Salsa Picante (ενα διηπειρωτικό project)

...το Τσακάλι??
Ένας είναι ο Carlos (o Santana) και το Jalisco η πατρίδα της μουσικής και της τεκιλας.

 
Εχει κάκτους στο Μεξικο όσους θες! Πιο σκληροτραχηλο δεν παιζει. Ούτε νερο δε θελουν και απο ζεστη δεν καταλαβαινουν.

Και εγω δεν ξερω πολλά αλλά μαθαίνω και ευτυχώς με βοηθάει ο πεθερός μου που είναι επαγγελματίας. Και βασικά αυτός με έσωσε και εμένα και τις πιπεριές που τις πλάκωσε στην κοπριά και ισιώσανε.
Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο. 

 
Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο. 
Αυτο εξηγεί πολλά που πήγαν λάθος στις πρώτες μου αποπειρες. Ευχαριστώ.

 
Πριν 2 χρόνια έφερα απο το Jalisco του Μεξικού σπόρους από πιπεριές Habaneros, Jalapenos και μπλέ αγαύη (Tequilera).

Το τελευταίο πήγε άκλαυτο βέβαια γιατί η επικονίαση των ανθών τους εξαρτάται από τη μεξικανική νυχτερίδα που δεν έφερα... Ωστόσο δεν ήξερα και να την καλλιεργήσω σωστά. Ίσως ξαναδοκιμάσω όμως.

Ο σκοπός μου ήταν να πειραματιστώ στο να φυτέψω στη Μάνη κάποια πράγματα από το Μεξικό που δεν βρίσκονται εύκολα στην Ευρώπη και να τα έχω για προσωπική χρήση. Η ιδέα μου έσκασε κοιτώντας τις φραγκοσυκιές* που είναι γεμάτες όπως και εκεί, τους αθανάτους (είδος Αγαύης) και το κλίμα.

Όπως είπα λοιπόν η Αγαύη πήγε άκλαυτη λόγω διαφοράς χώματος (θέλει αρκετή άμμο).

Στις πιπεριές έφερα δυο είδη δοκιμαστικά και είχα σκοπό αν πάει καλά να φέρω και άλλα. Πρώτη χρονιά φύτεψα και τρόμαξαν να σκάσουν... Το Σεπτέμβριο έβγαλαν καρπό οι Jalapenos αλλά καυστικότητα μηδέν... ούτε γευστικό προφίλ. Έκανα πείραμα και με ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου καυτερά. Τίποτα. Παιδικές. Οι Habneros εκεί που νόμιζα ότι δε θα καρποφορήσουν ποτέ, τέλη Οκτωβρίου σκάνε λίγο καρπό! τρελάθηκα... δοκιμάζω και ήταν τούμπανο. Κράτησα αμέσως σπόρους στην άκρη και από τις δύο και φέτος 1η Φεβρουαρίου φύτεψα. Jalapenos από τον Ιούλιο πολλές και σωστές. Habaneros τον Αύγουστο. Προφίλ σωστό και στις δυο, απλά για κάποιο λόγο στις Jalapenos κάποιες καίνε και κάποιες όχι. Φέτος θα κρατήσω καρπό από δυο σωστές από κάθε είδος.

Φαίνεται ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τους.

Εδώ λοιπόν έχουμε δυο ποσότητες από το κάθε είδος, για να φτιάξουμε καυτερές σάλτσες για το χειμώνα.

Προβολή συνημμένου 48115

Προβολή συνημμένου 48116

Προβολή συνημμένου 48117

Πιπεριές Μεξικανο-Μανιάτικες λοιπόν. Να τις κάνω μονοποικιλιακές ή να τα ανακατέψω κιόλας?

Η συνέχεια έπεται...

*Η φραγκοσυκιά είναι μεξικάνικη και είναι σύμβολο εκεί. Είναι μέχρι και στη σημαία τους). Αντίθετα με εμάς εκεί τρώνε τα πάντα. Φυσικά τα φραγκόσυκα αλλά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς (τα τρυφερά) τα οποία καθαρίζουν επιμελώς, τα κόβουν λωρίδες και τα μαγειρεύουν όπως ακριβώς εμείς τα φασολάκια.
Αγάβη έχει σίγουρα στην Μάνη και πολύ μάλιστα. 

