Revisiting Yamaha Montage (& MODX/MODX+)

Waterfall-K

🎹🎹🎹🎹🎹
Πόντοι
513
Ιδιότητα
  1. Πλήκτρα
image.png

Πάμε να θυμηθούμε λίγο το "Μother of all synths" (κατά MusicTech) Yamaha Montage και τις δύο φτηνότερες παραλλαγές του, MODX & MODX+.

Παρακάτω δύο links στα reviews των Montage και MODX στο SOS, το πρώτο απ'τον Απρίλιο του 2017 και το δεύτερο απ'τον Ιανουάριο του 2019. Θα μπορούσα να βάλω μόνο το ένα από τα δύο reviews, μια και οι διαφορές μεταξύ του Montage και των MODX/MODX+ αφορούν κατά 99% το hardware μέρος, ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για το ίδιο synth.

Η Yamaha ακολουθεί αυτή την τακτική από τότε που κυκλοφόρησε η Motif σειρά, κυκλοφορεί δηλαδή το flagship μοντέλo, το Motif XS πχ, και μετά από λίγο κυκλοφορεί μια πιο φτηνή έκδοση του σε rack (Motif-Rack XS) ή σε keyboard (ΜΟΧ). Tα καλά νέα για τους πελάτες της Yamaha είναι ότι με πολύ λιγότερα χρήματα αγοράζουν το ίδιο synth, κάνοντας όμως κάποιες hardware "υποχωρήσεις" οι οποίες για άλλους είναι αμελητέες και για άλλους σημαντικές. Η ουσία είναι ότι τελικά στο τέλος όλοι αποκτούν την ίδια synth τεχνολογία και δυνατότητες, όποια version και να αγοράσουν.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει με τις περισσότερες εταιρείες του χώρου. Για παράδειγμα, το Roland Fantom 6, το flagship της Roland αυτή τη στιγμή, δεν μοιράζεται την ίδια sound engine(s) με το φτηνότερο Fantom-06, οι διαφορές τους είναι και software και hardware. Όσοι αγοράζουν το φτηνότερο μοντέλο πιστεύοντας ότι αποκτούν ένα light Fantom 6, κακώς το πιστεύουν.

Το MODX αποσύρθηκε από την αγορά λίγο πριν το τέλος του 2022 και αντικαταστάθηκε από το MODX+. Οι διαφορές του MODX και του plus μοντέλου είναι για γέλια, και δεν δικαιολογούν καθόλου την μεγάλη αύξηση της τιμής στο plus μοντέλο. Οι διαφορές τους πάντως για όσους αναρωτιούνται είναι οι ακόλουθες:

MODX vs MODX+:
• 64-voice polyphony for the FM engine vs 128-voice
• 1GB user memory vs 1,75GB
• plastic pitch & mod. wheels vs rubber wheels
• grey end caps vs black end caps

Η Yamaha δεν φημίζεται για "αρπαχτές", αλλά στην περίπτωση του MODX+ το τερμάτισε. Όπως και να'χει το "νέο" MODX+ θερίζει, οπότε είναι μια highly recommended αγορά για όλους, πλην τους κατόχους του πρώτου MODX, οι οποίοι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηθούν να πουλήσουν το synth τους και να σκάσουν τα (πολλά) έξτρα λεφτά για το plus μοντέλο. Σημειώστε ότι τα παρακάτω reviews αναφέρονται στις δυνατότητες των τότε firmware που είχαν τα synths, έκτοτε έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις και προσθήκες νέων δυνατοτήτων, γι αυτό και δεν θα δείτε κάποια αναφορά σε features που προστέθηκαν στις νεότερες firmware versions, το Smart Morph πχ.
Φτιάξτε καφεδάκι ή βάλτε ποτάκι και αρχίστε απ'το review του Montage.☕

Montage:

https://shorturl.at/dsvMZ

MODX:

https://shorturl.at/izCQ6

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κλέφτες, ? δεν μπορούμε να τα πάρουμε που πεινάμε και τα βγάζουν  ακριβοτερα χωρίς να προσφέρουν τιποτα καινουργιο. Χαχαχαχαχα ? Να μην πάρουμε και εμείς οι φτωχοι τίποτα καινουργιο να χαρούμε. 

