SPYROID είπε:TXC - Αρτέμης Ευθήμης
Τα σπάνε!!!
(ασχετως που ειμαι τρελος fan του)blue είπε:Αυτό ήθελα να πω, ευχαριστώ που το αποσαφήνισες.
Πάντως εγώ έχω στο μυαλό μου τον Παυλίδη..
Ε,καλα οχι και τοσο ... ;D (μου πηρε ακριβως 10 λεπτα)Και εδώ που τα λέμε είναι και λίγο δύσκολο να γράψεις ένα τραγούδι για το ...ρουσφέτι
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Κυπουργός, Παύλος Παυλίδης, Μπαντούκ, Ρασούλης και Παπάζογλου (δεν είναι πλέον μαζί μας), Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ρος Ντέιλι (τον θεωρώ δικό μας πλέον) to name a few.ez είπε:Εσείς ποιόν ελληνα τραγουδοποιό εκτιμάτε για το μουσικό του έργο και θα ενδιαφερόσασταν ειλικρινά να μάθετε τις απόψεις του επί των κοινωνικο-πολιτικών?
απλα ενα REALITY check......ΔΕΝ υπαρχουν πλεον δισκογραφικες εταιρειες στην Ελλαδα για να τα ...παρουν...Τώρα λοιπόν για τις εταιρείες είναι μακράν πιο εύκολο να προσπαθήσουν να τα πάρουν μέσα από τα εδραιωμένα τους ονόματα (βλέπε π.χ. το επαναστατικό άσμα του Ρέμου, άοπλου και επικίνδυνου που πόσταρε ο φίλος) παρά να πάνε να φτιάξουν ένα όνομα από την αρχή.
Με τη σωστή συνταγή - σε μικρές δόσεις που αποσκοπούν στον ερεθισμό του γενικού αισθητηρίου και όχι του ειδικού - το αγγίζει μια χαρά. Αν και δεν το χρειάζεται μιας και είναι κατ'εξοχήν εμπορικό στυλ - κοίτα πχ. πόσες φορές φιγουράρουν τέτοια τραγούδια στα ελληνικά τσαρτς, είτε από αυτούς που ασχολούνται (my ass) περισσότερο, είτε από τους συνήθεις υπόπτους που προσπαθούν να βγάλουν ένα ψιλοχιτάκι λίγο πιο "πιπεράτο".RayDTutto είπε:Ναι - θυμάμαι κι εγώ αυτή την αίσθηση με τους Terror X Crew.
Το καθαρό χιπχοπ πάντως δεν αγγίζει το ευρύ κοινό.
Εννοώ ό,τι έχει μείνει από αυτές, και για αυτό αναφέρομαι στο εφηβικό segment αφού με αυτό παίζουν μπάλα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, μέσω τηλεόρασης, ringtones κ.λπ.Superfunk είπε:απλα ενα REALITY check......ΔΕΝ υπαρχουν πλεον δισκογραφικες εταιρειες στην Ελλαδα για να τα ...παρουν...
συνεχιστε...
ε,εχει μεινει οτι εχει μεινει και απο το...μεγαλο..."κεφαλαιο"Εννοώ ό,τι έχει μείνει από αυτές,
Συνοπτικος και περιεκτικος ο στιχουργος !Superfunk είπε:Ε,καλα οχι και τοσο ... ;D (μου πηρε ακριβως 10 λεπτα)
Η μανα μου εφιλησε ποδια κατουρημενη
και στο δημοσιο μ'εχωσε σ'αυτη τη μαμημενη
τη χωρα μου τη θλιβερη που ειχε ιστορια
μα απ'τη μεταπολιτευση ειναι μια λαλακια
εχεις δικιο εχουν γινει κοστουμια και φορεματα Αρμανι (με δανεικα βεβαια παντα)....(υγ Τωρα δεν υπαρχουν ουτε ποδιες για να τις κατουρησει καποιοςωστε να τις φιλησει καποιος αλλος..)
Γενικά δεν νομίζω πως σκεπτόμουν ποτέ έτσι για τους καλλιτέχνες, εκτός από ζητήματα που πάντοτε κέντριζαν το ενδιαφέρον μου όπως την ιρλανδέζικη Ματωμένη Κυριακή (που ήταν τρεις) ή που ανακάλυπτα μέσω τραγουδιών τους. Από τους Έλληνες, αν βρισκόταν κάποιος, θα έπρεπε υποχρεωτικά να είχε εξαιρετικά σπάνια προβολή με δηλώσεις, να ήταν χαμηλών τόνων και να μου είχε κάνει εντύπωση η γαλήνια ειλικρίνειά του και η οξυδέρκειά του. Χωρίς να έχω ασχοληθεί καθόλου ειδικά με τέτοιο ψάξιμο, ένας μόνο μου έρχεται στο μυαλό: o Γιάννης Αγγελάκας.ez είπε:Να μία πολύ ενδιαφέρουσα κατ'εμέ ερώτηση, αν και νομίζω πως έχει τεθεί μ'έναν αδιεξοδικό χαρακτήρα...Εξηγώ: εφ'όσον τον εκτιμάμε πνευματικά, τότε κατά το μάλλον ή ήττον γνωρίζουμε και τις απόψεις του...ίσως θα ήταν καλύτερα να τεθεί το ερώτημα κάπως έτσι:
Εσείς ποιόν ελληνα τραγουδοποιό εκτιμάτε για το μουσικό του έργο και θα ενδιαφερόσασταν ειλικρινά να μάθετε τις απόψεις του επί των κοινωνικο-πολιτικών?
+1sfaku είπε:ο καλύτερος πολιτικός δίσκος που έχω ακούσει τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, είναι το Let England Shake της PJ Harvey.
Αυτό που λες Ray μου γίνετε, αλλά όχι εδώ.RayDTutto είπε:Αναρωτιέμαι πώς σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε στην Ελλάδα δεν βρέθηκε κανα έξυπνο μανατζεράκι να φτιάξει μια μπαντούλα τύπου (τύπου λέμε) RATM με κατάλληλους στίχους να τους χώσει σε κανα στούντιο και μετά να αρχίσουν τα επαναστατικά λάιβ - πάντα φυσικά με την κατάλληλη προώθηση που ταιριάζει σε αυτές τις περιπτώσεις. Λεφτά δεν υπάρχουν αλλά σίγουρα θα μάζευε κάποιο χαρτί ιδίως αν έβρισκαν κανα γατί για τραγουδιστή...
Σωστα.sfaku είπε:Προσωπικά η πολιτική άποψη δεν με ενδιαφέρει για να συμφωνήσω απαραιτήτως με τον καλλιτέχνη που τη φέρει αλλά για να σχηματίσω πιο σφαιρική εικόνα για το έργο του (μπορώ να πω δευτερευόντως για τον ίδιο). Πάντως πολλών -Ελλήνων και ξένων- η πολιτική άποψη συνάγεται κατά κάποιο τρόπο από τους στίχους τους ακόμη και όταν δεν γράφουν κατεξοχήν πολιτικά τραγούδια (άσε που με μια ευρεία χρήση του όρου τα πάντα είναι εν δυνάμει πολιτικά).
Πάντως δεν έχω σε εκτίμηση τη στρατευμένη τέχνη, και αυτή δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό τραγούδι. Πολιτικό τραγούδι υπάρχει από την εποχή του Αρχίλοχου και είναι ένα κατεξοχήν προσωπικό τραγούδι, δηλαδή μία θέαση του κόσμου μέσα από τα μάτια του ανθρώπου-τραγουδοποιού και όχι υποταγή της ματιάς αυτής σε ένα ιδεολογικό πλέγμα. Όταν ο άνθρωπος φεύγει από το επίκεντρο δεν έχουμε τέχνη αλλά εμβατήρια.
Με βάση τα παραπάνω, ο καλύτερος πολιτικός δίσκος που έχω ακούσει τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, είναι το Let England Shake της PJ Harvey.
http://wxra.blogspot.com/2008/02/blog-post.htmlΈχω ακούσει μουσική που με έχει συγκινήσει περισσότερο απο τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Και δε θα έμπαινα στη διαδικασία να γράψω γι' αυτο αλλά επειδή διάβασα όλο το ιστορικό ήθελα να σας πω οτι το δυνατο σας χαρτι δεν ειναι η πολιτική σας στάση. Το δυνατό σας χαρτί είναι η μουσική. Η τέχνη.Εκει, πλησιάσατε πολύ περισσότερο όταν ασχολήθηκε μαζί σας ο Παπακωσταντίνου (θλιβερο δεν ειναι, που ήταν και ο μοναδικός που μίλησε επώνυμα μέσα στο ίδιο σας το blog.
Και δεν είχα καμια διαθεση να τον υποστηρίξω αλλά όπως φαινεται μάλλον θα το κάνω μια και έχω ακούσει τη μουσική σας πριν 20 περίπου χρόνια και την ξανακούω τώρα και βλέπω οτι το χαρακτηριστικό της απουσίας του παραμικρού ίχνους έμπνευσης είναι σταθερά εκει. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συγκροτήματα. Τώρα αν εσείς θέλετε να κοτσάρετε και μια οκά αναρχία απο πάνω μηπως και κάτι αλλάξει... δικαίωμά σας. Ποιός ξέρει όλο και κάποιος θα πειστεί. Εσεις τότε θα τους μαζέψετε και θα τους ονομάσετε "λίγους και καλούς".
Και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Kaya
;Dneeq είπε:Θα ελεγε οτι η κοινωνια είναι σαν μια μικρη κυρια που κοιταει τα παιδια στον κηπο ενος πλοιου, να ταξιδευει τη θλιψη του φθινοπωρου της βίδα του χειμώνα
Πράγματι, εκτός από το ρεμπέτικο που περιείχε πολιτική έκφραση, έμμεση ή άμεση, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συγκλονιστικοί στίχοι της Ευτυχίας Παπαγιανοπούλου αλλά και τα γνωστά τραγούδια που είπε ο Καζαντζίδης για την ξενιτιά. Η ταύτιση του λαϊκού αποκλειστικά με την καψούρα (και δη την πλέον αβαθή) είναι επίτευγμα των τελευταίων δεκετιών.kostri είπε:Ως προς τον προβληματισμό του OP.
θα ήθελα να προσθέσω πως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η λαϊκή παράδοση, από την δεκαετία του 20 μέχρι τα 80's, ήταν σαφώς και πολιτική, αφού αντανακλούσε την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, με μία αμεσότητα που σπάνια άφηνε κάποιον ασυγκίνητο.
+1. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν απλώς ένας τραγουδοποιός ή μουσουργός. Υπήρξε μια ιδιάζουσα περίπτωση πνευματικού ανθρώπου με απαστράπτουσα παρουσία. Κάθε του λέξη σχεδόν, ήταν και ένα διαμαντάκι. Αυτό μάλλον είναι η εξαίρεση στις τέχνες, αλλά και γενικά στην πνευματική ζωή.Μου φαίνεται απολύτως λογικό(μη πω, προφανές) το να ενδιαφέρεται κανείς για τις απόψεις κάποιου, το πνευματικό έργο του οποίου εκτιμά. Από έφηβος διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου από συνεντεύξεις, κείμενα και απομαγνητοφωνημένες εκπομπές του Μ. Χατζιδάκι. Νομίζω πως η ποιότητα και η τόλμη της σκέψης του είναι άνευ προηγουμένου.