Συντονισμός χορδών

RayDTutto

Re di tutto e di nessuno
Πόντοι
98
Φίλος, σχετικά έμπειρος μπασίστας, πήρε Squier μπάσο - το οποίο δεν έχω δει ακόμα - και μου λέει ότι όταν παίζει π.χ. τη σολ, συντονίζονται και οι άλλες χορδές, μέσω γέφυρας προφανώς, και παλλονται προκαλώντας ένα μόνιμο βουητό.

Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο και πώς αντιμετωπίζεται;

Ray γίνεται σε όλες τις χορδές αυτό? Σε συγκεκριμένη νότα ή σε συγκεκριμένο τάστο? Το βουητό περνάει στον ενισχυτή? Unplagged το νοιώθει να βουίζει ή να πάλλεται το μπράτσο?

Θα έλεγα για αρχή να κοιτάξει αν είναι καλά βιδωμένο το μπράτσο (κι αν έχει πάρει καθόλου το μπράτσο). Μετά να κοιτάξει αν κάθονται καλά οι χορδές στο nut και τέλος να σετάρει το ύψος των χορδών από τον κάτω καβαλάρη με ένα άλεν!!! Επίσης να ρυθμίσει τα βαγονάκια από την πίσω βίδα... Αυτά για αρχή... Καλό θα ήταν πάντως να αλλάξει γέφυρα γιατί από ότι ξέρω είναι λίγο της πλάκας...

Thanks Funky.

Δυστυχώς είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία και δεν έχω δει το μπάσο από κοντά. Μου ανέφερε μόνο τη σολ. Ο ήχος περνάει στον ενισχυτή και τον ενοχλεί.

Αυτό που λες για τον καβαλάρη μάλλον ισχύει. Έχεις καμιά καλή πρόταση;

Το μπάσο είναι αυτό:

Επιπλέον των ανωτέρω, να τσεκάρετε και τα ποτενσιόμετρα αν είναι καλά στερεωμένα γιατί καμιά φορά αν "παίζουν",  συντονίζονται και λόγω θέσης νομίζεις ότι είναι ο θόρυβος στην γέφυρα.

Δεν υπάρχει θόρυβος στη γέφυρα.

Δες παραπάνω για την περιγραφή του προβλήματος.

Δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι γιατί ποτέ δεν ήμουν φαν της Fender όπως ξέρετε οπότε κι εγώ τον Τέρρυ ρώτησα γιατί τώρα θα πάρω ένα vintage modified. Οπότε θα σου πω αυτό που μου είπε ο ίδιος για γέφυρα:

http://www.thomann.de/gr/fender_american_deluxe_bass_bridge_4.htm

Εγώ μία φορά που είχα βάλει wilkinson πάντως σε ένα μπάσο έμεινα πολύ ευχαριστημένος οπότε μπορείς να τσεκάρει στο ebay...

EDIT:

Γενικά πες του να τσεκάρει αν όλα τα Parts είναι βιδωμένα σωστά (κλειδιά, γέφυρα, μπράτσο, string tee) μήπως προέρχεται από εκεί το πρόβλημα! Ανέβασα μόλις κι ένα post που παραθέτω βίντεο από το utube για set up μπάσου και πως κάνω εγώ set up οπότε ρίξε κι εκεί μία ματιά μήπως βοηθήσει...

Αν δεν δεις απο κοντα το μπασο δεν μπορεις να ξερεις το πλεον απιθανο ειναι να φταιει η γεφυρα μια και η τεραστιες τασεις που ασκουν οι χορδες στα βαγονακια ...ακινητοποιουν και τις πιο πρωτογονες και φτηνες γεφυρες ,αυτες που εχουν ας πουμε τα vintage P & J basses... ;D

Το πιο πιθανο ειναι να μην εχει περασει καλα τις χορδες και να μην εχουν αρκετη γωνια πισω απο το nut,πες του για αρχη να περασει ενα σφουγγαρακι πισω απο το nut μεταξυ των χορδων.

Λοιπόν το έπαιξα το μπασάκι - το οποίο BTW είναι σένιο και από ήχο και από εμφάνιση.

Αλλά αυτός ο συντονισμός είναι πολύ περίεργος. Είναι εμφανέστατος και χωρίς ενισχυτή. Βαράς τη σολ και η μι πάλλεται τόσο που πρεπει να βάλεις το δάχτυλο για να τη σταματήσεις. Και μάλιστα ο φίλος μου είχε βάλει κομμάτια λαστιχάκια ενδιάμεσα στα βαγονάκια. Που και να μην είχε βάλει.

Ζωντανό όργανο πάντως.

Αμάν με αυτό το σεταπ!  ;D

"- Πονάει το δόντι της πεθεράς μου"

"-Να την πας για ένα καλό σεταπ"  ;D

RayDTutto είπε:
..

Αλλά αυτός ο συντονισμός είναι πολύ περίεργος. Είναι εμφανέστατος και χωρίς ενισχυτή. Βαράς τη σολ και η μι πάλλεται τόσο που πρεπει να βάλεις το δάχτυλο για να τη σταματήσεις. Και μάλιστα ο φίλος μου είχε βάλει κομμάτια λαστιχάκια ενδιάμεσα στα βαγονάκια. Που και να μην είχε βάλει.

Ζωντανό όργανο πάντως.
Συμβαίνει πάντα όταν χτυπάς τη ΣΟΛ (ή μόνο ανοιχτή π.χ.)?

Παντως για να σοβαρευτουμε κι ολας περισσοτερο θεμα ΤΕΧΝΙΚΗΣ ειναι,ολα τα μπασα εχουν καποιο sympathetic vibration και αν ΞΕΡΕΙΣ μπασο..ξερεις και να κανεις το καταλληλο mute  ;)

Τωρα αν πια ειναι ΤΟΣΟ τραμακτικες οι δονησεις αυτες...ειναι τυχερος,πουλαει το μπασο σε ενα εργαστηριο φυσικης  και τα κονομαει χοντρα... ;D

Παντως πρωτη φορα ακουω για τοσο σοβαρο προβλημα...

Ρε μπας και δεν ειναι και τοσο ..... εμπειρος? ;D  

harilatron είπε:
Αμάν με αυτό το σεταπ!  ;D
Βρε συ σε ένα ασετάριστο όργανο είναι πιο πιθανό να γίνονται τέτοια πράματα για αυτό ρώτησα... ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back