Η άποψη που καταθέτω έρχεται από προσωπική εμπειρία και την προτείνω κυρίως για ερασιτέχνες και όχι για επαγγελματίες μουσικούς όπου οι απαιτήσεις, το επίπεδο και ο χρόνος που αφιερώνεται πιστεύω ότι έχουν διαφορά.
Πιστεύω λοιπόν ότι το πρόγραμμα που βάζει ο καθένας θα πρέπει να εξυπηρετεί κάπoιο συγκεκριμένο στόχο:
πχ.
(1) Προετοιμασία για live.
(2) Εκμάθηση κλίμακες/ακκόρντα.
(3) Διεύρυνση ρεπερτορίου (τραγούδια)
(4) Διάβασμα παρτιτούρας
... κτλ.
Εννοώ δηλαδή ότι το κάθε πρόγραμμα δεδομένου του στόχου θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα, σύμφωνα με τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε.
Τα ελάχιστα απαραίτητα που θεωρώ ότι θα πρέπει να περιέχει ένα πρόγραμμα το οποίο θα κάνει οποιονδήποτε να εξελιχθεί στο όργανο είναι :
- Δέσμευση, αφοσίωση και συγκέντρωση. Ο τρόπος που μαθαίνει το σώμα και ο έλεγχος των μυών μας έχουν άμεση σχέση με την διαδικασία μελέτης. Η εστίαση του νού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. 1 ποιοτική ώρα κάθε μέρα έχει καλύτερα αποτελέσματα από 10 ώρες μελέτης κάθε Κυριακή !!!
- Ζέσταμα/Κλίμακες/Ακκόρντα.
- Θεωρία. Είναι απαραίτητη.
- Σημείωνουμε τακτικά ή 'γράφουμε' (record) αυτά που παίζουμε/μαθαίνουμε. Δεν έχει σημασία η ποιότητα εγγραφής. Θα φανούν πολύ χρήσιμα για σύγκριση και αξιολόγηση της προόδου μας αργότερα.
- Μετρονόμος.
- Ακρόαση/μελέτη καλλιτεχνών (είδος, style, feel κ.α.)
Τέλος πιστεύω ότι χρεάζονται ερεθίσματα, έμπνευση και στήριξη για να ξεπερνάμε τις εκάστοτε δυσκολίες. Εννοώ ότι όλοι συναντάμε δυσκολίες σε κάθε νέα πρόκληση κατά την διαδικασία εκμάθησης. Καλό θα είναι λοιπόν να ακούμε πολύ μουσική, να βλέπουμε κανένα μουσικό DVD, να παίζουμε με φίλους, να κάνουμε κανένα solo σε 'backing track', να μάθουμε επιτέλους εκείνο το κομμάτι του Gilmour, του Hedrix, του Santana, (κ.ο.κ.) να πάμε στην συναυλία, και τέλος να λέμε συχνά 'μπράβο' στον εαυτό μας γιορτάζοντας τις επιτυχίες μας. Είναι σημαντικό!!!
Αναφορές
http://www.myguitarsolo.com/schedule.htm
http://www.guitarprinciples.com/Book/further1.htm