Tube vs Solid State...Μαγεία.

Grey

Ενεργό μέλος
Πόντοι
198
Το είχε αναφέρει ένας φίλος και είχε περάσει κάπως στα ψιλά.

Για έναν τύπο στο Youtube που κάνει κάποια πολύ ενδιαφέροντα blind tests.

Στο παρακάτω συγκρίνει τον custom made Eric Clapton signature Fender Tremolux με τον Fender Mustang III.

Τα ηχητικά αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα αλλά ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα σχόλια περί του ποιος είναι ποιος!Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί "κατάλαβαν",άνετα κιόλας,ποιος είναι ο Solid State επειδή ακριβώς τους έβγαλε αυτή την ψηφιακίλα,για την οποία είναι γνωστοί(και κατακριτέοι)!

Σημ.Το επιχείρημα ότι μέσω ενός βίντεο δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα επειδή ο ήχος υφίσταται διάφορες παραμορφώσεις είναι γνωστό.Και σωστό...

Ισχύει όμως και για τις δύο περιπτώσεις,έτσι δεν είναι; :)

Τα συμπεράσματα δικά σας:

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
άνετα κιόλας,ποιος είναι ο Solid State επειδή ακριβώς τους έβγαλε αυτή την ψηφιακίλα,για την οποία είναι γνωστοί(και κατακριτέοι)!
οτι να'ναι... ;D

οι ss ενισχυτες ΔΕΝ ειναι ψηφιακοι και δεν βγαζουν...ψηφιακιλα... ;D..ειναι τοσο ss οσο ενα tube screamer ή ενα fuzz face... ;D

ο Mustang ειναι MODELING ενισχυτης οχι ss....

Οτι και να είναι ο mustang με ξάρωσε και γω απαντησα λάθος .Το Α είχε όντως κάτι περισσότερο και ήταν τρανζιστορ.Οκ δεν βλέπω που είναι το κακό στο φινάλε.

Η τεχνολογία έχει πάει στα κέρατα και μεις έχουμε κολήσει λίγο στο βίντατζ σύμπλεγμα ,όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό.Πίστεύω ότι έχουμε φάει λίγο παπά από το μάρκετινγκ και γενικά από το τι παίζουν οι γνωστοι και διάσημοι και γενικά τα μουσικά μας πρότυπα.

Σίγουρα ένας λαμπάτος είναι καλύτερος αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς και κάνεις έναν καλό εώς πολύ καλό  ήχο αν ψαχτείς λίγο και με πιο φθηνές λύσεις.

Superfunk είπε:
ο Mustang ειναι MODELING ενισχυτης οχι ss....
ο Mustang ειναι MODELING ενισχυτης KAI ss αφού το τελικό στάδιο ενίσχυσης είναι ss. H προενίσχυση γίνεται ψηφιακά άρα το σχόλιο περί "ψηφιακίλα" του Grey είναι σωστό αλλά σε λάθος βάση αφού οι ss προενισχύσεις ΔΕΝ είναι ψηφιακές. Ψειρίζουμε την μαιμού τώρα αλλά δεν βαριέσαι.

Superfunk είπε:
Ναι ρε παιδι μου αλλα οπως το γραφει μοιαζει σαν να λεει οτι οι ss ενισχυτες εχουν πΣηφιακο....ηχο.... ;D
Ναι ρε παιδι μου αλλα οπως το γραφεις μοιαζει σαν να λες οτι οι modelling ενισχυτες δεν είναι ss ;D

Grey τον συγκεκριμένο τύπο τον έχω αναφέρει προσωπικά κι εγώ στα δύο επίμαχα threads (αυτό με το blind test που έκανε ένας φίλος εδώ στο forum) αλλά φυσικά πέρασε στα ψιλά  ;D.

Γενικότερα ο 'intheblues' κάνει καταπληκτική δουλειά κατά την γνώμη μου. Ένα ακόμα πιο απίστευτο video του (δείτε το) είναι το blind test μεταξύ joyo american sound και Fender Deluxe reverb (the real deal). Και...φυσικά διαβάστε σχόλια...

Johnny.T είπε:
Η τεχνολογία έχει πάει στα κέρατα και μεις έχουμε κολήσει λίγο στο βίντατζ σύμπλεγμα ,όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό.Πίστεύω ότι έχουμε φάει λίγο παπά από το μάρκετινγκ και γενικά από το τι παίζουν οι γνωστοι και διάσημοι και γενικά τα μουσικά μας πρότυπα.

