Marshall Studio SC20 VS Marshall 2525 (video review)

John Goumis

The Doomguy
Πόντοι
963
Έχοντας παίξει και με τους δυο ενισχυτές αρκετά και όντας οι μόνοι ενισχυτές που χρησιμοποιώ πλέον live λόγω του πιο compact size αλλά και της πιο νορμάλ έντασης, σκέφτηκα να φτιάξω ένα (ερασιτεχνικό) βίντεο με τις εντυπώσεις μου.

Το βίντεο δεν εστιάζει και τόσο στον ήχο που έχει ο κάθε ενισχυτής αλλά γενικά στο πως τους χρησιμοποιώ σε live καταστάσεις, καθώς και στο πόσο ευέλικτοι (ή όχι) είναι ανάλογα με την κιθάρα που κουμπώνω στον ενισχυτή.

Αν σας ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα και αμφιταλαντεύεστε στο ποιον από τους δυο θέλετε, ελπίζω το βιντεάκι να σας φάνει έστω και λίγο χρήσιμο

Πολύ ωραία και στοχευμένη παρουσίαση.
Ένας άλλον τρόπος να γινει δικαναλος ο sc20 είναι ένα καλό distortion, πχ angry Charlie.

Έχεις δοκιμάσει να βάλεις καθαρό boost στο fx loop? Νομίζω παλιά το είχα δοκιμάσει στον origin, και μου έδινε «2ο» κανάλι.

Ένας άλλον τρόπος να γινει δικαναλος ο sc20 είναι ένα καλό distortion, πχ angry Charlie.

Έχεις δοκιμάσει να βάλεις καθαρό boost στο fx loop? Νομίζω παλιά το είχα δοκιμάσει στον origin, και μου έδινε «2ο» κανάλι.

Ευχαριστώ Γιώργο!

Όταν λες να γίνει δικάναλος με ένα καλό distortion ενοοείς στο low sensitivity, αρα να χρησιμοποιηθεί ως pedal platform?

Όντως είναι legit να χρησιμοποιεί κάποιος τον συγκεκριμένο ενισχυτή στο low και να στακάρει πετάλια πάνω του, απλά να σκάσει κάποιος το 800άρι για αυτόν τον λόγο μόνο μου φαίνεται λίγο ακριβούτσικο, μπορείς σε αυτά τα watt να πάρεις με πολύ λιγότερα χρήματα κάποιον DSL πχ που και αυτός έχει μια χαρά καθαρά και είναι άψογη pedal πλατφόρμα που θα γράφει και Marshall πάνω (συν τα έξτρα κανάλια φυσικά).

Στο high sensitivity, με χαμηλά το gain δεν έχεις αξιοπρεπή καθαρό ήχο? Σπασμένος θα είναι λίγο. Ρίχνεις volume στο 7-8 για crystal clean, και μπουσταρεις με ένα dist για να πάρεις τον βρωμικο ηχο.
Με medium output μαγνήτες, όχι με active κλπ

Ωραίος Γιάννη, και στο review και στις σκέψεις σου για την εφαρμογή σε live και studio των δύο ενισχυτών. Επίσης λάτρεψα που έπαιξες riffs από την χρυσή εποχή του hard rock / classic metal, για εμάς τους παλιούς (τώρα πια).

Στο high sensitivity, με χαμηλά το gain δεν έχεις αξιοπρεπή καθαρό ήχο? Σπασμένος θα είναι λίγο. Ρίχνεις volume στο 7-8 για crystal clean, και μπουσταρεις με ένα dist για να πάρεις τον βρωμικο ηχο.
Με medium output μαγνήτες, όχι με active κλπ

Αυτό η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχω δοκιμάσει.

Το θέμα είναι ότι έχω διαβάσει ότι ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει ένα bright cap ώστε όταν είναι χαμηλά το gain να κάνει τον ενισχυτή να ακούγεται πιο bright και όσο αυξάνεις το gain αυτό το bright cap γίνεται bypassed.

Αυτό μάλλον εξηγεί το γεγονός ότι σε πολλούς reviewers (κυρίως πιο blues παίκτες, που δεν είχαν τo pre amp gain ψηλά) στο YouTube ο ενισχυτής ακουγόταν πολύ πριμαριστός και κάποιοι παραπονέθηκαν μάλιστα για αυτό (όπως αυτός : )

Ωραίος Γιάννη, και στο review και στις σκέψεις σου για την εφαρμογή σε live και studio των δύο ενισχυτών. Επίσης λάτρεψα που έπαιξες riffs από την χρυσή εποχή του hard rock / classic metal, για εμάς τους παλιούς (τώρα πια).

