Μπορεί η Μουσικότητα να διδαχτεί?

Wow! είπε:
Αυτό το ερώτημα, πρέπει να το απευθύνουμε σε όποιον άνοιξε το thread. Μπορεί να προβληματίζεται ο ίδιος/α για τη δική του δυνατότητα να αντιληφθεί και να συγχρονισθεί με μουσικά δρώμενα.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,

Σίγουρα δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα! ,για οσους εχουν την απορία!!

η ανταλλαγή απόψεων και ερευνών και μόνο!! ηταν το κίνητρο να ανοίξω το θέμα.

οπως ανέφερα και πρίν στην αρχη του θέματος π.χ

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0005534

Αν έχεις το γονίδιο ΕΛ τότε δεν έχεις πρόβλημα, γενιέσαι έτοιμος.

υπομονη παιδια τοσα κανει καθε μερα η επιστημη....θα μας το φυτεψουν κι αυτο μεσα.......

Μεχρι τοτε αναμεινατε στο πλεχτρολογιον σας. :P

Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως όσοι γνωστοί και φίλοι μου είναι καλοί έως πολύ πολύ καλοί μουσικοί είναι άτομα που ασχολούνται όλη μέρα σχεδόν αποκλειστικά με τη μουσική. Βέβαια είναι επαγγελματίες και μελετάνε. Όποτε πιάσεις συζήτηση μαζί τους σου μιλάνε μόνο για μουσική και γενικά έχουν τρέλα με αυτό, είναι η ζωή τους. Αυτό νομίζω δεν διδάσκεται αλλά πιστεύω πως παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη ενός μουσικού και όχι μόνο. Αν δεν το έχεις, δεν... Πιστεύω πως όποιος φτάνει ψηλά σε κάτι και ξεχωρίζει πρέπει εκτός από κλίση ταλέντο μουσικότητα κτλ να έχει την τρέλα που θα τον τροφοδοτεί με την διάθεση να ασχολείται όλη μέρα με αυτό και να μελετάει.

το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το ότι προέρχεται από μία χώρα που έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, την Φινλανδία.

JollyJokker είπε:
Καλύφθηκα απόλυτα! είναι έμφυτη η μουσικότητα. period.
δεν νομίζω να βγαίνει αυτό το συμπέρασμα από το άρθρο...

Στο μυαλό μου έρχεται η ταινία GATTACA, όπου ο πρωταγωνιστής κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, κόντρα στο γενετικό κατεστημένο.

@ vangelisvagman

vangelisvagman είπε:
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
Υποθέτω ότι αυτή είναι απάντησή σου σε ειρωνεία που νομίζεις ότι δέχτηκες από εμένα. Διευκρινίζω ότι δεν σε ειρωνεύτηκα.

@ all

Κάνω λάθος ή έχετε κολλήσει με την ιδέα ότι μουσικότητα συναντιέται μόνο στους μουσικούς; Αν είναι έτσι, για ποιον παίζετε αυτά που παίζετε;

@ trigga

Το πληκτρολόγιο είναι πολύ δυνατό όργανο. Άσε που δεν εξαρτάσαι και από τις εταιρείες.

Wow! είπε:
Κάνω λάθος ή έχετε κολλήσει με την ιδέα ότι μουσικότητα συναντιέται μόνο στους μουσικούς; Αν είναι έτσι, για ποιον παίζετε αυτά που παίζετε;
ποιός το είπε αυτό? Τιμωρία!  :D

darshan είπε:
ποιός το είπε αυτό? Τιμωρία!  :D
Υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από το να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο;

**Διορθωμένο από εμένα μιας και αποσύρω την απορία μου**

Αλλά επιμένω ότι η μουσικότητα διδάσκεται, αν την ορίζετε ως το μουσικό αυτί ή την ικανότητα να τραγουδάς και να έχεις ρυθμό.

Και συμφωνώ και με το Νικόλα πως υπάρχουν επίπεδα δεν είναι μόνο ο εντελώς άσχετος και ο θεός.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Wow! είπε:
@ all

εννοείται πως δε χρειάζεται να είναι κανείς μουσικός! απλά αν έπαιζαν κι εκείνοι μουσική ίσως να διέπρεπαν... όλοι έχουμε ταλέντα κάπου, φτάνει να το ανακαλύψουμε.

Wow! είπε:
Υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από το να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο;
strong words, softly spoken  ;)

Έχετε γνωρίσει άνθρωπο που πιστεύετε πως δεν το έχει ούτε λίγο?

darshan είπε:
Έχετε γνωρίσει άνθρωπο που πιστεύετε πως δεν το έχει ούτε λίγο?
Ναι βασικά, ένας φίλος μου κιθαρίστας παρεπιπτόντως, τι να δοκιμάζει δεύτερα φωνητικά, τι σε σολφέζ, τι σε απλά ρυθμικά να τα αναπαράγει. Απελπισία.

Βέβαια, μιας και αυτόν είχα στο νου μου πριν που έγραψα, το συγκεκριμένο άτομο εγκατέλειπε οποιαδήποτε προσπάθεια με το που του φαινόταν κάτι στο ελάχιστο δύσκολο.

Evilnye είπε:
Ναι βασικά, ένας φίλος μου κιθαρίστας παρεπιπτόντως, τι να δοκιμάζει δεύτερα φωνητικά, τι σε σολφέζ, τι σε απλά ρυθμικά να τα αναπαράγει. Απελπισία.

Βέβαια, μιας και αυτόν είχα στο νου μου πριν που έγραψα, το συγκεκριμένο άτομο εγκατέλειπε οποιαδήποτε προσπάθεια με το που του φαινόταν κάτι στο ελάχιστο δύσκολο.
τότε γιατί έπαιζε? δηλαδή τι έπαιζε?

darshan είπε:
τότε γιατί έπαιζε? δηλαδή τι έπαιζε?
Γιατί? γιατί γούσταρε.

Μέταλ, φάση megadeth (θα θελε :P)

Επικές εποχές, σε στούντιο με κανένα δυο ακόμα φίλους μου να κοπανάνε ανελέητα χαχαχα

Μέχρι κ εγώ πέρασα από ντράμερ για το χαβαλέ.

(Τότε δεν έπαιζα μπάσο και δεν το είχα καν σκεφτεί)

Μου αρέσει που μετά απο 8 σελίδες για ένα τέτοιο ασαφές θέμα μείνατε ον-τόπικ!! Βελτιωνόμαστε εδώ στο νόιζ!  ;D (Διάβασα μέχρι τν μέση, κ συμφωνώ με τους περισσότερους)

Να πω και εγώ μια σχετική ιστορία που κυκλοφορεί:

Λέγεται ότι πήγε κάποτε κάποιος στον Mozart και του είπε:

-Δάσκαλε θέλω να σε ρωτήσω: Για να γίνω μεγάλος μουσικός, τι πρέπει να κάνω;

-Πρέπει να πας στο ωδείο, να μάθεις μουσική, αρμονία, πιάνο, πολλές ώρες την μέρα μελέτη κλπ

-Μα εσείς γράφατε συμφωνίες σε ηλικία 7 ετών, εγώ γιατί να τα κάνω όλα αυτά;

-Γιατί εγώ δεν ρώτησα ποτέ κανέναν!

Αυτό για μένα είναι μουσικότητα...  ;)

Πάντως σε εναν συνδιασμο webster-wikipedia μπορουμε να δουμε οτι απο το 1853 οι αγγλόφωνοι ορίζουν ως μουσικότητα 3 διαφορετικά πράγματα ως βάση. Την ευαισθησία/αντιληψη την γνώση & το ταλέντο στον χώρο της μουσικής. Αναφέρεται ακόμα και η μουσικότητα στην ικανότητα εφαρμογής μιας χορογραφίας πάνω σε μια μελωδία, ενω εγω θα προσθέσω οτι κατι αναλογο ισχύει και στην ποίηση με την μουσικότητα των λέξεων και της γλώσσας. Εδω θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την μουσικότητα της ελληνικης γλώσσας στο χώρο του ροκ και να χαλασουμε την μέρα μας. Πάντως λαμβανοντας τα παραπανω υπόψιν, ανασκευάζω την θεωρία μου στο οτι ο καθεις εχει διαφορετικό επίπεδο 'μουσικότητας' αλλα δε πιστεύω οτι υπάρχουν άτομα που δεν θα μπορουσαν με την καταλληλη καθοδήγηση να έχουν μια μικρη επαφή με αυτον τον ασαφή όρο. Και ΠΡΕΠΕΙ να θεωρήσουμε την μουσικότητα ως ένα σύνολο απο ικανότητες. Εαν κάποιος τις κατεχει ολες με ευκολία απο μικρή ηλικία, τοτε ειναι ευλογημένος αλλα κάτι τέτοιο δεν έχει να κανει με την "μεταδοτικότητα" που μας "καιει" σε αυτες τις σελίδες.

Υγ. Και ενα ενδιαφερον αρθρακι πανω σε μια ερευνα για την μουσικη μας αντιληψη σε βιολογικο επιπεδο: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090526093925.htm

Αλλα πολυ πιο οντοπικ ειναι αυτο το αρθρο: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813110453.htm

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Tελικά τι είναι η μουσικότητα? Τα όργανα έχουν μουσικότητα? Μπορεί ένα όργανο να διδαχθεί μουσικότητα ή την έχει από γεννησιμιού του?

Δηλ το "ξύλο μετα μουσικής" που θα εφαρμοστεί αυτές τις ημέρες κάποιος το έχει διδάξει στα όργανα ή τα διαλέγουμε ακριβώς γι αυτό?

Άκουσα το πρωί, στις ειδήσεις ότι στο "Άσυλο" στοκάρουν μπιτονάκια βενζίνης...συναυλία θα έχουμε φοβάμαι...

Trending...

Νέα θέματα

Back