Δεν πειράζει. Θα τα χαιρόμαστε απο τα βιντεακια, αν και οι περισσότεροι βαζουν βιντεο που τα σκαλίζουν παίζοντας με τα preset και μιλάνε. Δεν γράφουν εκεί κάτι καλό, καμία σύνθεση, κάνα ψαγμένο προγραμματισμό. Ολο τα ίδια και τα ίδια. ?

Δεν γράφουν εκεί κάτι καλό, καμία σύνθεση, κάνα ψαγμένο προγραμματισμό. Ολο τα ίδια και τα ίδια. ?
Ορίστε ωρέ Cos, πάρε μια ολοκληρωμένη δουλειά παρακάτω με μόνο το MODX7(μου). MODX -> κονσόλα -> ηχογράφηση μέσω USB στο PC -> Τέλος. Οτιδήποτε ακούς είναι από το MODX, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εφέ. 

• Like
Reactions: MGs and cos_dr
17 λεπτά πριν, Waterfall-K, mk2 είπε

Ορίστε ωρέ Cos, πάρε μια ολοκληρωμένη δουλειά παρακάτω με μόνο το MODX7(μου). MODX -> κονσόλα -> ηχογράφηση μέσω USB στο PC -> Τέλος. Οτιδήποτε ακούς είναι από το MODX, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των εφέ. 

ωραίο είναι, εσύ το έφτιαξες?

Έχεις βελτιωθεί ?

Ναι τέτοια πρέπει να βγαίνουν και πιο πολύ, πιο deep. ?

Τι το παίρνουν το όργανο, αυτά είναι το αλατοπίπερό τους πέραν της ηχητικής παλέτας τους.

Έχεις βελτιωθεί ?
Σχετικά με Τι ωρέ Cos?? Λες και έχεις ακούσει και άλλα από μένα...?

Τέλος πάντων, το θέμα είναι τα Montage/MODX και οι δυνατότητες τους, όχι τι γράφω εγώ. Και τα synths αυτά απλά σκοτώνουν.?

Σχετικά με Τι ωρέ Cos?? Λες και έχεις ακούσει και άλλα από μένα...?

Τέλος πάντων, το θέμα είναι τα Montage/MODX και οι δυνατότητες τους, όχι τι γράφω εγώ. Και τα synths αυτά απλά σκοτώνουν.?
είχα ακούσει. Ξέρω εγώ. Καταλαβαίνω. χαχαχαχαχχαχαχχα?

όλα τα workstation σκοτώνουν εδώ και 20 χρόνια.

απλά εξέφρασα μια παρατήρηση-παράπονο πως αυτό δεν αποτυπώνεται όσο κατά τη γνώμη μου πάντα θα έπρεπε στο διαδίκτυο. Ακόμα και στα πιο επαγγελματικά βίντεο. Παλιότερα κυκλοφορούσαν πολύ καλύτερα ντεμο που αναδείκνυαν το όργανο ακόμα περισσότερο και το έκαναν περισσότερο ελκυστικό. Πλέον τουλάχιστο όσο το παρακολουθώ δεν το βλέπω αυτό και προσωπικά και με στεναχωρεί και θα έλεγα, με ενοχλεί και κάπως.

Δεν ήθελα να σε πειράξω για το παίξιμο. Απλά είμαι ο καλύτερος, μην με παρεξηγείς. χαχαχαχαχαχαχχχα?