Αυτή είναι η χαρά που σου δίνουν τέτοια μηχανήματα, να παίξεις ένα 80s riff και να το ευχαριστηθείς κάργα.

Σε λάιβ όμως αν δεν παίζεις τέτοια τραγούδια - ριφφ ομολογώ ότι καμιά φορά τέτοιοι ενισχυτές γίνονται λίγο ''awkward''. Γι αυτό προτιμάω τον Jubilee. Εκτός της ευελιξίας που αναφέρω στο βίντεο, αν παίζεις λίγο πιο casual πρόγραμμα, τα ''balls'' του jcm800 είναι λίγο ''κάπως'', ενώ ο Jubilee είναι λίγο πιο ''στρωτός'' για all around σετλιστ.

Ένας ακόμη τρόπος που θα μπορούσε θα ήταν ένα passive volume pedal.

Δουλεύεις distortion από ενισχυτή και όταν ενεργοποιηθεί το πετάλι
(το οποίο δεν θέλει τροφοδοσία αν δεν έχει ενδεικτικά led)
περνάει το σήμα μέσα από το ποτενσιόμετρο,που το έχεις ρυθμίσει τόσο για να καθαρίζει.

Όπως γίνεται με το volume pot της κιθάρας με ένα πάτημα του switch .

Knobs που να πηγαίνουν στο 11 μόνο δεν βλέπω, for that extra push over the cliff.

ευτυχώς γιατί αν και μαρσαλάκιας, προσωπικά cringάρω όταν βλέπω knobs που πανε στο 11 😁

Ένας ακόμη τρόπος που θα μπορούσε θα ήταν ένα passive volume pedal.

Δουλεύεις distortion από ενισχυτή και όταν ενεργοποιηθεί το πετάλι
(το οποίο δεν θέλει τροφοδοσία αν δεν έχει ενδεικτικά led)
περνάει το σήμα μέσα από το ποτενσιόμετρο,που το έχεις ρυθμίσει τόσο για να καθαρίζει.

Όπως γίνεται με το volume pot της κιθάρας με ένα πάτημα του switch .

Όντως αυτό είναι μια καλή λύση που θα την δοκιμάσω μελλοντικά για να δω αν μου κάνει. Thanks!

@John Goumis τί bridge μαγνήτη έχει εκείνη η Strat, αδερφέ;

Seymour Duncan Pearly Gates plus.

Έβγαινε με την συγκεκριμένη σειρά της Φεντερ, και λέγεται "plus" γιατί είναι πιο πριμαριστος από τον κανονικό SM Pearly Gates. Επειδή συμπτωματικά έχω μια άλλη στρατ με τον ιδιο μαγνήτη, δηλαδή τον Pearly Gates σκέτο (όχι τον plus) μπορώ να πω ότι ο απλός, aftermarket μαγνήτης μου αρέσει περισσότερο

Σε λάιβ όμως αν δεν παίζεις τέτοια τραγούδια - ριφφ ομολογώ ότι καμιά φορά τέτοιοι ενισχυτές γίνονται λίγο ''awkward''. Γι αυτό προτιμάω τον Jubilee. Εκτός της ευελιξίας που αναφέρω στο βίντεο, αν παίζεις λίγο πιο casual πρόγραμμα, τα ''balls'' του jcm800 είναι λίγο ''κάπως'', ενώ ο Jubilee είναι λίγο πιο ''στρωτός'' για all around σετλιστ.
Θα σήκωνε ένα συγκριτικό το drive του Jubilee χωρίς κάποιο booster και του jcm800 με ένα boss sd-1 μπροστά του.

Θα σήκωνε ένα συγκριτικό το drive του Jubilee χωρίς κάποιο booster και του jcm800 με ένα boss sd-1 μπροστά του.

Εχεις δίκιο, θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο συγκριτικό, και ειδικά με το sd-1 που είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα του jubilee αφού και τα δυο χρησιμοποιούν asymmetrical clipping.

