Τι σημαίνει μουσικός;

Wind

Νέο μέλος
Μηνύματα
166
Πόντοι
16
Εννοείται ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις αλλά ας εμβαθύνουμε

λίγο σε αυτό το θέμα που με απασχολεί τελευταία αρκετά.

Στη μπάντα μου πχ έχουμε δύο επαγγελματίες μουσικούς.

Η απορία μου είναι εάν έχουμε το δικαίωμα όλοι να λεγόμαστε

μουσικοί. Τί είναι μουσικός;

- Αυτός που ζεί από τη μουσική;

- Αυτός που έχει πτυχίο σε κάποιο όργανο ή/και θεωρίας;

- Αυτός που παίζει απλά κάποιο/α όργανο;

- Αυτός που έχει μουσικό αυτί;

- Συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω;

- Κανένα από τα παραπάνω; Κάτι άλλο;

 
Μουσικός ειναι πανω από ολα αυτος που αγαπάει τη μουσική και φυσικά ασχολείται με κάποιο οργανο εστω και λίγο. Το αν ειναι επαγγελματιας η οχι δειχνει μονο απο που βγάζει τα προς το ζειν

Ξερω ερασιτεχνες μουσικους που πατανε κατω τους επαγελματιες οπως και επαγγελματιες (πχ εναν ιδιοκτητη ωδειου με μισο τονο πτυχια) που δεν μπορουν να παιξουν απολυτως τιποτα

Ολα αυτα ομως που ανεφερες ουσιαστικα συνδεονται....δεν μπορεις να εχεις μουσικο αυτι αν δεν το εχεις εξασκησει σε καποιο οργανο, δεν μπορεις να παιζεις καποιο οργανο χωρις ιδεα θεωριας (η μαλλον μπορεις αλλα θα μεινεις στασιμος)

Το σημαντικοτερο ομως ειναι αυτο που ειπα στην αρχη. Αγαπωντας τη μουσικη, εξασκησε, γινεσαι πιο ταπεινος μπροστα σε αυτην την τεχνη, ανοιγει το μυαλο σου, μαθαινεις απο παλιοτερους και δειχνεις στους νεοτερους.

 
οι τραγουδιστες ειναι μουσικοι?
Χαχαχ, σπανια! συνηθως απλα σπανε τα νευρα των υπολοιπων που ειναι μουσικοι.

 
αληθεια σου το ρωταω . συμφωνα με αυτα που ειπες που κατατασονται?

 
Φυσικά και ειναι...δεν ειναι η φωνη οργανο; χορδες που παλλονται.. πιανει νοτες, ρυθμους, εχει τεχβικη που διαφερει απο είδος σε είδος.

Το προβλημα ομως ειναι οτι φωνη η εχεις η δεν εχεις. Αν εχεις μπορεις να γινεις καλυτερος αλλα ουτως η αλλως εχεις. Οποτε οι τραγουδιστες συνηθως δεν μπαινουν στον κοπο να μαθουν θεωρια και για αυτο μας σπανε τα νευρα...Θελουν να τα κανουν ολα με το "αυτί".

Αν ομως ο τραγουδιστης ειναι σοβαρος και εξυπνος ωστε να εξσκει τη φωνη του και μεσα απο μαθηματα και απο προβες τοτε ναι ειναι μουσικός και μαλιστα τυχερος αφου δεν χρειαζεται να αγορασει μουσικό οργανο..το εχει πανω του.

 
Η δική μου γνώμη είναι ότι ο μουσικός πρέπει να ξέρει και θεωρία για να λέγεται μουσικός.

'Ενας που απλά παίζει ενα όργανο ειναι απλά ένας οργανοπαίχτης, καλός ή κακός με ταλέντο ή όχι.

Πριν αρπαχτούν μερικοί, να πω ότι το "οργανοπαίχτης" δεν το λεω με την κακή έννοια... εννοείται ότι καποιος που δεν έχει ιδέα απο θεωρία μπορεί να είναι πολύ καλλίτερος απο κάποιον με γνώσεις και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα γι'αυτό.

Το σκέφτομαι και το λεω εντελώς τυπικά, δηλ. κατα τη γνώμη μου, μουσικός είναι αυτός που "ξέρει" μουσική. Ξαναλέω ότι δεν προσπαθώ να μειώσω αυτούς που δεν ξέρουν θεωρία, αυτό θα ήταν εντελώς ηλίθιο, απλά έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την έννοια του πραγματικού μουσικού.

