Είμαι χρήστης και PC και Mac και γνωρίζω τους Mac από το 2001 λόγω παλιότερης εργασίας. Έχω μεγάλη εμπειρία στο στήσιμο PC (έχω φτιάξει πολλά δικά μου αλλά και άλλων, τα δε δικά μου τα σκάλιζα κάθε τρεις και λίγο για αναβάθμιση).
Έχω δουλέψει με μηχανήματα πολύ ακριβά, και από τις δύο πλατφόρμες, τα οποία αν δεν είχαν πληρωθεί από εταιρεία σπανιότατα πέφτουν σε χέρια ιδιώτη. Ξέρω λοιπόν τι παίζει από τα 400 ευρώ μέχρι τα 4000.
Η γνώμη μου είναι ότι με τα PC κάνει κανείς μια χαρά τη δουλειά του. Όμως όποιος μπορεί να αγοράσει Mac, σπάνια θα το μετανιώσει, λόγω της ασύλληπτης ποιότητας κατασκευής και του γενικότερου στησίματος του μηχανήματος που κάνει την εμπειρία εργασίας σε αυτό πολύ ευχάριστη.
Ιδίως η αγορά MacBook Pro 15 είναι η καλύτερη αγορά φορητού που μπορεί να κάνει κανείς, ασχέτως κόστους.
Ο Παναγιώτης έχει πολύ δίκιο ότι υπερκατανάλωση γίνεται κυρίως από τους χρήστες PC. Τα Mac έχουν μεγάλο κόστος στην αρχή. Τα PC όμως στα παίρνουν λίγο λίγο χωρίς να το καταλάβεις και έχουν ένα κάρο γκατζετάκια διόλου ευκαταφρόνητου κόστους. Ιδίως αν είναι κανείς gamer τα 300ρια για κάρτες γραφικών, συστήματα ψύξης κλπ δίνουν και παίρνουν.
Δεν λέμε καν πόσο χρόνο θέλει κανείς για να ενημερωθεί για τις επιλογές hardware για να στήσει ένα hi-end parts pc το οποίο δεν αντέχει σε βαριά χρήση πάνω από 4 χρόνια κατά ΜΟ πάντοτε. Και αυτό το λέω κρίνοντας από ένα γερό στατιστικό δείγμα.
Waterfall-K είπε:
A, μάιστα. Το PC "φαινεται" πιο οικονομικο, ενω στην ουσια δεν...Με τετοια φορα που πηρατε ειναι θεμα χρονου να αρχισετε να κατηγορειτε τις τιμες των PC ως...εξωφρενικες, :-X και για να το υποστηριξετε θα μας πειτε παλι καποιο απιθανο "επιχειρημα" σαν το παραπανω με τις παντοφλες απ'τα Jumbo.
Μονο που σου διαφευγει κατι: εδω μιλαμε για τις ιδιες παντοφλες, οι οποιες στα Jumpo πωλουνται 2€
(περιπτωση PC) και οι ακριβως ιδιες παντοφλες πωλουνται στην Apple 12€
(περιπτωση Mac). Aυτο ειναι το ζητημα φιλτατε, οχι αν οι καταπληκτικες παντοφλες της Apple πωλουνται ακριβοτερα απο τις μαπα παντοφλες του Jumpo.
Ενω με τα PC ε? Μπαινεις στα ΑΒ και εκει που αγοραζεις κονσερβες τονου, βλεπεις και ενα ραφι με διαφορα PC και λες "
δεν αγοραζω και ενα απ'αυτα να το δοκιμασω?"
Τι αλλο θα ακουσουμε.... ;D
Αγαπητέ δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα καλά branded PC είναι το ίδιο ακριβά με ένα Mac ή έχουν αμελητέες διαφορές.
Αν θέλεις ένα καλό workstation της HP ή της Dell οι τιμές ξεκινούν από 2,5 χιλιάρικα για γυμνά μοντέλα, δηλαδή κόστος παραπλήσιο με αυτό ενός Mac Pro. Και αν θέλεις να του βάλεις λίγη μνήμη ή κανένα δίσκο παραπάνω η (κάθε) Dell θα σε τσακίσει αλύπητα, ακριβώς όπως τσακίζει η Apple.
Αν θέλεις laptop επιπέδου MacBook Pro, απλώς δεν θα βρεις γιατί είναι κατασκευαστικά κορυφαίο. Είχα τη δυνατότητα να συγκρίνω με κορυφαία φορητά PC των 2500-3500 ευρώ (π.χ. Toshiba) τα οποία στα 2 χρόνια ψόφησαν από κάρτα γραφικών. Ήθελε ούτε λίγο ούτε πολύ 800 ευρώ για να αλλαχτεί η κάρτα, η οποία ξαναχάλασε 2-3 μήνες μετά.
Με ένα PC κάνεις τη δουλειά σου αλλά σπάνια θα δεις PC 5ετίας να δουλεύει σφαίρα και απροβλημάτιστα. Συχνά όμως θα βρεις Mac 7, 8 ή και 10 ετών να δουλεύουν ρολόι.
Μπαλα παιζετε με τα pc σας και σας βγαζουν τοοοσα προβληματα?
Εξαρτάται τι κάνει το PC. Αν το βάλεις να ρεντάρει 3D ή να μετατρέπει αρχεία video ή να δουλεύει μεγάλα αρχεία στο Photoshop, τότε φθείρεται γρήγορα. Στην προηγούμενη δουλειά μου για να μην πάρουμε Mac πήραμε ένα high-end parts PC των 1900 ευρώ παρακαλώ, δηλαδή πολύ κοντά στα λεφτά του Mac Pro τότε το 2007. Το πήραμε για γραφιστικές δουλειές.
Μέσα σε τρία χρόνια σερνόταν και χαλούσε κάθε τρεις και λίγο. Αλλάχτηκε η μητρική, αλλάχτηκε ο επεξεργαστής γιατί δεν υποστηριζόταν ο παλιός από τη νέα μητρική, κάηκε το τροφοδοτικό... Μετά τις επισκευές, παρότι μπήκε πάνω ssd για να ζωντανέψει το μηχάνημα, σου έδινε την αίσθηση ότι ήταν απλώς ψόφιο.