Το θέμα είναι να γίνει το συγκριτικό με αρκετή ''φειδώ'' στο gain knob του BOSS sd-1 γιατί αφενός ο jubilee δεν είναι και κάνας τρομερά high gain ενισχυτής και από την άλλη ο jcm800 κρύβει περισσότερο gain από όσο νομίζει ο κόσμος, τουλάχιστον αν πας το master τέρμα (όπως αναφέρω και στο βίντεο). Πιστεύω δηλαδή ότι με jcm800 φουλαρισμένο και high outpout μαγνήτες παίζεις άνετα κλασσικό μέταλ τύπου τα πρώτα άλμπουμ του Ozzy ή τα αντίστοιχα των Priest εκείνη την περίοδο

Εχεις δίκιο, θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο συγκριτικό, και ειδικά με το sd-1 που είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα του jubilee αφού και τα δυο χρησιμοποιούν asymmetrical clipping.

Το θέμα είναι να γίνει το συγκριτικό με αρκετή ''φειδώ'' στο gain knob του BOSS sd-1 γιατί αφενός ο jubilee δεν είναι και κάνας τρομερά high gain ενισχυτής και από την άλλη ο jcm800 κρύβει περισσότερο gain από όσο νομίζει ο κόσμος, τουλάχιστον αν πας το master τέρμα (όπως αναφέρω και στο βίντεο). Πιστεύω δηλαδή ότι με jcm800 φουλαρισμένο και high outpout μαγνήτες παίζεις άνετα κλασσικό μέταλ τύπου τα πρώτα άλμπουμ του Ozzy ή τα αντίστοιχα των Priest εκείνη την περίοδο
Προσωπικά θεωρώ ότι το sd-1 μπροστά από τον jcm δίνει ένα ηχόχρωμα κατά το οποίο.
Σπάει την πολλή τη marshallιά(δηλώνω marshallάκιας) αλλά ταυτόχρονα δεν ξεφεύγει από το κλασσικό ύφος.

Δηλαδή ένα ωραίο υβριδικό marshallοήχο ας μου επιτραπεί.
Πάντα με το δικό μου αυτί.

Το gain καλό θα ήταν να είναι στα ίδια επίπεδα μεταξύ των δύο ενισχυτών.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι και το no more tears του Ozzy.

Απλά δεν είμαι εντελώς απόλυτος γιατί o Zakk είχε αλλάξει τις τελικές λυχνίες αλλά δεν θυμάμαι αν το είχε κάνει και σε αυτό το album.

Οπότε σε αυτή τη περίπτωση λες ότι πέρα του sd-1 υπάρχει και μόντα στον ενισχυτή.

Προσωπικά θεωρώ ότι το sd-1 μπροστά από τον jcm δίνει ένα ηχόχρωμα κατά το οποίο.
Σπάει την πολλή τη marshallιά(δηλώνω marshallάκιας) αλλά ταυτόχρονα δεν ξεφεύγει από το κλασσικό ύφος.

Δηλαδή ένα ωραίο υβριδικό marshallοήχο ας μου επιτραπεί.
Πάντα με το δικό μου αυτί.

Το gain καλό θα ήταν να είναι στα ίδια επίπεδα μεταξύ των δύο ενισχυτών.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι και το no more tears του Ozzy.

Απλά δεν είμαι εντελώς απόλυτος γιατί o Zakk είχε αλλάξει τις τελικές λυχνίες αλλά δεν θυμάμαι αν το είχε κάνει και σε αυτό το album.

Οπότε σε αυτή τη περίπτωση λες ότι πέρα του sd-1 υπάρχει και μόντα στον ενισχυτή.

Του Zakk πάντως ο signature jcm δεν είχε και καμιά τρελή διαφορά από τον κανονικό (δεν τον έχω δεί, αλλά από γνωστό YouTube κιθαρίστα που έχει και τους δύο και γενικά ξέρει από jcm800 και ο ίδιος δεν βλέπει κάποια διαφορά ιδιαίτερη) σε αντίθεση μου του Kerry King το μοντέλο που είναι modded.

Πάντως δοκίμασα λίγο αυτό με το SD-1, με τους δύο ενισχυτές στο ίδιο gain (7-8) για να ακουστεί gain-wise το ίδιο ο πουσαρισμενος με SD-1 jcm800 με τον silver jubilee σκέτο, σαν αίσθηση στο χέρι και στο saturation του gain, πρέπει το μάστερ στον jcm800 να μην είναι πάνω από 6 και το gain knob του SD-1 σχεδόν κλειστό.

