Ενισχυτες- τεχνικες ερωτησεις.

Status
Not open for further replies.
Και κατι αλλο, διαβασα και μερικα αρθρα απο αυτα που μας ποσταρες!

ΕΣΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ? Γιατι αυτα που σου λεω γραφονται ΟΛΑ εκει!


Μια παροιμια απο τους γκουρου της ανατολης ξερεις τι λεει?



"Οτι πρεπει να αδειασει πρωτα η κουπα σου για να μπορεσει να γεμισει με φρεσκο ζεστο τσαι"


 
myster_maze είπε:
ΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑ*Λ* ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΝ ΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ?*

*Φιλε Babtua μην λες λογια που δεν ειπα! Ελεος... το κανεις απο την αρχη της κουβεντας...

[...]

Και μην ξεχασεις..... η μελετη σου πρεπει να γινει at full power!
Νά ποιος στο δια*λ* (χρησιμοποιώ δικιά σου έκφραση) είπε εν ώρα λειτουργίας: αν πρέπει να είναι at full power, δεν είναι σε ώρα λειτουργίας;;;;;;;;;

Δώσε μου schematic και working voltages του Vox, του Champ και όποιου άλλου ενισχυτή τραβάει η ψυχούλα σου, να σου πω σε τί τάξη είναι. Δωρεάν, προσφορά του καταστήματος... ;D

Δηλ. λόγου χάριν σε έναν ενισχυτή θα έχω τάξη Α μόνο αν έχω -4,5V αρνητική τάση στο οδηγό 250V προστατευτικό και 400V στην άνοδο???

Και αν εγώ θελήσω να έχω -200V οδηγό, Ο προστατευτικό και 400V ανοδικά δεν θα ξαναέχω τάξη Α?
Αναλόγως για ποια λυχνία μιλάς. Τάξη Α θα έχεις όταν δώσεις αρνητική πόλωση στο grid, τιμής όσο το μέσο της γραμμικής της περιοχής. Αν υποθετικά οι τιμές που μπορεί να δεχτεί στο grid είναι από 0 εώς -10V για τάση ανόδου 400V (πάντα δουλεύουμε επί της καμπύλης στην οποία θα λειτουργεί ο ενισχυτής) αλλά κάπου από τα -9V μέχρι τα -10V χάνει τη γραμμικότητά της, άρα έχεις γραμμική περιοχή από 0 εως -9V, θα της ρίξεις μια πόλωση στο μέσο, στα -4,5V και είσαι σε τάξη Α, απλά και όμορφα. Αν την πολώσεις στα -10V είσαι σε τάξη Β, αν την πολώσεις στα -9V (και οχι μόνο εκεί, οπουδήποτε ανάμεσα στα -10V και -4,5V) είσαι σε τάξη ΑΒ. Και τέλος. Δεν αλλάζει κατά τη λειτουργία, ο ενισχυτής σου χαρακτηρίστηκε.

 
myster_maze είπε:
Και κατι αλλο, διαβασα και μερικα αρθρα απο αυτα που μας ποσταρες!

ΕΣΥ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ? Γιατι αυτα που σου λεω γραφονται ΟΛΑ εκει!


Μια παροιμια απο τους γκουρου της ανατολης ξερεις τι λεει?



"Οτι πρεπει να αδειασει πρωτα η κουπα σου για να μπορεσει να γεμισει με φρεσκο ζεστο τσαι"
Φυσικά και τα διάβασα. Και μάλιστα, αντίθετα από κάποιους, τα κατανόησα κιόλας...

 
myster maze δεν καταλαβαινω γιατι επιμενεις ή μμαλον καλυτερα πανω σε τι επιμενεις. Οπως και να εχει τους ενισχυτες τους κατηγοριοποιουν σε κλασεις αναλογα με την κατασκευη τους. Ενας Α/Β σε ηρεμια δεν συμπεριφερεται σαν Α, συμπεριφερεται σαν Α/Β σε ηρεμια! Ασχετα με το αν αυτο ειναι ιδιο με Α, ετσι ειναι σχεδιασμενη η ταξη αυτη. Ειναι Α/Β γιατι απλα αυτα το μοντελο περιγραφει καλυτερα τη λειτουργια του απο τα υπολοιπα.

Δεν εχω ακουσει πουθενα αλλου να λενε οτι οι Α/Β συμπεριφερονται σαν το ταδε σε ηρεμια και σαν το ταδε σε φουρτουνα. Σαν Α/Β συμπεριφερονται, κανουν σε ηρεμια/φουρτουνα/οτιδιαολοθες αυτο που περιγραφει η ταξη Α/Β στην αντιστοιχη περιοχη, ασχεταμε το αν αυτη η συμπεριφορα συμπιπτει με τη συμπεριφορα των Α σε ορισμενα σημεια (για αυτο λεγεται Α/Β και οχι D, Tz, Mpampis).

Σωστο η λαθος, η ταξη αντιμετωπιζεται ως/ειναι κατασκευαστικο/σχεδιαστικο χαρακτηριστικο.

myster_maze είπε:
Προσπαθω να σας πω οτι ο ορος ταξη Α ειναι μυθος στους ενισχυτες κιθαρας! Γιατι υποτιθεται οτι ονομαζεις ταξη ταδε τον ενισχυτη σε πληρη ισχυ.
Αυτο το ειπαμε απο την 1η σελιδα ομως...

 
Babtua, οταν ρυθμιζεις σε κατασταση ηρεμιας το bias δεν το διαλεγεις ετσι ωστε να ειναι ταξη Α σε πληρη ισχυ? Με ποιο κρητηριο εσυ διαλεγεις το bias σε κατασταση ηρεμιας?

Και ζηταω συγγνωμη απο ολους τους φορουμιτες αν υψωσα λιγο τα λογια μου... αλλα εχω βγει εξω απο τα ρουχα μου!

odis13 είπε:
Αυτο το ειπαμε απο την 1η σελιδα ομως...
Ναι αλλα δεν βλεπω να το εχει καταλαβει κανεις ακομη!

 
Babtua είπε:
Φυσικά και τα διάβασα. Και μάλιστα, αντίθετα από κάποιους, τα κατανόησα κιόλας...
Αμφιβαλλω για αυτο.....

Μερικα παραδειγματα......

Απο wikipedia,

Class A amplifying devices operate over the whole of the input cycle such that the output signal is an exact scaled-up replica of the input with no clipping.
Απο tpub,

Class A amplifiers are biased so that variations in input signal polarities occur within the limits of CUTOFF and SATURATION.
Απο AikenAmps,

Note that what most manufacturers pass off as "true Class A" or "pure Class A" push-pull operation is, in reality, merely cathode-biased class AB push-pull operation.  If you use the class A biasing rules for these amplifiers, you may burn up the tubes.  These amplifiers should be biased according to the class AB rule of thumb, but can sometimes be biased a bit hotter due to the larger voltage drop that occurs across the cathode resistor under full signal conditions. For example, if a push-pull amplifier using  EL84 tubes  is operated much above 250V,  it is probably class AB, because you cannot get true class A operation at much higher plate voltages without exceeding the plate dissipation limits, unless you run a very high plate load impedance, which is not typically done.  The operating point in a true class A amplifier is chosen to correspond to a point on the load line where the load line intersects the maximum plate dissipation curve in such a way as to provide relatively symmetrical swing at the output.  This maximizes the output power before clipping and makes the amplifier relatively linear. 
Ολο το αρθρο του Aiken αξιζει να το διαβασεις...

 
Babtua είπε:
Νά ποιος στο δια*λ* (χρησιμοποιώ δικιά σου έκφραση) είπε εν ώρα λειτουργίας: αν πρέπει να είναι at full power, δεν είναι σε ώρα λειτουργίας;;;;;;;;;
Δεν ειπα ομως οτι προκυπτει εν ωρα λειτουργιας!

Και για schematics, μην αγχωνεσαι, θα σου δωσω πολλα! Το ιντερνετ ειναι γεματο αν δεν το ξερεις...

και με working voltages.