Προσωπικά παίζω 11 χρόνια κιθάρα και εως πρόσφατα που ξεκίνησα πιάνο σε κάποιο ωδείο δεν είχα ιδέα απο θεωρία. Ποτέ δεν θεωρούσα τον εαυτό μου μουσικό όλα αυτά τα χρόνια (ανεξαρτήτως αν ήμουν καλός κιθαρίστας ή όχι).

Αλλά που θα μου πάει... τα παίρνω εύκολα τα θεωρητικά...χεχε 8)

 
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ - ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ :) :) :)....

Λοιπόν, όσοι πιστεύετε ότι για να λέγεται κανείς μουσικός πρέπει να ξέρει θεωρία, σας θυμίζω ότι η θεωρία έπεται της πρακτικής, δεν προηγείται. Αρμονία, αντίστιξη και ότι άλλο βάλει ο νους σας δεν υπήρχαν γραμμένα σε κάποιο βιβλίο ή σε κάποιες πλάκες μαρμάρου από την αρχή της ιστορίας του σύμπαντος.

Κάποιοι... οργανοπαίκτες (που λέει και ο φίλτατος ikon) χρησιμοποίησαν αυτές τις αρχές και μεθόδους στο έργο τους, κάποιοι άλλοι (ή οι ίδιοι) τις κατέγραψαν και έκτοτε κάποιοι άλλοι τις μαθαίνουν σαν "θεωρία".

Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη πεποίθηση είναι ότι η θεωρία προηγείται της πρακτικής, αυτό είναι εντελώς λάθος και δεν ισχύει πουθενά. Δεν ισχύει ούτε καν στις θετικές επιστήμες, όπως η φυσική, όπου ένα θεώρημα κτίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των πειραμάτων και των παρατηρήσεων. Η θεωρία (ξαναλέω) έρχεται μετά από την πρακτική.

Η εκμάθηση παλαιότερων θεωριών (στη μουσική π.χ.) απλώς αυξάνει τις... εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του ασχολούμενου και δεν τον κάνει κατά κανένα τρόπο καλύτερο μουσικό - τουλάχιστον όχι αν δεν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες.

 
Ωραίος άη-πρότοκολ! 8)

Πολύ σωστό επιχείρημα αλλά υπάρχει και η λογική ότι

δεν χρειάζεται να ξαναανακαλυφθεί ο τροχός και άρα

ο σύγχρονος μουσικός πρέπει να μελετήσει τις θεωρίες που

γραφτήκανε από τόσους άλλους και με τόσο κόπο πριν απο αυτόν

ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος. Το ίδιο δεν ισχύει και στις θετικές

επιστήμες και παντού; Αν δε μελετήσεις τις θεωρίες άλλων στο

πανεπιστήμιο πτυχίο δεν παίρνεις και δεν μπορείς να λέγεσαι φυσικός,

μαθηματικός κλπ κλπ

Σίγουρα αν πιασεις μια κιθάρα μπορεί κάποια στιγμή να χτυπήσεις τη

blue note και να κλάψεις από συγκίνηση... καλύτερα δεν είναι όμως

να έχεις μελετήσει blues κλίμακες απο την αρχή;

Και κάτι άλλο για την κουβέντα μας επάνω στο τί είναι μουσικός:

Ρε παιδια, μήπως η ροκ μουσική είναι εύκολη μουσική χωρίς πολλή

θεωρία και για αυτό έχει κάνει πολύ κόσμο να νομίζει ότι είναι

μουσικός; Πχ τζαζ και κλασσική δεν παίζει κανείς εμπειρικά ή με το

αυτί παρα μόνο μετά από πολλά χρόνια σπουδών και μελέτης...

Τελικά μουσικοί μήπως πρέπει να λέγονται οι κλασσικοί και οι

τζαζίστες;;;;

 
οκ ο τραγουδιστης αρα ειναι μουσικος (τον χαβα μου εγω...) . Αυτος που σφυριζει ωραια και δεξιοτεχνικα τι ειναι?

(καλα αυτη η μαιευτικη μου δε παιζεται! :) )

 
Πολύ σωστό (και κατά τη γνώμη μου, τελεσίδικο) το επιχείρημα του eye. :wink:

Παιδιά, μην μπλέκετε με τους ορισμούς και τα semantics, αφήστε τα αυτά για δικηγόρους, πολιτικούς, κριτικούς και κάθε λογής ανάλογα ζώα.

Μουσικός είναι αυτός που παίζει μουσική (ναι, και με τη φωνή του). Τέρμα και τελείωσε. Τώρα αν είναι μουσικός της μισής ώρας το χρόνο ή των 12 ωρών την ημέρα δε λέει τίποτα.

Όσο για τη θεωρία και τα "πτυχία", αφήστε να πιστεύουν στην ανωτερότητά τους όσοι έχουν ανάγκη να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους. Απλά να θυμίσω ότι όλες οι θεωρίες είναι συμβάσεις που μπορούν να ανατραπούν (και πρέπει να ανατρέπονται κατά καιρούς για να πάμε μπροστά).

Υ.Γ. Η θεωρητική μου κατάρτιση στη Μουσική πιστεύω ότι είναι μάλλον καλύτερη του μέσου όρου σε ότι αφορά στους κιθαρίστες και όντως θα ήθελα να είναι και καλύτερη, αλλά μόνο για λόγους "εγκυκλοπαιδικούς" και προσωπικού βίτσιου. :wink: Καλύτερο μουσικό όμως δεν νομίζω ότι με έκανε αυτή, αλλά μια ηθελημένη προσπάθεια να έχω ανοιχτό το μυαλό μου.

 
Ουδεμια σχεση βεβαια η θεωρητικη καταρτηση με τη εννοια "μουσικος",και βεβαια καποια ειδη μουσικης οσο & να τα "μελετησεις" δεν εχεις καμμια ελπιδα μπροστα σε οριτζιναλ παιχτες που ξερουν μονο μια κλιμακα και ΕΙΝΑΙ μουσικαρες.

Δεν θα ξεχασω ποτε τι μας ειπε σε καποιο καλοκαιρινο σεμεστερ που παρακολουθησα στο Μπερκλυ ο "καθηγητης" μας (τελειως τυχαια ο ΤΖΩΝ ΣΚΟΦΙΛΝΤ!!!)

Μας λεει λοιπον καποιο πρωϊ

"Παιδια αυριο το απογευμα θα παιξει στο κολεγιο μας ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΚΟΛΛΙΝΣ ισως ο μεγαλυτερος εν ζωη μπλουζ κιθαριστας,ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΠΛΟΥΖ ΚΛΙΜΑΚΕΣ οι αριστουχοι μαθητες της σχολης!!! :lol:

 
η θεωρία έπεται της πρακτικής' date=' δεν προηγείται[/i']. Αρμονία, αντίστιξη και ότι άλλο βάλει ο νους σας δεν υπήρχαν γραμμένα σε κάποιο βιβλίο ή σε κάποιες πλάκες μαρμάρου από την αρχή της ιστορίας του σύμπαντος..
 

Οι θεωρίες προυπαρχουν και απλως περιμενουν κάποιος να τις ανακαλυψει και να τις καταγράψει :wink:

 

Μουσικός είναι αυτός που κατεχει σε υψηλο βαθμό και δημιουργει μεσα απο την τέχνη της μουσικής.Ειναι δηλαδή ενας καλλιτέχνης.

 

Ας μην μπερδευουμε στην κουβεντα τους πρακτικούς (λαικούς) μουσικούς. Αυτοι ειναι συνηθως ειδικευμένοι σε ενα είδος στο οποίο έχουν ενστικτωδώς τεράστια γνώση και αυτο απο μονο του τους κατατάσει σε μια ιδιαίτερη (σημαντικότατη) κατηγορία, αυτη των λαικών καλλιτεχνών.

 
"μουσικός, [<αρχ. μουσικός < Μουσα] ...||ως ουσ. μουσικός (ο, η), ο γνώστης της μουσικής, συνθέτης, καθηγητής ή εκτελεστής"

Τεγόπουλος-Φυτράκης, Ελληνικό Λεξικό

Εντάξει, το λύσαμε τώρα;

 
Μουσικός είναι αυτός που αντιλαμβάνεται, ακούει και σκέφτεται μουσικά είτε έχει μουσική&καλλιέργεια είτε όχι.

