Για την παρτιτούρα θα έλεγα πεντάγραμμο.Αν τελειώσατε με την θεωρία, πείτε μου αν υπάρχει ελληνική λέξη για τα "παρτιτούρα" και "ταμπλατούρα" διότι με τέτοια κατάληξη, καλύτερα να μη σας πω τι σκέπτομαι.
Στο ίντερνετ βλέπω χειρόγραφες παρτιτούρες κλασσικών συνθετών που έχουν κανονικά χρόνους, αξίες κλπ. όπως παρακάτω μία χειρόγραφη του Μότσαρτ που πωλήθηκε για £318,400 και μια άλλη του ΜπαχΜά, οταν ειχε ξανασυζητηθεί το ιδιο θεμα, ειπωθηκε οτι οι συνθετες του παρελθόντος χρειάζονται "ερμηνεια" απο τις συγχρονες Ορχηστρες διοτι δεν ειναι ακριβως σαφείς οι παρτιτουρες, δειχνουν μονο νοτες.
Ενω η ταμπλατουρα δειχνει και ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ θα παιχτεί κάτι.
Καμμια ανάγκη για ερμηνεια.
H ταμπλατούρα δεν παρέχει την πληροφορία για τη διάρκεια της νότας (και της παύσης) απ' ό,τι κατάλαβα και τον χρόνο δηλαδή πότε αυτή πρέπει να παιχτεί.Να δώσω ένα παράδειγμα:Γιατι λιγοτερες;
Παρεχει νοτες, πού ακριβως θα παιχτουν αυτες και χρονους
Τί λειπει;
Η ταμπλατουρα δεν έχει ούτε αξίες, (...) δεν θα το παίξει ποτέ σωστά, μόνο και μόνο γιατί δεν θα ξέρει τις σωστές αξίες των νοτων...
H ταμπλατούρα δεν παρέχει την πληροφορία για τη διάρκεια της νότας (και της παύσης)
Αντί για βουλίτσες εχουμε σαφείς αριθμους και αντι να ξεφευγουμε απο το πλαισιο καθε τρεις και λιγο μενουμε νοικοκυρεμένα μεσα σε αυτο.
Και αν θες να έχεις πχ μια μπάσα φωνή με διαφορετικές ρυθμικές αξίες κλάφτα Χαράλαμπε.
Ε σιγά μωρε, θα έχεις διαφορετική ταμπλατούρα για κάθε φωνή και απλά θα γυρίζεις σελίδα κάθε 4 μέτρα. Σαν τους μαέστους ένα πράμα.Φαντασου τωρα να εχεις και τιποτα τριφωνα και τετραφωνα, και σε φαση πολυφωνια, καλυτερα στο σκλαβοπαζαρο να σε βαζουν στα μπαμπακια με αλυσιδα στο ποδι
Εσύ δεν εχεις καταλάβει:Ο κιθαριστας ο μαγκας ο σωστος ο προστυχος, βλεπει την παρτιτουρα, και εχει 100 διαφορετικους τροπους να παιξει τη μουσικη.
Καμία σύνθεση σου να ακούσουμε παίζει?Εσύ δεν εχεις καταλάβει:
Δεν εξεταζω τη παρτιτουρα ως "εκπαιδευτικη μεθοδο", αλλα ως "ακριβή απόδοση της σύνθεσής μου".
Αυτό που έχω συνθέσει, θέλω ο άλλος (ή κι εγω ο ίδιος κάθε φορά που τό παιζω) να τό παίξει ΑΚΡΙΒΩΣ οπως τό παιζω: ειχα πχ λόγο που διάλεξα "αυτή
Κι η ταμπλατούρα τό εξασφαλίζει με σαφήνεια εύκολα αυτό. Ούτε 100 βοηθητικές γραμμες,
Είμαι τσιγκούνης με τις συνθέσεις μου.Καμία σύνθεση σου να ακούσουμε παίζει?
Μοιράσου τες εδώ. Είσαι ανάμεσα σε φίλους. Δεν στις κλέβουμε. Εκτός αν δεν μας θεωρείς αξιους να τις ακουσουμε, εμένα δηλαδή για να μη χρησιμοποιω πληθυντικό. Εγω πιστεύω πως το λες γιατί δεν έχεις να επιδείξεις καμία σύνθεση κσι όσο τρολσρεις εσύ για την ανωτεροτητα της ταμπλατουρσς εγώ θα είχα γράψει κανα δύοΕίμαι τσιγκούνης με τις συνθέσεις μου.
Δεν θα τίς μοιράσω έτσι.