Αν βάλω το μάστερ του ενισχυτή λίγο παραπάνω-το τερματίσω ή αν βάλω το SD-1 με gain στο 9 o clock ο jcm800 έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον jubilee σε παραμόρφωση και από 80s hard rock πάει σε εντελώς μέταλ μονοπάτια (τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη μου εντύπωση)

Υπάρχει και πιο κλασικό Marshall ύφος, και ο Hendrix έπαιζε με Marshall και ο Clapton έπαιζε με Marshall. Μετά εμφανιστήκατε εσείς οι ροκάδαι

Αν βάλω το μάστερ του ενισχυτή λίγο παραπάνω-το τερματίσω ή αν βάλω το SD-1 με gain στο 9 o clock ο jcm800 έχει κατά πολύ ξεπεράσει τον jubilee σε παραμόρφωση και από 80s hard rock πάει σε εντελώς μέταλ μονοπάτια (τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη μου εντύπωση)
Πάντως πρέπει να είναι πιο modern το ηχόχρωμα του συν τον οργανικό ήχο που έχει ο ίδιος ενισχυτής.

Κάτι που ξέχασα να ρωτήσω.

Με το μεγάφωνο παίζεις;

Υπάρχει και πιο κλασικό Marshall ύφος, και ο Hendrix έπαιζε με Marshall και ο Clapton έπαιζε με Marshall. Μετά εμφανιστήκατε εσείς οι ροκάδαι

Δεν υπάρχει ούτε κλασικό ροκ, ουτε blues rock, ούτε hard rock, ούτε κλασικό metal χωρίς Marshall. Δεν υπάρχει σκληρός ήχος, γενικά.

Δεν υπάρχει ούτε κλασικό ροκ, ουτε blues rock, ούτε hard rock, ούτε κλασικό metal χωρίς Marshall. Δεν υπάρχει σκληρός ήχος, γενικά.
Marshall? Κατσε ρε συ, κάτι Bluetooth ηχειάκια που πουλάνε στο Πλαίσιο δεν ειναι αυτοί? 🤪

Πάντως πρέπει να είναι πιο modern το ηχόχρωμα του συν τον οργανικό ήχο που έχει ο ίδιος ενισχυτής.

Κάτι που ξέχασα να ρωτήσω.

Με το μεγάφωνο παίζεις;

Ναι, στην ουσία προσθέτουν όχι μόνο το έξτρα gain που χρειάζεσαι, αλλά και το ''chug'' και τις πιο εύκολες pitch harmonics (βλέπε Zakk) κάτι που τους κανει να ακούγονται πιο μοντέρνοι

Λέω ότι προσθέτουν ''chug'' γιατί τόσο αυτοί οι Marshall όσο και δυο jcm2000 που έχω (εναν κόμπο και μια κεφαλή) ενώ έχουν πολύ παραπάνω gain από όσο χρειάζεσαι, ''chug'' δεν έχουν, δηλαδή κοφτερό ''μονοκοπανιά'' ήχο για downpicking - heavy riffing - παρά το γεγονός ότι το gain δεν τους λείπει καθόλου. Θέλουν πετάλι. Το ultra 2 κανάλι του JCM2000 πχ έχει άπειρο gain αλλά λασπώνει όσο το ανεβάζεις, δεν δίνει chugga-chugga. JVM δεν έχω δοκιμάσει για να δω αν το ''βαρύ'' κανάλι - voicing επιτρέπει thrash riffing χωρίς πετάλι.

Μεγάφωνο: Ενα Celestion Vintage 30 και ένα Celestion G12K-75 σε Marshall 1936 καμπίνα

Marshall? Κατσε ρε συ, κάτι Bluetooth ηχειάκια που πουλάνε στο Πλαίσιο δεν ειναι αυτοί? 🤪

Τρελή μπίζνα εκατομμυρίων αυτά τα bluetooth, πανέξυπνο από την Marshall να εκμεταλλευτεί την ''μπράντα'' και το logo της που είναι πασίγνωστα ακόμα και σε κάποιον που δεν είναι μουσικός.

Οι ''καλοί Marshall'' δηλαδή οι Splawn, Friedman κτλ εαν εβγαζαν αντίστοιχα blue tooth ηχεία θα πήγαιναν άπατα, γιατί Friedman θα μπορούσε να είναι και μάρκα μπλεντερ ή τοστιέρας ξερω 'γω για το ευρύ κοινό, δεν έχουν το legacy και την κληρονομιά της Marshall σαν μπράντες.

Last edited:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back