Ορθογραφια, απλα η γνωμη μου

Η ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νομπέλ στη Λογοτεχνία

Στοκχόλμη, 10 Δεκεμβρίου 1963

Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση.Αλήθεια, η

Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη

επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την

υψηλή διάκριση.Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να - εκφράζω τώρα

τις ευχαριστίες μου σε ξένη γλώσσα. Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη

συγγνώμη που ζητώ πρώτα-πρώτα από τον εαυτό μου.

Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο,που δεν

έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως

του ήλιου. Είνα ιμικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι

τεράστια και το πράγμα που μας χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε

χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται.

Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν

παρουσιάζει κανένα χάσμα.

Ελύτης

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές.[...] Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος. [...]Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε.Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών.Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος εικοσιπέντε αιώνωνδεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μην γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Να τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει».

«Αξιον εστί»:

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική [...] Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου [...] ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα ΔόξαΣοι. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δοξα Σοι [...] με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων. Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Υμνου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του Υμνου».

Το μεγαλείο μιας γλώσσας φίλε δεν βρίσκεται στους γλωσσολόγους αλλά στους ποιητές της.

Επειδή πιστεύω ότι καλόπιστα λες ότι λες σου προτείνω να διαβάσεις την γέννηση της τραγωδίας του Νίτσε. Ίσως εκεί ανακαλύψεις ότι σε αυτόν τον τόπο ξεκίνησε κάτι ξεχωριστό και βαθύ, κάτι που βρήκε μόνο μιμητές μα ποτέ επαναλήψεις.

 
atreu73 είπε:
Σεφέρης

Ελύτης

Το μεγαλείο μιας γλώσσας φίλε δεν βρίσκεται στους γλωσσολόγους αλλά στους ποιητές της.*
Φιλος αυτοι δε μετρανε.

Πηραν Νομπελ που ητανε στημενα απο το πολιτικο κατεστημενο για να μας εξυψωσουν το ηθικο και να χουμε να λεμε. :D

Αλλον εχεις? ;D

*Σ ωραιος! ;)

Ολο λεω τελος κι ολο γραφω.. :-\

:-*

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αλλον εχεις?


Αδράδος Φρανθίσκο Ροδρίγεθ:

- Όλος ο κόσμος μιλάει ελληνικά, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

- Η ελληνική γλώσσα εκτιμάται ως όλον, ως ένα ενιαίο σύνολο.

(Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, τον Σεπτέμβριο του 1999, επι τη ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο «Historia de la lingua griega”)

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ:

- Στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας περισσότερο, παρα στην ιστορία οποιασδήποτε άλλης γλώσσας, παρατηρούμε μια εξαιρετική συντηρητικότητα του λογοτεχνικού λόγου και του ύφους της. Αυτός ο συντηρητισμός πρέπει να εξηγηθεί σαν επίδραση των παραδόσεων ενός λαμπρού λογοτεχνικού παρελθόντος.

Βάλτερ Εριέτ

- Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στη Δυτική Ευρώπη, που δεν υπέκυψε σε καμμία κατοχή.

Βαντρούσκα Ο.

- Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιας και της αυτής γλώσσας, της ελληνικής

Βέντρις Μάικλ:

- Η αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν και είναι ανωτέρα όλων των παλαιότερων και νεώτερων γλωσσών.

Βολταίρος

- Είθε η ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.

Γκαίτε Ιωάννης:

- Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.

Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:

-Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σογοί όπως εσύ;

-Τους Έλληνες κλασικούς.

-Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουμε;

-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς

Γκάτσος Νίκος:

Πολύ δεν θέλει ο Έλληνας

Να χάσει την λαλιά του

Και να γίνει μισέλληνας

Από την αμυαλιά του.

Γρόοτ ντε:

- Η ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια και σε μαθαίνει να είσαι αδέσποτος και να έχεις μια δόξα, δηλαδή μια γνώμη. Στην γλώσσα αυτή δεν υπάρχει ορθοδοξία. Έτσι ακόμη και αν το εκπαιδευτικό σύστημα θέλει ανθρώπους νομοταγείς- σε ένα καλούπι – το πνεύμα των αρχαίων κειμένων και η γλώσσα σε μαθαίνουν να είσαι αφεντικό.

Διογένης Λαέρτιος:

- Αρεταί λόγου εισί πέντε: Ελληνισμός, σαφήνεια, συντομία, πρέπον, κατασκευή. Ελληνισμός μεν ουν εστι φράσις αδιάπτωτος εν τη τεχνική (…) Ο δε βαρβασιρμός εκ των κακιών λέξις εστι λόγος ακαταλλήλως συντεταγμένος.

