Tele ( Love ) Caster

Dan Mar

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Υπάρχει τεράστια ποικιλία ώς προς τα ξύλα, τους μαγνήτες, τα τάστα, τον καβαλάρη ( 3 or 6 saddle bridge ) και άλλα.
Έχω διαβάσει αρκετά τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά πρακτικά έχω παίξει λίγες.
Θα ήθελα την γνώμη σας όσον αφορά : τα αγαπημένα σας ξύλα, μαγνήτες κ.τ.λ., τον λόγο της προτίμησης σας και τον αγαπημένο σας Tele - κιθαρίστα.
Επίσης αν κάποιος έχει εμπειρία απο κάποια Fender alternative ας μας δώσει τα φώτα του .
ΠΡΟΣΟΧΗ : Αυτό το νήμα δεν προτείνεται σε άτομα με αλλεργία στις Tele, καθώς δύναται να προκαλέσει αλλεργικό ΣΟΚ !

Τελε έχουν φτιαχτει ιστορικά με όλους τους πιθανους συνδυασμους ξύλων.

Οι κλασσικοί συνδυασμοί όμως ειναι
1) Ash + Maple τυπου 50s blackguard
2) Alder + rosewood τύπου 60s

Συνήθως λειτουργούν άψογα. Προσωπικά μου αρέσει και το Alder+Maple.

To maple εχει πιο γεμάτο ήχο, το rosewood καλύτερη ή μάλλον πιο σαφή ατάκα. Οι 50αρες πιο παχύ μπράτσο και οι 60άρες πιο λεπτό.

H γέφυρα vintage style (η 3σελη) ειναι κεφαλαιώδης στον χαρακτηριστικο ήχο για μια τελε, αν σου αρεσει ο παλιός ήχος. Αλλά η μοντέρνα, ειναι πιο ακριβής στο intonation και συμπεριφέρεται λιγο καλύτερα με γκάζια. Ωστόσο αν σου αρεσει το twang πας με κλειστα ματια στην παλιά.

Μαγνήτες μου αρέσουν και παίζω με Nick Silver Django για 50s blackguard στυλ, και Sweeney Todd. Αλλά ωραίοι είναι και οι Antiquities 1954, οι lollar Vintage T και οι Don Mare Super Sport. Οι μαγνήτες του Bill Lawrence προσωπικα δε μου έκαναν. Τελευταία περνάω φάση HB στη neck θέση.

Ο λόγος προτίμησής μου στις telecaster ειναι γιατι μου αρέσει πολύ η γεωμετρία της συνολικά, το γεγονός οτι ειναι βασικο και ανθεκτικο εργαλειο στη λειτουργία του και δε θελω να μπλεκω με πολλά πολλά, και γιατι ειναι πολύ ευέλικτη ηχητικα. Παιζει βέβαια ρολο και το γεγονός ότι ακούω μουσικές που μεγάλο μέρος τους έχει παιχτεί/παιζεται με αυτή την κιθάρα. Αλλά το βασικό της γοητευτικό στοιχείο είναι ότι η βασικότητα της λειτουργίας της σε ωθεί να παίξεις διαφορετικά.

Κιθαριστες που μου αρεσουν με τελε ειναι απειροι (συνηθως τελεκαστεράκηδες ακουω) αλλά ενδεικτικά Roy Nichols, Roy Buchanan, Steve Cropper, Cornell Dupree, Joe Messina, James Burton, Bill Kirchen, Marty Stuart, Don Rich, Clarence White, Robben Ford, Redd Volkaert, Anna Calvi ...and the beat goes on...

Σου γράφω αυτούς που ειναι ταγμενοι παιχτες telecaster και όχι κάποιον που για ένα διαστημα χρησιμοποιησε tele.

Εκτός fender εχω παιξει melancon, Haar, Ryokangas, Tokai, Greco, Suhr, James Trussart και ibanez Lari Basilio και φυσικά πολλές partcasters. Δεν μπορώ να πω ότι καποια ήταν κακο όργανο, αν και ειχαν διαφορες μεταξυ τους και φυσικα δεν ειναι ολες στο ιδιο επιπεδο και τιμη. Το κακό είναι ότι δεν ηταν telecaster ακριβώς στην αισθηση και τον ηχο. Ενταξει βέβαια η Suhr ήταν tele shape υβριδιο και κατα τα άλλα φοβερή αλλά όχι tele με την παραδοσιακη εννοια. H Trussart και η ibanez καλά όργανα αλλά διαφορετικού τύπου και ήχου. Η ibanez εντελώς άλλη αίσθηση σαν όργανο οπως και η yamaha mike stern.