 
myster_maze είπε:
Babtua, οταν ρυθμιζεις σε κατασταση ηρεμιας το bias δεν το διαλεγεις ετσι ωστε να ειναι ταξη Α σε πληρη ισχυ? Με ποιο κρητηριο εσυ διαλεγεις το bias σε κατασταση ηρεμιας?
Το εξήγησα λίγο παραπάνω, δε γίνεται με πιο απλά λόγια... Εκ των πραγμάτων, αφού είπα ότι διαλέγεις το μέσο της γραμμικής περιοχής της καμπύλης V(grid)-I(anode), ουσιαστικά διαλέγεις τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να σου δώσει (για αυτήν την περιοχή!), αφού αφήνεις ίσο χώρο επάνω και κάτω από το V(bias) για να αναπτυχθεί το σήμα σου. Και βέβαια, σχεδιάζοντας έναν ενισχυτή θέτεις και προδιαγραφές: αυτή η καμπύλη στην οποία δουλεύεις, αναφέρεται σε συγκεκριμένη τάση ανόδου, οπότε προδιαγραφή πρώτη: να έχεις την κατάλληλη τάση mains για να σου προκύπτει αυτή η τάση ανόδου. Αν για κάποιο λόγο εσύ δεν το τροφοδοτήσεις με 220VAC αλλά με 180VAC, αμέσως είσαι εκτός προδιαγραφών και εννοείται ότι δουλεύεις πλέον σε άλλη καμπύλη, οπότε πρέπει να κάνεις νέους υπολογισμούς για να τον επαναφέρεις στο class που θέλεις. Προδιαγραφή δεύτερη, το μέγιστο πλάτος του σήματος εισόδου να μην υπερβαίνει τα όρια της γραμμικής περιοχής (αν μιλάμε για τάξη Α). Αν τα υπερβεί είμαστε πάλι εκτός προδιαγραφών και φυσικά θα παραμορφώνει, δε σημαίνει όμως ότι έγινε πλέον τάξης ΑΒ ο ενισχυτής! Τάξης Α είναι και θα είναι εσαεί, απλά τον έβγαλες από τις προδιαγραφές σου. Αν από την αρχή είχες θέσει προδιαγραφή να χρησιμοποιήσεις όλο το εύρος της καμπύλης λειτουργίας της λυχνίας (ακόμα και το μή-γραμμικό της μέρος), θα έκανες διαφορετικό bias - αλλά τότε θα είχες παραμόρφωση από το μη-γραμμικό μέρος, την οποία όμως έχεις δεχτεί a priori, αφού ήθελες να χρησιμοποιήσεις όλο το εύρος συμπεριλαμβανομένης της μη-γραμμικης περιοχής.

 
myster_maze είπε:
Και για schematics, μην αγχωνεσαι, θα σου δωσω πολλα! Το ιντερνετ ειναι γεματο αν δεν το ξερεις...

και με working voltages.
Φυσικά το ξέρω και το έχω κάνει κατά κόρον. Απλά ζήτησα να μου τα δώσεις εσύ για να μην πεις μετά ότι τα μαγειρεύω και χρησιμοποιώ schematics που με βολεύουν...

 
Ρε σεις πάτε καλά?  :D

Ωραία και ενδιαφέροντα όλα αυτά.

Δεν θα έλεγα "παίζετε με τις λέξεις" αλλά το όλο θέμα είναι πρόβλημα "ορισμών".

Το στοιχείο που λείπει από τη συζήτηση είναι η ονομαστική ισχύς του ενισχυτή και η αρμονική παραμόρφωση σε αυτή την ισχύ. Επίσης.... "το κατώφλι" αρμονικής παραμόρφωσης που θα ορίσει τη "γραμμική περιοχή". Δεν υπάρχει "γραμμική περιοχή". Απλά, ένα μικρό τμήμα της καμπύλης μεταφοράς μπορεί να θεωρηθεί γραμμικό με βάση κάποιο κριτήριο αρμονικής παραμόρφωσης που αυτό εισάγει.

Δεν έχω το χρόνο να το ψάξω λεπτομερώς, αλλά η αίσθησή μου (από ότι θυμάμαι γενικώς) είναι ότι όποιο κύκλωμα είναι push-pull (δηλαδή έχει 2 δύο στοιχεία που δουλεύουν εναλλάξ) τότε είναι class AB. Αν πολώσουμε κατάλληλα αυτό το κύκλωμα έτσι ώστε τα στοιχεία να άγουν συνέχεια και να αποφεύγουμε το crossover distortion τότε ισχύουν τα εξής:

1. Για μικρά σήματα εισόδου, η έξοδος του ενισχυτή είναι ανάλογη της εισόδου, δηλαδή το όλο κύκλωμα συμπεριφέρεται γραμμικά, χαρακτηριστικό της τάξης Α (επίσης για μικρά σήματα). Αυτό το πράμα το ονομάζουν classA ενώ στην πραγματικότητα είναι "προσεγμένο" class AB (από πλευράς τοπολογίας). Σε μικρά σήματα εισόδου (που μπορούν να διασφαλιστούν με κατάλληλα παθητικά δικτυώματα -διαιρέτες κλπ- στο στάδιο εισόδου) τότε ο ενισχυτής για πλήρες πλάτος (π.χ. ενός πρότυπου μαγνήτη) θα παραμείνει στη γραμμική περιοχή και θα ακούγεται σαν ενισχυτής με χαμηλή παραμόρφωση (και αυτό το συγχέουν κάποιοι με το πραγματικό class A). Ο ενισχυτής θα έχει σε αυτή την περίπτωση (ας πούμε) ισχύ 15W.

