Τι κάνει το tubescreamer;

• Thread starter Thread starter Guest
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 17
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 2K
G

Guest

Guest
Γεια χαρα, μπορει καποιος να μου εξηγησει με απλα δικα του λογια πως αντιλαμβανεται αυτο που λεμε tubescreamer και τι κανει συμφωνα με τα αυτια του και τις γνωσεις του(αν εχει) στον ηχο?

Δηλαδη ειναι στανταρ πχ οτι ειναι low gain?  boostαρει κατι συγκεκριμενα , κομπρεσαρει με συγκεκριμενο τροπο? Δεν κομπρεσαρει καθολου ή / και δεν μπουσταρει τιποτα? Η δεν εχει τετοια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα?

Ή ειναι απλα το κλασικο πρωτο πρασινο που βγηκε και ολες οι αντιγραφες?

Ειναι ενα απλο overdrive ή εχει συγκεκριμενα χαρακτηριστικα - και ποια αυτα κατα τη γνωμη σας?

Εχω κοιταξει σε πολλες ιντερνετικες πηγες και εχω παιξει με μερικα λεγομενα ts αλλα θα ηθελα τα φωτα σας! Πως θα εξηγουσατε τι ειναι σε εναν καπως λιγο ασχετο?

Last edited:
Εγω δεν τρελαινομαι με το tubescreamer σαν τονος, ομως σε καποια τραγουδια κανει την κιθαρα να "κοβει" στη μιξη, χωρις να χρειαζεται μεγαλη ενταση και χωρις να "απασχολει" πολλες συχνοτητες απο το ηχητικο φασμα της ενορχηστρωσης.

Ναι, σε καποιες φασεις το θεωρω απαραιτητο εργαλειο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  Είναι low gain και μπουστάρει τα μεσαία. Μπορεί να σου δίνει την αίσθηση ότι ακούς και 'κάτι' από καθαρό ήχο ταυτόχρονα με το ντράιβ, πράγμα που δεν αρέσει σε κάποιους. Είναι πετάλι που παίζει ακόμα καλύτερα με τον ενισχυτή αρπαγμένο παρά σιγά.

Το χρησιμοποιούν και ως μπούστερ σε ενισχυτή hi-gain. Στα αυτιά μου δεν κομπρεσάρει ιδιαίτερα αλλά δεν το λες και transparent αφού δεν είναι αυτή η δουλειά του. Η δουλειά του είναι να δώσει πχ. τα μεσαία σε ένα scooped καθαρό ενισχυτή. 

ευχαριστω guys! καθε αποψη επι του θεματος καλοδεχουμενη.  Εν ολιγοις θα λεγατε οτι εξ ορισμου ενα ts εχει δικο του "χαρακτηρα"  ή κοιταει να τονισει με καποιο τροπο τον ηδη υπαρχοντα ηχο ?

Ωραία τα λένε οι συνάδελφοι από πάνω. Το tubescreamer έγινε εξαιρετικά δημοφιλές λόγω της χρήσης του από τον Stevie Ray Vaughan. Το πετάλι ταιριάζει ας πούμε με στρατοκαστεροειδή όργανα γιατί μπουστάρει τη μεσαία περιοχή, όπως αναφέρθηκε, η οποία είναι το αδύνατο σημείο των low output single coils. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε από έναν μυθικό κιθαρίστα (του ο οποίο ο ήχος είναι holy grail ακόμα και σήμερα), οδήγησε σε απερίγραπτες υπερτιμολογήσεις ενός καθαρά μέτριου (κατ' εμέ πάντα) overdrive το οποίο αν κυκλοφορούσε χωρίς τη στάμπα tubescreamer, δε θα το αγόραζε κανένας.

Πέραν αυτού, κάτι που έχω ξαναγράψει, ολόκληρες γενιές κιθαριστών βάλανε το ts 9, 808 ή όποια άλλη υλοποίηση, σε καθαρό ενισχυτή και περίμεναν να ακούσουν τη στρατ τους να μεταμορφώνεται σε τέρας presence και αυτό που άκουσαν τελικά ήταν ένα θολό overdrive που εκτός των άλλων έθαβε τις μπάσες χορδές σε δημιουργική ασάφεια. Και το πούλησαν πριν καν το δοκιμάσουν σε ελαφρά σπασμένο ενισχυτή όπου εκεί δείχνει και την όποια αξία του το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Βέβαια οι εταιρίες έβγαλαν (και συνεχίζουν) άπειρες βελτιωμένες εκδόσεις του υποτιθέμενου original αλλά, τουλάχιστον για την τιμή του, υπάρχουν δεκάδες καλύτερα overdrive στην αγορά.

