WilliamSats είπε:
Εδώ στην Ελλάδα λοιπόν, γνωστή αντιπροσωπία (δεν θα πω για ευνόητους λόγους) αγοράζει ένα προϊόν €100, βάζει κέρδος τους 35% (στην καλύτερη, γιατί κάτι κινέζικα ανταλακτικά και φθηνά όργανα, είναι και με 100% καπέλο) = €135 και μετά βγάζει λιανική για τα καταστήματα με Χ1,7008= €229,60
Επίσης κοντρολάρουν τα Ελληνικά on-line καταστήματα λέγοντάς τους οτι στο site σας θα έχεται τιμές καταλόγου για να μην γκρινιάξει ο άλλος on-line μαγαζάτορας στην άλλη άκρη της Ελλάδας, επειδή εσύ θέλεις να το έχεις πιο κάτω. Και φυσικά κοντρολάρουν (όσο μπορούν) τις εκπτώσεις που θα κάνουν και στους πελάτες που θα ψωνίσουν απ'ευθείας απ'το μαγαζί.
Τα παραπάνω που γράφεις είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΜΙΤΑ. Τα ποσοστά που γράφεις (35%), για τη μεν χονδρική είναι περίπου το ελάχιστο για να βγαίνει ένα
μικρό καθαρό κέρδος και οι τιμές λιανικής δίνουν τον απαραίτητο "αέρα" για να μπορούν να κάνουν εκπτώσεις τα μαγαζιά.
Και ΦΥΣΙΚΑ και θα βάλουν πλαφόν προς τα κάτω στις τιμές Internet! Αυτό έλειπε να αφήσουν τον κάθε καραγκιόζη που θέλει να βγάλει μερικά γρήγορα φράγκα να καταστρέψει όλη την αγορά. :
William φίλε μου, με όλο το θάρρος, και εσύ και αρκετοί άλλοι που γράφετε σ'αυτό το thread
δεν έχετε ιδέα από εμπόριο. Ειλικρινά δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά τα γραπτά σας αυτό δείχνουν δυστυχώς...
Κρίνεται απλά σαν καταναλωτές, και με απόλυτα συναισθηματικά κριτήρια. Συγκρίνετε λιανομάγαζα με κολοσσούς
box movers που έχουν το 90% του "στοκ" τους σε backorder. Ελπίζω να διαβάσω πιο σοβαρά επιχειρήματα απ'αυτά, και να πάψουμε επιτέλους να προσποιούμαστε τους επίδοξους οικονομολόγους, Please δηλαδή. Καταντάει κουραστικό.
Να διευκρινήσω ότι μιλάω για το
σήμερα και μόνο. Ο καθένας μπορεί να πει τον πόνο του για τα δύσκολα χρόνια που έζησε τις εποχές που
όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες έμποροι κάνανε 2 πωλήσεις την ημέρα και βγάζανε το νοίκι τους. Λυπάμαι που δε μου κάνουν καμμία εντύπωση, τα ζήσαμε όλοι μας.
Αυτό που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα, και ίσως θα μπορούσε να γίνει πριν μερικά χρόνια, είναι το ίδιο που έγινε με τα βιβλία και τα CD/DVD.
Όσοι τελοσπάντων διαβάζουν βιβλία, μάλλον θα έχουν παρατηρήσει ότι το συνοικιακό βιβλιοπωλείο/χαρτοπωλείο έχει πλέον σβήσει. Όλοι ψωνίζουν από τον Ελευθερουδάκη και τα 2-3 άλλα μεγάλα μαγαζιά-supermarket. Που έχουν την οικονομική επιφάνεια να διαθέτουν τεράστια ποικιλία ΚΑΙ να μπορούν να έχουν μεγάλο backorder διαρκώς.
Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με ίδια κεφάλαια, αλλά ειλικρινά περίμενα να προχωρήσει κάποια κίνηση ίσως με επενδυτές επ'έξω. Δεν έγινε.
Κοιτάξτε, τα μόνα που έχουν μείνει στα μικρά μαγαζιά πλέον (και στην Ελλάδα ΟΛΑ είναι μικρά μαγαζιά, σε σχέση με έξω) είναι δύο πράγματα:
1) Η προστιθέμενη αξία, δηλ. όλο το πλέγμα της αντιμετώπισης και υποστήριξης του πελάτη, είτε αυτό λέγεται άπειρες δοκιμές ό,τι εξοπλισμού θέλει, είτε δωρεάν σέρβις, είτε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε (και ίσως, να ζητήσετε).
2) Να ψάξουν για δικές τους εισαγωγές που να αφορούν gear που δεν έρχεται από επίσημους αντιπροσώπους, πιθανώς εξειδικευμένου, συνεργασίες με μικρές εταιρείες του εξωτερικού, κλπ.
Κάποιοι ξέρω ότι προχωρούν ήδη σε τέτοιες γραμμές.