Ελύτης Οδυσσέας:

- Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου

Κέλλερ Έλεν:

- Εάν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού

Καρούζος Νίκος:

- Η δική μου Ελλάδα είναι η Ελλάδα της γλώσσας. Αυτής της τρισχιλιόχρονης γλώσσας, που κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της, από άποψη λεξιλογίου, έρχεται μέσα από τα βάθη του καιρού

Κικέρων Μάρκος Τίλλιος:

- Εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν την γλώσσα των Ελλήνων!

- Τα ελληνικά ομιλούνται απ’όλες τις φυλές τις γής. Τα λατινικά περιορίζονται μέσα στα σύνορά τους.

Κοβάλεβα Ιρίνα:

- Η ελληνική γλώσσα είναι όμορφη, σαν τον ουρανό με τα’άστρα.

Κοραής Αδαμάντιος:

- Το να δανείζεται τις από τους ξένους ή να το είπω καθαρώτερα, το να ψωμίζεται λέξεις και φράσεις από τας οποίας γεύουσιν αιποθήκαι της γλώσσης του, σιμά της ατιμίας, δίδει και παντελούς απαιδευσιάς υπόληψιν, δια να μην ειπώ υπόληψιν ηλιθιότητος

Κρύσταλ Ντ:

- Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο στηριζόμαστε ακόμη στην ελληνική, για να μιλήσουμε για οντότητες και γεγονότα που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής.

Λακαρριέρ Ζακ:

- Στην ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνο αυτή η γλώσσα εξερεύνησε, κατέγραψε κι ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα

Λιγκόρα Φραγκίσκος

- ΄Ελληνες να είστε υπερήφανοι που μιλάτε την ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουνε απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό

ΜακΝτόναλντ Μαριάννα

- Η ελληνική γλώσσα, ως δομή πνευματική, είναι το υπόδειγμα, με το οποίο δομήθηκαν ακριβώς και πιστά όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες.

- Η γνώμη της ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας

Μίλλερ Ιβάν

- Κανένα έθνος δεν κατέστησε το λεξικό της γλώσσας αυτού αντικείμενο πραγματείας τόσο πρώιμα, τόσο συστηματικά και τόσο πολύτροπο, όσο το ελληνικό

Μπάγιερ Θεόφιλος

- Η σανσκριτική γραφή προέρχεται από ανάμειξη της ελληνικής με την προ-ινδική.

Norden E.

- Εκτός από την κινεζική και την ιαπωνική, όλες οι άλλες γλώσσες διαμορφώθηκαν κάτω από την επίδραση της ελληνικής, από την οποία πήραν, εκτός από πλήθος λέξεων, τους κανόνες και την γραμματική.

Ξενάκης Ιωάννης

Η μουσικότητα της ελληνικής γλώσσης είναι εφάμιλλος της συμπαντικής.

Σλήμαν Ερρίκος

- Επιθυμούσα πάντα με πάθος να μάθω ελληνικά. Δεν το είχα κάνει γιατί φοβόμουν πως η βαθιά γοητεία αυτής της υπέροχης γλώσσας θα με απορροφούσε τόσο πολύ, που θα με απομάκρυνε από τις άλλες μου δραστηριότητες

Τζόουνς Π

- Οι Έλληνες της Αθήνας του 5ου και του 4ου αιώνος είχαν φθάσει την γλώσσα σε τέτοιο σημείο, ώστε με αυτήν να εξερευνούν ιδέες, όπως η δημοκρατία και οι απαρχές του σύμπαντος, έννοιες όπως το θείο και το δίκαιο. Είναι μια θαυμάσια και εξαιρετική γλώσσα.

Τονέ Ανρί:

- Η νέα ελληνική δεν είναι μια γλώσσα ολότελα νέα, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική. Είναι η σύγχρονη μορφή μιας γλώσσας, που δεν είναι νεκρή, της ελληνικής.

Χάιντεγκερ Μ

- Η αρχαία ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μεσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφϋίας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης απ’όλες τις γλώσσες του κόσμου

Πηγή: ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ (ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ - ΓΕΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ)

 
Θα πρότεινα να συμφωνήσουμε πάνω σε κάποιες σταθερές, γιατί προσωπικά η διαφωνία η συγκεκριμένη μου φέρνει γέλιο.

Η Ελληνική είναι μια γλώσσα από τις περισσότερο καλλιεργημένες, που ομιλείται εδω και 4 χιλιετίες.

