Μανία με τα κομμάτια των άλλων

WilliamSats είπε:
Yeap!

Χωρίς αυτό να εξυψώνει ή να υποβαθμίζει κάποιον απο αυτούς.

Μιλάς για δύο διαφορετικούς καλλιτέχνες, που απευθήνονται σε διαφορετικό κοινό και με έμφαση σε διαφορετικά πράγματα.

Ο Vai πχ, δίνει έμφαση στη μουσική σε αντίθεση με τον Dylan που δίνει έμφαση στο στοίχο.
Τα ονόματα ήταν τυχαία αλλά δεν πειράζει καθότι κατάλαβα το σκεπτικό σου.

Δεν είναι βέβαια κακό ότι διαφωνούμε ριζικά.

Πάντως, να θυμήσω ότι στην ελληνική γλώσσα υπάρχει ειδικός όρος για τον χειριστή μουσικού οργάνου ο οποίος παίζει κομάτια άλλων (όχι δικά του), καίτοι μπορεί να είναι δεξιοτέχνης, καίτοι μπορεί να είναι άριστος στο να τα παίζει, καίτοι μπορεί να τα παίζει σε κλειστό χώρο (π.χ. ταβέρνες, καπηλιά (κάποτε), κλαμπς (σήμερα)) ή σε ανοικτό χώρο (πλατείες, δρόμοι κλπ).

Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο όρος;

(Hint: δεν είναι "μουσικός")

Υ.Γ. Με την απάντηση του παραπάνω θα καταλήξουμε και σε συμπεράσματα για το αν είναι μουσικός ο Dylan.

trolley είπε:
Πάντως, να θυμήσω ότι στην ελληνική γλώσσα υπάρχει ειδικός όρος για τον χειριστή μουσικού οργάνου ο οποίος παίζει κομάτια άλλων (όχι δικά του), καίτοι μπορεί να είναι δεξιοτέχνης, καίτοι μπορεί να είναι άριστος στο να τα παίζει, καίτοι μπορεί να τα παίζει σε κλειστό χώρο (π.χ. ταβέρνες, καπηλιά (κάποτε), κλαμπς (σήμερα)) ή σε ανοικτό χώρο (πλατείες, δρόμοι κλπ).

Διασκευαστής.

Νταραβερτζής μήπως...? ::)(ναι δεν γουστάρω τον Dylan... 8))

trolley είπε:

Λαζόπουλος?

trolley είπε:

Υ.Γ. Με την απάντηση του παραπάνω θα καταλήξουμε και σε συμπεράσματα για το αν είναι μουσικός ο Dylan.
Χμμ...ερμηνευτής;

Άστο, θα σας το πω τη Δευτέρα, διότι έπεται συναυλία μελών και ΔΕΝ θέλω να δώσω την εντύπωση ότι σκοπεύω να θίξω κανέναν. Άλλωστε, ο όρος δεν είναι προσβλητικός, απλά έχει ενδιαφέρον ότι υπάρχει.

"Κλαψτσιμπαλιaεστας"? (το a με umlaut για τους γερμανομαθεις.. ;D)

γνωστος και ως "πανγυρτζιες"?

το εγραψα οπως προφερεται συνηθως στα Βαρδουσια Ορη οπου εχω γινει μαρτυρας πολλων "μουσικων δρωμενων",σε ενα απο αυτα ειχα παιξει και με την πρωτη μου μπαντα και μολις μπηκαμε στο χωριο ακουσα το αμιμητο απο τον δημαρχο του

"ελ'παιδια οι κλαψτσιμπαλιεστες εισαστ'?"

"Ματουλ' ηρθαν οι πανγυρτζιδς,βγαλε μαρη κανα τσιπουρ' να τα κερασμ' τα πιδια!"

;D

Αυτά που έγραψε ο SF μου θύμησαν την επική λέξη :

Κλαπατσιμπανάς (τα δε μουσικά όργανα, αναφέρονται ως "κλαπατσίμπανα").

:) :) :)

Υ.Γ. Όχι, δεν είναι αυτή η λέξη...

τα δε μουσικά όργανα, αναφέρονται ως "κλαπατσίμπανα"
με εξαιρεση τα ντραμς, αυτα λεγονται "η ΤΖΑΖ" ;D ,εξ ου και το αμιμητο "μη πειραζς τιε τζαζ" που μου ειχε πει ενας "ντραμιστας" σε πανηγυρι οταν τολμησα να περιεργαστω τα (ο θεος να τα κανει) ντραμς του...  

παντως αν δεν ειναι ο Ντυλαν μουσικος τοτε εγω ειμαι ο Μπετοβεν....

Λεκτικά παιχνίδια μπορεί να κάνει ο καθένας. Να δημιουργήσει όμως σύμπαντα όπως π.χ. το σύμπαν του Gould που παίζει Μπαχ ή το σύμπαν του Elvis που παίζει τα "μαύρα" rock'n'roll είναι ΑΠΕΙΡΩΣ δυσκολότερο.

