Shark Guitars - Θα μας τρελάνουν οι Τούρκοι...

ρε συ δυστυχως ζουμε σε εναν κοσμο πλεον που πιο πολλοι ξερουν τον μπαντ μπανι παρα τους μεταλικα. Αλλιως θα παιζαν οι μεταλικα στο σουπερμποουλ. Τι νομιζεις οτι δειχνει το οτι δεν τους ξερεις ολους αυτους; οτι δεν ειναι επιτυχημενοι;
Όχι δεν εννοώ αυτό, λέω απλά ότι είμαι αρχαίος...
Ουτε βαλτός να ήσουνα ρε 'Αγιε 😂

(ok την καριέρα προφανώς την έκτισε στην Αγγλία, αλλά και πάλι ήταν αστεία η σύμπτωση)
Αλβανικές ρίζες λέει ρε συ... άλλο το ένα άλλο το άλλο. Δεν την ήξερα έτσι τυχαία το ανέφερα το Κόσοβο

Το I'm a Scatman σιγά μην γινόταν διεθνής επιτυχία αν δεν είχε εκείνο το πιασάρικο μελωδικό μέρος. Γελάω με τα σχόλια στο YouTube που λένε "άξια επιτυχία, πολύ καλοί στίχοι" ενώ η πραγματικότητα είναι το αφηγηματικό του μέρος του είναι μπόνους, όλοι το θυμούνται για το μελωδικό μέρος.

Ή εκείνο από Μολδαβία που μέχρι σήμερα δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάει, αλλά τα σπάει. Numa numa ye numa numa numa ye! 🎵 🎶

Όχι δεν εννοώ αυτό, λέω απλά ότι είμαι αρχαίος...

Αλβανικές ρίζες λέει ρε συ... άλλο το ένα άλλο το άλλο. Δεν την ήξερα έτσι τυχαία το ανέφερα το Κόσοβο
Ναι απλα απαντουσα αν γινεται παγκοσμια γνωστος καποιος που δεν ειναι απο αγγλοφωνη ή γερμανοφωνη ή σκανδιναβικη χωρα. Οσο αρχαιος κ να σαι η λιστα εχει πιο παλιους απο σενα.

Κοσοβο και αλβανικες ριζες πανε μαζι σχεδον παντα μετα τα 00ς χοντρικα. Δεν την αναφερω αυτη, την θεωρω βρετανικο προιον.

Σπουδαίοι αυτοί που αναφέρεις, δεν τους ξέρω τους πιο πολλούς, αλλά όταν λέω διεθνούς φήμης εννοώ Metallica, Beatles... ή για να μην είμαι αρχαίος ακόμα και Taylor Swift... Σιγά να μην γίνουν τέτοιες καριέρες από το Κόσοβο. Σίγουρα η αναγνώριση σε μια χώρα έστω και μικρή φτάνει και σαν χρήματα και σαν καταξίωση ποιος το αμφισβητεί αυτό
H TS έχει αναδειχθεί με τις πλάτες των γωνιών της, οπότε κι αυτό λίγο ατυχές παράδειγμα είναι.

Για να επαναφέρω τη συζήτηση στην κιθάρα, είναι εντυπωσιακή κατασκευή, αν και overengineered. Tώρα το αν θα πετύχει εξαρτάται απ' το πόσες άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν τη τεχνολογία αυτή. Αν το κανει μόνος του, απλά θα παραμείνει ένα quriocity. Τον αφαιρούμενο λαιμό τον βλεπω, οπως το συστημα τρεμ, τα υπολοιπα ειναι περιττά κατα τη γνώμη μου.

Τα τάστα δε φθείρονται ομοιόμορφα, ούτε τα εφέ και οι μαγνήτες μου φαίνονται σα δυνατά selling points. Tα βλέπω περισσότερο ως έξτρα failure points.
Το design πραγματικά αδιάφορο...

Όσον αφορά το τρέμολο μια σχεδόν παρόμοια εκτέλεση (χορδές αφαιρούμενες από τη μεριά του nut, αλλά και από τη μεριά της γέφυρας):

Το είχα πετύχει πριν κάνα μήνα σε κάποιο άλλο βίντεο στο youtube.