Παλιότερα κυκλοφορούσαν πολύ καλύτερα ντεμο που αναδείκνυαν το όργανο ακόμα περισσότερο και το έκαναν περισσότερο ελκυστικό.
Demos κυκλοφορούν ακόμα και για όλα, μια βόλτα μόνο στο Thomann και σου έχει κάτω απ'το κάθε synth/workstation πληθώρα από demos, είτε τα official της κάθε εταιρείας είτε από το ίδιο το ΧΨ Thomann. Μην παραπονιέσαι λοιπόν, τα demos εκεί είναι,? Εσύ δεν είσαι εκεί να τα ακούσεις!☝️?

Demos κυκλοφορούν ακόμα και για όλα, μια βόλτα μόνο στο Thomann και σου έχει κάτω απ'το κάθε synth/workstation πληθώρα από demos, είτε τα official της κάθε εταιρείας είτε από το ίδιο το ΧΨ Thomann. Μην παραπονιέσαι λοιπόν, τα demos εκέι είναι,? Εσύ δεν είσαι εκεί να τα ακούσεις!☝️?
΄Δεν μου αρέσουν όσα έχω ακούσει. Μπορεί να μου έχουν ξεφύγει. Για δώσε αν δεν βαριέσαι π.χ. παράδειγμα thomann για καλό demo π.χ. του MODX. Δεν μπαίνω στο thomann γιατί δεν ψωνίζω? δεν ήξερα πως είχε.

Στα official δεν θυμάμαι να είδα κάτι όπως στα παλαιότερα μοντέλα που να με ενθουσίασε.

Αν είναι έτσι όπως τα λες μιας και τα παρακολουθείς στενότερα, αποσύρω το παράπονο. Σε εμπιστεύομαι.

Για δώσε αν δεν βαριέσαι π.χ. παράδειγμα thomann για καλό demo π.χ. του MODX.
Έχει διάφορα ρε, τσεκαρε στην παρακάτω σελίδα. Εχει μικρά demos από διάφορους ήχους. Μάλλον φτιαγμένα από το Thomman είναι. Το όργανο να σκεφτείς έχει ένα μικρό demo για κάθε performance, πατάς το κουμπί Audition και παίρνεις μια ιδέα του ήχου. Και μιλάμε για κοντά 2,500 performances.? Ούτε εγώ δεν τα έχω ακούσει όλα. Τι demos να σου φτιάξουν με τέτοια μηχανήματα ρε συ? Είναι αδύνατον να καλύψουν τα πάντα, δεν είναι...M??g που με 30" demo με το cutoff του φίλτρου καλύπτουν το 85% των δυνατοτήτων του.? 
https://www.thomann.de/gr/yamaha_modx7_550550.htm

• Haha
Reactions: manosx
Έχει διάφορα ρε, τσεκαρε στην παρακάτω σελίδα. Εχει μικρά demos από διάφορους ήχους. Μάλλον φτιαγμένα από το Thomman είναι. Το όργανο να σκεφτείς έχει ένα μικρό demo για κάθε performance, πατάς το κουμπί Audition και παίρνεις μια ιδέα του ήχου. Και μιλάμε για κοντά 2,500 performances.? Ούτε εγώ δεν τα έχω ακούσει όλα. Τι demos να σου φτιάξουν με τέτοια μηχανήματα ρε συ? Είναι αδύνατον να καλύψουν τα πάντα, δεν είναι...M??g που με 30" demo με το cutoff του φίλτρου καλύπτουν το 85% των δυνατοτήτων του.? 
https://www.thomann.de/gr/yamaha_modx7_550550.htm
αυτό λέω.

Δεν μου αρκεί το audition που συνήθως ακούω σαν demo απο από έναν ήχο ή ενα combi.

παλιά είχαν πολύ πιο σύνθετα demo.

Δεν λέω σε καμιά περίπτωση πως δεν είναι χρήσιμα ή πως δεν είναι ενδεικτικά.

Αλλά δεν τονίζουν τις workstation δυνατότητες.