2. Για μεγαλύτερα σήματα εισόδου (π.χ. ίδιο όλο το κύκλωμα ενίσχυσης-προενίσχυσης αλλά με διαφορετικούς "παθητικούς" διαιρέτες στην είσδο) ο ενισχυτής θα αρχίσει να μπαίνει στη μη-γραμμική περιοχή και να παραμορφώνει. Ο ενισχυτής τώρα (για το ίδιο σήμα εισόδου) θα βγάζει (ας πούμε) 30W. Αν κλείσεις λίγο το volume της κιθάρας... πας πάλι πίσω στην περίπτωση 1.

Πραγματικό class A έχουμε όταν δεν έχουμε cross over. Δηλαδή όταν έχουμε Ενα στοιχείο (ή συστοιχία) να άγει συνεχώς και προς την ίδια "φορά". ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ θα παραμορφώσει αν υπεροδηγηθεί (κατά τα παραπάνω 1 και 2). Το γεγονός όμως ότι παραμορφώνει είναι θέμα ορισμών της ονομαστικής του ισχύος στο ονομαστικό πλάτος του σήματος εισόδου (instrument). Ασφαλώς και τοπολογικά ο ενισχυτής όμως είναι classA.

Αυτό θέλετε να πείτε και σκοτώνεστε τόσες σελίδες?  :)

 
Αυτό λέω κι εγώ τόσες σελίδες (περισσοτερο τεχνικά βέβαια), αλλά δυστυχώς η διαμάχη καλά κρατεί...

(για τους "ορισμούς" που αναφέρεις μίλησα 2 ποστ παραπάνω με τη μορφή "προδιαγραφές")

 
Ευγε Harilatron! Respect!

Επιτελους και καποιος αλλος με μια "καλη" περιγραφη να ηρεμησει την κατασταση...

Αρα Babtua συμφωνουμε?

Αυτο που θελω να πω και εγω... και ξαναζητω σορυ για τη διαμαχη... απλα το θεωρησα σωστο ωστε να καταλαβουν ή ακομη καλυτερα να καταλαβουμε ολοι ....οτι μας τους πουλανε ως ταξη Α αλλα σε ποια Watt?

πχ. o Champ, δεν ειναι καθαρη ταξη Α με ισχυ 5W! Μπορει να ειναι στα πρωτα 1-2Watt αλλα μετα στα 4 και 5W ειναι ΑΒ. Αντε να δεχτουμε το μεγιστο 2-3% THD, και ως εκει να τον δεχτουμε με συμβιβασμο οτι ειναι ταξη Α. Αλλα στα 5W ειμαι σιγουρος οτι η παραμορφωση εχει φτασει πανω απο 10%. Τι θα πουμε οτι ειναι καθαρη ταξη Α με 10%THD? Οχι δεν γινεται αυτο....

Και κατι αλλο, ολοι οι ενισχυτες ταξης ΑΒ μπορουν να θεωρηθουν ταξη Α οσο το σημα στην εξοδο τους βρισκεται ακομη στην γραμμικη περιοχη. Αλλα δεν μπορει κανεις να μας πει οτι ειναι καθαρη ταξη Α, ειναι ΑΒ. Οσο και hot biased να ειναι πχ Vox.

 
myster_maze είπε:
...

Αρα Babtua συμφωνουμε?

....
Ναι, συμφωνείτε. Ειρήνη υμίν!!!  ;D

 
Ευτυχώς που συμφωνήσανε...μερικά posts ακόμη και θα ξαναανακαλύπταμε τον τροχό  :)

Για τους μη εξοικειωμένους με τα ηλεκτρονικά,ξέρουμε ότι ένας ενισχυτής κιθάρας είναι τάξης Α όταν:

1) Δε σου γεμίζει το μάτι αλλά όταν πας να τον σηκώσεις κοψομεσιάζεσαι (γιατί έχει κάτι μετασχηματιστές ΝΑ με το συμπάθειο)

2) Καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από την κουζίνα,το κλιματιστικό και τον θερμοσίφωνα μαζί

3) μπορείς να μαγειρέψεις πάνω του.