Ναι απλα απαντουσα αν γινεται παγκοσμια γνωστος καποιος που δεν ειναι απο αγγλοφωνη ή γερμανοφωνη ή σκανδιναβικη χωρα. Οσο αρχαιος κ να σαι η λιστα εχει πιο παλιους απο σενα.

Και στην κιθάρα και στη μουσική γίνεται απλά η πιθανότητες είναι όντως απειροελάχιστες

Η κιθάρα απ' την άλλη μου μοιάζει να έχει και ένα ακόμα κατασκευαστικό πρόβλημα που είχαν κι άλλες πειραματικές κιθάρες στο παρελθόν, ή ακόμα και πιο mainstream κιθάρες τύπου fender acoustasonic. Μοιάζει σαν να είναι a solution in search of a problem. Όλα αυτά τα "προβλήματα" στα οποία αναφέρεται, μπορούν να λυθούν και με πιο παραδοσιακούς τρόπους από το να έχω μία τέτοια κιθάρα. Και εξάλλου κανένας δεν θέλει να έχει μόνο μία κιθάρα

Έγραψες όλη την αλήθεια σχετικά με τέτοιου είδους κιθάρες σε 3,5 γραμμές, μπράβο!

Ωπα, η ευτυχια τωρα μπηκε στη συζητηση
όταν συνοψίζεις τη εξέλιξη στα λεφτά και στις γκόμενες, δε νομίζω :)
πού κολλαει η ευτυχια στην ανθρωπινη εξελιξη;
η ευτυχία είναι ο μηχανισμός επιβράβευσης της εξέλιξης και στις περισσότερες περιπτώσεις την υπηρετεί.
οτι εχει να κανει με εξελιξη ηρθε αποκλειστικα μεσω της γλωσσας,
και πώς εξελιχθήκαμε μέχρι να αποκτήσουμε λεκτική επικοινωνία;
δηλαδη ποτε κανενας δεν ακουσε ή παρηγαγε εναν ηχο ο οποιος πηγε την ανθρωποτητα μπροστα
Η μουσική υπάρχει ακόμη και στη φυσική επιλογή, όπως θα σου εξηγούσε ένα random καναρίνι. Και οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε χρησιμοποιώντας ήχους για πολλούς και διάφορους λόγους και ρυθμούς για να συντονίζονται οι ομάδες.
Ο φρανκ δεν ηταν γεννημενος στο χολυγουντ
Eγώ δεν είπα ότι γεννήθηκε εκεί. Είπα:
Ο Frank ζούσε στο επίκεντρο μιας κατάστασης που έτσι κι αλλιώς ευνοούσε ελάχιστους.
Και όντως ζούσε στο Hollywood, από την εφηβεία. Τώρα τί σόι περιθωριακός ήταν με όλους αυτούς τους διάσημους με τους οποίους έκανε παρέα και ποιο παιδί στον πλανήτη Γη την δεκαετία του '60 θα είχε τα μέσα και τα έξω που είχε ο Frank, νομίζω είναι απλό να το καταλάβουμε.
Αυτο φυσικα και ισχυει αλλα ειναι αλλη συζητηση. Και ισχυει σε καθε μερος της ζωης που συγκεντρωνονται λεφτα και αφελεις τυποι περα απο μουσικη τεχνες κλπ.
Απάντησα σε αυτό:
Ο φρανκ σε αυτη τη συνεντευξη εξηγει με ποια διαδικασια τα (αρχικα) φραγκα εφταναν στον καλλιτεχνη
Νομίζω ότι η βιομηχανία είχε κάνει catch up στο πως να αντλεί τη μερίδα του λέοντος των κερδών εδώ και δεκαετίες. Ίσως αντίθετα το να είσαι κομμάτι μιας υποκουλτούρας με κοινό "μπετόν", όπως ο Frank, βοηθούσε να μην εξαρτάσαι από την βιομηχανία και να σου μένει κανα φράγκο.
Σε αυτες τις πολεις ακριβως ειναι εφικτο το να κανεις καριερα. Οποτε αν αποτυγχανεις να ανεβεις οβεργκραουντ ειναι πολυ πιο ευκολο να συνειδητοποιησεις γιατι γινεται αυτο ειδικα οταν αλλοι "συναδελφοι" που ξεκινησαν απο ιδια αφετηρια με σενα το πετυχαινουν. Σε αντιθεση σε μερη στιλ ελλαδας που μπορεις να αποτυγχανεις και να μην εισαι ποτε μετριος/κακος. Ειναι το κοινο που φταιει και δεν στηριζει, ειναι η ελλαδιτσα, η μικρη αγορα, η προφορα του τραγουδιστη, και τελικα τι τα θελεις δεν ζουμε και στο λος αντζελες. Ποιος λες οτι ζει περισσοτερο στο ονειρο;
Δε διαφωνώ κάπου. Γι αυτό έγραψα αρχικά κι ακόμη δεν καταλαβαίνω τις ενστάσεις:
Πού τους συνάντησες; Στην Ν. Υόρκη, στην Καλιφόρνια ή στο Λονδίνο;