H Fender έχει για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια πλέον και φυσικά υπάρχουν και διάφοροι κατασκευαστές.

Συμφωνώ με τον Καταφύγιο,και εννοείται 50s ash με maple neck είναι ότι κλασικότερο.

Το έχω παίξει και σε Suhr, κιθάρα πάνω από 3κ, και δε μου άρεσε το μανίκι. Ούτε το headstock αλλά δεν πειράζει 😄

20230724_164005.jpg

Τελε έχουν φτιαχτει ιστορικά με όλους τους πιθανους συνδυασμους ξύλων.

Οι κλασσικοί συνδυασμοί όμως ειναι
1) Ash + Maple τυπου 50s blackguard
2) Alder + rosewood τύπου 60s

Συνήθως λειτουργούν άψογα. Προσωπικά μου αρέσει και το Alder+Maple.

To maple εχει πιο γεμάτο ήχο, το rosewood καλύτερη ή μάλλον πιο σαφή ατάκα. Οι 50αρες πιο παχύ μπράτσο και οι 60άρες πιο λεπτό.

H γέφυρα vintage style (η 3σελη) ειναι κεφαλαιώδης στον χαρακτηριστικο ήχο για μια τελε, αν σου αρεσει ο παλιός ήχος. Αλλά η μοντέρνα, ειναι πιο ακριβής στο intonation και συμπεριφέρεται λιγο καλύτερα με γκάζια. Ωστόσο αν σου αρεσει το twang πας με κλειστα ματια στην παλιά.

Μαγνήτες μου αρέσουν και παίζω με Nick Silver Django για 50s blackguard στυλ, και Sweeney Todd. Αλλά ωραίοι είναι και οι Antiquities 1954, οι lollar Vintage T και οι Don Mare Super Sport. Οι μαγνήτες του Bill Lawrence προσωπικα δε μου έκαναν. Τελευταία περνάω φάση HB στη neck θέση.

Ο λόγος προτίμησής μου στις telecaster ειναι γιατι μου αρέσει πολύ η γεωμετρία της συνολικά, το γεγονός οτι ειναι βασικο και ανθεκτικο εργαλειο στη λειτουργία του και δε θελω να μπλεκω με πολλά πολλά, και γιατι ειναι πολύ ευέλικτη ηχητικα. Παιζει βέβαια ρολο και το γεγονός ότι ακούω μουσικές που μεγάλο μέρος τους έχει παιχτεί/παιζεται με αυτή την κιθάρα. Αλλά το βασικό της γοητευτικό στοιχείο είναι ότι η βασικότητα της λειτουργίας της σε ωθεί να παίξεις διαφορετικά.

Κιθαριστες που μου αρεσουν με τελε ειναι απειροι (συνηθως τελεκαστεράκηδες ακουω) αλλά ενδεικτικά Roy Nichols, Roy Buchanan, Steve Cropper, Cornell Dupree, Joe Messina, James Burton, Bill Kirchen, Marty Stuart, Don Rich, Clarence White, Robben Ford, Redd Volkaert, Anna Calvi ...and the beat goes on...

Σου γράφω αυτούς που ειναι ταγμενοι παιχτες telecaster και όχι κάποιον που για ένα διαστημα χρησιμοποιησε tele.

Εκτός fender εχω παιξει melancon, Haar, Ryokangas, Tokai, Greco, Suhr, James Trussart και ibanez Lari Basilio και φυσικά πολλές partcasters. Δεν μπορώ να πω ότι καποια ήταν κακο όργανο, αν και ειχαν διαφορες μεταξυ τους και φυσικα δεν ειναι ολες στο ιδιο επιπεδο και τιμη. Το κακό είναι ότι δεν ηταν telecaster ακριβώς στην αισθηση και τον ηχο. Ενταξει βέβαια η Suhr ήταν tele shape υβριδιο και κατα τα άλλα φοβερή αλλά όχι tele με την παραδοσιακη εννοια. H Trussart και η ibanez καλά όργανα αλλά διαφορετικού τύπου και ήχου. Η ibanez εντελώς άλλη αίσθηση σαν όργανο οπως και η yamaha mike stern.

H Fender έχει για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια πλέον και φυσικά υπάρχουν και διάφοροι κατασκευαστές.
Ευχαριστώ πολύ για την εκτενή περιγραφή και επεξήγηση !
Πολύ κατατοπιστικός .
Θα ήθελα να δοκιμάσω την Ibanez JS tele .
Πάντως το 3 saddle είναι σίγουρα το στύλ μου , καθώς ενας απο τους αγαπημένους μου είναι ο Buchanan.

Συμφωνώ με τον Καταφύγιο,και εννοείται 50s ash με maple neck είναι ότι κλασικότερο.

Το έχω παίξει και σε Suhr, κιθάρα πάνω από 3κ, και δε μου άρεσε το μανίκι. Ούτε το headstock αλλά δεν πειράζει 😄
Σίγουρα αν ήταν να δώσω 3Κ , θα προτιμούσα κάποιες άλλες T-Style και όχι Suhr.

Ο Lage σε κάποια φάση νομίζω έπαιζε και Nash.

Ωραίο clip για να ακούσει κάποιος την Nacho καθαρή.
Τις έβλεπα στο internet πριν καμμιά εβδομάδα.
Ωραίο μουσικό κομμάτι !

Η αγαπημένη μου κιθάρα είναι Fender alternative. Τη βλέπεις και στο avatar μου, είναι μια Ιαπωνική Tokai TTE-50, αγορασμένη καινούργια το 2018. Τυχερός τότε γιατί την είχα βρει σε έκπτωση, βλέπω τώρα είναι κοντά στα 900.
1755243875601.webp

Η δική μου είναι σε χρώμα creme/vintage white, αλλά δε βρήκα διαδικτυακά κάποια άλλη με maple fretboard. Δοκίμασα τότε δεκάδες tele, εννοείται και από Fender, δε βρήκα καμία άλλη σε αυτό το εύρος τιμής που να πλησιάζει στο πώς έπαιζε η δική μου.

Μιας και ανέβηκαν ήδη κάτι παικταράδες, η αφορμή και έμπνευση για μένα τότε ήταν ο εξωφρενικός Richie Kotzen. Τον οποίο είχα δει και στην Αθήνα την ίδια χρονιά.

Η αγαπημένη μου κιθάρα είναι Fender alternative. Τη βλέπεις και στο avatar μου, είναι μια Ιαπωνική Tokai TTE-50, αγορασμένη καινούργια το 2018. Τυχερός τότε γιατί την είχα βρει σε έκπτωση, βλέπω τώρα είναι κοντά στα 900.
Προβολή συνημμένου 51602
Η δική μου είναι σε χρώμα creme/vintage white, αλλά δε βρήκα διαδικτυακά κάποια άλλη με maple fretboard. Δοκίμασα τότε δεκάδες tele, εννοείται και από Fender, δε βρήκα καμία άλλη σε αυτό το εύρος τιμής που να πλησιάζει στο πώς έπαιζε η δική μου.

Μιας και ανέβηκαν ήδη κάτι παικταράδες, η αφορμή και έμπνευση για μένα τότε ήταν ο εξωφρενικός Richie Kotzen. Τον οποίο είχα δει και στην Αθήνα την ίδια χρονιά.

Την είχα δοκιμάσει πριν ένα χρόνο.
Πολύ καλή, καινούργια B-stock στα 800 ευρώ.
Maple ταστιέρα, Ash body.
Φοβερή εργονομία, ευκολόπαιχτη.
Μόνο τους μαγνήτες θα άλλαζα.
Εσύ τούς έχεις αλλάξει η έχεις τους μανίσιους ;

Ευχαριστώ πολύ για την εκτενή περιγραφή και επεξήγηση !
Πολύ κατατοπιστικός .
Θα ήθελα να δοκιμάσω την Ibanez JS tele .
Πάντως το 3 saddle είναι σίγουρα το στύλ μου , καθώς ενας απο τους αγαπημένους μου είναι ο Buchanan.
Παρακαλώ!