P.S. Χαίρε Harris. Φοβερή η τοποθέτησή σου

&

Parsifal

 
Ουδεμια σχεση βεβαια η θεωρητικη καταρτηση με τη εννοια "μουσικος"
Καταλαβαίνω τι θες να πεις αγαπητέ superfunk αλλά το ουδεμία σχέση ακούγεται κάπως βαρύ. Συνήθως όποιος ξεκινάει να ασχοληθεί με τη θεωρία πάει να πει ότι παίζει και κάποιο όργανο άρα έχει κάποια σχέση με τη μουσική' date=' ίσως εννοείς ότι ουδεμία σχέση έχει σώνει και καλά με το ταλέντο στη μουσική.

Πολύ σωστό (και κατά τη γνώμη μου, τελεσίδικο) το επιχείρημα του eye.
τελεσίδικο???.. μάλιστα κύριε πρόεδρε. :) είσαι λίγο απόλυτος μου φαίνεται..

Όσο για τη θεωρία και τα "πτυχία"' date=' αφήστε να πιστεύουν στην ανωτερότητά τους όσοι έχουν ανάγκη να αποδείξουν κάτι στον εαυτό τους.[/quote']

Αυτά είναι υπερβολές και γίνεσαι και λίγο κακός μου φαίνεται... Δεν είναι κομπλεξικοί όσοι θέλουν να μάθουν θεωρία και ίσως να πάρουν κάποιο δίπλωμα. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η θεωρία της μουσικής και όντως με κάνει καλλίτερο "μουσικό" απο ότι ήμουν.. με λίγα λόγια έχω πάθει πλάκα με τίς δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μου λόγω αυτής της γνώσης. Ώντας αυτοδίδακτος σε κάποια στιγμή θα αναμασάς τα ίδια και τα ίδια ενώ με τη "γνώση" της μουσικής πάντα θα έχεις ορίζοντες για να "βαδίσεις". Υπάρχει και το άλλο... στη θεωρία της μουσικής (νομίζω) μαθαίνεις και για θέματα ενορχήστρωσης, πως και γιατί "δένουν" τα όργανα μεταξύ τους κ.α., αυτό δεν σε κάνει αυτόματα καλλίτερο "μουσικό" με την ευρεία έννοια..?

Πολύ σωστό επιχείρημα αλλά υπάρχει και η λογική ότι

δεν χρειάζεται να ξαναανακαλυφθεί ο τροχός και άρα

ο σύγχρονος μουσικός πρέπει να μελετήσει τις θεωρίες που

γραφτήκανε από τόσους άλλους και με τόσο κόπο πριν απο αυτόν

ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος. Το ίδιο δεν ισχύει και στις θετικές

επιστήμες και παντού; Αν δε μελετήσεις τις θεωρίες άλλων στο

πανεπιστήμιο πτυχίο δεν παίρνεις και δεν μπορείς να λέγεσαι φυσικός' date='

μαθηματικός κλπ κλπ[/quote']

Συμφωνώ απολύτως. :wink:

Μουσικός είναι αυτός που αντιλαμβάνεται' date=' ακούει και σκέφτεται μουσικά είτε έχει μουσική&καλλιέργεια είτε όχι.[/quote']
Ίσως τελικά σε γενικές γραμμές να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτο. Μοιάζει να είναι η ουσία. :wink:
 
Αυτά είναι υπερβολές και γίνεσαι και λίγο κακός μου φαίνεται... Δεν είναι κομπλεξικοί όσοι θέλουν να μάθουν θεωρία και ίσως να πάρουν κάποιο δίπλωμα. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η θεωρία της μουσικής και όντως με κάνει καλλίτερο "μουσικό" απο ότι ήμουν.. με λίγα λόγια έχω πάθει πλάκα με τίς δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μου λόγω αυτής της γνώσης. Ώντας αυτοδίδακτος σε κάποια στιγμή θα αναμασάς τα ίδια και τα ίδια ενώ με τη "γνώση" της μουσικής πάντα θα έχεις ορίζοντες για να "βαδίσεις". Υπάρχει και το άλλο... στη θεωρία της μουσικής (νομίζω) μαθαίνεις και για θέματα ενορχήστρωσης' date=' πως και γιατί "δένουν" τα όργανα μεταξύ τους κ.α., αυτό δεν σε κάνει αυτόματα καλλίτερο "μουσικό" με την ευρεία έννοια..?[/quote']

+1000 :wink:
 
Ωραία όλα αυτά.Μήπως όμως και αυτό είναι λίγο υποκειμενικό.Ποιούς θεωρείτε μουσικους(αναφέρετε όνοματα)απο το καλλιτεχνικό στερέωμα και γιατί;

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top