Λόγω του ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός υπήρξε μια από τις κυριότερες πηγές του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού (οι άνθρωποι σκέφτηκαν και ανέπτυξαν πράγματα αδιανόητα για την εποχή τους) το όχημα αυτού του πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα δηλαδή επηρέασε (κυρίως λεξιλογικά) πολλές από τις γλώσσες του δυτικού κόσμου.

Οι σημερινοί Νεοέλληνες δεν καταλαβαίνουμε αρχαία ελληνικά, γι'αυτό υπάρχει και η ανάγκη να τα διδασκόμαστε και να τα μεταφράζουμε. Οι μεγαλύτερες ομοιότητες των νέων με τα αρχαία αφορούν λεξιλόγιο, άντε και μορφολογία, στη σύνταξη ελάχιστα πράγματα, για φωνολογία ούτε λόγος (δοκιμάστε να σας μιλήσει στα αρχαία ελληνικά κάποιος ξένος που τα σπούδασε, κι αμα καταλάβετε κάτι γράψτε μου).

Η ελληνική γλώσσα είναι το ίδιο συμβατική με οποιαδήποτε άλλη φυσική γλώσσα του κόσμου. Δεν είναι ούτε ανώτερη, ούτε μουσικότερη, ούτε πολυπλοκότερη, ούτε εκφράζει τον αλγόριθμο του σύμπαντος. Για μένα που είμαι μητρικός ομιλητής της είναι η ομορφότερη γιατί είναι δική μου.

Κάτι ενάντιο στα παραπάνω, δε πα' να το είπαν και 30 σοφοί...Απλά δεν ισχύει.

 
Αδράδος Φρανθίσκο Ροδρίγεθ:

- Όλος ο κόσμος μιλάει ελληνικά, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

- Η ελληνική γλώσσα εκτιμάται ως όλον, ως ένα ενιαίο σύνολο.
Σαφώς μπορείς να βρεις πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στα κινέζικα (το 1/3 του πληθυσμού της γης), τα ινδικά (το 1/6 του πληθυσμού της γης) και των ελληνικών... Για τα κορεάτικα, τα ιαπωνικά, τα σουηδικά, τα νορβηγικά και τα ρωσικά δεν το συζητώ... ΤΑΜΑΜ!!!

- Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στη Δυτική Ευρώπη, που δεν υπέκυψε σε καμμία κατοχή.
Άσε με να μαντέψω το γιαβρί μου, το τζιέρι μου, ο αμανές κλπ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ στο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ λεξιλόγιο ΧΙΛΙΑΔΩΝ Ελλήνων δεν τα παραδεχόμαστε... Και για να μην είμαι αρνητικός... Κανείς δε μίλησε για κατοχή... Για εξέλιξη λέμε...

Βαντρούσκα Ο.

- Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιας και της αυτής γλώσσας, της ελληνικής
Σε ΩΡΛ πήγε ο Ιάπωνας ή ο Τούρκος? Γιατί αν ακούει το ίδιο τα σουηδικά και τα Ελληνικά έχει πρόβλημα στα αυτιά... Μπέσα όμως...

- Η αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν και είναι ανωτέρα όλων των παλαιότερων και νεώτερων γλωσσών.
Καλά κάνει... Εγώ που ζω το 2012 και δεν έχω ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ, μα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ σχέση με τους αρχαίους Έλληνες πέραν του ότι γεννήθηκα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο γιατί να αισθανθώ περισσότερο περήφανος από οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο?

Γκαίτε Ιωάννης:

- Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα.
Με την εράσμια προφορά ή όχι?

Γκάτσος Νίκος:

Πολύ δεν θέλει ο Έλληνας

Να χάσει την λαλιά του

Και να γίνει μισέλληνας

Από την αμυαλιά του.
Είπε στη δημοτική...

Διογένης Λαέρτιος:

- Αρεταί λόγου εισί πέντε: Ελληνισμός, σαφήνεια, συντομία, πρέπον, κατασκευή. Ελληνισμός μεν ουν εστι φράσις αδιάπτωτος εν τη τεχνική (…) Ο δε βαρβασιρμός εκ των κακιών λέξις εστι λόγος ακαταλλήλως συντεταγμένος.
Καλά αυτό αν το υποστηρίζει κάποιος απλά δείχνει την αμορφωσιά του και τίποτα άλλο...

Ελύτης Οδυσσέας:

- Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου
Είπε στη δημοτική...

Καρούζος Νίκος:

- Η δική μου Ελλάδα είναι η Ελλάδα της γλώσσας. Αυτής της τρισχιλιόχρονης γλώσσας, που κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της, από άποψη λεξιλογίου, έρχεται μέσα από τα βάθη του καιρού
Είπε στη δημοτική...

