Superfunk lollll (Αυτή η γλώσσα είναι ελληνική... ή εισαγωγής)
theoctapus είπε:
Να κάνω μια ερώτηση για τους γνώστες. Όλες οι γλώσσες δεν εχουν κάποια μακρά συνέχεια; Υπάρχει δηλαδή κάποια γλώσσα η οποία ξαφνικά και πρόσφατα γεννήθηκε από παρθενογένεση; Κάποιοι κάπου είπαν στο ξεκάρφωτο "Και δεν βρίσκουμε καινούργιες λέξεις και συντακτικό τελείως δικά μας και ξέχνα ότι μιλούσαμε πρίν.";
Όχι. Όλες οι γλώσσες έχουν ιστορία. Υπάρχουν ινδιάνικες γλώσσες που μπορεί να είναι αρχαιότερες από τη δική μας. Αλλά χωρίς γραφή δεν μπορούμε να ξέρουμε την εξέλιξή τους. Η γλώσσα μας είναι από τις πρώτες που γράφτηκαν και επιπλέον είχε την τύχη να συνδεθεί με έναν απίστευτα ακμαίο πολιτισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες δεν είναι εξίσου παλιές.
Επίσης, η γλώσσα είναι ένα εργαλείο, είναι ένα μέσο, φορέας νοήματος, δεν είναι το νόημα το ίδιο. Γι' αυτό και η ποίηση και η λογοτεχνία έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά παραδείγματα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Δημιουργός αυτών είναι ο ανθρώπινος νους, όχι η γλώσσα που χρησιμοποιεί.
Αυτό ακριβώς ισχύει και αυτή είναι η παραδεκτή επιστημονικά άποψη (η μόνη). Ο άνθρωπος έχει την εγγενή δυνατότητα για λόγο. Η δυνατότητα αυτή του εγκεφάλου του ντύνεται με το ανάλογο γλωσσικό περιτύλιγμα, ανάλογα με τον πολιτισμό μέσα στον οποίο ανατρέφεται. Ο πολιτισμός είναι που ισχυροποιεί τη γλώσσα και όχι το ανάποδο.
Ακόμα μια ερώτηση για τους γνώστες. Στην επιστημονική κοινότητα γίνονται επίσημες συζητήσεις για την "ανωτερότητα" μιάς γλώσσας και αν ναί, ποιά είναι εκείνα τα κριτήρια που θα καθορίσουν τον νικητή; Πάντα σε επιστημονικό πλαίσιο, όχι σε πολιτικό.
Όχι δεν γίνονται και δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν. Κανένας γλωσσολόγος (ούτε ο Μπαμπινιώτης) δεν μιλάει για ανωτερότητα γλώσσας διότι όλες οι γλώσσες θεωρείται ότι εκφράζουν την ίδια εγγενή ικανότητα για σκέψη και έκφραση.
Για να το πω με έναν παραλληλισμό, από πλευράς επεξεργαστή και δυνατοτήτων hardware όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε απολύτως ισοδύναμοι. Και ο κώδικας μηχανής που τρέχει από κάτω από τη γλώσσα, είναι ακριβώς ο ίδιος για όλους. Αυτό που αλλάζει είναι η γλώσσα προγραμματισμού (για να το πω χονδροειδώς). Κάποιες γλώσσες είναι Visual Basic και άλλες C++, καθαρά λόγω πολιτισμικού πλαισίου και όχι για άλλους λόγους "ανωτερότητας", αλλά η διαφορά με τον παραλληλισμό που κάνω σε σχέση με την ανθρώπινη γλώσσα, είναι ότι η τελευταία είναι ένα απίστευτα ανοιχτό σύστημα και μπορεί να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί απίστευτα μαζί με τον φέροντα πολιτισμό της.
Ακόμη και η γλώσσα του πιο πρωτόγονου λαού μέσα σε 200 χρόνια μπορεί να γίνει γλώσσα φιλοσοφίας, μαθηματικών, αρχιτεκτονικής, θεολογίας κ.λπ. όπως έγινε με τα αραβικά, λίγο μετά το Μωάμεθ, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχτηκαν από μια γλώσσα νομάδων σε μια τρομερά λεπτή γλώσσα, στην οποία έγραψαν ο Αβικένας, ο Αλ Κουαρίσμι, οι μεγάλοι Άραβες μαθηματικοί, φιλόσοφοι, ποιητές κ.λπ. Αυτοί που ανακάλυψαν την άλγεβρα, τη χημεία κλπ.
Βέβαια παρά το ότι τα αραβικά ήταν γλώσσα νομάδων, μορφολογικά ήταν εξαιρετικά πλούσια από την αρχή και είναι και πολύ δύσκολη γλώσσα. Το ίδιο ισχύει για Ινδιάνικες γλώσσες που μπορεί να έχουν 20 πτώσεις και 15 εγκλίσεις ρήματος. Πρόκειται για πανδύσκολες και
ιδιαίτερα περίπλοκες γλώσσες παρά τη μικρή τεχνολογική εξέλιξη του λαού τους.
Τι να πω.... ειδικος δεν ειμαι για να ειμαι σιγουρος οτι τα ελληνικα (μια ινδοευρωπαϊκη γλωσσα απο τις πολλες που υπαρχουν) ειναι απαραιτητα η μητερα των αγγλικων η οποια ειναι μια germanic γλωσσα (ινδοευρωπαϊκης προελευσης),δεν εχω το επιστημονικο και γνωστικο υποβαθρο για να εχω γνωμη
Πολύ σωστή κίνηση να ψάξεις στη wikipedia γιατί η wikipedia πάντοτε περιλαμβάνει τη mainstream επιστημονική άποψη και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο εκλαΐκευσης, μια πολύ δυνατή εγκυκλοπαίδεια.
Σωστά λέει η wikipedia ότι η Ελληνική δεν είναι μητέρα των ευρωπαϊκών γλωσσών αλλά αδελφή τους. Όταν στο πρώτο έτος, στο Πανεπιστήμιο, από τον Μπαμπινιώτη, έμαθα αυτή τη διάκριση, και κατάλαβα ότι οι ομοιότητες των γλωσσών μας δεν είναι λόγω του ότι προηγούμαστε χρονικά αλλά επειδή είμαστε (σχεδόν) όλοι συγγενείς γλωσσικά στην Ευρώπη, είχα πάθει πολιτισμικό σοκ, διότι σε όλη μου τη ζωή άκουγα τη μπαρούφα ότι η γλώσσα μας γέννησε τις άλλες.
Φυσικά η δική μας άποψη είναι τόσο εκτός επιστημονικά, που αν το βγάλεις αυτό ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο, θα σε περιμένει ένα ασθενοφόρο στην έξοδο και κάτι τύποι με άσπρες μπλούζες και ένα πουκάμισο που κουμπώνει ανάποδα. Και όμως στη χώρα μας είναι η κρατούσα εκλαϊκευμένη άποψη.
Blue πολύ σωστό το ποστ σου και ιδίως το 3, κανείς δεν κατάλαβε ότι γλωσσολογικά η κρατούσα άποψη (γιατί ο κάθε μουρλός μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο στις θεωρητικές επιστήμες) λέει ότι ζωντανή είναι η γλώσσα που μπορεί να μιληθεί, να γίνει κατανοητή, να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει καλλιτεχνικά ή επιστημονικά νοήματα κλπ.
Samy αποκλείω να κατάλαβες στην ουσία αυτά τα κείμενα που παρέθεσα. Μπορεί να κατάλαβες αρκετά καλά το χονδρικό ρεζουμέ αλλά αν προσπαθούσες να μεταφράσεις (χωρίς λεξικά και βοηθήματα όπως η μετάφραση) θα είχες σίγουρα πάνω από 50% λάθη, παρά την εξοικείωση που έχεις με τα αρχαία και η οποία είναι κάτι σπάνιο πρέπει να σου πω.
Ωστόσο, στο ποστ που διαβάζεις τώρα δεν χρειάζεσαι ούτε λεξικά, ούτε μεταφράσεις, ούτε γραμματική από δίπλα για να το κατανοήσεις, παρότι συζητάμε για εκλεπτυσμένα θέματα. Αυτή είναι η διαφορά ζωντανής και μη ζωντανής γλώσσας.
Δυστυχώς ο όρος νεκρή γλώσσα ενοχλεί γιατί οι πιο πολλοί συνδέουν συνειρμικά τον όρο με το νεκρό έθνος. Φυσικά αυτή η σύνδεση γίνεται από τα βαρίδια που έχουμε πάρει δώρο από την παιδεία μας.
Νεκρά είπαμε είναι και τα λατινικά, παρότι συνεχίζουν να δίνουν νεολογισμούς (νέες λέξεις) όπως και τα αρχαία. Αυτές οι χρήσεις φυσικά είναι τεχνητές, είναι αποτέλεσμα λόγιας δραστηριότητας και όχι ζωντανής γλωσσικής λειτουργίας.
Νεκρά είναι και τα σεξπιρικά αγγλικά (δεν ξέρουν καν πώς προφέρονταν ακριβώς).
Είδατε τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Ιταλούς να κάνουν συλλαλητήρια κατά της νέας γραμματικής ή να βρίσκονται σε εθνική κατάθλιψη;