- Μηνύματα
- 2,497
- Πόντοι
- 938
Ένας είναι ο Carlos (o Santana) και το Jalisco η πατρίδα της μουσικής και της τεκιλας....το Τσακάλι??
Ένας είναι ο Carlos (o Santana) και το Jalisco η πατρίδα της μουσικής και της τεκιλας....το Τσακάλι??
Πεστα γιατι...αΈνας είναι ο Carlos (o Santana) και το Jalisco η πατρίδα της μουσικής και της τεκιλας.
Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο.Εχει κάκτους στο Μεξικο όσους θες! Πιο σκληροτραχηλο δεν παιζει. Ούτε νερο δε θελουν και απο ζεστη δεν καταλαβαινουν.
Και εγω δεν ξερω πολλά αλλά μαθαίνω και ευτυχώς με βοηθάει ο πεθερός μου που είναι επαγγελματίας. Και βασικά αυτός με έσωσε και εμένα και τις πιπεριές που τις πλάκωσε στην κοπριά και ισιώσανε.
Αυτο εξηγεί πολλά που πήγαν λάθος στις πρώτες μου αποπειρες. Ευχαριστώ.Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο.
Αγάβη έχει σίγουρα στην Μάνη και πολύ μάλιστα.Πριν 2 χρόνια έφερα απο το Jalisco του Μεξικού σπόρους από πιπεριές Habaneros, Jalapenos και μπλέ αγαύη (Tequilera).
Το τελευταίο πήγε άκλαυτο βέβαια γιατί η επικονίαση των ανθών τους εξαρτάται από τη μεξικανική νυχτερίδα που δεν έφερα... Ωστόσο δεν ήξερα και να την καλλιεργήσω σωστά. Ίσως ξαναδοκιμάσω όμως.
Ο σκοπός μου ήταν να πειραματιστώ στο να φυτέψω στη Μάνη κάποια πράγματα από το Μεξικό που δεν βρίσκονται εύκολα στην Ευρώπη και να τα έχω για προσωπική χρήση. Η ιδέα μου έσκασε κοιτώντας τις φραγκοσυκιές* που είναι γεμάτες όπως και εκεί, τους αθανάτους (είδος Αγαύης) και το κλίμα.
Όπως είπα λοιπόν η Αγαύη πήγε άκλαυτη λόγω διαφοράς χώματος (θέλει αρκετή άμμο).
Στις πιπεριές έφερα δυο είδη δοκιμαστικά και είχα σκοπό αν πάει καλά να φέρω και άλλα. Πρώτη χρονιά φύτεψα και τρόμαξαν να σκάσουν... Το Σεπτέμβριο έβγαλαν καρπό οι Jalapenos αλλά καυστικότητα μηδέν... ούτε γευστικό προφίλ. Έκανα πείραμα και με ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου καυτερά. Τίποτα. Παιδικές. Οι Habneros εκεί που νόμιζα ότι δε θα καρποφορήσουν ποτέ, τέλη Οκτωβρίου σκάνε λίγο καρπό! τρελάθηκα... δοκιμάζω και ήταν τούμπανο. Κράτησα αμέσως σπόρους στην άκρη και από τις δύο και φέτος 1η Φεβρουαρίου φύτεψα. Jalapenos από τον Ιούλιο πολλές και σωστές. Habaneros τον Αύγουστο. Προφίλ σωστό και στις δυο, απλά για κάποιο λόγο στις Jalapenos κάποιες καίνε και κάποιες όχι. Φέτος θα κρατήσω καρπό από δυο σωστές από κάθε είδος.
Φαίνεται ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τους.
Εδώ λοιπόν έχουμε δυο ποσότητες από το κάθε είδος, για να φτιάξουμε καυτερές σάλτσες για το χειμώνα.
Προβολή συνημμένου 48115
Προβολή συνημμένου 48116
Προβολή συνημμένου 48117
Πιπεριές Μεξικανο-Μανιάτικες λοιπόν. Να τις κάνω μονοποικιλιακές ή να τα ανακατέψω κιόλας?
Η συνέχεια έπεται...
*Η φραγκοσυκιά είναι μεξικάνικη και είναι σύμβολο εκεί. Είναι μέχρι και στη σημαία τους). Αντίθετα με εμάς εκεί τρώνε τα πάντα. Φυσικά τα φραγκόσυκα αλλά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς (τα τρυφερά) τα οποία καθαρίζουν επιμελώς, τα κόβουν λωρίδες και τα μαγειρεύουν όπως ακριβώς εμείς τα φασολάκια.
Έχει, αλλά όχι αυτή που θέλω:Αγάβη έχει σίγουρα στην Μάνη και πολύ μάλιστα.
Ναι, αλλά σίγουρα μπορείς να την μεγαλώσεις στην Μάνη. ΑΠό ότι ξέρω την μεγαλώνουν σε άλλες Μεσογειακές χώρες και με ίσως λιγότερο θερμά κλίματα από την Μάνη.
Και εγώ έτσι πιστεύω. Απλά πρεπει να μελετήσω καλύτερα το θέμα του χώματος και της σύστασής του.Ναι, αλλά σίγουρα μπορείς να την μεγαλώσεις στην Μάνη. ΑΠό ότι ξέρω την μεγαλώνουν σε άλλες Μεσογειακές χώρες και με ίσως λιγότερο θερμά κλίματα από την Μάνη.
Στό άρθρο της Wikipedia γράφει ότι τα περισσότερα σπέρματα είναι στείρα και υποδηλώνει ότι ο τρόπος με σπέρματα είναι πολύ προβληματικός για αυτό χρησιμοποιούν μέρη του φυτού που τα βάζουν στο έδαφος. Υποθέτω το κάνουν αυτό ακριβώς για τον λόγο που πήγε άκλαφτη η αγκάβη σου......δεν δουλεύει και πολύ καλά με σπόρια.Και εγώ έτσι πιστεύω. Απλά πρεπει να μελετήσω καλύτερα το θέμα του χώματος και της σύστασής του.
Φετος θα κανω αλλη μια δοκιμή με σπόρους. Αν δε δουλέψει, θα κοιταξουμε να την κανουμε κάπως αλλιώς τη δουλεια. Αλλά για τα επόμενα 2 χρόνια δε με βλέπω να πηγαίνω.Στό άρθρο της Wikipedia γράφει ότι τα περισσότερα σπέρματα είναι στείρα και υποδηλώνει ότι ο τρόπος με σπέρματα είναι πολύ προβληματικός για αυτό χρησιμοποιούν μέρη του φυτού που τα βάζουν στο έδαφος. Υποθέτω το κάνουν αυτό ακριβώς για τον λόγο που πήγε άκλαφτη η αγκάβη σου......δεν δουλεύει και πολύ καλά με σπόρια.
Πολύ σωστά, ειδικά το νερό προς το τέλος έχει πολύ μεγάλη επίδραση. Πρέπει να αφήνεις λίγο τα φυτά να "στρεσσάρονται" από (σχετική) έλλειψη νερού, μην τα καλομαιθαίνεις και τα καταντήσεις... δημόσιους υπάλληλους επι ΠΑΣΟΚ...Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο.