για σχεδόν 50-60 χρόνια αυτά τα όργανα είχαν ψυχή και συμβολίζουν τόσα στη μουσική ιστορία του πλανήτη και είναι άρρηκτα δεμένα με ΤΗΝ συγκεκριμένη μουσική του μακαρίτη (και φυσικά κάθε μακαρίτη).
Αυτό που αναφέρεται εδώ, αν και προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο, είναι μια συναισθηματική οπτική που μόνο οι μουσικοί καταλαβαίνουμε.
Και εκείνη η σάλα δεν είχε τέτοιους μέσα.
Για αυτό είπα αυτό που είπα παραπάνω.
Ωστόσο η χήρα του εκλειπόντως τις έβγαλε σε δημοπρασία με τη δικαιλογία ότι "όπως ο μακαριτης αναζητούσε νέους δρόμους μεσω αυτών των οργάνων, έτσι και αυτά πρεπει να βρουν το δρομο να κανουν νεα μουσική σε νέα χέρια".
Δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που θα μπορούσαν να διαθέσουν τέτοια ποσά τη στιγμή που μπορούν να πάρουν ένα αντιστοιχο όργανο απο την αγορά. Άρα οι συλλέκτες και διάφοροι που κανουν επενδύσεις χωρίς καν να ειναι συλλέκτες, συνήθως χτυπάνε αυτά τα όργανα.
Όλοι ξέρουμε οτι απο τη στιγμη που δεν πρόκειται να τα δούμε να μπαινουν σε κάποιο μουσείο ωστε να προστατευθούν, τότε η επόμενη κοινή στη μουσική φιλοδοξία είναι να πάνε στα χέρια κάποιου έμπιστου μουσικού που θα τα αξιοποιήσει.
Νομίζω έχω ξαναγράψει ότι πολλές φορές αναρρωτιέμαι το αντίστοιχο για την ελληνική μουσική, όπου τα όργανα που γράφτηκε όλο το ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής, δεν ξέρουμε που βρίσκονται.
Τα μπουζούκια του Τσιτσάνη, του Μάρκου, το όργανο του Γιοβαν Τσαούς, οι μπαγλαμάδες του Μπάτη, το μπουζούκι του Δελιά, οι μαντόλες του Τομπούλη, το βιολί του Μανισαλή ή του Σέμση, η κιθάρα του Χρυσίνη, του Γούναρη, Τα μπουζούκια του Ζαμπέτα, του Παπαιωάννου, του Χιώτη, το λαούτο του Ζώτου, του Φουκάκη, του Ζούμπα κ.ο.κ
Επίσης που να βρίσκεται άραγε εκείνο το περιφημο μαντολίνο του Μούρτζινου, όλο απο παλίσανδρο, έβενο και mother of pearl?
Κάποια μπορεί να είσαι σε χέρια συγγενών. Κάποια να τα έχουν άσχετοι που τα αποκτησαν αγοράζοντας τα απο τύπους που τα απεκτησαν με τρόπους περίεργους.
Αλλά μου φαίνεται στρεβλό να μην βρίσκονται σε κάποιο μουσείο. Ειδικά δε όταν τέτοιο μουσείο υπάρχει. Τα μουσικά όργανα και η τέχνη που τα δημιούργησε είναι τεκμήριο πολιτισμού.