Salsa Picante (ενα διηπειρωτικό project)

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Δυνατό μέλος
Μηνύματα
2,500
Πόντοι
938
Πριν 2 χρόνια έφερα απο το Jalisco του Μεξικού σπόρους από πιπεριές Habaneros, Jalapenos και μπλέ αγαύη (Tequilera).

Το τελευταίο πήγε άκλαυτο βέβαια γιατί η επικονίαση των ανθών τους εξαρτάται από τη μεξικανική νυχτερίδα που δεν έφερα... Ωστόσο δεν ήξερα και να την καλλιεργήσω σωστά. Ίσως ξαναδοκιμάσω όμως.

Ο σκοπός μου ήταν να πειραματιστώ στο να φυτέψω στη Μάνη κάποια πράγματα από το Μεξικό που δεν βρίσκονται εύκολα στην Ευρώπη και να τα έχω για προσωπική χρήση. Η ιδέα μου έσκασε κοιτώντας τις φραγκοσυκιές* που είναι γεμάτες όπως και εκεί, τους αθανάτους (είδος Αγαύης) και το κλίμα.

Όπως είπα λοιπόν η Αγαύη πήγε άκλαυτη λόγω διαφοράς χώματος (θέλει αρκετή άμμο).

Στις πιπεριές έφερα δυο είδη δοκιμαστικά και είχα σκοπό αν πάει καλά να φέρω και άλλα. Πρώτη χρονιά φύτεψα και τρόμαξαν να σκάσουν... Το Σεπτέμβριο έβγαλαν καρπό οι Jalapenos αλλά καυστικότητα μηδέν... ούτε γευστικό προφίλ. Έκανα πείραμα και με ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου καυτερά. Τίποτα. Παιδικές. Οι Habneros εκεί που νόμιζα ότι δε θα καρποφορήσουν ποτέ, τέλη Οκτωβρίου σκάνε λίγο καρπό! τρελάθηκα... δοκιμάζω και ήταν τούμπανο. Κράτησα αμέσως σπόρους στην άκρη και από τις δύο και φέτος 1η Φεβρουαρίου φύτεψα. Jalapenos από τον Ιούλιο πολλές και σωστές. Habaneros τον Αύγουστο. Προφίλ σωστό και στις δυο, απλά για κάποιο λόγο στις Jalapenos κάποιες καίνε και κάποιες όχι. Φέτος θα κρατήσω καρπό από δυο σωστές από κάθε είδος.

Φαίνεται ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τους.

Εδώ λοιπόν έχουμε δυο ποσότητες από το κάθε είδος, για να φτιάξουμε καυτερές σάλτσες για το χειμώνα.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Πιπεριές Μεξικανο-Μανιάτικες λοιπόν. Να τις κάνω μονοποικιλιακές ή να τα ανακατέψω κιόλας?

Η συνέχεια έπεται...

*Η φραγκοσυκιά είναι μεξικάνικη και είναι σύμβολο εκεί. Είναι μέχρι και στη σημαία τους). Αντίθετα με εμάς εκεί τρώνε τα πάντα. Φυσικά τα φραγκόσυκα αλλά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς (τα τρυφερά) τα οποία καθαρίζουν επιμελώς, τα κόβουν λωρίδες και τα μαγειρεύουν όπως ακριβώς εμείς τα φασολάκια.

 
Εξαιρετική ιδέα! 

Εγώ εδώ και καιρό θέλω να κάνω μια salsa macha με αποξηραμένα cranberries? ξινοκέρασο? και ξηρούς καρπούς μέσα, μου είχε φέρει απο το Μεξικό πριν χρόνια μια φίλη και είχα πάθει βαβα. Βέβαια θα αρκεστώ σε αγοραστά chilli, αλλά τουλάχιστον μπορώ να βρώ εδώ τις σωστές ποικιλίες. 

 
Πολύ παλιά έβρισκα στο ίντερνετ ιστορίες σαν την δική σου αλλά όπου πιπεριές βάλε μπαφους και όπου Μεξικό βάλε Ολλανδία. (Πάνε όλα αυτά πια, και να υπάρχουν ποιος μπαίνει πλέον εκεί μέσα) Μου αρέσει και εμένα η κηπουρική, καλλιεργώ ράμνους για περίφραξη, είναι το αγαπημένο μου φυτό. Από γκουρμεδιές δεν κατέχω γιατί αυτά είναι ευαίσθητα και μου ξεραίνονται, προτιμώ τα σκληροτράχηλα φυτά

 
Εδώ δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις φρέσκες καυτερές πιπεριές γενικά, και αν βρεις, δε θα βρεις τις σωστες ποικιλίες.

Πιο παλιά είχα φτιαξει μια με κάτι ινδικές που μου ειχε φέρει ενας ινδός που είχε κονέ. Αλλά γευστικά προτιμώ τις μεξικανικες. Του χρόνου θα βάλω και Poblano και Serrano. Επίσης θέλω να δοκιμάσω να καπνίσω μερικές.

 
Είσθε μερακλής κύριε, και μπράβο σας. Το θέμα με τις χαλαπίνιο που άλλες καίνε, και άλλες είναι εντελώς νιάου νιάου βρε γατούλα το έχω συναντήσει σε υβρίδια που δεν έχουν "σταθεροποιηθεί" ακόμα. Αλλά γενικά οι πιπεριές είναι θυλυκά πράματα, εντελώς τεμπεραμενταλ. Ένα καλοκαίρι έρχεται ο πατέρας μου με 2 τσαντάρες γεμάτες διάφορα πιπέρια και μου τις δίνει βρίζοντας "πάρτες τις %#$%@^%$^ γιατί τις έβαλα για γλυκιές και καίνε σαν διάβολοι, εσύ κάτι θα τις κάνεις"...

 
Πολύ παλιά έβρισκα στο ίντερνετ ιστορίες σαν την δική σου αλλά όπου πιπεριές βάλε μπαφους και όπου Μεξικό βάλε Ολλανδία. (Πάνε όλα αυτά πια, και να υπάρχουν ποιος μπαίνει πλέον εκεί μέσα) Μου αρέσει και εμένα η κηπουρική, καλλιεργώ ράμνους για περίφραξη, είναι το αγαπημένο μου φυτό. Από γκουρμεδιές δεν κατέχω γιατί αυτά είναι ευαίσθητα και μου ξεραίνονται, προτιμώ τα σκληροτράχηλα φυτά
Εχει κάκτους στο Μεξικο όσους θες! Πιο σκληροτραχηλο δεν παιζει. Ούτε νερο δε θελουν και απο ζεστη δεν καταλαβαινουν.

Και εγω δεν ξερω πολλά αλλά μαθαίνω και ευτυχώς με βοηθάει ο πεθερός μου που είναι επαγγελματίας. Και βασικά αυτός με έσωσε και εμένα και τις πιπεριές που τις πλάκωσε στην κοπριά και ισιώσανε.

 
Είσθε μερακλής κύριε, και μπράβο σας. Το θέμα με τις χαλαπίνιο που άλλες καίνε, και άλλες είναι εντελώς νιάου νιάου βρε γατούλα το έχω συναντήσει σε υβρίδια που δεν έχουν "σταθεροποιηθεί" ακόμα. Αλλά γενικά οι πιπεριές είναι θυλυκά πράματα, εντελώς τεμπεραμενταλ. Ένα καλοκαίρι έρχεται ο πατέρας μου με 2 τσαντάρες γεμάτες διάφορα πιπέρια και μου τις δίνει βρίζοντας "πάρτες τις %#$%@^%$^ γιατί τις έβαλα για γλυκιές και καίνε σαν διάβολοι, εσύ κάτι θα τις κάνεις"...
Λες με τον καιρό να στρώσουν όλες? Θα κρατήσω σπόρους απο δοκιμασμένα καυτερές.

Κλασσικό σκηνικό αυτο που περιγράφεις... ?

 
@Άγιος όταν λέω να "καπνισω πιπεριες" εννοώ να τις βάλω σε θάλαμο καπνίσματος και να τις εκθέσω σε καπνό απο αρωματικά ξύλα όπου θα αφυδατωθούν και θα παρουν αρωμα απο τα μυρωδικά... Όχι να τις ξερανω και να τις στρίψω σε χαρτι για φούμα.

Αριστερά οι φρεσκες - δεξιά οι ίδιες καπνιστές

image.jpeg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λες με τον καιρό να στρώσουν όλες? Θα κρατήσω σπόρους απο δοκιμασμένα καυτερές.

Κλασσικό σκηνικό αυτο που περιγράφεις... ?
Αν περιμένεις γρήγορα αποτελέσματα, θα απογοητευτείς, για να σταθεροποιηθεί και να χαρακτηριστεί μια υβριδική ποικιλία ως heirloom θέλει τουλαχιστον 20ετία... Πιστεύω πάντως πως έπεσες στην περιπτωση με τις συγκεκριμένες.

 
Αν περιμένεις γρήγορα αποτελέσματα, θα απογοητευτείς, για να σταθεροποιηθεί και να χαρακτηριστεί μια υβριδική ποικιλία ως heirloom θέλει τουλαχιστον 20ετία... Πιστεύω πάντως πως έπεσες στην περιπτωση με τις συγκεκριμένες.
Ελπίζω να είμαστε ακόμα εδώ και να το παλεύουμε...

 
Ελπίζω να είμαστε ακόμα εδώ και να το παλεύουμε...
Εννοείται, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι που λένε και στο χωριό μου...

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μαλιστα.?

Για δωσε πληροφοριες.
Ο ράμνος είναι ένα φυτό θάμνος που ευδοκιμεί στη μεσόγειο, (φυτρώνει και μόνος του στα δάση) αυτό σημαίνει ότι αν ριζώσει λίγο δεν σε έχει ανάγκη για να επιβιώσει. Μπορείς να τον αφήσεις καλοκαίρια και καλοκαίρια χωρίς νερό και φροντίδα και δεν πρόκειται να ξεραθεί. Αν όμως τον φροντίζεις λίγο γίνεται πολύ πυκνός και δεν μπορείς να δεις από πίσω του τι υπάρχει δημιουργεί μυστικό κήπο. Έχει ωραίο σκούρο πράσινο χρώμα και δεν μαζεύει ζωύφια μέσα του, είναι καθαρό φυτό που λέμε. Όποτε θέλεις μπορείς να τον κλαδέψεις βαθιά και αυτός θα ανανεωθεί γρήγορα και θα γίνει πάλι όπως ήταν. Έχω δοκιμάσει πολλά φυτά για περίφραξη, ο ράμνος είναι ο μόνος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλω

 
Ο ράμνος είναι ένα φυτό θάμνος που ευδοκιμεί στη μεσόγειο, (φυτρώνει και μόνος του στα δάση) αυτό σημαίνει ότι αν ριζώσει λίγο δεν σε έχει ανάγκη για να επιβιώσει. Μπορείς να τον αφήσεις καλοκαίρια και καλοκαίρια χωρίς νερό και φροντίδα και δεν πρόκειται να ξεραθεί. Αν όμως τον φροντίζεις λίγο γίνεται πολύ πυκνός και δεν μπορείς να δεις από πίσω του τι υπάρχει δημιουργεί μυστικό κήπο. Έχει ωραίο σκούρο πράσινο χρώμα και δεν μαζεύει ζωύφια μέσα του, είναι καθαρό φυτό που λέμε. Όποτε θέλεις μπορείς να τον κλαδέψεις βαθιά και αυτός θα ανανεωθεί γρήγορα και θα γίνει πάλι όπως ήταν. Έχω δοκιμάσει πολλά φυτά για περίφραξη, ο ράμνος είναι ο μόνος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλω
Ενδιαφέρον, μπορεί να φυτευτεί (πολύ) κοντά σε μάντρα;

 
Ενδιαφέρον, μπορεί να φυτευτεί (πολύ) κοντά σε μάντρα;
Ναι, γιατί όχι, για να γίνει πυκνό όμως και να μην βλέπεις τη μάντρα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος, αλλιώς θα είναι αραιό αν είναι σε σκιερό μέρος. Επίσης αν φυτέψετε να κάνετε βαθιούς λάκκους να σπάσει το χώμα από κάτω για να γίνουν γρήγορα

 
Ο ήλιος δεν είναι πρόβλημα, αυτό που με απασχολεί είναι να μην "σηκώσει" τα τσιμεντα.

 
Ξέρω ότι οι συκές και οι ευκάλυπτοι κάνουν τέτοιες ζημιές, δεν έχω υπόψη μου θάμνους να έχουν τέτοια προβλήματα. Οι δικοί μου ράμνοι είναι μια δεκαριά χρονών και δεν έχουν δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα, είναι φυτεμένοι μια εικοσαριά πόντους από το τοιχίο

 
Αυτή ακριβώς την απάντηση ήθελα, να 'σαι καλά!

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top