Γιατί αλλιώς φαντάζομαι μιλάμε για γραφικές περιπτώσεις :P

όταν συνοψίζεις τη εξέλιξη στα λεφτά και στις γκόμενες, δε νομίζω :)

η ευτυχία είναι ο μηχανισμός επιβράβευσης της εξέλιξης και στις περισσότερες περιπτώσεις την υπηρετεί.
Αρχικα ειπες για ανθρωπινη εξελιξη και πανω σε αυτο απαντησα ημισοβαρα. Μετα ανεφερες την ευτυχια, οποτε ναι, μπηκε στη συζητηση τη στιγμη ακριβως που την ανεφερες.
Τελειως αυθαιρετο οτι ειναι μηχανισμος επιβραβευσης η ευτυχια και ακομα περισσοτερο οτι υπηρετει την ανθρωπινη εξελιξη. Μπορω να σκεφτω πολλες περιπτωσεις που η ανθρωποτητα εξελιχθηκε και το αποτελεσμα ηταν λιγοτερη ευτυχια γενικα, μεχρι απολυτη τραγωδια ειδικα. Ασε που αν ισχυε αυτο που λες θα σημαινε οτι καθε χρονο που περναει, εφοσον συνεχιζει να εξελισεται ο ανθρωπος, θα επρεπε να σπαει το προηγουμενο ρεκορ ευτυχιας. Προφανως δεν συμβαινει.
και πώς εξελιχθήκαμε μέχρι να αποκτήσουμε λεκτική επικοινωνία;
Οπως ακριβως και τα ζωα.
Η μουσική υπάρχει ακόμη και στη φυσική επιλογή, όπως θα σου εξηγούσε ένα random καναρίνι. Και οι άνθρωποι εξελιχθήκαμε χρησιμοποιώντας ήχους για πολλούς και διάφορους λόγους και ρυθμούς για να συντονίζονται οι ομάδες.
Δηλαδη το ραντομ καναρινι κατα την αποψη σου παραγει μουσικη;
Οι ηχοι και οι ρυθμοι που χρησιμοποιουν οι ανθρωποι αποκτουν νοημα μονο οταν αναλυθουν με βαση καποιο κοινο σημειο αναφορας στην ομαδα. Αυτο γινεται μονο με τη γλωσσα.
Eγώ δεν είπα ότι γεννήθηκε εκεί. Είπα:

Και όντως ζούσε στο Hollywood, από την εφηβεία. Τώρα τί σόι περιθωριακός ήταν με όλους αυτούς τους διάσημους με τους οποίους έκανε παρέα και ποιο παιδί στον πλανήτη Γη την δεκαετία του '60 θα είχε τα μέσα και τα έξω που είχε ο Frank, νομίζω είναι απλό να το καταλάβουμε.
Οκ αφου θες να ακριβολογουμε, ο ζαπα σαν εφηβος παιζει να μην ειχε πατησει το ποδι του στο χολιγουντ καν. Με κανεναν διασημο δεν εκανε παρεα σαν εφηβος και κανενα headstart δεν ειχε για την καριερα του. Απο μεσαια οικογενεια μη σχετικη με μουσικη και τεχνες και πατερα χημικο που δουλευε για το στρατο. Ο ζαπα σαν εφηβος επαιζε σε mixed μπαντες και ειχε σκαλωμα με βαρεζε και r'n'b. Υποψιν η καλιφορνια τοτε (ειδικα η νοτια) ηταν βαθυ κοκκινο/συντηρητικοτατη, τοσο που απο εκει προεκυψε και ο νιξον και ο ριγκαν.
Σουπερ περιθωριακος ηταν και ο τι εκανε το εκανε μονος του, δεν του χαριστηκε τιποτα. Αργοτερα, οταν εβγαλε λεφτα απο τη μουσικη του, μετακομισε στο χολιγουντ και εζησε εκει την υπολοιπη ζωη του οντως περιτριγυρισμενος απο διασημους, αλλα οι διασημοι τον εψαχναν, οχι αυτος τους διασημους.
Επισης δεν ηταν μελος καμμιας σκηνης και πριν απο κιθαριστας,συνθετης,τραγουδιστης ή οτιδηποτε ηταν παραγωγος και band leader, δηλαδη αυτος που ασχολειται με τα οικονομικα.
Νομίζω ότι η βιομηχανία είχε κάνει catch up στο πως να αντλεί τη μερίδα του λέοντος των κερδών εδώ και δεκαετίες. Ίσως αντίθετα το να είσαι κομμάτι μιας υποκουλτούρας με κοινό "μπετόν", όπως ο Frank, βοηθούσε να μην εξαρτάσαι από την βιομηχανία και να σου μένει κανα φράγκο.
Οπου υπαρχει ανθρωπινη δραστηριοτητα υπαρχουν αρπακτικα και υπαρχουν και αφελεις. Μαντεψε πως καταληγουν οι συναλλαγες μεταξυ τους...
Απο την αλλη αν ηταν ευκολο να παρεις ενα ετοιμο προιον και να το πεταξεις στην αγορα και να καταληξεις με πολλα λεφτα, θα το εκαναν πολλοι. Για καποιο λογο τοτε αυτο το εκαναν οι εταιρειες και ελαχιστοι καλλιτεχνες διαλεξαν αλλο δρομο. Δεν ειναι και οτι οι εταιρειες προεκυψαν αρπακτικα ξαφνικα. Ολοι λιγο πολυ ηξεραν που εμπλεκαν. Δυστυχως ειναι αλλο πραγμα το να βαλεις 3-5-10-50 ακορντα στη σειρα και αλλο να το μετατρεψεις αυτο σε πωλησεις. Το ενα θελει εμπνευση, ταλεντο κλπ και το αλλο θελει κομπιουτερακι κλπ Ε, αυτοι με τα κομπιουτερακια ειναι καλυτεροι στο να καταληγουν με τη μεριδα του λεοντος.
Ο ζαππα btw δεν ηταν κομματι καμμιας υποκουλτουρας, ηταν πραγματικα ανεξαρτητος, απλα αρκει να δεις τι εχει κυκλοφορησει.
Δε διαφωνώ κάπου. Γι αυτό έγραψα αρχικά κι ακόμη δεν καταλαβαίνω τις ενστάσεις:
Δεν ξερω αν ειναι ενσταση. Απλα εξεφρασα οτι στο λος αντζελες, στο λονδινο, στη νεα υορκη ειναι πολυ λιγοτερο πιθανο να βρεις μπαντα που να μην θελει να κανει επιτυχια απο οτι ειναι στην Αθηνα πχ. Απο αυτο που εγραψες καταλαβα οτι θεωρεις την αποψη των αθηναικων μπαντων γραφικη και απλα ειπα οτι στις αλλες πολεις που αναφερεις μαλλον ειναι ακομα λιγοτεροι αυτοι που δεν ψαχνουν την επιτυχια.

Τελειως αυθαιρετο οτι ειναι μηχανισμος επιβραβευσης η ευτυχια
Τελείως αυθαίρετο...

Από το chatgpt:
Ερωτηση
Τελειως αυθαιρετο οτι ειναι μηχανισμος επιβραβευσης η ευτυχια. Εξέτασέ το από πλευράς εξέλιξης του ανθρώπινου είδους

Απάντηση:
Ωραία, ας το πιάσουμε καθαρά εξελικτικά, χωρίς ψυχολογία lifestyle και χωρίς φιλοσοφικές ωραιοποιήσεις.