Να τη δοκιμάσεις την JS αν βρεις καμια. Όμως έχε υπόψη ότι ο JS παιζει με αυτή λογω endorsement και εχοντας παιξει καμια 20αρια κανονικες fender και partcasters.

Αφου σου αρεσει ο Roy B, τότε το πιο κοντινο που υπάρχει αυτή τη στιγμή ειναι η Fender AV II. Τα εχει όλα έτοιμα.

Στα παραπάνω που μου αρεσουν προσθέτω τα vintage style κλειδιά που μπαινει μεσα η ακρη της χορδής και δε σε τρυπάει, και ο Duke Levine που τα κανει ολα και αθόρυβα.

Την είχα δοκιμάσει πριν ένα χρόνο.
Πολύ καλή, καινούργια B-stock στα 800 ευρώ.
Maple ταστιέρα, Ash body.
Φοβερή εργονομία, ευκολόπαιχτη.
Μόνο τους μαγνήτες θα άλλαζα.
Εσύ τούς έχεις αλλάξει η έχεις τους μανίσιους ;
Μιας που το ανέφερες, ο συνδυασμός maple-ash ήταν από τους βασικούς λόγους που έκανα αγορά στα τυφλά (συν η δυνατότητα επιστροφής εντός 2 εβδομάδων). Όχι ότι μου πέρασε από το μυαλό, η κιθάρα έπαιξε σοκαριστικά καλά από τη στιγμή που βγήκε από το κουτί.

Ο neck μαγνήτης μου αρέσει για αυτά που παίζω, άλλαξα μόνο τον bridge με τον Chopper T γιατί παίζω κυρίως high gain πράγματα. Ωραίος μαγνήτης και σηκώνει πολλά γκάζια, αλλά σε κόσμο που προέρχεται από μαόνια και EMG μπορεί να ακουστεί λίγο boxy.

Παρακαλώ!

Να τη δοκιμάσεις την JS αν βρεις καμια. Όμως έχε υπόψη ότι ο JS παιζει με αυτή λογω endorsement και εχοντας παιξει καμια 20αρια κανονικες fender και partcasters.

Αφου σου αρεσει ο Roy B, τότε το πιο κοντινο που υπάρχει αυτή τη στιγμή ειναι η Fender AV II. Τα εχει όλα έτοιμα.

Στα παραπάνω που μου αρεσουν προσθέτω τα vintage style κλειδιά που μπαινει μεσα η ακρη της χορδής και δε σε τρυπάει, και ο Duke Levine που τα κανει ολα και αθόρυβα.
Εγώ ξεκίνησα το νήμα, αλλά εσύ πρέπει να γράψεις άρθρο.

Την AV II την ζαχαρώνω, αλλά δεν την δοκίμασα ακόμη.

Τα vintage style είναι ειδική παραγγελία, η τα ¨φοράνε¨κάποια μοντέλα ;

Τα vintage style είναι ειδική παραγγελία, η τα ¨φοράνε¨κάποια μοντέλα ;
Τα φοράνε απο κατασκευής οι σειρές AV II, Japan traditional 2025 collection, Vintera, Player II και διάφορες signature εκδόσεις όπως η Jason Isbell, Brad Paisley, Jimmy Page, Kingfish deluxe κλπ.

Το κακό είναι ότι τα modern/Deluxe Cast κλειδιά δεν αντικαθιστανται με τα vintage απο ότι θυμάμαι γιατι εχουν διαφορά στο τρύπημα. Επομένως πας κατευθείας για αυτά.

Η δική μου φοράει τους DiMarzio Twang Kings. Φοβερά καθαρά, αλλά μόλις βάλω gain στον ενισχυτή τσιρίζουν. Νταξ με plugins παίζω και μέταλ 😅

Σκεφτόμουν καμία εναλλακτική, κάνα σετ Lollars τίποτα, αλλά δεν ξέρω, το σκέφτομαι. Ο αγαπημένος μου είναι ο Ellisonic του Julian Lage αλλά κοστίζει όσο μια καλή κιθάρα. Από την άλλη παίζω 99% καθαρά, οπότε why bother.

DiMarzio Twang Kings. Φοβερά καθαρά, αλλά μόλις βάλω gain στον ενισχυτή τσιρίζουν.

