Εμφανισιακά το maple είναι πολύ πιο ωραίο από το rosewood' date='αλλά πρακτικά; [/quote']
η μονη πρακτικη διαφορα (γιατι ηχητικη δεν υπαρχει μια και η χορδες ακουμπανε στα ταστα και οχι στην ταστιερα,αλλα και μια και η ταστιερα ειναι το πολυ-πολυ το 10% του μπράτσου το οποιο παντα ειναι maple) ειναι οτι το maple "γλυστραει" περισσοτερο ειδικα αν ειναι gloss οπως στα vintage μοντελα (λιγοτερο στα μοντερνα satin finished μπρατσα) ενω το rosewood το 'νοιωθεις" περισσοτερο...
ετσι θεωρητικα με το maple μπορεις να παιξεις πιο γρηγορα (& αυτος ειναι ο λογος που οι γρηγοροτεροι κιθαριστες που υπαρχουν,οι country players δηλ,προτιμουν maple)
superfunk με ...αναστατωσες παλι :lol: καινουριο αυτο;;δεν ακουμπανε οι χορδες στην ταστιερα;;;;γιατι ακουμπανε στο σωμα;;;;αλλα ξεχασα ουτε το ξυλο του σωματος παιζει ρολο

αλυτερα οταν τα λες αυτα να λες πρωτα:"στα δικα μου αυτια". :wink:
προσεχε χωρις παρεξηγηση ετσι;δεν ανοιγω εννοειται παλι αυτους τους...χαζους "πολεμους" με τα ..ξυλα..μας κουρασαν ολους αυτες οι διαφωνιες.απλα θα πω την γνωμη μου. :wink:
αυτα που θα πω ειναι προσωπικες μου εκτιμησεις,απο τα δικα μου αυτια,απο οτι κιθαρες εχω ακουσει live μπροστα μου(τους τελευταιους 3μηνες βασικα,που επαιξα με πολλες και ποιοτικες),αλλα τα πιο πολλα ειναι διαπιστωσεις απο test που εχουν κανει δυο-τρεις "high end",κατασκευαστες,(suhr,anderson κτλ..),και απο συζητησεις που εχει τυχει να κανει ο κολλητος μου στην αμερικη με κιθαριστες ΤΕΡΑΤΑ(scott henderson,michael landau,allen hinds κτλ..) οι οποιοι μαλλον εχουν αυτια που ακουν αλλες συχνοτητες απο του superfunk..(ελα παππου πλακα κανω..) :wink:
MAPLE
λοιπον ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ οχι μονο το maple fingerboard απο το rosewood αλλα εχει διαφορα ακομα και το maple fingerboard απο το ΟΝΕ PIECE maple fingerboard.
το one piece maple ειναι πιο συμπαγες & "punchy",πιο γλυκο και "μεσαιο" γιαυτο και o ηχος του ειναι πιο παχυς σε σχεση με του rosewood.ακουγεται καλυτερα απο το maple fingerboard το οποιο ακουγεται σαν να ειναι..mute"αρισμενο" αν καταλαβαινετε τι εννοω.το one piece Maple...ακομα ειναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ bright απο το rosewood!!
εχει καθιερωθει απο παλια πολλοι να λεμε,οτι το maple ειναι πιο bright,αλλα αυτο το λεμε ολοι εξαιτιας του λουστραρισματος που παραδοσιακα χρησιμοποιουνταν-ειται σε maple fingerboards..
ενα "ακατεργαστο" maple board ακουγεται διαφορετικα απο μια πχ. 70's strat η οποια εχει λιγοτερο ή περισσοτερο "βυθιστει" στο .."λουστραρισμα".τα "ακατεργαστα" boards ακουγονται παχια.οσο πιο "βαθυ" ειναι το "finish" τοσο πιο πολυ ολοι ακουμε στην ουσια το "finish" και οχι το ξυλο.
ROSEWOOD
τα rosewood εχουν διαφορες αναλογα με το ειδος.
το πιο ισορροπημενο ειναι το indian rosewood το οποιο ειναι και πιο "warm" γενικα.
το brazilian:θεωρειται "bright"...εδω δεν μπορεις να "κρυφτεις",απο τα λαθη την ωρα που παιζεις.σε αφηνει "γυμνο" που λεμε...
αυτο χαρακτηριζεται απο την μεγαλη "διαυγεια" του.
το african bright και.."ανοιχτο".
ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ :!: :!:
δεν πρεπει να ξεχναμε οτι βασικα η γενικη κατασκευη του μανικιου και το truss rod παιζoυν μεγαλο ρολο οπως και το ξυλο του σωματος,η γεφυρα,οι μαγνητες,ο ενισχυτης,τα "speakers" του.Και φυσικα το πιο σημαντικο που ειναι το προσωπικο γουστο και αυτι του καθενος!αλλα οχι ρε παιδια και να μην εχει διαφορα ΚΑΜΙΑ το maple με το rosewood!!!
superfunk ξερω που θα μου απαντησεις ξερα:sorry τακη μου αλλα εγω θα διαφωνησω αλλα κρατησου ρε γαμωτο μην το πεις...θα σπαστω και θα αρχισει ο νεος πολεμος μας... :lol: :wink: