- Λύσεις
- 2
- Πόντοι
- 1,003
Δεν είχα αντιληφθεί ότι η φορμαλιστική ανάλυση είναι ίδιον αυτού που ονομάζεις "πρώτο επίπεδο". Νόμισα ότι αναφέρεσαι σε αυτό το "κούκου" που κάποια έργα μας κάνουν και κάποια όχι. Από αυτή την αφετηρία σου απάντησα.manosx είπε:Ωραία, αφού σε σένα λειτούργησε το πρώτο επίπεδο, θα ήθελα να μου περιγράψεις λίγο τη φόρμα του έργου.
Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να μου πεις ποιο από τα τρία μέρη σου άρεσε περισσότερο και γιατί.
Το 14χρονο παιδάκι που ήμουν, δεν είχε ιδέα για φόρμα ή άλλες παρόμοιες έννοιες, απλώς αναγνώρισε ένα ποιοτικό στοιχείο με το οποίο ευαρεστήθηκε (και το οποίο δεν είχε συναντήσει μέχρι τότε). Αντίστοιχα, μετά από χρόνια τριβής σε ροκ ανοησίες, ο ενήλικας στον οποίο προτάθηκε το 4:33 αναγνώρισε επίσης ένα ποιοτικό στοιχείο (θυμίζω ότι δεν πρόκειται για μουσικό έργο) με το οποίο ευαρεστήθηκε.
Αλλά επειδή σου αρέσει και ο Μότσι (χιχιχιχι) θα σε βοηθήσω να δεις και τη δική μου άποψη. Πες μου λοιπόν: έχεις δει ποτέ τη φωτογραφία μίας ωραίας γυναίκας για την οποία δεν ήξερες και δεν έμαθες απολύτως τίποτε ποτέ; (απάντηση: ναι). Σου άρεσε; (απάντηση: ναι). Έκανες έρωτα μαζί της; (απάντηση: όχι). Θα σε ενδιέφερε να επαναλάβεις στο μέλλον αυτή την - κατά τα άλλα - άσκοπη και κενή περιεχομένου εμπειρία; (απάντηση: ναι, αμέ!).
Κάτι παρόμοιο είναι και το 4:33. Μία φωτογραφία ενός άδειου δωματίου για το οποίο δεν ξέρουμε τίποτε. Απλώς, όταν το συγκρίνεις με τη φωτογραφία ενός πολεμιστή την ώρα που τον κτυπάει μία σφαίρα στο δόξα-πατρί, λες "μα καλά, τι μας δείχνει ο άνθρωπος", διότι η αισθητική μας έχει συνηθίσει στα έργα τέχνης που είναι υπερ-κορεσμένα σε πληροφορίες και "αίσθημα".