• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Fender American Deluxe Stratocaster - Απορίες στα λεπτά σημεία...

Ασε παιδι μου το βζζζζζ...ελευθερο .....απο τη στιγμη που δεν ενοχλουσε τον SRV,γιατι να  ενοχλει εσενα?.. ;D

Μεσοβεζικες λυσεις ειναι αυτες...αστες καλυτερα....

Aν σ' ενδιαφέρει ο SRV ήχος μπες στο site του Νίκου Ντουνούση/Nick and the backbone και ρώτησέ τον (εδώ στην Ελλάδα είναι 'οτι πιο κοντινό έχω ακούσει). Απλά να σου πω, έχοντας δει τις κιθάρες του, που είναι μιά Ζοζέφ (strat style, rosewood neck) και μια Fender CS '66 firemist silver strat maple neck με 11άρες ή 12άρες χορδές, ότι και με τις 2 τον ίδιο ήχο έχει. Είτε παίζει με 2 Fender ενισχυτές είτε με τον Velocette. A! και τα δάχτυλά του που είναι 2 οργιές. ;)

Nestoras είπε:
και μια Fender CS '66 firemist silver strat maple neck με 11άρες ή 12άρες χορδές, ότι και με τις 2 τον ίδιο ήχο έχει. Είτε παίζει με 2 Fender ενισχυτές είτε με τον Velocette. A! και τα δάχτυλά του που είναι 2 οργιές. ;)
Xμμ...είναι η δεύτερη αδερφούλα της δικιάς μου που εντοπίζω στην Ελλάδα. Τελικά, η Φέντερ πρέπει να πούλησε καμιά δεκαριά από τις 200 που έφτιαξε εδώ. Lol!

freerock1974 είπε:
Γνωμη μου,μη βιαζεσαι,δωσε χρονο στα χερια σου...

Δεν υπονοώ τίποτα, προς θεού μην το παρεξηγήσεις, αλλά μήπως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρα μόνο μελέτη, για τα bends?
+1000

Superfunk είπε:
6100 βαλε ,ολα τα υπολοιπα ταστα ειναι της πλακας ΙΜΗΟ.... ;),εκτος των αλλων ζωντανευουν και τον ΗΧΟ στις περισσοτερες Fender.
Ντάξει... και τα 6105 μια χαρά ειναι. Τα 6100 παρα ειναι ψηλά και αν παραβάζεις δύναμη σου χαλάνε το pitch

Nestoras είπε:
Απλά να σου πω, έχοντας δει τις κιθάρες του, που είναι μιά Ζοζέφ (strat style, rosewood neck) και μια Fender CS '66 firemist silver strat maple neck με 11άρες ή 12άρες χορδές, ότι και με τις 2 τον ίδιο ήχο έχει. Είτε παίζει με 2 Fender ενισχυτές είτε με τον Velocette. A! και τα δάχτυλά του που είναι 2 οργιές. ;)
Και εγώ πιστεύω ότι ο ήχος του SRV είναι κυρίως τεράστιες χορδές και Fender ενισχυτής με cranked volume (άντε και κανα πράσινο πετάλι μπροστά...). Ούτως ή αλλως με stock μαγνήτες έπαιζε... Τους Texas Specials τους βγάλανε για όσους δεν αντέχουν την 13άρα αλλά θέλουν SRV ήχο...

Σκοπός μου όμως δεν είναι να "nail-that-sound"... Σίγουρα κάποια στιγμή θα ήθελα να έχω στο σπίτι ένα srv rig να παίζω να γουστάρω, αλλά ο ήχος που χρησιμοποιώ και με βολέβει αυτή τη στιγμή είναι πάνω κάτω αυτός που ακούς στο 3:00 (άντε μια ιδέα περισσότερο gain):

Ο ενισχυτής που χρησιμοποιώ είναι ο Orange Rocker 30 και παίζω με το gain λίγο κάτω απο την μέση με μπόλικο volume. Επειδή παίζω και στα καθάρα του ενισχυτή (κανάλι με μόνο ένα volume knob) μερικές φορές σκέφτομαι θα ήθελα έναν ήχο που φωνάζει περισσότερο Fender...

