Strat wiring: Τι ρόλο παίζει αυτός ο πυκνωτής;

elavd

Googlelavd
Πόντοι
38
Είδα στο stock wiring της Rockinger μου, ότι στο Volume Pot μεταξύ των 2 ακροδεκτών υπάρχει ένα πυκνωτάκι 0.022.

DSC04689Small.jpg

DSC04688Small.jpg

Τι ρόλο παίζει αυτό; Για να λειτουργεί καλύτερα το volume όταν δεν παίζει στο 10; Κάτι σαν hi-pass filter;

Επίσης, είδα ότι το Volume pot πέραν του ότι (για κάποιο παράξενο λόγο) είναι 500k, έχει την ένδειξη "Β", ενώ τα άλλα 2 (tone pots) είναι 250Α.

Τι διαφορά έχουν τα "Α" από τα "Β";

DSC04695Small.jpg

Ο πυκνωτης ειναι για να μην κοβονται τα πριμα οταν χαμηλωνεις το volume.

Τα pots ειναι συνηθως λογαριθμικα, δηλαδη Α.

Το Β σημαινει γραμμικο pot

Ευχαριστώ Γιώργο ;)

Όμως, δε θα έπρεπε κανονικά να είναι όλα λογαριθμικά;

Επίσης, το treble bleed κανονικά δεν έχει και μια αντίσταση μαζί με τον πυκνωτή;

bleed6.gif

EDIT: Με πρόλαβες Harilatron ;)

elavd είπε:
Ευχαριστώ Γιώργο ;)

Όμως, δε θα έπρεπε κανονικά να είναι όλα λογαριθμικά;
Λογικα ναι. Αλλα επειδη το λογαριθμικο δουλευει πιο αποτομα, σε μερικων τα αυτια μπορει να ακουγεται και σαν διακοπτης on-off.

Συγνώμη... μόνο εγώ τρελάθηκα μόλις διάβασα... 4250 kΩ;

DSC04695Small.jpg

Και έλεγα, τι δουλειά μπορεί να έχουν 4250 kΩ;!!;!!;;!; ...και μετά μυρίστηκα ότι είναι Α κι όχι 4... α, δεν πάω καλά αυτές τις μέρες Χουόστα Χουόστα Χουόστα μουουουου...

Δεν πας καλά γενικά, αλλά δεν πειράζει, υπάρχει και για σένα αγάπη.

Herr elkavlnt, όντως καλό είναι να υπάρχει και μια αντίσταση 100-150kΩ παράλληλα με τον πυκνωτή, αλλά και έτσι δουλεύει το treble bleed.

elavd είπε:
...στο Volume Pot μεταξύ των 2 ακροδεκτών υπάρχει ένα πυκνωτάκι 0.022.
εεεπ! το πυκνωτακι γραφει 221J, που σημαινει: 220pF ±5%  ;)

και γουαη ον ερθ εβαλαν γραμμικο 500αρι για βολιουμ?

α'λλ γκιβ για θρι λεττερς φορ δις:

C T S ...  ;)  ;D

κι οταν με το καλο ξεφορτωθεις τα παλια και βαλεις της προκοπης (CTS 250K A), ξεχνα κι αυτο το treble bleeder...

αντε γιατι παραgibsonιασαμε....  ;D 

ακου treble bleeder σε Strat...

>:(  ...κι αυτο που βλεπω εκει ΔΕΝ ειναι push-back cloth wire...    ;D

Ξηλωμα ολα και να μπουν τα σωστα παρακαλω...

;D  ;D  ;D

Ρε ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ θα μας κάνετε όλους εδώ μέσα...:P :P :P

Λες και δεν είμαστε ήδη... ;D ;D ;D

Αν θες να πειραματιστείς, επειδή είσαι ψείρας και σε νιώθω, κόλλα 2 καλωδιάκια στα ποδαράκια του ποτεσιόμετρου, και ξεκίνα να δοκιμάζεις πυκνωτές και αντιστάσεις, άνω, κάτω, και πλαγίως, κάθετα και οριζοντίως, για ασφάλεια στο σεξ, προφυλακτικά ΠΛΑΣΤΕΞ.

Εγώ έκανα αυτό που λέει ο εβδομηκοστός ένατος Kwstas με δύο πυκνωτές... Με τον ένα φορούσα ροζ σώβρακο, και με τον άλλο γκριζωπό...

Λοιπόν, για να μην ανοίγω καινούριο θέμα: Δεν είχα κανένα πρόβλημα με τη στρατ μου, αλλά ήθελα να πειραματιστώ... Όταν έκοβα volume η μείωση τν πρίμων ήταν αισθητή, αλλά όχι σπαστική... Πήρα κι εγώ ένα παμπάλαιο κασετοφωνάκι, που είχε μέσα ένα σωρό πυκνωτές, και δοκίμασα να κάνω τη μόντα. (Υπενθυμίζω ότι στο σάιτ που πόσταρε ο Harilatron έλεγε για πυκνωτή μεταξύ 680 και 1000 pF) Εγώ, λοιπόν το πείραμα το έκανα στην αρχή με έναν πυκνωτή πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας (22nF= 22000pF) και σαν αποτέλεσμα είχε να μην έχει απόκριση το volume (Από το 3 ως το7 ήταν το ίδιο), σε συνδυασμό με πολλά πρίμα...

Μετά βρήκα έναν άλλο πυκνωτή στα 1,2nF (1200pF), ο οποίος έκανε πολύ καλύτερη δουλειά. Το volume έχει σωστότατη απόκριση, και από το 10 κόβωντας μέχρι το 6 περίπου αφαιρεί γκάζια, αλλά τα πρίμα μένουν άθικτα, και από κει και κάτω, πέφτει και η ένταση...

Βέβαια, θέλω να ξανακάνω το πείραμα με κάποιον πυκνωτή μέσα στα όρια που τίθενται στο σαϊτάκι εκείνο, γιατί μπορεί κάποιος να τον θεωρήσει πολύ πριμάτο αυτόν με τα 1200pF...

Αυτά από μένα... Έλαβντου, αν το δοκίμασες, πες μας εντυπώσεις... Κανονικά έπρεπε να έχω γράψει κλιπάκια, το πριν και το μετά, αλλά δεν έπαιζε κάτι τέτοιο... :-\

kultura είπε:
Αυτά από μένα... Έλαβντου, αν το δοκίμασες, πες μας εντυπώσεις... Κανονικά έπρεπε να έχω γράψει κλιπάκια, το πριν και το μετά, αλλά δεν έπαιζε κάτι τέτοιο... :-\
Thanks για την ενημέρωση ;)

Εγώ ακόμη δεν αξιώθηκα να το κάνω...

ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΑΥΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΔΥΟ :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back