Το αγαπημένο μου πετάλι, Transparent δεν είναι. + μεσαία - μπάσα. Το TS-9 μου το πήρα  (αφού το είχα τσεκάρει διαδικτυακά στο μαγαζί) στο Malmo όταν προσγειώθηκα και πήγα κατ' ευθείαν στο Music Borsen με τις βαλίτσες και πριν καν χαιρετήσω τα πεθερικά μου.  :o

ειναι ενα κυκλωμα που σε διαφορες παραλλαγες δινει το λεγομενο mid hump, δηλαδη ενισχυει τις μεσαιες συχνοτητες. Ειναι ενας χαρακτηριστικος blues rock ηχος, που εμενα μου αρεσει πολυ, αλλα ειναι αυτο που ειναι, και δεν εχει χρηση σε ολα τα ειδη μουσικης.

Επισης ειναι overdrive και οχι distortion, επομενως η πετυχημενη χρηση του ειναι λιγο πιο δυσκολη, καθως η παραμορφωση ειναι τελικα μια μιξη παραμορφωσης απο το πεταλι και τον ενισχυτη, και αλλαζει πολυ αναλογα με τις εντασεις που παιζεις. Καπως σαν το fuzz ας πουμε.

Το καλο ειναι οτι ακομα και το αυθεντικο (και πανακριβο πια) πεταλι να θελεις, ειναι ενα παναπλο κυκλωμα που κυκλοφορει σε ακριβεις κλωνους, η στο φτιαχνει ευκολα καποιος που ασχολειται

Επισης ,αν θες να το χρησιμοποιησεις σαν od πεταλι σε καθαρο ενισχυτη,συνηθως ακουγεται καλα με ενισχυτες με scooped mids (Fender Blackface,silverface,Hot Rod & γενικα "αμερικανικη σχολη" ) και οχι και τοσο καλα σε ενισχυτες με πολλα μεσαια (βρεττανικη σχολη VOX,Orange,Marshall,Fender Tweed κτλ)

@expired

Τώρα που έμαθες για το TS ψάξου για το Klon Centaur...

Εκεί να δεις τι γίνεται...

expired είπε:
εξ ορισμου ενα ts εχει δικο του "χαρακτηρα"
Πιστεύω έχει καθαρά δικό του χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι "διάφανο-transparent" πες το όπως θες.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Είχα το boss sd-1, το πούλησα και το αγόρασα ξανά πιο ακριβά απ' το προηγούμενο. Είναι μακράν το αγαπημένο μου.

Κάποια περίοδο είχα μαζί το sd-1 και το bd-2 Keeley moded (το οποίο θεωρείται πολύ καλό) και για τα γούστα μου το sd-1 υπερείχε μακράν.

Εκτός όλων αυτών, το sd-1 με κάνει και καλύτερο κιθαρίστα,  ΝΟΤ

ekim είπε:
Πιστεύω έχει καθαρά δικό του χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι "διάφανο-transparent" πες το όπως θες.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Είχα το boss sd-1, το πούλησα και το αγόρασα ξανά πιο ακριβά απ' το προηγούμενο. Είναι μακράν το αγαπημένο μου.

Κάποια περίοδο είχα μαζί το sd-1 και το bd-2 Keeley moded (το οποίο θεωρείται πολύ καλό) και για τα γούστα μου το sd-1 υπερείχε μακράν.

Εκτός όλων αυτών, το sd-1 με κάνει και καλύτερο κιθαρίστα,  ΝΟΤ
Αρχηγε μου απλα το sd1 (που ειναι και απογονος του ΟD1 που ειχε κυκλοφορησει ΠΡΙΝ το TS) ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ πεταλι απο το TS,εχει asymmetrical clipping ενω το TS symmetrical clipping.

Αυτο κανει το BOSS να ειναι πιο φιλικο και αποτελεσματικο σε χρηση με καθαρους ενισχυτες.

Οσοι ειναι μεταλα, να το δοκιμασουν λιγο πριν την παραμορφωση του ενισχυτη τους. Κανει θαυματα.

Πολυ ευκολα, (ακομα και με πεταλιερα παραμορφωση), δινει πραγματικο boost στον ηχο.

Απο εκει και περα, μπορει να χρησιμοποιηθει σαν απλο booster γενικα σε διαφορους ηχους.

(αν και εγω με τα την αποκτηση μου του Joyo American Sound, εχω ακομα μεγαλυτερη ευελιξια. Πραγματικα ζωντανεψε τον ηχο μου, σε οχι τοσο καλους hi end ενισχυτες που ειναι ολιγον λιγοψυχοι

Το american ειναι παρεξηγημενο...

Κακως...

Απο τα καλυτερα πραγματακια που ψωνισα ποτε

Superfunk είπε:
Αρχηγε μου απλα το sd1 (που ειναι και απογονος του ΟD1 που ειχε κυκλοφορησει ΠΡΙΝ το TS) ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ πεταλι απο το TS,εχει asymmetrical clipping ενω το TS symmetrical clipping.

Αυτο κανει το BOSS να ειναι πιο φιλικο και αποτελεσματικο σε χρηση με καθαρους ενισχυτες.
Γνωρίζω για την διαφορά που έχουν στο θέμα του clipping, αλλά και το sd-1, όντας mid boost low gain overdrive, δεν θα λέγαμε ότι είναι η εκδοχή της boss στο κεφάλαιο tubescreamer;

Σημερα αγορασα την mini εκδοση του tube screamer.  Προλαβα και τη δοκιμασα σε 3 ενισχυτες, γρηγορα γρηγορα, και οι πρωτες μου εντυπωσεις ειναι θετικες.

