Και επειδή έχουμε ξεφύγει λίγο, θα επαναφέρω το αρχικό θέμα με το εξής ποστ:
http://karotomastigio.wordpress.com/2008/02/02/metro_athinas/
Για μια πιο σφαιρική άποψη επειδή το in.gr παίζει λιγο... έδρα!
Φίλε Fatalk θα σου πώ μερικά παραδείγματα:
Πήγα σε γνωστό ΙΕΚ μαζί με έναν φίλο μου που ενδιαφερόταν για μαθήματα ηχοληψίας μουσικής παραγωγής και φωνητικής. Διδάσκουν ονόματα. (Τζούλι Μασσίνο, Εβελίνα Παπούλια) πήγα στις στούντιο εγκαταστάσεις και ΚΟΜΠΛΑΡΑ. Τελικά ο φίλος μου γράφτηκε, και παρακολουθεί σαν να πηγαίνει σχολείο. Κάθε μέρα μάθημα 8-2. Οι καθηγητές φυσικά είναι απο πάνω, αφού είναι ιδιωτικός τομέας. Και κάνουν ουσιαστικά μαθήματα.
Στην σχολή μου, (μουσικών σπουδών, φιλοσοφική σχολή Αθηνών) υπάρχει στούντιο, έχουν πάρει ΤΡΕΛΕΣ επιχορηγήσεις απο Ε.Ε. και δεν το χρησιμοποιεί ΚΑΝΕΝΑΣ. Τα όργανα που έχουν αγοραστεί είναι με τις ζελατίνες ακόμα. Η πλειοψηφία των καθηγητών αδιαφορεί, υπάρχουν άκυρα τελείως υποχρεωτικά μαθήματα (προφανώς για να βρούν δουλίτσα συγκεκριμένοι καθηγητές). Κάποιος μπορεί να τελειώσει τη σχολή απλώς αντιγράφοντας (αφού ειναι θεωρητική) και να μην έχει ιδέα, πέρα απο το ειδικό αρμονίας που ζητήθηκε στις πανελλήνιες.
Και έρχομαι να σε ρωτήσω: Εσύ, αν άνοιγες μαγαζί, ποιόν θα προτιμούσες? Εμένα απο το μουσικών σπουδών, ή κάποιον άλλο απο ΙΕΚ για τον οποίο ξέρεις ότι έχει εξασκηθεί πρακτικά, έχει παρακολουθήσει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ μαθήματα και είχε ένα καθηγητη απο πάνω του? Εγώ θα προτιμούσα αυτόν απο το ιδιωτικό πάντως και όχι εμένα.
Ακόμη και στα ΤΕΙ γίνεται καλύτερη δουλειά απο τα ΑΕΙ. Τουλάχιστον εκεί κάνουνε σοβαρά τα πρακτικά εργαστήρια. Ξάδερφός μου (επι πτυχίω ναυπηγός στο πολυτεχνίο) πήγε να εργαστεί σε εταιρία και τους έκαναν ρεζίλι αυτοί απο τα ΤΕΙ επειδή ήξεραν τη δουλειά.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο Ελιτισμός των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η μόνη διαφορά που έχουν στους σπουδαστές είναι ο βαθμός στις πανελλήνιες. Και για μένα δεν είναι κριτήριο ο βαθμός των πανελληνίων. Για μένα κριτήριο είναι το μεράκι και οι γνώσεις σχετικα με το αντικείμενο που θές να ασχοληθείς ΠΡΙΝ μπεις στη σχολή. Δεν γίνεται να μπαίνεις σε σχολή που αφορά υπολογιστές για παράδειγμα και να μην σου ζητά κανείς να έχεις καν δεί απο μακριά υπολογιστή.
Οι εταιρίες τα βλέπουν αυτα και δείτε το εξής:
http://www.plaisio.gr/CorporateHumanResources.aspx?show=01.JobPositions.Technician
Το πιο απλό: Τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών:
Απαραίτητα προσόντα: Πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή Ι.Ε.Κ.
Γιατί οι άνθρωποι ξέρουν ότι οι ΑΕΙτζής μπορεί να μην έχει δει ποτέ του υπολογιστή και να έχει πάρει πτυχίο.
Αυτά τα λεω ΜΕΣΑ απο το ΑΕΙ. Αν ήμουν ΤΕΙ ή ΙΕΚ θα με κράζατε...