Θέση προς εξέταση

«Η ευτυχία ως μηχανισμός επιβράβευσης είναι τελείως αυθαίρετη ιδέα»
Εξελικτικά: δεν είναι αυθαίρετη. Είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

1. Τι “χρειάζεται” η εξέλιξη

Η φυσική επιλογή δεν ενδιαφέρεται για ευτυχία, νόημα ή ποιότητα ζωής. Ενδιαφέρεται μόνο για:
  • επιβίωση
  • αναπαραγωγή
  • συμπεριφορική επανάληψη όσων βοηθούν τα παραπάνω
Για να επαναλαμβάνεται μια συμπεριφορά, πρέπει να υπάρχει εσωτερικό κίνητρο.
Στα πολύπλοκα νευρικά συστήματα, αυτό δεν γίνεται χωρίς κάποιο σύστημα:

• σήμανσης επιτυχίας
  • ενίσχυσης
  • προτεραιοποίησης
👉 Αυτό είναι ο μηχανισμός επιβράβευσης.

2. Γιατί “ευχαρίστηση” και όχι απλώς ένστικτο;

Στα απλά είδη, η συμπεριφορά είναι σχεδόν αυτόματη.
Στον άνθρωπο όμως:

• υπάρχει καθυστέρηση
  • επιλογή
  • εναλλακτικές
  • κοινωνική πολυπλοκότητα
Άρα η εξέλιξη χρειάζεται κάτι πιο ευέλικτο από «κάν’ το γιατί έτσι».

Η ευχαρίστηση / ευτυχία λειτουργεί ως:

εκ των υστέρων αξιολόγηση μιας πράξης
«Αυτό αύξησε τις πιθανότητες να τα πας καλά — κράτα το».
Γι’ αυτό:
  • το φαγητό δίνει ευχαρίστηση
  • το σεξ δίνει ευχαρίστηση
  • η κοινωνική αποδοχή δίνει ευχαρίστηση
  • η επίτευξη στόχου δίνει ευχαρίστηση
Όλα έχουν σαφή εξελικτική χρησιμότητα.

3. Γιατί η ευτυχία είναι ασταθής και “άπιαστη”;

Αν η ευτυχία ήταν μόνιμη:
  • θα έπαυε να κατευθύνει συμπεριφορά
  • θα υπήρχε στασιμότητα
Άρα εξελικτικά:
  • πρέπει να είναι παροδική
  • να μειώνεται με την εξοικείωση (hedonic adaptation)
  • να επανενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει νέα πρόοδος
👉 Αυτό εξηγεί γιατί ο άνθρωπος “δεν χορταίνει ποτέ”.
Όχι επειδή είναι ελαττωματικός — αλλά επειδή έτσι δουλεύει το σύστημα.

4. Αντεπιχείρημα: «Μα υπάρχει ευτυχία χωρίς επιβράβευση»

Ναι — δευτερογενώς.

Δηλαδή:

• νόημα
  • δημιουργία
  • αυτοθυσία
  • αισθητική συγκίνηση
Αυτά δεν είναι πρωτογενείς εξελικτικοί στόχοι.
Είναι παράγωγα ενός εγκεφάλου που:

• γενικεύει μηχανισμούς
  • μεταφέρει την επιβράβευση σε αφηρημένα αντικείμενα
Η εξέλιξη δεν τα σχεδίασε για αυτά — απλώς τα ανέχτηκε.

5. Το πραγματικό πρόβλημα

Η σύγχρονη σύγχυση δεν είναι εξελικτική, αλλά πολιτισμική:

Σήμερα:

• ενεργοποιούμε τον μηχανισμό επιβράβευσης χωρίς κόστος
  • χωρίς προσπάθεια
  • χωρίς εξελικτικό “κέρδος”
Γι’ αυτό:
  • ο εγκέφαλος μπερδεύεται
  • η ευτυχία αποσυνδέεται από τη ζωή
  • ο μηχανισμός κολλάει (εθισμοί, κατάθλιψη, κενότητα)

Συμπέρασμα (σκληρό αλλά καθαρό)

Από πλευράς εξέλιξης:
  • ❌ Δεν είναι αυθαίρετο ότι η ευτυχία λειτουργεί ως μηχανισμός επιβράβευσης
  • ✅ Είναι εξελικτικά αναγκαίο σε είδος με επιλογή και συνείδηση
  • ❗ Δεν είναι σχεδιασμένο για να μας κάνει «καλά» — αλλά λειτουργικούς
Αν θες, επόμενο βήμα:
  • γιατί ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που μπορεί να απορρίψει την ευτυχία,
  • ή γιατί η τραγωδία (Ευριπίδης 😉) είναι τόσο ανθρώπινη,
  • ή γιατί το “να κυνηγάς την ευτυχία” είναι εξελικτικό λάθος.

Ρε φίλε αντιπαρατίθεστε πολύ...λόγια, σα να φοράτε πουλόβερ με πουκάμισο από μέσα και γραβάτα ασούμε, εγώ προχθές που κραζόμουν με τον Μιξολύδιο είχε περισσότερη πλάκα 😅

Ρε φίλε αντιπαρατίθεστε πολύ...λόγια, σα να φοράτε πουλόβερ με πουκάμισο από μέσα και γραβάτα ασούμε, εγώ προχθές που κραζόμουν με τον Μιξολύδιο είχε περισσότερη πλάκα 😅
Μπήκαν και τα ρομπότ σε μιά φάση στην συζήτηση και έλεγαν και την γνώμη τους.
Αυτά είναι πολύ προχωρημένα πράματα και πολύ φοβάμαι οτί ούτε εγώ μπορώ να ακολουθήσω.

Να δείς Nekkon οτι με τις καινούργιες αλλαγές έγιναν updates σε όλα τα μέλη του φόρουμ και εμάς μας ξέχασαν.
Με την περασμένη έκδοση θα τρέχουμε όλο το 26.

Και ο @cos_dr δέν πρέπει να την πήρε καλά την αναβάθμιση γιατί παλιά έγραφε,προγραμματάρα το Studio One,εταιριάρα η Native Instruments και τώρα τους δίνει την κατάρα του σε κάτι συζητήσεις εδώ παραδίπλα.

Και ο @cos_dr δέν πρέπει να την πήρε καλά την αναβάθμιση γιατί παλιά έγραφε,προγραμματάρα το Studio One,εταιριάρα η Native Instruments και τώρα τους δίνει την κατάρα του σε κάτι συζητήσεις εδώ παραδίπλα.
δεν τα καταράστηκα αυτά. Το ίδιο πιστεύω και λέω για το Studio One και τη ΝΙ. Είναι τα λατρεμένα μου και αγαπημένα μου και κύρια εργαλεία μου. Μαζί με το omnisphere και πέντε έξι άλλα. Κάτι άλλο καταράστηκα, αλλά δε θυμάμαι τώρα τι. Μήπως τη Fender;

Να γιατί πληρώνουμε προγράμματα σαν το Cubase.Για να μήν σηκωθούμε ένα πρωί και γράφει επάνω το DAW ¨Ernie Ball studio" και μας δείχνει σε κανένα παράθυρο εκεί που γράφουμε,τα set με χορδές που έχουν στην αγορά.

Τελείως αυθαίρετο...

Από το chatgpt:
Ερωτηση
Τελειως αυθαιρετο οτι ειναι μηχανισμος επιβραβευσης η ευτυχια. Εξέτασέ το από πλευράς εξέλιξης του ανθρώπινου είδους

Απάντηση:
Ωραία, ας το πιάσουμε καθαρά εξελικτικά, χωρίς ψυχολογία lifestyle και χωρίς φιλοσοφικές ωραιοποιήσεις.

Θέση προς εξέταση

Εξελικτικά: δεν είναι αυθαίρετη. Είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

1. Τι “χρειάζεται” η εξέλιξη

Η φυσική επιλογή δεν ενδιαφέρεται για ευτυχία, νόημα ή ποιότητα ζωής. Ενδιαφέρεται μόνο για:
  • επιβίωση
  • αναπαραγωγή
  • συμπεριφορική επανάληψη όσων βοηθούν τα παραπάνω
Για να επαναλαμβάνεται μια συμπεριφορά, πρέπει να υπάρχει εσωτερικό κίνητρο.
Στα πολύπλοκα νευρικά συστήματα, αυτό δεν γίνεται χωρίς κάποιο σύστημα:

• σήμανσης επιτυχίας
  • ενίσχυσης
  • προτεραιοποίησης
👉 Αυτό είναι ο μηχανισμός επιβράβευσης.

2. Γιατί “ευχαρίστηση” και όχι απλώς ένστικτο;

Στα απλά είδη, η συμπεριφορά είναι σχεδόν αυτόματη.
Στον άνθρωπο όμως:

• υπάρχει καθυστέρηση
  • επιλογή
  • εναλλακτικές
  • κοινωνική πολυπλοκότητα
Άρα η εξέλιξη χρειάζεται κάτι πιο ευέλικτο από «κάν’ το γιατί έτσι».

Η ευχαρίστηση / ευτυχία λειτουργεί ως:

Γι’ αυτό:

• το φαγητό δίνει ευχαρίστηση
  • το σεξ δίνει ευχαρίστηση
  • η κοινωνική αποδοχή δίνει ευχαρίστηση
  • η επίτευξη στόχου δίνει ευχαρίστηση
Όλα έχουν σαφή εξελικτική χρησιμότητα.

3. Γιατί η ευτυχία είναι ασταθής και “άπιαστη”;

Αν η ευτυχία ήταν μόνιμη:
  • θα έπαυε να κατευθύνει συμπεριφορά
  • θα υπήρχε στασιμότητα
Άρα εξελικτικά:
  • πρέπει να είναι παροδική
  • να μειώνεται με την εξοικείωση (hedonic adaptation)
  • να επανενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει νέα πρόοδος
👉 Αυτό εξηγεί γιατί ο άνθρωπος “δεν χορταίνει ποτέ”.
Όχι επειδή είναι ελαττωματικός — αλλά επειδή έτσι δουλεύει το σύστημα.

4. Αντεπιχείρημα: «Μα υπάρχει ευτυχία χωρίς επιβράβευση»

Ναι — δευτερογενώς.

Δηλαδή:

• νόημα
  • δημιουργία
  • αυτοθυσία
  • αισθητική συγκίνηση
Αυτά δεν είναι πρωτογενείς εξελικτικοί στόχοι.
Είναι παράγωγα ενός εγκεφάλου που:

• γενικεύει μηχανισμούς
  • μεταφέρει την επιβράβευση σε αφηρημένα αντικείμενα
Η εξέλιξη δεν τα σχεδίασε για αυτά — απλώς τα ανέχτηκε.

5. Το πραγματικό πρόβλημα

Η σύγχρονη σύγχυση δεν είναι εξελικτική, αλλά πολιτισμική:

Σήμερα:

• ενεργοποιούμε τον μηχανισμό επιβράβευσης χωρίς κόστος
  • χωρίς προσπάθεια
  • χωρίς εξελικτικό “κέρδος”
Γι’ αυτό:
  • ο εγκέφαλος μπερδεύεται
  • η ευτυχία αποσυνδέεται από τη ζωή
  • ο μηχανισμός κολλάει (εθισμοί, κατάθλιψη, κενότητα)

Συμπέρασμα (σκληρό αλλά καθαρό)

Από πλευράς εξέλιξης:
  • ❌ Δεν είναι αυθαίρετο ότι η ευτυχία λειτουργεί ως μηχανισμός επιβράβευσης
  • ✅ Είναι εξελικτικά αναγκαίο σε είδος με επιλογή και συνείδηση
  • ❗ Δεν είναι σχεδιασμένο για να μας κάνει «καλά» — αλλά λειτουργικούς
Αν θες, επόμενο βήμα:
  • γιατί ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που μπορεί να απορρίψει την ευτυχία,
  • ή γιατί η τραγωδία (Ευριπίδης 😉) είναι τόσο ανθρώπινη,
  • ή γιατί το “να κυνηγάς την ευτυχία” είναι εξελικτικό λάθος.
Μα μου βαζεις το τσατ τζιτιπι για να αποδειξες τι; Οκ ας μιλησω με το τσατ τσιτιπι:

Αγαπητο τσατ τζιτιπι απο αυτα που λες καταλαβαινω οτι θεωρεις την εξελιξη του ανθρωπινου ειδους (βιολογικα και οχι την ανθρωπινη εξελιξη αοριστα που μπορει να σημαινει πχ εξελιξη του πολιτισμου κλπ) αναγκαια συνθηκη για να υπαρξει ευτυχια αλλα οχι ικανη.Αρα με την εξελιξη δημιουργειται μεν η εννοια της ευτυχιας αλλα δεν δημιουργειται η ιδια η ευτυχια στους ανθρωπους και αρα ενα καναρινι πχ δεν μπορει να νιωσει ευτυχια γιατι το θεωρεις "απλο ειδος".
Παραβλεπω το οτι μπουρδουκλωθηκες μπερδευοντας ευχαριστηση με ευτυχια και ρωταω τί διαχωριζει τον ανθρωπο απο τα απλουστερα ειδη. Νομιζω οτι ειναι η γλωσσα αλλα θελω την επιβεβαιωση σου.

Επισης την αποψη σου αν ειναι αυθαιρετο να ταυτιστει σε μια συζητηση η ανθρωπινη εξελιξη με την ευτυχια.
Σε ευχαριστω τσαττζιπιτι δεν σε χρειαζομαι αλλο.

Επισης @kpeyos ρωτα το τσαττσιτιπι την αποψη του αν ο ζαπα τα βρηκε ολα ετοιμα ή αν ηταν απο τους ευνοημενους του χολιγουντ και ποιας υποκουλτουρας ηταν μελος.

Ρε συ, αντιπαρατιθεμεθα, δεν κραζομαστε λολ 🧐🧐🧐🤵‍♂️

Κάτι άλλο καταράστηκα, αλλά δε θυμάμαι τώρα τι. Μήπως τη Fender;
Αν θυμάμε καλά αυτούς τους απείλησες με εξόντωση,ίσως για την Presonus?

Last edited:
δεν τα καταράστηκα αυτά. Το ίδιο πιστεύω και λέω για το Studio One και τη ΝΙ. Είναι τα λατρεμένα μου και αγαπημένα μου και κύρια εργαλεία μου. Μαζί με το omnisphere και πέντε έξι άλλα. Κάτι άλλο καταράστηκα, αλλά δε θυμάμαι τώρα τι. Μήπως τη Fender;
φεντερ σωσε μας, θα λεμε, κ αν ειπαμε κατι παραπανω δεν το εννοουσαμε. Και θα απαντα η φεντερ: Οχι, να πας στη γιαμαχα τωρα!😱😨😱

@tubarao Αυτό που κάνεις σε όλη αυτή την προσπάθεια debate, είναι να επεκτείνεις τις θέσεις μου μέχρι εκεί που μπορείς να βρεις έδαφος απάντησης.

Έκανες μια "ημισοβαρή" ερώτηση, για το αν υπάρχει κάτι περισσότερο από τα φράγκα και τις γκόμενες στην ανθρώπινη εξέλιξη. Από αυτή την ερώτηση μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι μιλάς για την βιολογική εξέλιξη και τη συσχετίζεις με το είδος της ευτυχίας που παράγεται από τις ντοπαμίνες όταν ικανοποιείς μια άμεση ανάγκη σου.

Όταν όμως προσπαθώ να το απαντήσω όλο αυτό, στην αρχή προσπαθείς να αποκόψεις την ευτυχία από την εξέλιξη και τέλος επεκτείνεις το νόημα της λέξης "εξέλιξη" στον πολιτισμό κλπ για να το αποδομήσεις. Ακόμη και το ότι το καναρίνι ανήκει στα απλά είδη και δε νοιώθει ευτυχία όταν ζευγαρώνει ή όταν προσελκύει ταίρι, είναι μια προσπάθεια επέκτασης της θέσης του chatgpt, αποτυχημένη, όπως μπορεί να σε διαβεβαιώσει όποιος έχει δει καναρίνια.

Είπα ότι ο Ζappa ήταν στο κέντρο της φάσης μέσα στο Hollywood και είχε τα μέσα. Μεγάλωσε μέσα στην Καλιφόρνια του '60 που ήταν το melting pot της τέχνης και του πειραματισμού για πολλούς. Έκανε μια βόλτα στα μπαράκια του LA και στρατολόγησε μουσικάρες. Toν είδε ο manager του Bob Dylan και τον υπέγραψε στη Verve, μια εταιρεία που είχε χώρο για μουσικούς σαν τον Zappa. Πόσοι συνθέτες στον πλανήτη έχουν τέτοιες ευκαιρίες;

Το πήρες και το επέκτεινες στο ότι ο Zappa γεννήθηκε στο Hollywood, βοηθήθηκε από τους σχετικούς με τις τέχνες γονείς του, έφαγε σπρώξιμο από το σύστημα και τον έφτιαξαν οι γνωριμίες. Μετά απάντάς σε αυτό, αλλά εγώ δεν έχω πεί τίποτα από αυτά. Εκτός βέβαια αν μπέρδεψες τα μέσα με το "μέσον" που χρειάζεται για να κάνεις δουλίτσες στην Ελλάδα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back