Μου αρεσει διοτι εχω το level στη μεση και το gain τερμα, και η ενταση του ηχου δεν  μεταβαλεται. Στο od3 και στο soul food (που ειναι ιδιας κατηγοριας od πεταλια), καθως και σε αλλα,  η ενταση διπλασιαζεται και αυτο ειναι προβλημα.

Μου αρεσει διοτι φερνει τον ηχο στα μετρα του. Μειωνει λιγο το μπασο, αυξανει μεσαια και πριμα. (Επιτελους ενα πεταλι που δεν μου δημιουργει θεμα με τα μπασα στον ac10). Παρολα αυτα, παρεμβαινει απο ελαχιστο εως πολυ λιγο στο υφος του ηχου του ενισχυτη. Βελτιωνει, δεν τον αλλαζει σημαντικα.

Μου αρεσει διοτι απο τη μια αγριευει τον ηχο με πιο πολυ distortion, αλλα απο την αλλα το κανει με ενα γλυκο τροπο οπου πχ δεν μου ξυριζουν τα αυτια τα πριμα με τσιτωμενο τον ac10. Σαν να κομπρεσσαρει λιγο και μαλακωνει ο ηχος. Βεβαια, χανει την ατακα σε σχεση με το od3, και οταν ριξεις το vol της κιθαρας ο καθαρος ηχος ειναι χωρις ατακα. Το ιδιο θεμα εχει και το soul food.

Mου αρεσει διοτι ο,τι ρυθμιση και να βαλω στα 3 knobs του, θα βγαλει ωραιο ηχο, ειτε σε καθαρο, ειτε σε βρωμικο καναλι.

Σε καθαρο καναλι bugera βγαζει εναν διακριτικο low-medium gain μπλουζοηχο. Μπροστα απο το rat το απογειωνει. Δεν προλαβα να δοκιμασω στο big muff, αλλα θα κανει το ιδιο και εκει. Το ocd το πολυαγριευε.

Σε τερμα γκαζια καθαρο καναλι HT1R βγαζει εναν πολυ ισορροπημενο high gain ηχο.

Στον vox, οπως και να το χρησιμοποιησεις εχεις σουπερ αποτελεσμα.  Με gain στο 1/4 στον ενισχυτη και τερμα gain στο πεταλι εχεις ηxo tube screamer με αρκετα και καθοριστικα στοιχεια vox. Με gain 1/2 στον ενισχυτη και τερμα gain στο πεταλι, εχεις παραμορφωση με στοιχεια 50-50 απο το καθενα. Με τερμα gain στον vox, και gain 1/2 στο πεταλι εχεις 100% ηχο vox ελαχιστα overdriven.

Αρα θεωρω οτι το tube screamer δεν ειναι transparent οσο ενα tc spark, αλλα επεμβαινει πολυ λιγοτερο σε σχεση με πολλα αλλα αντιστοιχα πεταλια. Το κανει με τον καλυτερο τροπο και σιγουρα δεν θα φυγει ευκολα απο την πεταλιερα μου.

Αυτα τα λιγα. Μολις το δοκιμασω εκτενεστερα, θα ακουλουθησει αναλυτικα review......

.....πλακα κανω!

το soul food επειδη το ειχα και εχω σκυλομετανιωσει που το χω δωσει,ειναι περισσοτερο μπουστερ παρα οβερντραιβ...αυτο που κανει καλα ειναι να σου δυναμωνει τον ηχο χωρις να στον αλλοιωνει...το λατρεψα!!!

noe13 είπε:
το soul food επειδη το ειχα και εχω σκυλομετανιωσει που το χω δωσει,ειναι περισσοτερο μπουστερ παρα οβερντραιβ...αυτο που κανει καλα ειναι να σου δυναμωνει τον ηχο χωρις να στον αλλοιωνει...το λατρεψα!!!
Και δεν θα το παρεις πισω συντομα χεχεχε.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ transparent booster. Ελα ομως που και τα γκαζια του ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.

Αν δεν ειχα το mxr microamp θα τσιμπουσα άλλο ενα απο τις αγγελίες!

Όσο για το ts και εγω το πηρα απο λατρεια για τον srv και ΠΟΛΥ ΚΑΚΩΣ σουταρα το sd 1. Mega λαθος. Προσπαθησα να το αγαπήσω στην αρχή και τελικά επειδή εχει μαθει το αυτι μας να ακουσει αυτον τον ήχο... ε το συνηθιζεις και το θελεις μετά. Το εχω σε analogman ts 9 μετατροπη σε ts 9 brown mod kai overdrive cream telegun.

Παντως σε φεντερ ενισχυτη με νεκ μαγνητη στρατ ειναι αη-κονικ

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back