Ένα "άσχετο" γκρουπάκι που παίζει διασκευές δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν ατάλαντο που γράφει βλακείες. End of Story.

trolley είπε:
Οργανοπαίχτης!

Κλαπατσιμπανάς (τα δε μουσικά όργανα, αναφέρονται ως "κλαπατσίμπανα").
ή κλαπατσίγκανα από τη λέξη κλειδοκύμβαλο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
manosx είπε:
  Ένα "άσχετο" γκρουπάκι που παίζει διασκευές δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν ατάλαντο που γράφει βλακείες. End of Story.

αλλά ένα καλό γκουπάκι που παίζει διασκευές διαφέρει πάρα πολύ απο κάποιον που γράφει καλά κομμάτια

Βασικά, ο καθένας θα κάνει ότι του αρέσει, δεν θα του πούμε εμείς, αλλά εμένα μου έχει κακοφανεί το εξής..

έχω βάλει αγγελεία ζητώντας νέο μέλος για την μπάντα μου και οι 7 από τους 10 υποψήφιους που έχουν απαντήσει μου ζητάνε να τους δώσω ένα playlist... Το θεωρούν δεδομένο ότι θα παίζουμε διασκευές...

trolley είπε:
Νταλάρας;

Στα ελληνικά ο χειριστής μουσικού οργάνου λέγεται οργανοπαίχτης. Δεν γνωρίζω (αν και φιλόλογος) άλλη γνωστή λέξη. Αν όμως το πάμε έτσι, ο συνθέτης είναι μουσικός, ο μουσικός όμως ΔΕΝ είναι κατ'ανάγκη συνθέτης. Γιατί μουσικός είναι ο ασχολούμενος με τη μουσική τέχνη (είτε σαν οργανοπαίχτης είτε σαν τραγουδιστής, είτε σαν μαέστρος, είτε... κλπ). Αν πάρω το προσωπικό μου παράδειγμα, δεν με ενδιαφέρει και το λέω ειλικρινά να ΣΥΝΘΕΣΩ δικιά μου μουσική προς το παρόν (είμαι μόλις 27...) γιατί μέσω αυτής της Τέχνης δεν νιώθω οτι έχω κάτι να πω. Όχι συγκρινόμενος με τον Τζίμι Χέντριξ ή δεν ξέρω ποιον άλλο, αλλά γιατί παίζω κιθάρα και μπάσο και ο,τι άλλο ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ. Και το κάνω και δημόσια γιατί μάλλον το κάνω καλά και δεν ντρέπομαι και ναι κατά καιρούς βιοπορίζομαι και έτσι. Δεν καταλαβαίνω γιατι το Α και το Ω της ζωής μιας μπάντας είναι το δικό της υλικό? Αν θέλει ας παίξει, αν δεν της βγαίνει και πάλι καλα.

Εγώ ένα πράγμα καταλαβαίνω όμως σίγουρα και θα το πω. Μπορεί κάποιος να γράφει μουσική, όταν όμως σαν άνθρωπος αρέσκεται στις εύκολες απαντήσεις, στους αφορισμούς, στις ολιστικές τοποθετήσεις για τη ζωή και την τέχνη του πχ οι κιθαρίστες γαμάνε, σκατά στους ντράμερ. Οι μαύροι γεννήθηκαν να παίζουν μπλουζ, οι λευκοί ροκ. Όποιος δεν συνθέτει δεν είναι μουσικός και άλλα τέτοια φαιδρά είναι καταδικασμένος στη μετριότητα όσο καλά κι αν το παίζει το όργανο, γιατί οι ιδέες που θα έχει θα είναι μέτριες και εξ όσων έχει καταγραφεί μία φορά ήρθε η Επιφοίτηση. Οι άλλοι εμπνεόμαστε από τον κόσμο γύρω μας...

είμαι μόλις 27...)
8 ΧΡΟΝΙΑ δηλ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ απο τους Lennon/Mc Cartney & Jagger/Richards οταν εγραφαν αριστουργηματα.... ;D

Για να σοβαρευτουμε τωρα,καλο ειναι να αφηνουμε τον κοσμο να κανει αυτο που του αρεσει (εφοσον βεβαια δεν μας προσβαλει-ενοχλει εμας)

(Λίιιγο of topic, για να ευθυμήσουμε.)

Ναι ρε παιδιά μην κολάμε σε τέτοιες λεπτομέριες.

Εδώ κάποιος ονόματι David Byrne μαζί με κάποιους τύπους που τους λέγαν Talking Heads, (άκου όνομα τσ! τσ! τσ!), παίξανε την φετεινή μεγάλη επιτυχία του Μ. Χατζηγιάννη, και κάνανε και καριέρα οι τυχάρπαστοι.

Βέβαια, βέβαια!

Α! και δεν το αποδίδανε και σωστά το κομμάτι του Μιχάλη! ;D

Trending...

Νέα θέματα

Back