• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Vangelis' hieroglyphic symbols

Waterfall-K

🎹🎹🎹🎹🎹
Πόντοι
1,848
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνήθιζε να χρησιμοποιεί διάφορα custom σύμβολα για να περιγράφει ήχους, εφέ κλπ, τα χρησιμοποιούσε δε τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και το Nemo studio του στο Λονδίνο. Αυτά τα σύμβολα αργότερα αποτυπώνονταν με το χέρι πάνω στο τεράστιο custom MIDI σύστημα του, κάνοντας το ακόμα πιο δύσκολο να παιχτεί από κάποιον τρίτο.

Πριν λίγες ώρες ο ένας εκ των δύο βασικών μηχανικών ήχου που συνεργαζόταν για δεκαετίες με τον Παπ., ο Frederick Rousseau (ο οποίος ήταν και ένας από τους βασικούς εμπλεκόμενους στη δημιουργία των δύο custom MIDI συστημάτων), ανέβασε μία φωτό με συγκεντρωμένα όλα(?) τα custom σύμβολα του Παπ. Μερικά από αυτά "μεταφράζονται" εύκολα, αν μάλιστα συνδυαστούν με κάποιες φωτογραφίες του MIDI συστήματος του, τα περισσότερα όμως χρειάζονται επεξήγηση.

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες των συμβόλων που τραβήχτηκαν σε διάφορες εποχές και μέρη.

image.png

Vangelis' hieroglyphic symbols (24).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (23).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (22).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (21).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (20).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (19).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (18).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (16).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (15).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (13).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (12).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (11).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (10).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (9).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (8).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (7).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (6).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (5).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (4).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (3).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (2).png

Vangelis' hieroglyphic symbols (1).png

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
φτιάξε βρε ένα Vangelis kbd rig στο youtube.

Πάρε αυτές τις εικόνες και κάντες ένα στατικό travel με zoom in σε καίρια σημεία και υποτίτλους. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον

φτιάξε βρε ένα Vangelis kbd rig στο youtube.

Πάρε αυτές τις εικόνες και κάντες ένα στατικό travel με zoom in σε καίρια σημεία και υποτίτλους. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον
Χρειάζεται πολύ δουλειά αυτό, και δεν ψήνομαι. Εδώ ένα θρεντ ανοίγω με διάφορες pics και μου παίρνει πάνω από ώρα να το ετοιμάσω. Δεν είναι απλά "ρίχνουμε μέσα 20 φωτός και πατάμε enter". To βίντεο που λες θέλει τουλάχιστον δεκαπλάσια δουλειά.

Οπότε:   image.png

Χρειάζεται πολύ δουλειά αυτό, και δεν ψήνομαι. Εδώ ένα θρεντ ανοίγω με διάφορες pics και μου παίρνει πάνω από ώρα να το ετοιμάσω. Δεν είναι απλά "ρίχνουμε μέσα 20 φωτός και πατάμε enter". To βίντεο που λες θέλει τουλάχιστον δεκαπλάσια δουλειά.

Οπότε:  Προβολή συνημμένου 37769
δεν είπα να ρίξεις 20 φωτος και να πατήσεις enter.

Θα κάνεις σενάριο, θα μιξάρεις υλικό, θα βάλεις τις σταθερές εικόνες με κίνηση από zoom σε πλήρη, θα προσθέσεις βιντεάκια, υποτίτλους.

Δεν νομίζω να ξέρουν άλλοι τόσα πράγματα για να μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο

Θα κάνεις σενάριο, θα μιξάρεις υλικό, θα βάλεις τις σταθερές εικόνες με κίνηση από zoom σε πλήρη, θα προσθέσεις βιντεάκια, υποτίτλους.
Τα παραπάνω θέλουν πολύ δουλειά και χρόνο για να γίνουν, αυτό σου λέω. Σίγουρα ένας επαγγελματίας του χώρου θα κάνει τη δουλειά αυτή στο 1/3 του χρόνου, αλλά αυτό προϋποθέτει τον επαγγελματία, σαφείς οδηγίες του τι πρέπει να κάνει και λεφτά.

Οπότε, ξανά.  image.png

Αρκέσου στις pics, άλλοι δεν βλέπουν ούτε αυτές.?

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνήθιζε να χρησιμοποιεί διάφορα custom σύμβολα για να περιγράφει ήχους, εφέ κλπ
Ο Vangelis δεν σταματά να με εκπλήσσει... Αυτό δεν το γνώριζα. Τελικά πρέπει να ήταν... εξωγήινος.

Thanx for the tip αγαπητέ Καταρράκτη.

Τελικά πρέπει να ήταν... εξωγήινος.
Εκεί καταλήγω κι εγώ...??

Αφήνω παρακάτω δύο βίντεο για αυτούς που δεν τα έχουν ξαναπετύχει και τα οποία δείχνουν το τεράστιο custom MIDI setup του εν δράσει. Νομίζω τα΄χω ξανανεβάσει εδώ πριν καιρό, αλλά τέσπα. 
Το δεύτερο βίντεο είναι απλά Masterclass, και δείχνει την απίστευτη ικανότητα του Παπαθανασίου να συνθέτει, να ενορχηστρώνει και να παίζει ταυτόχρονα.

Τεράστιος performer και εντελώς one of the kind.?

https://player.vimeo.com/video/385669316?app_id=122963

το τεράστιο custom MIDI setup

Κυρ Καταρράκτη μου, παρακολουθώντας τα βίντεο μου γεννήθηκε μια απορία... 

Τα μηχανήματά του τι έχουν απογίνει;

Τα μηχανήματά του τι έχουν απογίνει;
To στούντιο παραμένει στο Παρίσι όπως ήταν. Το επισκέπτονται συχνά οι ηχολήπτες του απ'ότι ξέρω. 

Υπάρχει επίσης πολύ hardware υλικό αποθηκευμένο σε αποθήκες, στην Ελλάδα και έξω. Ας ελπίσουμε να δούμε στο μέλλον κάποιο μουσείο/ίδρυμα στο όνομα του το οποίο να είναι ανοιχτό στο κοινό. Άσε να ξεμπλέξουν με τα κληρονομικά πρώτα...

Καταρράκτη Ωραίο θέμα ,..... Πω πω τα roland expanders πάνε γόνα ... στισ φωτο πρέπει να φαίνονται τρία JV2080 ένα 1080 σιγουρα καπου εκει κανα jd990 όλα συνδεδεμενα με τα πετάλια. Καταρρακτη πόσα από το κάθε ένα είχε αποθήκη μηπως ξέρεις ??

Απο φιλο Ελληνογαλλο που καναμε μια δουλεια προσφατα ( recording με την χρηση Fender Rhodes 88 custom )

Το οργανο οργανο αγοραστηκε μετα απο δικη μου προταση και εκτιμηση ,ηρθε στο εργαστηριο μου οπου εγινε η  απαραιτητη ανακαινιση και customization στο action part ) .Ακολουθως μεταφερθηκε σε γνωστο recording studio

οπυ και εγραψε ενα πληρη δισκο με Gersuin  συνθεσεις με παγκοσμιου φημης Ελληνοκυπριο πιανιστα και Γαλλιδα 

τραγουδιστρια.Εκτος απο την δουλεια μου σαν τεχνικος ημουν παρων σε καποιες ηχογραφησεις σαν τεχνικος συμβουλος και studio service .Kατα την Διαρκεια αυτων των  γεγονοτων ο Παπαθανασιου μνημονευτηκε αρκετες φορες και ετσι εμαθα οτι τα περισσοτερα μηχανηματα ,keys ,control pedals κλπ .,βρισκονται στην Αθηνα στο σπιτι του στην Διονυσιου Αεροπαγητου.Οι δε κληρονομοι οταν ξεμπερδεψουν (ενας θεος ξερει ποτε ) θα κανουν καποιο ειδος πληστειριασμου ( ;;;;) για να τα διωξουν η δεν ξερω και εγω τι αλλο.Εκεινο που ξερω ειναι οτι υπαρχουν καποια fender Rhodes 88αρια (suitcase ,stage ) ,επισης και καποια Hammonds B3 (αυτα πιθανοτατα ειναι στο Παρισι.

Βλεποντας τα παραπανω βιντεο ,αυτοσιχτιριζομαι γιατι μου ειχε δοθει η ευκαιρια να τον γνωρισω σαν τεχνικος 

στα rhodes και δεν προχωρησα λογω διαφορων δηθεν εμποδιων (που μου εβαζαν οι μεσολαβουντες ).Τελος παντων μενω σε αυτα και ακουω πλεον καθημερινα ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για να ηρεμω και να παιρνω ιδεες.

Κωστα ωραιο θεμα οπως παντα .

Υγ.Μολις εχω τις ηχογραφησεις θα τις ανεβασω μαζι με φωτο απο το studio.

Καταρράκτη Ωραίο θέμα ,..... Πω πω τα roland expanders πάνε γόνα ... στισ φωτο πρέπει να φαίνονται τρία JV2080 ένα 1080 σιγουρα καπου εκει κανα jd990 όλα συνδεδεμενα με τα πετάλια. Καταρρακτη πόσα από το κάθε ένα είχε αποθήκη μηπως ξέρεις ??
Αν βλέπω καλά, στη φωτό φαίνονται 2x Roland S-760, 2x Roland JD-990, 2x Roland JV-1080, 1x Roland JV-2080, 1x Akai Z4, 1x Akai Z8, 1x Korg M1R EX, 2x EMU Proteus (Proteus 2 και μάλλον Proteus 3).

Τα synths/racks τα αγόραζε σε διάφορες ποσότητες, πχ 3 Akai Z4, 3 JV-1080, 8(!) CS80 και πάει λέγοντας. Ανάλογα το project που ήθελε να ηχογραφήσει τα synths άλλαζαν. Αν δεις τη λίστα με τα synths/keyboards που έχουν περάσει κατά καιρούς από τα στούντιο του θα τρομάξεις. Αν είχαν κατασκευαστεί 100 synths σε όλη την synth ιστορία, τα 95 τα είχε αγοράσει.?

εμαθα οτι τα περισσοτερα μηχανηματα ,keys ,control pedals κλπ .,βρισκονται στην Αθηνα στο σπιτι του στην Διονυσιου Αεροπαγητου
Το σπίτι αυτό έχει πωληθεί εδώ και κάμποσα χρόνια, οπότε τα μηχανήματα είναι αλλού. Φαντάζομαι είναι μοιρασμένα σε Αθήνα και Παρίσι.

Απο ενα video που εχεις αναρτησει (στο απιτι της Αεροπαγειτου ) καταλαβα οτι δεν ειναι και πολλα χρονια πριν.

Παντως θα ρωτησω και θα μαθω (χωρις να εχω καποιο συμφερον ) !!!

Απο ενα video που εχεις αναρτησει (στο απιτι της Αεροπαγειτου ) καταλαβα οτι δεν ειναι και πολλα χρονια πριν.
Το βίντεο που λες έχει τραβηχτεί το 2004. Το σπίτι έχει πουληθεί, μην το ψάχνεις. Αφού το έσωσε πρώτα από κάποια κυβερνητικά (και άλλα) ζώα που ήθελαν να το γκρεμίσουν μαζί με το διπλανό, γιατί και καλά έκρυβαν τη θέα της Ακρόπολης απ'το νέο μουσείο, κάποια στιγμή και αρκετά μετά την ανέγερση του νέου μουσείου (2009), το πούλησε. Από κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες φαινόταν να ανακαινίζεται.

Το σπίτι είναι στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 19. Πολλοί το μπερδεύουν με το διπλανό στον αριθμό 17, ίσως γιατί το διπλανό έχει πιο "αρχαιοελληνικό" look. Πριν κάτι μήνες μάλιστα κάποιος fan του Παπ. από μια βόρεια Ευρωπαϊκή χώρα που δεν θυμάμαι, είχε πάει να βρει το σπίτι στην Αρεοπαγίτου και άφησε λουλούδια στην πόρτα του διπλανού. Ανέβασε τη φωτό σε σχετική με τον Παπ. σελίδα του FB, την είδα και του το είπα. Λυπήθηκε αρκετά απ'ότι κατάλαβα.? Αλλά κι αυτός, δεν ρώταγε κάνα γείτονα να βεβαιωθεί ποιο ήταν το σπίτι του Παπ.?

Τέλος πάντων, στη φωτό παρακάτω το σπίτι μέσα σε πράσινο πλαίσιο, ο τύπος άφησε τα λουλούδια στο δίπλα στα αριστερά της φωτό. Στολίδια μια άλλης εποχής και τα δύο που ευτυχώς παραμένουν στη θέση τους.

image.png

Δηλαδή στο πιό πάνω σπίτι (που έχει πεζόδρομο) ήταν το studio;
Δεν νομίζω να είχε κάποιο στούντιο εκεί, όταν ήταν μόνιμα Ελλάδα δεν έμενε στο συγκεκριμένο σπίτι, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Κάπου παραθαλάσσια έμενε νομίζω, Βούλα ίσως? Δεν θυμάμαι...

Δεν υπάρχει;
Αν υπήρχε δεν θα το ξέραμε? Αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να γίνει, αν τελικά γίνει ποτέ.

Γιατί;  Υπάρχουν πολλοί;
Οι πλησιέστεροι συγγενείς του ήταν οι ανιψιές του, οι κόρες του αδερφού του. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλοι. 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back