Είναι πολύ πριμάτοι μαγνήτες και είναι λογικό να μην τους αρέσει το πολύ gain. Δοκίμασε να ρίξεις πρίμα πολύ και να ανεβάσεις μεσαία. Σίγουρα θα μπορείς να βρεις εξαιρετικό βρώμικό ήχο. Για μεταλ δεν είναι, αλλά βρώμικο ηχο βγάζεις πολύ καλό.

Η δική μου φοράει τους DiMarzio Twang Kings. Φοβερά καθαρά, αλλά μόλις βάλω gain στον ενισχυτή τσιρίζουν. Νταξ με plugins παίζω και μέταλ 😅

Σκεφτόμουν καμία εναλλακτική, κάνα σετ Lollars τίποτα, αλλά δεν ξέρω, το σκέφτομαι. Ο αγαπημένος μου είναι ο Ellisonic του Julian Lage αλλά κοστίζει όσο μια καλή κιθάρα. Από την άλλη παίζω 99% καθαρά, οπότε why bother.
Ellisonic 2 x 375 $, χωρίς μεταφορά ,δασμούς.
Τους έβλεπα πέρυσι, όντως αξίζουν τα χρήματα ;
Γενικά για τους Ron Ellis .

@Dan Mar
Εφόσον μιλάς για Nash και πολύ περισσότερο Nacho ξέρεις όσα χρειάζονται.
Θεωρώ πως για την Τέλε το βασικότερο όλων είναι η συνειδητοποίηση του "it is what it is".
Απο κει και μετά εξαρτάται απο τα χρήματα που διαθέτεις, όλα {σχεδόν) αξίζουν τα λεφτά τους αν σου περισσεύουν. Όταν κάποιος γνωρίζει τι θέλει και δεν το βρίσκει σε "έτοιμα" μοντέλα εταιρειών ή δεν μπορεί να το πληρώσει, οι partcasters με προσεκτική επιλογή και μπόλικη σκέψη είναι η ιδανική λύση, μπορεί να εξελιχθεί σε ακριβό σπορ όμως.
Οι Ellis είναι κορυφαίοι, όχι όμως για οποιαδήποτε κιθάρα όπως και κάθε άλλο σετ.
Όταν αλλάζουν πράγματα σε ένα όργανο, ειδικά όταν το στήνεις απο το μηδέν, η αναζήτηση μπορεί να γίνει ατέρμονη και κοστοβόρα.

H αγαπημένη μου Tele είναι η '59. Bρήκα μια Jimmy Page σε πολύ καλή τιμή στις αγγελίες, που ουσιαστικά είναι μια ΄59 με custom μαγνήτες και είμαι ευτυχισμένος.

Έχω και μια MIJ Tokai '52 στην οποία έβαλα ένα σετ Fralin Vintage Hot (αγαπημένο all around) αλλά από τότε που πήρα την '59, τη μετέτρεψα σε κύκλωμα blend όπως είχαν οι αυθεντικές. Το έκανα για μεγαλύτερη διαφοροποίηση, μιας που ο bridge πλέον δίνει ήχους Esquire. Ιδανικά βέβαια για την Esquire θα έπρεπε να έχω και λίγο πιο hot, A3, flatpole μαγνήτες, αλλά δεν πειράζει. Με τον Vox ξυρίζει υπέροχα :)

Με τον Vox ξυρίζει υπέροχα :)
Αυτόν τον συνδυασμό τον έχω δει πολλές φορές. Ακόμα και ο morgan που κυρίως αντιγράφει κυκλώματα vox στα demo χρησιμοποιεί τελεκάστερ. Ενδιαφέρων συνδυασμός, ξεφεύγει και από το κλασικό Φεντερ σε Φεντερ

Το έκανα για μεγαλύτερη διαφοροποίηση, μιας που ο bridge πλέον δίνει ήχους Esquire. Ιδανικά βέβαια για την Esquire θα έπρεπε να έχω και λίγο πιο hot, A3, flatpole μαγνήτες, αλλά δεν πειράζει. Με τον Vox ξυρίζει υπέροχα.
Με Esquire δεν έχω ασχοληθεί, λόγω του ότι έχουν μόνο έναν μαγνήτη.
Για τι είδους παίξιμο είναι ;

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back