Γενικά μπορώ να πω χιλιάδες άλλα πράματα... Ο σοφός λαός έχει πει όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε και μικρό καλάθι... Κανείς δεν αμφιβάλει για την δύναμη της ελληνικής γλώσσας και για την ομορφιά της... Έτσι κι αλλιώς η μητρική μας γλώσσα είναι... Αλλά μην παίρνουμε την τρίχα να την κάνουμε τριχιά... Να τη σεβόμαστε για αυτό που είναι κι όχι για αυτό που θα θέλαμε να μας κάνει...

 
Ριχάρδος είπε:
Λόγω του ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός υπήρξε μια από τις κυριότερες πηγές του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού (οι άνθρωποι σκέφτηκαν και ανέπτυξαν πράγματα αδιανόητα για την εποχή τους) το όχημα αυτού του πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα δηλαδή επηρέασε (κυρίως λεξιλογικά) πολλές από τις γλώσσες του δυτικού κόσμου.

Οι σημερινοί Νεοέλληνες δεν καταλαβαίνουμε αρχαία ελληνικά, γι'αυτό υπάρχει και η ανάγκη να τα διδασκόμαστε και να τα μεταφράζουμε. Οι μεγαλύτερες ομοιότητες των νέων με τα αρχαία αφορούν λεξιλόγιο, άντε και μορφολογία, στη σύνταξη ελάχιστα πράγματα, για φωνολογία ούτε λόγος (δοκιμάστε να σας μιλήσει στα αρχαία ελληνικά κάποιος ξένος που τα σπούδασε, κι αμα καταλάβετε κάτι γράψτε μου).

Η ελληνική γλώσσα είναι το ίδιο συμβατική με οποιαδήποτε άλλη φυσική γλώσσα του κόσμου. Δεν είναι ούτε ανώτερη, ούτε μουσικότερη, ούτε πολυπλοκότερη, ούτε εκφράζει τον αλγόριθμο του σύμπαντος. Για μένα που είμαι μητρικός ομιλητής της είναι η ομορφότερη γιατί είναι δική μου.

Κάτι ενάντιο στα παραπάνω, δε πα' να το είπαν και 30 σοφοί...Απλά δεν ισχύει.
Γεια στο στόμα σου! Με έσωσες από ένα ακόμη ποστ.

 
Ριχάρδε πρόθυμα και πρώτος εγώ θα σε ακολουθήσω στην αναθεώρηση όλων των σοφών του κόσμου αλλά πρώτα εξήγησε μου αν για σένα ισχύει αυτό.

Η Ελληνική είναι μια γλώσσα από τις περισσότερο καλλιεργημένες, που ομιλείται εδω και 4 χιλιετίες.
ή αυτό.

Η ελληνική γλώσσα είναι το ίδιο συμβατική με οποιαδήποτε άλλη φυσική γλώσσα του κόσμου.

 
@ atreu73

Είναι ΜΙΑ γλώσσα... Δεν είναι Η γλώσσα...

Φυσική γλώσσα του κόσμου λέγοντας? Τι είναι η φυσική γλώσσα του κόσμου?

 
Αντε βγαλτε κανενα πορισμα γιατι πηγε 5 η ωρα...
yawn.gif


 
atreu73 είπε:
Ριχάρδε πρόθυμα και πρώτος εγώ θα σε ακολουθήσω στην αναθεώρηση όλων των σοφών του κόσμου αλλά πρώτα εξήγησε μου αν για σένα ισχύει αυτό.

ή αυτό.
Και τα δύο. Πως γίνεται;

Όταν λέμε συμβατική γλώσσα, εννοούμε ότι αποτελεί προϊόν σύμβασης. Δηλαδή ότι η σχέση της λέξης "μολύβι" με το αντικείμενο "μολύβι" είναι "τεχνητή" και όχι αιτιακή. Κοινώς δεν υπάρχει κάποια αναγκαιότητα να ονομάσουμε το μολύβι έτσι, απλά έτσι το "συμφωνήσαμε". Αυτό είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής όπως και όλων των γλωσσών.

Η καλλιέργεια τώρα μιας γλώσσας προκύπτει από την πορεία της στο χρόνο. Όταν οι πρόγονοί μας εφήυραν έννοιες (δημοκρατία πχ) γίνονταν παράλληλα και γλωσσοπλάστες, εφεύροντας και την αντίστοιχη λέξη για να ονοματίσουν την καινούρια έννοια. Καμμία εντύπωση επομένως δεν προκαλεί το γεγονός ότι η λέξη δημοκρατία έχει ελληνική ρίζα σε πάρα πολλές γλώσσες του κόσμου. Αφου εφευρέθηκε από Έλληνες! Αυτό όμως δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τη γλώσσα ως σύστημα, ως δομή. Αν οι αρχαίοι μιλούσαν ινδιάνικα, οι λέξεις που αφορούν ιατρική, φιλοσοφία, δράμα κτλ θα είχαν ινδιάνικες ρίζες και έτσι θα είχαν μεταλαμπαδευτεί σε άλλες γλώσσες. Για να το πω σχηματικά, μια οποιαδήποτε γλώσσα, αν ομιλείται από τον "κατάλληλο" λαό, θα έχει την αντίστοιχη καλλιέργεια.

Ελπίζω να έγινα σαφής.

@Funky Bassman

Ο όρος "φυσική γλώσσα" αντίκειται προς τον όρο "τεχνητή γλώσσα" που αφορά σημειακά συστήματα που φτιάχτηκαν με συγκεκριμένο τρόπο, για συγκεκριμένο επικοινωνιακό σκοπό, και όχι σε βάθος χρόνου αλλά κατευθείαν. Τέτοιες είναι οι γλώσσες προγραμματισμού, τα σήματα μορς κ.α.

 
Ριχάρδος είπε:
Δηλαδή ότι η σχέση της λέξης "μολύβι" με το αντικείμενο "μολύβι" είναι "τεχνητή" και όχι αιτιακή. Κοινώς δεν υπάρχει κάποια αναγκαιότητα να ονομάσουμε το μολύβι έτσι, απλά έτσι το "συμφωνήσαμε". Αυτό είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής όπως και όλων των γλωσσών.
Δηλαδη θα μπορουσε να λεγεται  (αντι για "μολυβι") "τηγανι", "μπαουλο", "πετσετα", "κιθαρα", "τασακι", "καπελο" κλπ, αλλα καποτε καποιοι συμφωνησαν οτι το "μολυβι" τους "καθεται" καλυτερα στ'αυτια οποτε το ειπαν "μολυβι"... ::)

Χαρακτηριστικο της Ελληνικης γλωσσας ειναι η σχεση μεταξυ σημαινοντος και σημαινομενου, κατι που δεν παιζει και πολυ σε αλλες γλωσσες.

 
Μου αρεσει ρε Sfaku που συνεχιζεις την προσπαθεια... ;D

Ρε τιποτενιο σκουληκι... ;D..ποτε θα μαθεις ρε κακομοιρη οτι ΜΟΝΟ οι Ελληνες ειναι οι καλυτεροτεροι του πλανητη? ;D

Εχουν την ωραιοτερη χωρα (ως γνωστον οι αλλες χωρες ειναι κακασχημες),τον ωραιοτερο ηλιο (σε ολες τις αλλες χωρες χιονιζει 300 μερες το χρονο και ο ηλιος βγαινει μονο 3 ωρες καθε Πεμπτη),τον παλαιοτερο και φυσικα ωραιοτερο πολιτισμο (οι κατοικοι των αλλων χωρων τρωγανε βελανιδια οταν εμεις χτιζαμε Παρθενωνες),τις ωραιοτερες γκομενες (οι ξενες ως γνωστον ειναι ολες φολες),το ωραιοτερο φαϊ (μια και οι ξενοι τρωνε ακομα βαλανιδια),τα ωραιοτερα σπιτια (οι ξενοι ζουνε σε καλυβες) και το ωραιοτερο κρασι (τι να μας πουνε οι ξενοι με τα ξυδια που πινουνε...)

Αρα ειναι 100% ΦΥΣΙΚΟ και ΣΙΓΟΥΡΟ οτι εχουν και την καλυτεροτερη και ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ γλωσσα...

Και επειδη το ΞΕΡΟ σου κεφαλι δεν παιρνει απο λογια ,ας προσπαθησω να σε πεισω με μια ΕΙΚΟΝΑ (γιατι ως γνωστον μια εικονα=1000 λεξεις).

Πες μου ρε συ γιατι θα τρελλαθω...εχεις δει ποτε σου ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ απο αυτη?

glossa.jpg
 

 
Να κάνω μια ερώτηση για τους γνώστες. Όλες οι γλώσσες δεν εχουν κάποια μακρά συνέχεια; Υπάρχει δηλαδή κάποια γλώσσα η οποία ξαφνικά και πρόσφατα γεννήθηκε από παρθενογένεση; Κάποιοι κάπου είπαν στο ξεκάρφωτο "Και δεν βρίσκουμε καινούργιες λέξεις και συντακτικό τελείως δικά μας και ξέχνα ότι μιλούσαμε πρίν.";

Επίσης, η γλώσσα είναι ένα εργαλείο, είναι ένα μέσο, φορέας νοήματος, δεν είναι το νόημα το ίδιο. Γι' αυτό και η ποίηση και η λογοτεχνία έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά παραδείγματα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Δημιουργός αυτών είναι ο ανθρώπινος νους, όχι η γλώσσα που χρησιμοποιεί.

Ακόμα μια ερώτηση για τους γνώστες. Στην επιστημονική κοινότητα γίνονται επίσημες συζητήσεις για την "ανωτερότητα" μιάς γλώσσας και αν ναί, ποιά είναι εκείνα τα κριτήρια που θα καθορίσουν τον νικητή; Πάντα σε επιστημονικό πλαίσιο, όχι σε πολιτικό.

 
Ακόμα μια ερώτηση για τους γνώστες. Στην επιστημονική κοινότητα γίνονται επίσημες συζητήσεις για την "ανωτερότητα" μιάς γλώσσας και αν ναί, ποιά είναι εκείνα τα κριτήρια που θα καθορίσουν τον νικητή; Πάντα σε επιστημονικό πλαίσιο, όχι σε πολιτικό.
Γνωστης δεν ειμαι αλλα ψαχνοντας στο google για "the world's most superior language is" βρηκα μονο εναν παλαβο Κορεατη να ισχυριζεται οτι τα...Κορεατικα ειναι η..καλυτεροτερη γλωσσα....

http://gypsyscholarship.blogspot.gr/2011/12/korean-is-worlds-most-superior-language.html

Παντως σκεπτομενοι..ΛΟΓΙΚΑ μπορουμε ευκολα να αντιληφθουμε οτι ειναι κομματακι δυσκολο για καποιον να ειναι 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι η μητρικη του γλωσσα ειναι η...καλυτερη για τον απλο λογο οτι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γνωριζει ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ τις ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ..2345 γλωσσες του πλανητη ωστε να τις συγκρινει....

Καλος ο κος Μπαμπινιωτης αλλα αν δεν γνωριζει ΤΕΛΕΙΑ αραβικα,ιαπωνικα,κινεζικα,αγγλικα,ισπανικα,ινδονησιακα,ρωσικα  και ινδικα (αναφερω τις γλωσσες που ομιλουνται απο τους περισσοτερους ανθρωπους στον πλανητη) ΠΩΣ μπορει να γνωριζει οτι η Ελληνικη ειναι...ανωτερη?

Αρα ξαναερχομαστε μαλλον στα ιδια δηλ. οτι ενας,κατα κοινη ομολογια πληρως αποτυχημενος λαος τοσο ηθικα και κοινωνικα  οσο και οικονομικα ,ο οποιος μαλιστα πνιγεται..απλα πιανεται απο τα μαλλιά του μπας και σωθει...και οπως εχει συμβει εκατονταδες φορες στην ιστορια και σε αλλους λαους,τα..μαλλια του ειναι το "ενδοξο παρελθον" και ο "ανωτερος" πολιτισμος του.

Για να μην παρεξηγηθω ,φυσικα και ειμαστε οι θεματοφυλακες ενος μεγαλου αρχαιου πολιτισμου μια και ζουμε στον χωρο στον οποιο αυτος μεγαλουργησε και μιλαμε μια σχετικη με τη δικη του  γλωσσα ,αυτο ομως δεν μας δινει το δικαιωμα να απαξιωνουμε ΟΛΟΥΣ τους αλλους πολιτισμους και να εχουμε κομπλεξ ανωτεροτητας,ποσο μαλλον οταν η ΤΩΡΙΝΗ μας κατασταση ειναι κατι χεριοροτερο απο ΤΡΑΓΙΚΗ σε ΟΛΑ τα επιπεδα (πολιτιστικα,κοινωνικα,οικονομικα και ηθικα).Ας φτιαξουμε το ΣΗΜΕΡΑ  λοιπον και οταν τα καταφερουμε κομπαζουμε και για το "παρελθον" μας ....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Superfunk είπε:
Παντως σκεπτομενοι..ΛΟΓΙΚΑ μπορουμε ευκολα να αντιληφθουμε οτι ειναι κομματακι δυσκολο για καποιον να ειναι 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι η μητρικη του γλωσσα ειναι η...καλυτερη για τον απλο λογο οτι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γνωριζει ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ τις ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ..2345 γλωσσες του πλανητη ωστε να τις συγκρινει....
Η αποτίμηση της καλυτερότερης γλώσσας δε γίνεται σε ιδιωτικό επίπεδο, αλλά σε ακαδημαϊκό. Οι γλώσσες που είναι παλαιότερες και - κυρίως - οι γλώσσες στις οποίες έχουν γραφτεί "ιερά" κείμενα (όπως τα Ευαγγέλια, το Ι-Τσινγκ, η Μπχάγκαβαντ Γκίτα κ.ο.κ.) θεωρούνται πιο εκλεπτυσμένες από τις σύγχρονες.

Τα Αρχαία Ελληνικά, η Κινεζική της εποχής και ασφαλώς η Σανσκριτική, θεωρούνται μητέρες των σύγχρονων γλωσσών και αυτό πιστοποιείται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

My two cents

 
Εγώ γλωσσολόγος δεν είμαι ,πλην του ότι σαν ψάρι τη γλώσσα ξέρω να τη ξεχωρίζω αν είναι καλή  ;D

Όλος ο σαματάς γίνεται γιατί υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες συμπολιτών μας ανεξαρτήτως βιοτικούς επιπέδου και μόρφωσης.

1. Όταν εμείς ΄κάναμε συμπόσια ,εσείς τρώγατε βελανίδια

2. αρχαίοι έλληνες και τρίχες κατσαρές ,τουρκαλβανοί γυφτομπαρόκ τύποι είμαστε που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε μια βίδα .

Κάπου στη μέση ,δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε? Οι μεν να κόψουν τη περηφάνεια και τον εγωισμό περί ανωτερότητας και οι δε τη μοιρολατρεία περί του ότι είμαστε ανύπαρκτοι?

Φυσικά δεν αναφέρομαι σε κανέναν εκ των παρόντων προσωπικά ,γιατί κανείς εκ των συνομιλιτών εδώ μέσα δεν εξέφρασε τόσο ακραίες θέσεις ,όμως τελικά όλοι μας έστω και ξόφαλτσα βρισκόμαστε κοντά σε μία απ τις δύο πλευρές .

Σφακού δεν αποτελώ σίγουρα σημείο αναφοράς και όπως έχω αναφέρει ξανά δεν έχω ειδικές γνώσεις στο θέμα της γλώσσας ,πόσο μάλλον που δεν γνωρίζω γραμματική και συντακτικό, όσο κι αν σου ακούγεται απίστευτο .

Αίσωπο ή βίβλο, δεν είχα διαβάσει ποτέ ,αλλά και τα 2 κειμενάκια που παρέθεσες τα κατάλαβα αρκετά καλά και εκεί είναι που υποστηρίζω τη συνέχεια της γλώσσας.Διαβάζω αρχαία κείμενα με τη μετάφραση από δίπλα και κατανοώ με το φτωχό μου μυαλό ,σιγά σιγά μαθαίνω να μη χρειάζομαι μετάφραση.

Θα μπορούσα αυτό να το κάνω ,αν καθόμουν να διαβάζω ρώσικα κείμενα ,με τη μετάφραση από δίπλα?

Νομίζω όχι .Μπακαλίστικη η προσέγγισή μου, αλλά με το φτωχό μου το μυαλό ,θεωρώ πως υπάρχει συνέχεια μέσα στο χρόνο και πως η γλώσσα μας δεν είναι κατεψυγμένη  ;D

ΥΓ όταν λέω διαβάζω και κατανοώ τα αρχαία ,δεν σημαίνει πως ότι έχει πέσει στα χέρια μου το σκίζω ,πχ ο Ησίοδος μου είναι απίστευτα δυσνόητος ,όσο για τον Όμηρο ούτε κατά διάνοια ,το ίδιο θα μου συμβεί απ όσο με έχουν ενημερώσει γνωστοί με τη ποίηση γενικώτερα, αλλά η ποίηση έτσι κι αλλιός δεν είναι κάτι που με συγκινεί ούτε στα νεοελληνικά  ;D

 
Superfunk είπε:
Παντως σκεπτομενοι..ΛΟΓΙΚΑ μπορουμε ευκολα να αντιληφθουμε οτι ειναι κομματακι δυσκολο για καποιον να ειναι 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι η μητρικη του γλωσσα ειναι η...καλυτερη για τον απλο λογο οτι ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γνωριζει ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ τις ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ..2345 γλωσσες του πλανητη ωστε να τις συγκρινει....
Άλλο ένα τραγικό φαινόμενο της εποχής. Η κοινή λογική λέει για να βγάλεις συμπέρασμα για την ανωτερότητα μιάς οντότητας πρέπει να κάνεις ενδελεχή σύγκριση με τις άλλες οντότητες της ίδιας κατηγορίας. Αλλιώς απλά κουτσομπολεύεις. Λέμε και καμιά μ@λ@κία να περάσει η ώρα.  >:(

Εφόσον αμφιβάλω οτι οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη συζήτηση έχουν καλή γνώση σε ένα σχετικά ικανοποιητικό εύρος διαφορετικών γλωσσών (συμπεριλαμβανομένου κι εμένα), συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την όποια γνώμη αβίαστα. Βέβαια, επειδή κανείς δεν μπορεί να εντρυφήσει σε βάθος επί παντός επιστητού, μπορεί να δεχτεί τα πορίσματα αυτών που έχουν εντρυφήσει. Εκεί όμως θέλει προσοχή τι επιλέγουμε σαν πηγή γνώσης. Και ναι, αυτοί που όντως το έχουν σπουδάσει, έχουν σαφές προβάδισμα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ναι, τα ελληνικά είναι κομψά (στα δικά μας αυτιά), είναι πιο παλιά κι απ' τον Θεό (όχι τα νέα ελληνικά όμως, γι' αυτό λέγονται και...νέα), έχουν χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για μερικές απ' τις πιο αξιοθαύμαστες ιδέες που έχει σχηματίσει ποτέ ο ανθρώπινος νούς, αλλά δεν μπορώ να βάλω στο μικρό μυαλουδάκι μου γιατί θα πρέπει να νιώθω περήφανος γι' αυτά. Εγώ τα εφηύρα;

Η αποτίμηση της καλυτερότερης γλώσσας δε γίνεται σε ιδιωτικό επίπεδο, αλλά σε ακαδημαϊκό.
Γίνεται όντως; Ψάχνουν κοινώς να βρούν την καλύτερη, την πιο γ@μ@τη; In the end it can be only one; Έχει κάτι τέτοιο (ακαδημαϊκό) νόημα;

 
Ειδικός δεν είμαι αλλα ψαχνοντας λιγακι βρήκα αυτον τον χαρτη με τις γλωσσες τους κοσμου

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f7/Human_Language_Families_Map.PNG

Εχει ενδιαφερον αν δει κανεις ποσες πολλες "φυλες" γλωσσων υπάρχουν και ποσο δυσκολο ειναι να τις συγκρινεις....

Τα Αρχαία Ελληνικά, η Κινεζική της εποχής και ασφαλώς η Σανσκριτική, θεωρούνται μητέρες των σύγχρονων γλωσσών και αυτό πιστοποιείται με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.
Τι να πω.... ειδικος δεν ειμαι για να ειμαι σιγουρος οτι τα ελληνικα (μια ινδοευρωπαϊκη γλωσσα απο τις πολλες που υπαρχουν) ειναι απαραιτητα η μητερα των αγγλικων η οποια ειναι μια germanic γλωσσα (ινδοευρωπαϊκης προελευσης),δεν εχω το επιστημονικο και γνωστικο υποβαθρο για να εχω γνωμη.....επειδη ομως οσο και να εψαξα δεν υπαρχει καποια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ μεθοδος με την οποια να ..μετριεται η...ανωτεροτητα μιας γλωσσας αναμενω μεχρι να....βρεθει και τοτε θα τοποθετηθω αναλογως... ;D

 
theoctapus είπε:
Γίνεται όντως; Ψάχνουν κοινώς να βρούν την καλύτερη, την πιο γ@μ@τη; In the end it can be only one; Έχει κάτι τέτοιο (ακαδημαϊκό) νόημα;
Αν ψάχνουν; Όχι, έχουν καταλήξει προ πολλού (στη Σανσκριτική). Δίχως νέα στοιχεία είναι μάλλον απίθανο ότι θα αλλάξει ποτέ αυτό.

Αν έχει νόημα; Ασφαλώς, διότι η εξέλιξη των γλωσσών (από τη Σανσκριτική), είναι επίσης στοιχείο που συνδέεται με διάφορα γεγονότα (π.χ. λειτουργεί σαν ένδειξη για μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίοι κουβαλάνε τη γλώσσα τους μαζί τους, και την σμίγουν με τοπικές διαλέκτους, οπότε παρακολουθώντας αυτά τα στοιχεία καταλήγεις σε χρήσιμα συμπεράσματα για την Ιστορία της περιόδου κλπ).

Ιt appears that indeed, there is only one.

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top