 
Αγάβη έχει σίγουρα στην Μάνη και πολύ μάλιστα. 
Έχει, αλλά όχι αυτή που θέλω:

Blue agave - Wikipedia

agave-azul-tequilana-maguey-mezcal.jpg


Άλλα όσο προχωραει η ερημοποίηση, ελπίζω... ?

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έχει αλλά όχι αυτή που θέλω

Blue agave - Wikipedia

Άλλα όσο προχωραει η ερημοποίηση ελπίζω... ?
Ναι, αλλά σίγουρα μπορείς να την μεγαλώσεις στην Μάνη. ΑΠό ότι ξέρω την μεγαλώνουν σε άλλες Μεσογειακές χώρες και με ίσως λιγότερο θερμά κλίματα από την Μάνη. 

 
Ναι, αλλά σίγουρα μπορείς να την μεγαλώσεις στην Μάνη. ΑΠό ότι ξέρω την μεγαλώνουν σε άλλες Μεσογειακές χώρες και με ίσως λιγότερο θερμά κλίματα από την Μάνη. 
Και εγώ έτσι πιστεύω. Απλά πρεπει να μελετήσω καλύτερα το θέμα του χώματος και της σύστασής του.

 
Και εγώ έτσι πιστεύω. Απλά πρεπει να μελετήσω καλύτερα το θέμα του χώματος και της σύστασής του.
 Στό άρθρο της Wikipedia γράφει ότι τα περισσότερα σπέρματα είναι στείρα και υποδηλώνει ότι ο τρόπος με σπέρματα είναι πολύ προβληματικός για αυτό χρησιμοποιούν μέρη του φυτού που τα βάζουν στο έδαφος. Υποθέτω το κάνουν αυτό ακριβώς για τον λόγο που πήγε άκλαφτη η αγκάβη σου......δεν δουλεύει και πολύ καλά με σπόρια. 

 
 Στό άρθρο της Wikipedia γράφει ότι τα περισσότερα σπέρματα είναι στείρα και υποδηλώνει ότι ο τρόπος με σπέρματα είναι πολύ προβληματικός για αυτό χρησιμοποιούν μέρη του φυτού που τα βάζουν στο έδαφος. Υποθέτω το κάνουν αυτό ακριβώς για τον λόγο που πήγε άκλαφτη η αγκάβη σου......δεν δουλεύει και πολύ καλά με σπόρια. 
Φετος θα κανω αλλη μια δοκιμή με σπόρους. Αν δε δουλέψει, θα κοιταξουμε να την κανουμε κάπως αλλιώς τη δουλεια. Αλλά για τα επόμενα 2 χρόνια δε με βλέπω να πηγαίνω. 

 
Το ακατάλληλο χώμα, το λίπασμα (κοπρια) και το πολύ νερό μειώνουν το κάψιμο των πιπεριών. Όσο πιο πολύ άζωτο έχουν τα φυτά επικεντρώνονται στην αύξηση φύλων κλπ και μειώνεται το κάψιμο. 
Πολύ σωστά, ειδικά το νερό προς το τέλος έχει πολύ μεγάλη επίδραση. Πρέπει να αφήνεις λίγο τα φυτά να "στρεσσάρονται" από (σχετική) έλλειψη νερού, μην τα καλομαιθαίνεις και τα καταντήσεις... δημόσιους υπάλληλους επι ΠΑΣΟΚ...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λοιπόν,

Επιτέλους βρήκα λίγο χρόνο και τις καθάρισα. Δυστυχώς πέταξα πολύ πράμα που δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω κακής συντήρησης στη μεταφορά, και έμεινα με αυτά. Πήρα δύο γεμάτα βάζα Jalapenos και μισό Habaneros.

Πικλοποίηση για καμιά βδομάδα και μετά πάμε για σάλτσα.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top