)σε ποια κλίμακα είναι γραμμένο το κομμάτι (σε αντίθεση με την παρτιτούρα, όπου άμεσα μπορείς βάσει του οπλισμού),
2)τις Σωστές αξιες.
Κατανοώ την ύπαρξη τους ως βοήθημα παράλληλα με το πεντάγραμμο, όμως για να σταθούν μόνες τους ως καταγραφή της μουσικής και του τρόπου παιξίματος, απλά δεν είναι εφικτό με τις παραπάνω ελλείψεις που έχουν.

Εργαλεια ειναι ολα, και ολα μπορουν να αξιοποιηθουν. Δεν υπαρχει καμια κοντρα στην ουσια.

Απλα το πενταγραμμο ειναι εργαλειο για ολες τις δουλειες, και η ταμπλατουρα εργαλειο για μια υποπεριπτωση της υποπεριπτωσης ενος οργανου. Οποιος αφηνει το πρωτο για χαρη του δευτερου ειναι μεγαλο κοροιδο αδελφακι μου.

Καλές είναι οι ταμπλαδουρες, μια φορά στο στρατό έβγαλα 2 ώρες πρόγραμμα στη λέσχη αξιωματικών, φουλ εντεχνολαικα με μια βδομάδα πρόβες ανάμεσα σε σκοπιές. Με παρτιτούρες ήμασταν χαμένοι, ευτυχώς που είχαμε το βιβλίο με τις ταμπλαδουρες του μαέστρου. Ταμπλαδουρες βέβαια εννοώ τους στίχους του κομματιού με τις συγχορδίες πάνω από τις λέξεις, αυτό το εξάχορδο σχεδιάγραμμα με τους αριθμούς δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ

Αγιε κρυβε λογια, εδω εχει γκαριξει για την παρτιτουρα μην τυχον και παιξουμε κανα Μι σε αλλη χορδη και χαλασει η μανεστρα, αμα μαθει και για τα real book θα κανει κανα χαρακιρι.

Μοιράσου τες εδώ. Είσαι ανάμεσα σε φίλους. Δεν στις κλέβουμε. Εκτός αν δεν μας θεωρείς αξιους να τις ακουσουμε, εμένα δηλαδή για να μη χρησιμοποιω πληθυντικό. Εγω πιστεύω πως το λες γιατί δεν έχεις να επιδείξεις καμία σύνθεση κσι όσο τρολσρεις εσύ για την ανωτεροτητα της ταμπλατουρσς εγώ θα είχα γράψει κανα δύο 🤣🤣🤣

1ον: οχι, δεν σάς εμπιστεύομαι, είστε ξένοι.

2ον: σε ολο το νημα σχολιαζω πολυ ηπια και χωρις ειρωνίες, και εισπραττω μονο ειρωνίες κι εξυπνακισμούς. Προφανως ειστε προκατηλειμμενοι απο τα άλλα, ασχετα νηματα και πλησιαζετε και αυτο έχοντάς μου προσδωσει υφος που δεν εχω. (Αν μέ διαβασετε με αλλη διαθεση απο τη αρχη της συζητησης, θα παρατηρησετε επαναλήψεις της μετριοπαθους δηλωσης "κατα τη γνωμη μου" και διαθεση για ανάλαφρους αστεϊσμούς οταν εγραφα οτι "ρε παιδια θα το πώ δεν βγαζω άκρη σε ποιά γραμμή ειναι η βουλίτσα"). Με αυτο το επιπεδο φανατισμου, μονομέρειας και προκαταληψης, που σάς οδηγει να ειρωνευεστε κατ' εξακολουθηση καποιον που δεν ειρωνευεται και απλως καταθετει την άποψή του, και επιπεδου Μοτσαρτ συνθεση να ανεβαζα, θα τή μειώνατε, είναι βέβαιον. Ποιό το νόημα λοιπόν;

3ον: θελετε στ' αληθεια να γυρισουμε τη κουβέντα στις συνθετικες μου ικανοτητες; Τόσο απελπισμένοι να αλλάξετε την ατζεντα ειστε που γραφετε τόσο ξεδιάντροπα off topic; Άς ειναι. Εμένα μού αρκει που ο ίδιος ο @manosx απέδειξε τα λεγόμενά μου, α) παραθέτοντας μία παρτιτουρα που προσπαθουσε να αγγιξει την σαφηνεια της αποδοσης της ταμπλατουρας αλλα κι αυτο με πολλες υποσημειωσεις και διευκρινιστικά σχόλια και β) όταν, απογοητευμενος απο την μειωμένη σαφηνεια της παρτιτούρας, τό εριξε στο "οχι, να ψαξει καποιος μονος του πώς θα τό παιξει, ετσι πρεπει να συμβαινει". Άλλα λογια να αγαπιόμαστε δηλαδη.

Κανεις δε θα σου δωσει λογαριασμο για το πως θα παιξει τη μουσικη σου, αν φυσικα φτιαξεις μουσικη τοσο αξιολογη που να ασχοληθει καποιος αλλος εκτος απο σενα.

Οχι, φίλτατε: δεν είπα οτι θα "απαγορευσω καποια διαφορετικη εκτελεση": τιμή μου να μέ διασκευάσουν! Ειπα απλως, οτι αν καποιος θελησει να παιξει κατι δικο μου, χαρη στα ταμπλατουρα θα μπορεσει να το παιξει με ασφαλεια οπως ακριβως τό εγραψα. Επειτα, οπως ΔΕΝ διαβασατε, πρωτα ανεφερα τον εαυτο μου ("να το παιζω ετσι κι εγω ο ιδιος καθε φορα που παιζω") πχ στο στουντιο ή σε live. Θελω να τό παιζω καθε φορα ιδιο.Φυσικα τό αγνοήσατε ομως, προκειμενου απλως να επιτεθειτε και να μέ ειρωνευτείτε γι' αλλη μια φορα

Αγιε κρυβε λογια, εδω εχει γκαριξει για την παρτιτουρα μην τυχον και παιξουμε κανα Μι σε αλλη χορδη και χαλασει η μανεστρα, αμα μαθει και για τα real book θα κανει κανα χαρακιρι.
Εδω υπαρχουν μελη που δεχεστε οτι ακουν διαφορά στον ηχο μιας χορδης Σολ μεταξυ των διαστασεων 0,15 και 0,13 (στη συζητηση για το σετ χορδων 10-38), ή μέλη που ακουν διαφορά στον ηχο της χορδης σε 8 ωρες παιξιματος και 10 ωρες παιξιματος, και θα μου στερησετε το δικαιωμα να προτιμω τον ηχο της νοτας σε μια χορδη με τελειως διαφορετικο παχος;

Φυσική διδαχθηκατε;

("Αν φυσικα ασχοληθει καποιος αλλος με τη μουσικη σου", "εδω εχει γκαριξει", κλπ πότε θα σταματησουν οι απροκλητες ειρωνιες; Δεν μπόρεσες να τό αντιληφθεις, ομως δεν ειρωνευτηκα κανεναν και απαντω σε ολο το νημα με σεβασμο και ηπιο τονο, λαμβανοντας συνεχως ειρωνιες. Κάπου μπάστα.)

Last edited:
Οι ταμπλατουρες είναι άχρηστες σε περίπτωση που: 1) Έχεις 6χορδη κουρδισμενη σε πχ drop-c 2) Έχεις 7 η 8χορδη, 3) Έχεις οποιοδήποτε άλλο όργανο εκτός από 6χορδη κιθάρα.
Επίσης δεν μπορείς να καταλάβεις 1)σε ποια κλίμακα είναι γραμμένο το κομμάτι (σε αντίθεση με την παρτιτούρα, όπου άμεσα μπορείς βάσει του οπλισμού),
2)τις Σωστές αξιες.
Κατανοώ την ύπαρξη τους ως βοήθημα παράλληλα με το πεντάγραμμο, όμως για να σταθούν μόνες τους ως καταγραφή της μουσικής και του τρόπου παιξίματος, απλά δεν είναι εφικτό με τις παραπάνω ελλείψεις που έχουν.
Μπορεις να σημειωσεις οποιο κουρδισμα θελεις στη κιθαρα και μπορεις να γραψεις ταμπλατουρα για οποιοδηποτε εγχορδο οργανο.

Bassically Guitarist, απο εμενα κανενα προβλημα. Με ολη μου την καρδια και τις καλυτερες προθεσεις, σου ευχομαι να συνεχισεις την πορεια σου με τα εργαλεια που επελεξες.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back