Όσον αφορά αυτό που λέτε για την μελέτη συμφωνώ και επαυξάνω γιατί και εγώ βλέπω πως όσο παίζω, τόσο καλύτερα σηκώματα κάνω... Θα δώσω οριστικό verdict όμως αύριο που θα βγω να δοκιμάσω κιθάρες με τάστα-φράχτες μήπως τελικά μπορεί να βοήθησει ΚΑΙ το όργανο και όχι μόνο τα δυνατά δάχτυλα....

SlenderSmash είπε:
Ο ενισχυτής που χρησιμοποιώ είναι ο Orange Rocker 30
good stuff, όχι για SRV όμως

μήπως τελικά μπορεί να βοήθησει ΚΑΙ το όργανο
+10

τα bends όμως θα πρέπει να τα κάνεις εσύ ;)

6110 φοράω στις δκές μου strat και είμαι ευχαριστημένος απόλυτα....

Στο μπουζούκι του φίλου μου έβαλα 6100 χα χα χα και μαγνήτη από τελέ (bridge) και φυσικά το εργαλείο σκοτώνει.

6100 Έβαλα και στην ΕΚΟ του πατέρα μου... κι έπαθε πλάκα ο άνθρωπος.

και κατι που δεν ανεφεραν οι προλαλησαντες,χαμηλωσε λιγακι το υψος των μαγνητων,η  συγκεκριμενη κιθαρα εχει αρκετα  hot μαγνητες οι οποιοι αν ειναι πολυ κοντα στις χορδες δημιουργουν ασχημες συχνοτητες στον ηχο.αυτο μπορεις να το κανεις και μονο σου,παιξε με το υψος και θα δεις(ακουσεις) θαυματα!!!

Λοιπόν σήμερα πρωί πήγα στα μαγαζιά του κέντρου και αναζήτησα κιθάρες με jumbo τάστα. Τελικά με εξυπηρέτησε ο Κουρμπής ο οποίος γιατί τα άλλα 2 που πήγα είχανε αρκετό κόσμο και μου είπανε να περάσω κάποια άλλη μέρα.

Ενδεικτικά να σημειώσω ήταν ο μόνος που γνώριζε άμεσα ποιές κιθάρες του είχανε τι τάστα και μου έδωσε αμέσως μια να παίξω.

Έίχε τα 6100 τάστα τα οποία μπορώ να πω ότι ήταν μεγαλύτερα απ'όσο αρχικά φανταζόμουνα. Παρ'όλο που τρομάζεις λίγο στην αρχή με το μέγεθος και με το ότι δεν ακουμπάς στο ξύλο και πολύ, μπορώ να πω ότι τα βρήκα πολύ βολικά. Και ευκολότερα σηκώματα γιατί είσαι στον αέρα, αλλά και διευκόλυνση στο γρήγορο παίξιμο αφού ίσα-ίσα που ακουμπάς την χορδή βγάζεις καθαρό ήχο!

Το παιδί όμως εκεί μου επισήμανε και το εξής καθώς μιλάγαμε (και είναι ο πρώτος που το λέει αυτό): Ότι έχω λίγο θέμα με τα σηκώματα επειδή η ταστιέρα μου έχει Vintage Radius κάτι που μπορεί να σου "σκοτώσει" σηκώματα απο τόνο και πάνω. Και ομολογώ ότι έπρεπε να ήμουν λίγο πιο ακριβής στο thread όταν λέω ότι έχω θέμα με τα σηκώματα. Το πόσο ψηλά σηκώνεις έχει σχέση με το πόσο δυνατά δάχτυλα έχεις, ορθά σημειώσατε ότι θέλει μελέτη και τίποτα άλλο. Το κυριότερο μου πρόβλημα εμένα όμως είναι ότι πολλές φορές σηκώνω ψηλά και το sustain μου "χάνεται"...

Καταλήγω λοιπόν ότι μια ιδανική ταστιέρα για μένα είναι μια με compound radius και 6100 τάστα ;D

Οπότε επειδή το θέμα πάει για πώληση της deluxe και αγορά (ή μάλλον custom παραγγελία) νέας κιθάρας θα την κρατήσω άλλο λίγο καιρό μέχρι να κατασταλάξω...

