Αυτο το θεμα το εχουμε συζητησει τοσες πολλες φορες που οντως κατανταει ....γραφικο... ;D
Πρεπει καταλαβουμε οτι ο ηχος μιας κιθαρας οφειλεται
1.στο ΣΥΝΟΛΟ των ...μερων της (hardware,electronics,pickups,body,neck,μεγεθος ταστων) στον ΤΡΟΠΟ κατασκευης της (ειναι καλοφταγμενη,ειναι ολα nice & tight βαλμενα?),στο SET UP της (εχει χαμηλο,μετριο ή υψηλο action,εχει relief & ποσο) .
2.στον ΕΝΙΣΧΥΤΗ (ο οποιος ειναι και ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ tone shaper στην εξισωση που οδηγει στον ηλεκτρικο ΗΧΟ της κιθαρας)
3.στον ΠΑΙΚΤΗ (δεν μπαινω στο κοπο να εξηγησω καν γιατι ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας)
Τα 2 & 3 παιζουν τοσο ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ μεγαλυτερο ρολο απο το 1 που ο καβγας για τα...ξυλα (τα οποια αποτελλουν μονο ενα μικρο μερος του) απλα γινεται για λογους
Self-righteousness
Ο ΤΡΟΠΟΣ (το λεγομενο "τουσε") που ο καθενας παιζει δε ειναι ΤΟΣΟ σημαντικος που "ακυρωνει" τις περισσοτερες ηχητικες "εξισωσεις",μια κιθαρα μπορει να ακουστει χαλια στα χερια ενος παικτη που βαραει πολυ δυνατα και υπεροχα στα χερια ενος παικτη που παιζει πολυ απαλα....μια βαρια καρακομπρεσαρισμενη τελε με τους τυπικους ψοφομεσαιους late 70s μαγνητες ας πουμε που οταν παιζω εγω ακουγεται σαν πηρουνι,παιζω πολυ μαλακα και δεν χτυπαω με υπερβολικη δυναμη τις χορδες,να ακουστει εκπληκτικα στα χερια ενος ..βαρυχερη ειδικα αν την πλακωσει και στα γκαζια κ.ο.κ,αντιθετα πολλες φορες στο στουντιο εχω δωσει την ..θεϊκη μου ;D τελε (την οποια εχω φτιαξει με την ...μοναδικη .."συνταγη" που ΞΕΡΩ οτι λειτουργει για ΕΜΕΝΑ) σε αλλους παικτες που παιζουν ΠΟΛΥ διαφορετικη μουσικη απο εμενα αλλα και με διαφορετικο ΤΡΟΠΟ απο εμενα και ακουγεται ....μετρια...για αυτο και οταν "φτιαχνω tele για καποιον τον ρωταω παντα ΤΙ παιζει,τι ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ εχει και κοιταζω τον ΤΡΟΠΟ που παιζει,δεν θα εφτιαχνα ποτε ας πουμε στον κιθαριστα των.....Heavy Gain Darkness Death band ;D μια tele σαν αυτες που φτιαχνω για εμενα...
Ακομα και το θεμα ...resonance....εμενα μου ακουγεται...αστειο μια και ακομα και να εχει ..φοβερο...resonance μια κιθαρα.... απο τη στιγμη που ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ πανω στο σωμα μας οταν παιζουμε ορθιοι τελικα "μαφλαρεται" ακριβως οπως μαφλαρεται και ενα τυμπανο αν το ακουμπισουμε πανω μας και το..βαρεσουμε...(αν εχουμε και ..προκοιλι...βραστα και αστα ;D)..κατι που αλλωστε μπορειτε και μονοι σας να διαπιστωσετε παιζοντας μια ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ κιθαρα κολλημενη στο σωμα σας και μετα μακρια απο το σωμα σας...και ομως ..τουλαχιστον εγω δεν εχω ακουσει και καμμια τρελλη διαφορα στον ηχο μου οταν ειμαι καθιστος απο τον ηχο μου οταν ειμαι ορθιος..... ;D
Για να μην ανοιξουμε καν το θεμα "ηχος μεσα στην μπαντα" (ο οποιος βεβαια in the real world ειναι και ο σημαντικοτερος) οπου πολλες φορες και αναλογα με το ειδος της μουσικης και τον...συνολικο eq της μπαντας οτι ξερουμε για τις.."καλες" κιθαρες ..αναιρειται ...
ειρηνη ημην λοιπον...κανονες ΔΕΝ υπαρχουν και μονο εκ του ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ κρινεται τελικα ο ηχος...(τι με νοιαζει αν ο Jack White π.χ.παιζει με μια πλαστικη κιθαρα της πλακας απο τη στιγμη που βγαζει τετοια ΗΧΑΡΑ?)