βέβαια ότι ενισχυτή και να χεις,αν δεν έχεις ΜΑΧΟΓΚΑΝΥ...  8)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
roybatty είπε:
Για τους μη εξοικειωμένους με τα ηλεκτρονικά,ξέρουμε ότι ένας ενισχυτής είναι τάξης Α όταν:

1) Δε σου γεμίζει το μάτι αλλά όταν πας να τον σηκώσεις κοψομεσιάζεσαι (γιατί έχει κάτι μετασχηματιστές ΝΑ με το συμπάθειο)

2) Καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από την κουζίνα,το κλιματιστικό και τον θερμοσίφωνα μαζί

3) μπορείς να μαγειρέψεις πάνω του.
Αυτα ειναι! Με ωραια απλα λογια!  ;D

 
myster_maze είπε:
πχ. o Champ, δεν ειναι καθαρη ταξη Α με ισχυ 5W! Μπορει να ειναι στα πρωτα 1-2Watt αλλα μετα στα 4 και 5W ειναι ΑΒ. Αντε να δεχτουμε το μεγιστο 2-3% THD, και ως εκει να τον δεχτουμε με συμβιβασμο οτι ειναι ταξη Α. Αλλα στα 5W ειμαι σιγουρος οτι η παραμορφωση εχει φτασει πανω απο 10%. Τι θα πουμε οτι ειναι καθαρη ταξη Α με 10%THD? Οχι δεν γινεται αυτο....
Σε αυτό δε συμφωνούμε. Ο Champ χρησιμοποιεί την 6v6 σαν τελική λυχνία, πολωμένη σε τάξη Α με Vgrid=-13V. Επειδή όμως η 6v6 δεν έχει πλήρως γραμμική περιοχή πουθενά (διόρθωση, η γραμμική του περιοχή απλά είναι μικρή και θα πρέπει να έχουμε μικρό efficiency αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυστηρά τη γραμμική του περιοχή), βγάζει φυσιολογικότατα αυτό το 10% THD. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι τάξη Α, απλά ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό αυτής της λυχνίας. Δες κι εδώ, από το datasheet του ίδιου του κατασκευαστή (ε αν δεν τα λέει αυτός σωστά, τότε ποιος;) http://boozhoundlabs.com/howto/pdf/6V6GT.pdf

Σε διάταξη class A, με πόλωση -13V στο grid και 315V στην άνοδο, έχουμε 5,5W στην έξοδο και 12%THD. Είναι όμως ξεκάθαρη class A. O Champ είναι ξεκάθαρα class A (αν έχει αυτές τις τάσεις). H class A δε σου εγγυάται από μόνη της τη μη ύπαρξη παραμόρφωσης, προϋποθέτει και γραμμική καμπύλη transfer (Vgrid - Ianode).

Συγγνώμη που το συνεχίζω, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η τάξη λειτουργίας ενός ενισχυτή είναι μία, εκ κατασκευής και δεν αλλάζει.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
εν-ταξη  ;)

;D

 
Εν-ταξη θα πω και εγω....

Babtua, δεν την παλευω αλλο! Οπως ειδες και πριν εκανα πισω ενω ξερεις πολυ καλα οτι ουτε εγω  συμφωνω σε αρκετα απο αυτα που ποσταρεις.

Απλα αρκετοι δυσανασχετησαν και αρχισαν να βαριουνται.... λεω να το σταματησουμε... μπορουμε να πιουμε κανενα καφε και να λογομαχισουμε οσο θελουμε χωρις να ζαλιζουμε τους υπολοιπους!

Να βαλουμε και στον παγκο εναν diy Champ να τον τερματισουμε και να αρχισουμε ο καθενας με τη θεωρια του! Θα εχει πιο ενδιαφερον...

 
Για τους μη εξοικειωμένους με τα ηλεκτρονικά,ξέρουμε ότι ένας ενισχυτής κιθάρας είναι τάξης Α όταν:

1) Δε σου γεμίζει το μάτι αλλά όταν πας να τον σηκώσεις κοψομεσιάζεσαι (γιατί έχει κάτι μετασχηματιστές ΝΑ με το συμπάθειο)

Κάτι τέτοιο θέλεις να πείς  ;)
 
Συγνώμη βρε Maze αλλά τόσες φορές δεν διαβάσαμε ότι ένας ενισχυτής δεν αλλάζει συνεχώς τάση λειτουργίας, παρά αυτή παραμένει ως η αρχικά οριζόμενη; Θέλω επίσης να μου λύσετε μια απορία... Όταν κάποιος είναι single ended (όταν δλδ διαθέτει μια και μόνη λυχνία στο τελικό στάδιο ενίσχυσης) δεν είναι πάντα Class A;

 
Status
Not open for further replies.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα