Ριχάρδε το +1000 νομίζω θα το βάλω στην υπογραφή μου χάριν συντομίας ;D
Waterfall-K είπε:
Ελα βρε Ριχαρδε, εκει ειναι το Google, μη βαριεσαι νεο παιδι.
Κοιτα για Κρασανάκη, Βασδέκη κλπ.
Μα είμαστε σοβαροί, είναι ο Κρασανάκης σοβαρή πηγή για τη γλώσσα, για να την προτείνεις για διάβασμα σε σπουδασμένο άνθρωπο; Τα δικά σου διαβάσματα μόνο αυτά είναι; Και ποιος σου είπε ότι οι πολιτισμοί είναι διαγωνισμός; Πάντως αν παίζαμε civilization, μάλλον μας σκίζουν λίγο οι Τούρκοι. Ξεκινήσαμε δυνατά αλλά μετά "κάτσαμε" λίγο.
Απροπό, με καλύπτεις απόλυτα SF, δεν υπάρχουν κριτήρια σύγκρισης πολιτισμών, ούτε υπάρχει κάποιος που κερδίζει με υπερ-ατού! Και ο οθωμανικός ήταν ανθηρότατος, θαυμάσιος πολιτισμός.
Έστω να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που μας συνδέει με τους παλιούς κανένα πρόβλημα.
Ατρέου καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αναζητάς μια νηφάλια άποψη χωρίς ακρότητες. Κι εγώ το ίδιο. Κάνεις όμως το λάθος να ορίζεις την άποψη που παραθέτω (μια περίληψη κρατουσών επιστημονικών θέσεων) σαν το άκρο.
Δεν είπε κανείς ότι δεν υφίσταται καμία σχέση της νεοελληνικής με την αρχαία. Ίσα ίσα. Ανήκουν στην ίδια εξελικτική αλυσίδα. Είναι και οι δύο κρίκοι της. Η μία είναι απόγονος της άλλης. Γιατί ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό;
Το πρόβλημα είναι όταν δεν μας αρκεί που υπάρχει καταγωγή, αλλά θέλουμε η αρχαιότητα να ζει στο σήμερα. Αυτό είναι παράλογο, μεγαλομανές και μεγαλοϊδεατικό.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η γλώσσα έχει περάσει πολλά στάδια. Οι ενδιάμεσοι κρίκοι δεν μπορούν να πεταχτούν στα σκουπίδια. Υπάρχει ελληνιστική κοινή, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική. Το κάθε στάδιο έχει δικά του υποστάδια. Δεν υπάρχει μια μαγική γέφυρα που να μπορεί να μας ενώσει με ό,τι υπήρχε πριν από 2500 χρόνια, παραλείποντας κάθε τι ενδιάμεσο. Ήδη τα αρχαία δεν ήταν κατανοητά μόλις μερικούς αιώνες μετά, πόσο μάλλον τώρα.
Σήμερα όταν λέμε ότι τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρά, δε εννοούμε ότι πέθανε η ελληνική γλώσσα στο σύνολό της, αλλά ότι δεν υπάρχει κανείς που να έχει την αρχαία ελληνική μητρική του γλώσσα. Κανείς δεν γράφει λογοτεχνία ή επιστήμη σε αυτή τη γλώσσα. Κανείς δεν ξέρει πώς προφερόταν και κανείς δεν θα καταλάβαινε έναν Έλληνα του 5ου αιώνα π.Χ.
Σάμι, αυτό που έλεγες ότι καταλαβαίνεις από τα κείμενα που παρέθεσα, είναι ακριβώς τα στοιχεία που η ελληνική κληρονόμησε από την αρχαιότητα. Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν αυτά. Μη φαντάζεστε πράγματα που δεν είπα(με).
Αλλά όσο πολλά και να είναι, δεν είναι αρκετά για να καταλάβεις το κείμενο με την αυτόματη άνεση που καταλαβαίνεις τη νεοελληνική. Και οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες.
Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι η γραφή είναι απλώς μια έκφανση της γλώσσας. Αν αυτό το κείμενο, που λες ότι ψιλοκαταλαβαίνεις, στο διάβαζε ένας αρχαίος Έλληνας, σου εγγυώμαι ότι δεν θα καταλάβαινες γρυ, καθότι η προφορά έχει αλλάξει δραματικά.
Είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά αυτά μέσα σε ένα θέμα του noiz. Προσωπικά τα κατάλαβα μέσα από την πορεια των σπουδών μου, αναγνωρίζω ότι είναι μερικές φορές δυσκολοχώνευτα, αλλά είναι και η μέινστριμ άποψη επιστημονικά. Δεν είναι κάποιο διεθνιστικό μανιφέστο.
Προσωπικά δεν είμαι φίλος του ρηχού κοσμοπολιτισμού, που λέει ότι κανείς δεν είναι τίποτε. Όλοι κάτι είμαστε. Εγώ Έλληνας είμαι. Αλλά δεν είμαι αρχαίος Έλληνας. Όπως δεν είμαι ο προπαππούς μου. Όταν πάψουμε να τα συγχέουμε αυτά, θα γιάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ξαναποστάρω το λινκ για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της φωνολογίας και της προφοράς.
http://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_13/index.html