Σίγουρα ένας λαμπάτος είναι καλύτερος αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς και κάνεις έναν καλό εώς πολύ καλό  ήχο αν ψαχτείς λίγο και με πιο φθηνές λύσεις.
Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα κατέληξα, αρχικά όταν συνέδεσα το Joyo american sound μπροστά από τον τραγικό Marshall valvestate vs30 που έχω και φυσικά όταν άκουσα (youtube) τον Line6 dt25. Φυσικά διάβασα και τα σχόλια στο αντίστοιχο θέμα στο forum.

Και καταλήγω και πάλι πως το marketing στον χώρο της κιθάρας σίγουρα αποτελεί ένα από τα καλύτερα case studies...

Προ καιρού κάποιος πόσταρε βίντεο όπου οι διαφορές στον crunch ήχο ήταν ελάχιστες και μετά βίας αντιληπτές (στο βίντεο τουλάχιστον) μεταξύ ενός λαμπάτου Marshall  και ενός Marshall MG, ίσως η χειρότερη σειρά που έχει βγάλει η εταιρία τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν είναι καθόλου περίεργο που ο mustang τα πάει πολύ καλά

Kαταρχήν,το σχόλιο περί "ψηφιακίλας" δεν είναι δικό μου αλλά αυτών που ανέβασαν τα σχόλια. :)

Όσον αφορά το αν είναι ή δεν είναι solid state ο Mustang,με πρόλαβε ο χταπόδης.

@Mistral,είναι πολύ πιθανό το σχόλιο για το blind test να ήταν δικό σου.

@Johny.T,δεν είμαι σίγουρος ότι οι λαμπάτοι είναι καλύτεροι σε όλες τις περιπτώσεις.Αν ασχολείσαι επαγγελματικά,πρέπει να είναι.Αν όχι,μπορείς με σαφώς λιγότερα χρήματα(και εξαρτήματα) να φτιάξεις ισάξιο,αν όχι καλύτερο ήχο.Στο λέω από προσωπική πείρα καθώς έχω δοκιμάσει και τις δύο λύσεις.Παίζω μόνο στο σπίτι.

Επίσης,το "κακό" μπορεί να έγκειται στο ότι ο ένας κοστίζει 2000 ευρώ και ο άλλος 200. ;)

Tέλος πάντων,θυμήθηκα τώρα ένα "ψαγμένο" μέλος του Φόρουμ που με είχε επιπλήξει επειδή τόλμησα να αναφέρω ότι άκουγα σημαντικές διαφορές στους κατά καιρούς μαγνήτες που είχα τοποθετήσει,καθώς σε τρανζίστορ ενισχυτές κάτι τέτοιο είναι περίπου αδύνατον... ;D

Παντως αν μπορεις αλλαξε τον ΤΙΤΛΟ του Thread σε modeling vs tube για να εισαι μεσα 100%. ;D

Τωρα ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συγκριση μεσα απο το youtube ειναι μαλλον ΑΣΤΕΙΑ...μονο ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ μπορει καποιος να καταλαβει τη διαφορα μεταξυ 2 ενισχυτων...

Προσωπικα επειδη εχω και τους δυο (και mustang και εναν φοβερο tweed deluxe) σε διαβεβαιωνω οτι η διαφορα ειναι..ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ αν τους ακουσεις πλαϊ πλαϊ

Ο Mustang παρολα αυτα ειναι ενας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ modeling amp. με το δυνατοτερο σημειο του να ειναι τα πολυ καλα εφε του.

Superfunk είπε:
Προσωπικα επειδη εχω και τους δυο (και mustang και εναν φοβερο tweed deluxe) σε διαβεβαιωνω οτι η διαφορα ειναι..ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ αν τους ακουσεις πλαϊ πλαϊ
Μα το Θεό,αν δεν έμενες τόσο μακριά,θα ερχόμουν με τα γλυκά της αρεσκείας σου για να ακούσω αυτή την ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά. ;D

Ο Mustang παρολα αυτα ειναι ενας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ modeling amp. με το δυνατοτερο σημειο του να ειναι τα πολυ καλα εφε του.
Το δυνατότερο σημείο του Mustang είναι,κατα τη γνώμη μου,πως αρκετά από τα κανάλια του έχουν οργανικό και "γήινο" ήχο...

Παρ' ότι Modelling Solid State.Eντάξει τώρα; :)

Σχετικοάσχετο με το όλο thread αλλά εμένα μου αρέσουν τα options.

Πρόσφατα, χάριν μετρήσεων, δοκίμασα να πάρω όσο πιο flat σήμα γινόταν από τον μπασοενισχυτή μου. Αντίθετα με ότι πιστεύει η πλειοψηφία των μουσικών, η flat ρύθμιση  ΔΕΝ είναι "βάζω τα πάντα 12 και καθάρισα" αλλά εξαρτάται από το κύκλωμα του ενισχυτή και δη από την προενίσχυσή του.

Στην δική μου περίπτωση έχει λαμπάτη προενίσχυση (μία λάμπα για gain, μία για μπάσα/πρίμα και μία για μεσαία). Ότι και να του έκανα, με δικό του ή παρεμβαλλόμενο eq, η καμπύλη απόκρισης δεν "καθόταν ήσυχη" με τίποτα.

Δεν θα μπώ στο θέμα μονών και ζυγών αρμονικών που είναι όλη η ουσία της λάμπας αλλά η γραμμή μου χόρευε.

Όταν όμως παρεκάμφθησαν οι λαμπίτσες και πήρα σήμα μόνο από το τελικό ψηφιακό διακοπτικό κομμάτι, η γραμμή απόκρισης έγινε σαν καρδιογράφημα νεκρού από τα 20Hz στα 20Khz και ακόμα παραπέρα.....(Buzz Lightyear ;D )

Βέβαια δεν μου λεγε κάτι για την χροιά αυτό αλλά έτσι ήξερα ότι έχω flat απόκριση για να παίξω πρίν από αυτή ή για να μετρήσω αυτό που ήθελα μετά από αυτή.

Κακά τα ψέματα, δια ζώσης και με ικανές (καθαρές) συνθήκες, η καλά υλοποιημένη λάμπα (στις κιθάρες) φαίνεται. Όχι πλέον εύκολα αλλά νομίζω ότι ακούγεται.

Αν όμως πάμε σε επεξεργασίες ηχογράφησης, Youtube ποιότητα ήχου και τα λοιπά, άστο καλύτερα. Ότι θες ακούς.

Έτσι, για να πω και γω κάτι.  8)  ;D

ο καλός λαμπάτος ενισχυτής θα φανεί στα καθαρά και δια ζώσης. εκεί μπροστά στο ηχείο να ακούς τι γίνεται όχι στο λάπτοπ σου απο το πισι...έλεος....

αυτο δεν μπορεί να το φτάσει ακόμα η τεχνολογία.

τώρα αν κάνεις ένα άλμπουμ, και έχεις γνώσεις και όρεξη για πείραγμα, γράψτο με 20ρη τρανζίστορ φεντερ, την άκρη θα τη βρεις.

ρώτα και τον τομ μορέλο....δεν θυμάμαι ποιο άλμπουμ αλλα το έγραψε με έναν τέτοιο...

για να μην μιλήσω για τα μπρίκια που συνήθως παίζει και τα αποκαλεί κιθάρες....

μέχρι κάτι καυσόξυλα no name που έπαιζε πιτσιρικάς και τους άλλαξε μαγνήτες και παίζει ακόμη ....

όταν παίζει κονσόλα και επεξεργασία όλα γίνονται!

degdekis είπε:
ο καλός λαμπάτος ενισχυτής θα φανεί στα καθαρά και δια ζώσης.
Θεωρείς τον Βlackstar HT-5R καλό λαμπάτο ενισχυτή;

Εγώ ναι.

Είχα αυτόν και τον Mustang II μαζί για ένα διάστημα...Φαντάζεσαι τι θέλω να πω.

Νομίζω ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο

http://www.thomann.de/gr/blackstar_id60_tvp_h.htm

αρχίζουν οι αμφιβολίες σε περίπτωση που θέλει κάποιος να πάρει έναν άλλον

της συγκεκριμένης μάρκας. Αφού με έναν ενισχυτή έχεις αρκετά καλό ήχο

διαφόρων ειδών ενισχυτών + τα εφέ...

Εγώ γι'άλλη μια φορά κατάλαβα ποιά είναι η λάμπα..Βρε μπας κ εχω ταλέντο;  ;D

Το modelling ήταν πιο γραμμικό στην απόκρισή του του και πιο edgy (γι'αυτο και εντυπωσίασε πολλους αυτη η αγριάδα). Ο λαμπατος πιο γλυκός και ο ήχος έχει ¨ξεσπάσματα" μέσα του, όπως λέει κ ο audiοkostas "δεν κάθεται ήσυχος".

Φυσικα αυτά για να τα καταλάβεις πρέπει να τα ακούσεις δίπλα-δίπλα αλλιώς ευκολα ξεγελιέσαι. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν τελείως διαφορετική αίσθηση όταν τους παίζεις, όχι όταν απλά τους ακούς. Νομίζω αυτή είναι η κυρια διαφορά τους.

Α και όσο τους τερματίζεις, η παραμόρφωση της τελικής ενίσχυσης του λαμπάτου σου ακούγεται ωραία, ενω του ss βαβούρα (αυτό είναι καθαρά τεχνική γνώση αλλά φουλ εξακριβωσιμη στο παίξιμο). Αυτό απ'ό,τι ξέρω δεν έχουν καταφέρει να το προσομοιώσουν οπότε ένας ss τελικός δε μπορεί να στο δώσει.

Φυσικά μπορεί να σου αρέσει πιο πολύ η γραμμική συμπεριφορά ενός ss (όπως σε πολλούς τζαζίστες).

theStratWithin είπε:
Α και όσο τους τερματίζεις, η παραμόρφωση της τελικής ενίσχυσης του λαμπάτου σου ακούγεται ωραία, ενω του ss βαβούρα (αυτό είναι καθαρά τεχνική γνώση αλλά φουλ εξακριβωσιμη στο παίξιμο). Αυτό απ'ό,τι ξέρω δεν έχουν καταφέρει να το προσομοιώσουν οπότε ένας ss τελικός δε μπορεί να στο δώσει.
Στους solid state ενισχυτες η βασικη φιλοσοφία είναι να μην χρειάζεται να τους "τσιτώσεις" ώστε να κλιπάρουν τα τελικά τρανζίστορ. Παίρνεις όλο το γκάζι κτλ από την προενίσχυση, που μπορεί να είναι οτιδήποτε (ss, tube, digital modeling, κτλ). Επίσης το πιο βασικό συστατικό στον ήχο ενος τσιτωμένου λαμπάτου ενισχυτή είναι ο μετασχηματιστής εξόδου, ο οποίος είναι επιλεγμένος έτσι ώστε να "κλιπάρει και αυτός" (saturation) και να γίνεται ένα δυναμικό φίλτρο.

Κατά τα άλλα οι λυχνίες κλιπάρουν "σχεδόν" όπως τα τρανζίστορ. (σχεδόν...). Αν πάρεις ενισχυτή χωρίς μετασχηματιστή εξόδου ή με μετασχηματιστή εξόδου (tube hifi) που αντέχει πολύ και τσιτώσεις τις τελικές σαν τρανζίστορ θα ακουστεί - οι διαφορές είναι ελάχιστες.

Μέχρι να βρούμε άκρη καλύτερα να μάθουμε να παίζουμε και τίποτα!

Κατά τα άλλα έχω καταλήξει ότι μέχρι να ξεραθεί το χέρι μας και να μην μπορούμε

να πιάσουμε ούτε μισό μπαρέ και μέχρι να γίνουμε "περήφανοι στ' αυτιά"

και να γυρνάμε με ακουστικά βαρηκοϊας - θα ψάχνουμε πάντα τον μαγνήτη,

το πενταλάκι και  τη λάμπα που κάνει τη διαφορά...

degdekis είπε:
ο καλός λαμπάτος ενισχυτής θα φανεί στα καθαρά και δια ζώσης.
Να συμπληρώσω ότι ο κάθε ενισχυτής, λαμπάτος ή μη, θα φανεί μέσα στο context της μπάντας.

Επίσης, μην ξεχναμε ότι απο τη στιγμή που το capturing του "test" γίνεται με close miking, αυτό που ακούμε μπορεί να αλλάξει αρκετά, απλά μετακινώντας το μικρόφωνο μόνο για λίγα εκατοστά.

Είναι δηλαδή μόνο μία εκδοχή του ήχου του ενισχυτή αυτό που ακούμε, δια ζώσης μόνο μπορείς να έχεις την πλήρη εικόνα.

η διαφορα μεταξυ λαμπατου/τρανζιστορ φαινεται στο χερι!

μολις γυρισα απο Live που επαιξα με εναν σαπιο fender frontman......

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back