Υπάρχει περίπτωση το να έδινα λίγο relief στον λαιμό να βοηθούσε την κατάσταση;

SlenderSmash είπε:
Το παιδί όμως εκεί μου επισήμανε και το εξής καθώς μιλάγαμε (και είναι ο πρώτος που το λέει αυτό): Ότι έχω λίγο θέμα με τα σηκώματα επειδή η ταστιέρα μου έχει Vintage Radius
vintage radius; η deluxe; είσαι σίγουρος; μήπως εννοείς 9.5'';

Ναι το είδα μετά ότι έγραψα vintage και επειδή είχε κλείσει το edit βαρέθηκα να ξαναποστάρω... Το παιδί μου είπε ότι το vintage radius δυσκολεύει το sustain στα σηκώματα, αλλά λογικά η δικιά μου έχει το 9.5'' (το οποίο είναι το deluxe;).

Το vintage radius είναι ακόμα μεγαλύτερο απ'ότι καταλαβαίνω (λιγότερο ίσιο). Και οι καινούριες deluxe που βγήκανε έχουνε radius που ισιώνει όσο κατεβαίνεις την ταστιέρα το compound δηλαδή...

Να ρωτήσω και το εξής: Στο radius η τιμή 9.5'' ποιό μέγεθος ακριβώς εκφράζει; Απ'ότι βλέπω όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο αυτό τόσο πιο ίσια είναι η ταστιέρα ε; (εγώ ανάποδα το φανταζόμουν:P)

αν φανταστείς έναν κύκλο από ταστόσυρμα με ακτίνα 9,5 ίντσες με το συμπάθειο :) και κόψεις τα τάστα από αυτό τον κύκλο, αυτά είναι τα τάστα σου.

οπότε αν μικρύνεις την ακτίνα και την κάνεις π.χ. 7,25 ίντσες, θα έχεις πιο κυρτά τάστα

ενώ αν η μεγαλώσεις πιο ίσια.

(Για να μη με παρεξηγήσεις το radius είναι από την κατασκευή της ταστιέρας, απλώς μετά προσαρμόζουμε τα τάστα σε αυτό)

Γενικά το 9.5 είναι καλό για όλες τις δουλειές, τώρα αν σηκώνεις όλη την ώρα 3 και 4 ημιτόνια ίσως να σε βολεύει πιο πολύ το μοντέρνο radius ή το compund που αλλάζει

Σωστά γιατί radius σημαίνει ακτίνα στα αγγλικά και μια ζωή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια r την γράφαμε... Αλλά στα σχολεία μάθαμε και την σερβιρισμένη πληροφορία και δεν το δουλεύουμε λίγο το ρημάδι το μυαλό να ερμηνεύσουμε τα νοήματα των λέξεων... ::)

skantzos είπε:
Γενικά το 9.5 είναι καλό για όλες τις δουλειές, τώρα αν σηκώνεις όλη την ώρα 3 και 4 ημιτόνια ίσως να σε βολεύει πιο πολύ το μοντέρνο radius ή το compund που αλλάζει
Εντάξει μην φάνταστεις ότι τα σόλο μου είναι το ένα σήκωμα 2 τόνων μετά το άλλο... Απλά αν με ρώταγες: "Θέλεις μια ταστιέρα που μπορείς να παίζεις γρήγορα ή μια ταστιέρα που θα σου επιτρέπει να σηκώνεις εκφραστικά;" χωρίς δεύτερη σκέψη θα διάλεγα την δεύτερη...

δεν είναι θέμα ταχύτητας, απλώς για πολλά ακόρντα κοντά στο nut βολεύτει κάπως η κυρτή ταστιέρα.

κάνε ένα σεταπ στην κιθάρα σου και νομίζω θα είσαι οκ

Η απολυτη Strat-ιλα!

Κανε και ενα stop-frame στο 0:07 να δεις τι ενισχυτη δειχνει:  ;)

Αλλα τωρα που το ξαναειδα, ο Orange ειναι του μπασιστα. Ο κιθαριστας παιζει με Marshall.

Saint Lu: "Don´t Miss Your Own Life" - Official

Τετοιον ηχο θες ε?

Don't we all....!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Marmelaki με πιάνεις απόλυτα.... Όταν neck μαγνήτης απο stratocaster ακούγεται έτσι εγώ ένα πράγμα σκέφτομαι...:  COJONES!

Να σημειώσω ότι πολύ σημαντικό για αυτόν τον ήχο είναι να έχεις ολοκαίνουριες χορδές για να ακούγεσαι "μεταλλικός"... Επίσης συνειδητοποιώ βοηθάει τελικά αρκετά το χαμηλοκούρδισμα ημιτόνιο ή τόνο κάτω. Όχι ότι δεν μπορείς και με standard κούρδισμα να έχεις τέτοιο ήχο (το κομμάτι που μου έστειλες είναι απο Σολ το παίζεις χωρίς να χαμηλοκουρδίσεις ), αλλά βοηθάει πολύ στο να βγάλεις αυτό το "βάθος"...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

(Χαμηλοκούρδισμα σε D - και παιγμένο με έναν Roland MICROCUBE!)

Superfunk είπε:
Η κιθαρας σου δυστυχως εχει πολυ HOT SCN μαγνητες και στις υπολοιπες θεσεις (neck & bridge) δεν ειναι δηλ.ιδιοι με αυτους που φορα η 3 single coil AM DLX,
καλησπερα , η καινουρια deluxe sss και η καινουρια deluxe hss εχουν τους ιδιους ν3 μανγνητες στις θεσεις neck -midlle η στην hss ειναι παλι πιο hot oi Ν3 ?

Νομιζω οτι δεν πρεπει να πειραξεις τιποτα απο την κιθαρα σου. Για τους παρακατω λογους.

1) Δεν εχεις καταληξει ακομη στο τι πραγματικα σου φταιει και τι πραγματικα χρειαζεσαι. Παιξε με την κιθαρα σου ,αφου τη σεταρεις καλα ,εξασκησου, πειραματισου με τα volume και τα tone της κιθαρας σου και τις ρυθμισεις του ενισχυτη. Οι hot single coils της κιθαρας σου με λιγο κοψιμο απο τα ποτενσιομετρα γινονται αρνακια. Με την κιθαρα αυτη και το συγκεκριμενο ενισχυτη μπορεις να κανεις παπαδες.

2) Η συγκεκριμενη deluxe ειναι απο τις πιο ευκολοπαιχτες κιθαρες που εχω πιασει στα χερια μου. Ειναι ενα οργανο πολυ καλοφτιαγμενο και φιλικο. Δε νοειται μια τετοια ταστιερα να δυσκολευει τα bends. Κατι αλλο φταιει. Το radius αυτο θεωρω οτι ειναι το ιδανικο για να κανεις ολα τα πραγματα ευκολα και καλα (ανετα ακορντα και ανετα σηκωματα).

3) Αν αρχισεις να βαζεις χερι στην κιθαρα αυτη δεν θα μπορεσεις μετα να την πουλησεις ευκολα, οταν καποια στιγμη τη βαρεθεις. Ενω τωρα γινεται αναρπαστη. Ισως το μονο που θα ειχε εννοια να κανεις ειναι να φτιαξεις ενα pickguard με 3 μονους της αρεσκειας σου (πχ texas special για srv) και  να αφησεις στην ακρη το παλιο.

Στο θέμα του ήχου συμφωνώ μαζί σου vaggelis, μπορώ και βγάζω ήχο που για μένα είναι ικανοποιητικός απο τους SCN, αν ποτέ αλλάξω μαγνήτη στην κιθάρα αυτός θα είναι ο humbucker...

Και ναι αν την πειράξω, θα την κρατήσω. Αυτά είναι ούτως ή άλλως τα 2 πιθανά σενάρια για μένα. Ή την φέρνω στα μέτρα μου και την κρατάω, ή την πουλάω και αγοράζω κάτι που είναι στα μέτρα μου.

Όσον αφορά το playlability της πιστεύω είναι λίγο υποκειμενικό το ζήτημα αφού ο καθένας βολεύεται με διαφορετικά πράγματα. Δεν λέω ότι δεν μπορώ να παίξω σε αυτήν την κιθάρα. Απλά γιατί να μην μπορώ να παίξω πιο εύκολα;

vaggelis1234 είπε:
Δε νοειται μια τετοια ταστιερα να δυσκολευει τα bends. Κατι αλλο φταιει.
Γιατί τότε οι manufacturers μπαίνουν στον κόπο και φτιάχνουν compound radius necks...  :)

Το radius αυτο θεωρω οτι ειναι το ιδανικο για να κανεις ολα τα πραγματα ευκολα και καλα (ανετα ακορντα και ανετα σηκωματα).
Εγώ προσωπικά δίνω βάρος στα σηκώματα. Ούτως ή άλλως έκανα κλασική κιθάρα παλιά, δεν με δυσκολεύουνε τα ακόρντα σε πλατιούς και ίσιους necks...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back