Εννοώ π.χ. σαν τα παλιά demos

Δεν φτιάχνουν τέτοια. Τους διώξανε φαίνεται τους συνθέτες και τα project αυτά, κάνουν περικοπές.

χ αχαχαχαχαχαχχαχαχ?

Το Youtube γεμάτο είναι ρε Cos από demos, παιξίματα, reviews και tutorials. Ειδικα΄για τα Montage/MODX όρεξη να'χεις και χρόνο να ακους/βλέπεις, ψάξε λίγο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα synths, χαμός γίνεται. Τα official demos ίσως έχουν λιγοστέψει γιατί δεν έχει και κάποιο νόημα πλέον, όταν μετά από ένα μήνα από την κυκλοφορία οποιουδήποτε synth ανεβαίνουν reviews και demos από πάμπολλους χρήστες, και όχι μόνο. Τα soundsets που βγαίνουν από τρίτους πέραν των official είναι άπειρα, και μέσω αυτών πολλοί αποφασίζουν για την αγορά του XΨ synth.

Εγώ για παράδειγμα έτσι αγόρασα το Korg Wavestate, άκουσα/είδα ένα 20λεπτο review των ήχων του στο youtube, έπαθα πλάκα και την άλλη μέρα το παρήγγειλα.? Έτσι κάνουν οι περισσότεροι, ποιος πάει σε μαγαζιά πλέον να δει και να παίξει ένα όργανο από κοντά? Εκτός κι αν έχεις το Thomann δίπλα σπίτι σου που έχει τα πάντα σε στοκ οπότε περνάς μια βόλτα και τσεκάρεις.
Τα'χεις παρατήσει Κωστήηηηη, δεν σου φταίει η υποτιθέμενη έλλειψη από demos.?

Τα'χεις παρατήσει Κωστήηηηη, δεν σου φταίει η υποτιθέμενη έλλειψη από demos.?
για τα demos στο youtube και όσα είναι στα site των εταιρειών θα επιμείνω και μια μικρή βόλτα με έπεισε, μέχρι εκεί αναφέρομαι.

Είναι ξεκάθαρο πως τα έχω παρατήσει και το δηλώνω, ούτε παίζω, ούτε παρακολουθώ την αγορά πολύ αλλά το θυμάμαι το φαινόμενο αυτό και το είχα κατακρίνει και σε παλαιότερο ποστ που έλειπες.

Στο σημείο όμως αυτό ήθελα να αναφέρω κάτι ήθελα.

Δεν είχα καταλάβει από το πρώτο nickname ποιος είσαι φίλε και αδελφέ καταρράχτη, το κατάλαβα μετά από ένα πόστ του Terry και φυσικά όταν το άλλαξες.

Νιώθω την ανάγκη, οφείλω θα έλεγα να σου πως πως είναι ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑ που επέστρεψες στο forum.

Το γιατί, πως, πότε έφυγες ούτε το θυμάμαι, ούτε έχει σημασία.

Σημασία έχει πως κατά τη γνώμη μου και νομίζω πως είναι γενικά αποδεκτό, ήσουν ένα από τα πολυτιμότερα μέλη του forum και η απουσία σου ήταν αισθητή και σαν φίλος αλλά και δυστυχώς πολύ καθοριστική για τον σχεδόν θάνατο της αγαπημένης μου λόγω "ειδικότητας" κατηγορίας των πλήκτρων-πιάνων-synths αλλά και των computers

Είναι λοιπόν πολύ ευχάριστο, θεάρεστο θα έλεγα που επέστρεψες, ελπίζω με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση στην κατηγορία, κάτι που πιστεύω και θέλω να ελπίζω πως θα επηρεάσει και άλλους φίλους που έφυγαν ή δεν είναι ενεργοί να συμμετάσχουν περισσότερο, είναι σίγουρο πως η παρουσία σου αποτελεί ήδη ένα νέο κίνητρο και για εμένα να ενεργοποιηθώ περισσότερο, γιατί πάνω από όλα, η παρέα είναι που παρακινεί για ενασχόληση, τουλάχιστο σε εμένα δουλεύει. Αν και δεν έχω χρόνο αυτό τον καιρό πολύ για τη μουσική, ούτε παίζω, ούτε φτιάχνω μουσική, δεν έχω και τη διάθεση γιατί κουράζομαι και περισσότερο μιας και η σύνθεση που με απασχολούσε και με απασχολεί περισσότερο θέλει και περισσότερο χρόνο και υπομονή που δεν διαθέτω μπλα μπλα όμως ΜΠΡΑΒΟ που ΞΑΝΑΡΘΕΣ

ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ και είναι ευκαιρία να κάνουμε τις κατηγορίες του φόρουμ που μας ενδιαφέρουν μεγάλες πάλι, όπως παλιά που ήταν και οι μεγαλύτερες και έτσι να τους φάμε τους κιθαρίστες, να τους υπενθυμίσουμε πως είμαστε ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ, θα ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΟΥΜΕ τη ΔΟΞΑ και το ΕΝΙΑΦΕΡΟΝ του ΚΟΙΝΟΥ και μπλα μπλα χαχαχαχαχαχαχαχαχχααχχχαα

Αυτά είχα να πω με αγάπη και εκτίμηση.,

συνεχίζουμε.

χααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχ?

• Like
Reactions: Waterfall-K
είναι ευκαιρία να κάνουμε τις κατηγορίες του φόρουμ που μας ενδιαφέρουν μεγάλες πάλι, όπως παλιά που ήταν και οι μεγαλύτερες και έτσι να τους φάμε τους κιθαρίστες...
Δύσκολο απ'οτι βλέπω. Η κιθαριστική λαίλαπα τα έχει σαρώσει όλα.? Είμαστε πλέον μια ανθυπομειονότητα, ζούμε ανάμεσα τους.? Όσο για την ενασχόληση σου(μου) με τα synths, είχα κάνει κι εγώ το break μου και είχα αφιερωθεί στην άλλη μεγάλη μου αγάπη, το Hammond. Τα synths έτσι κι αλλιώς τα'χουμε φάει στη μάπα δεκαετίες τώρα, προσωπικά απ'τα μέσα των '80s, οπότε δεν έχω παράπονο ή ιδιαίτερα απωθημένα. Το Hammond όμως ήταν απωθημένο, οπότε ασχολήθηκα αρκετά τα τελευταία χρόνια, βοήθησε σ'αυτό και η μπάντα με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, οπότε...
Αφού το χόρτασα λοιπόν κι αυτό, και χωρίς να το ξεχνάω/παρατάω, πάμε πίσω στα basics με τα synths. Νέο setup και όρεξη, και ότι προκύψει. Θα χαρώ να δω νέο αίμα στο φόρουμ και να βοηθήσω όσο και όπου μπορώ.??

• Like
Reactions: cos_dr
Δύσκολο απ'οτι βλέπω. Η κιθαριστική λαίλαπα τα έχει σαρώσει όλα.? Είμαστε πλέον μια ανθυπομειονότητα, ζούμε ανάμεσα τους.? Όσο για την ενασχόληση σου(μου) με τα synths, είχα κάνει κι εγώ το break μου και είχα αφιερωθεί στην άλλη μεγάλη μου αγάπη, το Hammond. Τα synths έτσι κι αλλιώς τα'χουμε φάει στη μάπα δεκαετίες τώρα, προσωπικά απ'τα μέσα των '80s, οπότε δεν έχω παράπονο ή ιδιαίτερα απωθημένα. Το Hammond όμως ήταν απωθημένο, οπότε ασχολήθηκα αρκετά τα τελευταία χρόνια, βοήθησε σ'αυτό και η μπάντα με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, οπότε...
Αφού το χόρτασα λοιπόν κι αυτό, και χωρίς να το ξεχνάω/παρατάω, πάμε πίσω στα basics με τα synths. Νέο setup και όρεξη, και ότι προκύψει. Θα χαρώ να δω νέο αίμα στο φόρουμ και να βοηθήσω όσο και όπου μπορώ.??
Θα τους συντρίψουμε. ?

cos_dr είπε:
Θα τους συντρίψουμε. ?
Μπορούμε εξάλλου να τους φλομώσουμε στην ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ αν δεν τα καταφέρουμε

χαχαχαχαχχαχαχαχαχ?

Τα καλυτερα ΙΜΗΟ demo απο εταιρια παντως τα εχω δει απο αυτο το soft synth, ακου ηχο που βγαζει το μπ**ρδελο

• Like
Reactions: cos_dr
10 λεπτά πριν, manosx είπε

Τα καλυτερα ΙΜΗΟ demo απο εταιρια παντως τα εχω δει απο αυτο το soft synth, ακου ηχο που βγαζει το μπ**ρδελο

• Ευχαριστώ
  • Haha
Reactions: cos_dr and manosx
 Ετσι ειναι, αλλωστε το virus ειναι το προτυπο για αυτες τις φασεις, απλα το εχουν πια αγγιξει τα software.

• Like
Reactions: Waterfall-K
1 ώρα πριν, manosx είπε

ακριβώς αυτό αλλά δεν φαίνεται θα επιμείνω αντίστοιχα στα demo ούτε στους χρήστες παρά σε ελάχιστούς, ούτε καν στους πιο γνωστους youtuber που κάνουν reviews , απλά με τα ενδεικτικά combi και τα sound παιζουν εκεί μια μαλακίτσα και αδικούν το όργανο στα μάτια και τα αυτιά θα έλεγα τουλάχιστο των νεότερων που δεν έχουν την εμπειρία μας και βλέπουν με πιο αθώα μάτια.

Αν βλέπουν αυτή τη διαφορά στα factory demos και στα βίντεο των youtubers και στα reviews, τα όργανα αδικούνται πάρα πολύ.

Το modx είναι εξαιρετικό όπως και το plus. Εξαιρετικότατα όργανα θα έλεγα.

Θα ήθελα να είχα ένα από αυτά, δεν βιάζομαι όπως έχω πει, θα το πάρω μεταχειρισμένο με το ΕΦΑΠΑΞ να πάω να αράξω στο χωριο στα γεράματα να βλέπω τη θάλασσα και να συνθέτω. Εκεί θα βγάλω μεγάλες συνθέσεις, θα σταματήσω τον χρόνο, εύχομαι να έχει γίνει και η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη που μας υποσχέθηκαν και να απολαμβάνω παχυλή σύνταξη για να απολαμβάνω το στουντιάκι μου και το τσαγάκι μου και το μπανάκι μου αφού όλα, αν δεν έχω ψοφήσει ως τότε από άλλο λόγο θα είναι κοντά μου.

χααχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχχαχα?

Κατι ξερουν ομως που ασχολουνται με τα preset.

Καπου ειχα διαβασει που μιλαγε ενας υπευθυνος εταιριας, και ελεγε οτι πανω απο το 90% των οργανων που ερχονται για service ειχαν τις μπανκες τους ανεγγιχτες.

Κακα τα ψεματα, η αναγκη κάνει το παλικαρι. Οταν τα οργανα δεν ειχαν preset, επαιζε ο αλλος γεννητριες ? Μετα που ειχε ξερω γω 100, καπου βολευοσουν αλλα επρεπε να κάνεις και καποια. Σημερα που εχουν χιλιαδες, η τεμπελια παει συννεφο. ?

Δεν ειναι τυχαιο οτι το default preset καθε οργανου ειναι κατα κανονα εντυπωσιακοτατο. Αφου ολοι αυτα κοιτανε.

Trending...

Νέα θέματα