Πρόβλημα με finish κιθάρας(les paul)

johnysM

Ενεργό μέλος
Πόντοι
118
Καλησπέρα μόλις σήμερα παρατήρησα αυτό εδώ, δεν θυμάμαι να ήταν έτσι όταν την πήρα(ίσως και να ήταν αλλά δεν νομίζω να μου ξέφυγε κάτι τέτοιο όταν την πρωτοπήρα)
Ξέρουμε τι ακριβώς είναι η αν σώνεται κάπως αυτό? Προσπάθησα με ένα πανάκι να το σκουπίσω και με λίγο νερό αλλά δεν έφυγε, το σημάδι αυτό φαίνεται μόνο όταν η κιθάρα πάρει συγκεκριμένη κλήση δεν φαίνεται τόσο έντονα, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν κάτω από φως.
(υπάρχει περίπτωση να αφήσει αυτό το σημάδι η κιθάρα αν προσπαθείς να την καθαρίζεις πολύ επίμονα,ρωτάω γιατί ίσως να το επιχείρησα μια-δύο φορές αλλά δεν θυμάμαι)

Attachments

• λπ1.webp
    λπ1.webp
    68.5 KB · Εμφανίσεις: 0
  • λπ2.webp
    λπ2.webp
    71.5 KB · Εμφανίσεις: 0
  • λπ3.webp
    λπ3.webp
    56.8 KB · Εμφανίσεις: 0
  • λπ4.webp
    λπ4.webp
    49.4 KB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251213_163239.webp
    20251213_163239.webp
    43.9 KB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251213_163245.webp
    20251213_163245.webp
    33.6 KB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251213_163254.webp
    20251213_163254.webp
    38.4 KB · Εμφανίσεις: 0
Last edited:
Η κιθάρα σου έχει nitro φινίρισμα, και να ξέρεις οτι με τον καιρο θαμπάδες, γρατσουνιές, κρακελαρίσματα και λοιπά παράσημα του χρόνου θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή, πολύ πιο έντονα απ'ότι σε όργανα με πολυεστερικά φινιρίσματα.

Αυτό που βλέπω στις φωτό δε μπορώ να σου πω με σιγουριά τι είναι και αν φεύγει, αλλά μου φαίνεται σαν θαμπάδα απο ιδρώτα κλπ - μαντεύω σωστά οτι ακουμπάνε τα ακροδάχτυλα του δεξιού σου εκεί όταν παίζεις?

Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε σε ενα πανάκι λίγο καθαριστικό κιθάρας που να είναι κατάλληλο για nitro φινιρίσματα. Τα περισσότερα είναι, μπορείς και να μείνεις on brand με αυτό
1765637365664.png

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις απαλό τρίψιμο με λίγο σάλιο (όχι νερό, σάλιο).

Εαν εννοεις αυτο το θάμπωμα, νομίζω υπάρχει ορολογια για αυτό και λέγεται ''finish clouding'' αν θυμάμαι καλά, και πρόκειται πάνω-κάτω για υγρασία η οποία παγιδεύεται μέσα στο φινίρισμα, και είναι πολύ φυσιολογικό για Gibson κιθάρες.

Είχα και εγώ στην δικιά μου Les Paul σε ενα σημείο και μετά από λίγο καιρό εξαφανίστηκε.

Δοκίμασε να τριψεις (ήρεμα και ελαφρά) την περιοχή αυτή με ζιπέλαιο, νομίζω αυτό είχα κάνει και εγώ.

Ευχαριστώ για την απάντηση και την βοήθεια, δοκίμασα με νερό και με τέτοιο πανάκι όπως δείχνεις στην φώτο αλλά δεν έφυγε.
Ωστόσο δεν έχω τέτοιο ειδικό υγρό για το σώμα της κιθάρας, μόλις παρήγγειλα το DUNLOP 654, θα το δοκιμάσω και θα δω, διαφορετικά τι να κάνω θα μάθω να ζω με αυτά, απλά μου έκανε εντύπωση γιατί την κιθάρα την προσέχω σαν τα μάτια μου ,με το που τελειώσω όταν παίζω, πάει απευθείας στην θήκης της.

Εαν εννοεις αυτο το θάμπωμα, νομίζω υπάρχει ορολογια για αυτό και λέγεται ''finish clouding'' αν θυμάμαι καλά, και πρόκειται πάνω-κάτω για υγρασία η οποία παγιδεύεται μέσα στο φινίρισμα, και είναι πολύ φυσιολογικό για Gibson κιθάρες.

Είχα και εγώ στην δικιά μου Les Paul σε ενα σημείο και μετά από λίγο καιρό εξαφανίστηκε.

Δοκίμασε να τριψεις (ήρεμα και ελαφρά) την περιοχή αυτή με ζιπέλαιο, νομίζω αυτό είχα κάνει και εγώ.
Ευχαριστώ με καθησύχασες λίγο, αυτό με το ζιπέλαιο το διάβασα στο ιντερνετ.
Θα πάρω και ένα ζιπέλαιο αν είναι κλαιν μαιν πόσο θα χει 4-5 ευρώ.

Να μην ανησυχείς καθόλου.

Το πανάκι με το νερό δεν θα κάνει τίποτα, μιλάμε για υγρασία που έχει παγιδευτεί (προσωρινά) στο φινίρισμα.

Αντί να περιμένεις πότε θα σου 'ρθει αυτό το υγρό Dunlop, πετάξου μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς σου και πάρε λίγο ζιπέλαιο και δοκίμασέ το τώρα, ισως εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

Αυτό που βλέπω στις φωτό δε μπορώ να σου πω με σιγουριά τι είναι και αν φεύγει,αλλά μου φαίνεται σαν θαμπάδα απο ιδρώτα κλπ - μαντεύω σωστά οτι ακουμπάνε τα ακροδάχτυλα του δεξιού σου εκεί όταν παίζεις?

Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε σε ενα πανάκι λίγο καθαριστικό κιθάρας που να είναι κατάλληλο για nitro φινιρίσματα. Τα περισσότερα είναι, μπορείς και να μείνεις on brand με αυτό
1765637365664.png

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις απαλό τρίψιμο με λίγο σάλιο (όχι νερό, σάλιο).

Αυτό που έπαθε η κιθάρα δεν έχει να κάνει με το ότι ακουμπούσε εκεί το ιδρωμένο χέρι του, αυτό το θάμπωμα που προκαλεί ο ιδρώτας είναι πιο ''μόνιμο'' πάνω στο φινίρισμα, και συναντάται πολύ στις κιθάρες στο σημείο που το δεξί χέρι (στους δεξιόχειρες) ακουμπάει το σώμα (λίγο πάνω από την γέφυρα).

Γι αυτό και εγώ προσωπικά φοράω πάντα περικάρπιο (το οποίο το σηκώνω λίγο πιο ψηλά για να ακουμπάει το σώμα της κιθάρας, όπως πχ στην φωτό), γιατί το καλοκαίρι γίνομαι μούσκεμα στον ιδρώτα και δεν θέλω απαραίτητα η κιθάρα μου να θαμπώσει σε εκείνο το σημείο (εννοείται ότι σκουπίζω το μπράτσο, το πίσω σώμα και τις χορδές μετα το λάιβ πριν την βάλω πίσω στην θήκη)

περικαρπιο.jpg

επίσης δεν το κάνω μόνο στις νίτρο κιθάρες μου, αλλά και σε αυτές με φινίρσμα πολυουρεθάνης, θέλω οι κιθάρες μου να ρελικάρουν ομοιόμορφα και όχι μόνο σε εκείνο το σημείο 😁

Επίσης το υγρό Gibson που φαίνεται στην φωτό είναι το pump polish, που είναι πιο πολύ για γυάλισμα.

Εμείς εδώ θέλουμε θεωρητικά το restorative finish που πωλείται σε όλα τα κιτ καθαριστικών gibson που υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα (το δεξιά)
restore gibson cream.jpg

Καθόλου τυχαία, το ζηπέλαιο που σου πρότεινα όσο και το restorative cream της Gibson έχουν και τα δυο naphtha.

Last edited:
@johnysM τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της ηλεκτρικής κιθάρας έχει πάθει παράκρουση με το relicing και πληρώνει μια περιουσία για να τραβάνε άλλοι ξυράφια πάνω σε καινούριες κιθάρες και εσύ που κάνεις με τα χρόνια φυσικό relic την δική σου, τρομάζεις…?

Στα σοβαρά τώρα, δεν έχει τίποτα η κιθάρα σου. Έτσι είναι το νίτρο, θαμπώνει, τρίβεται, κιτρινίζει, φαγώνεται. Τα σημάδια παιξίματος σε μια νίτρο κιθάρα, είναι παράσημα και αναμνήσεις. Συνέχισε να ροκάρεις μαζί της.

Επίσης το υγρό Gibson που φαίνεται στην φωτό είναι το pump polish, που είναι πιο πολύ για γυάλισμα.

Εμείς εδώ θέλουμε θεωρητικά το restorative finish που πωλείται σε όλα τα κιτ καθαριστικών gibson που υπάρχουν σε όλα τα καταστήματα (το δεξιά)

Καθόλου τυχαία, το ζηπέλαιο που σου πρότεινα όσο και το restorative cream της Gibson έχουν και τα δυο naphtha.

Και το pump polish και αυτό νάφθα έχει ως βάση - δεν διαφέρουν και τρομερά μεταξύ τους αυτα τα δύο, τουλάχιστον απο προσωπική εμπειρία, και προτιμώ το pump καθως δεν ειναι τόσο "κρεμώδες" οσο το άλλο, μου φαίνεται καλύτερο για γενική χρήση. Αλλά και με το ζιπέλαιο απο το περίπτερο όπως είπες κατα 99% θα γίνει η δουλειά χωρίς θέμα και με μικρό κόστος.

Λίγο προσοχή με το ζιπελαιο, στη δική μου εκανε αντίδραση με το νιτρο. (2016) οπότε έγινε wet sanding και buffing τοπικά.

Έχω το ίδιο «πρόβλημα», στην SG μου, εκεί που ακουμπάει μέρος του πήχη. Έγινε χωρίς πολλές ώρες παιξίματος, αλλά αν θυμάμαι καλά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα προσπαθήσω κι εγώ με τα παραπάνω tips.

Έχω το ίδιο «πρόβλημα», στην SG μου, εκεί που ακουμπάει μέρος του πήχη. Έγινε χωρίς πολλές ώρες παιξίματος, αλλά αν θυμάμαι καλά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα προσπαθήσω κι εγώ με τα παραπάνω tips.
To δικό σου θαμπωμα εχει διαφορετικά αιτια, εισχωρεί ιδρώτας και γινεται αυτο, αυτο που κανω σε αυτη τη περιπτωση ειναι καλό τριψιμο με carnauba, αλλα θα εμφανιστεί παλι παίζοντας.

Φιλε Γιαννη θελω και εγω να κανω τον γιατρο.Αν δεν την πηρες ετσι θα δημιουργηθηκε μετα.Στις κοντινες φαινεται οτι εχει τριφτει με κατι εχει και γραμμες.Το καλο ειναι οτι ειναι επιφανειακο,ειναι μονο στο βερνικι.Αν θες να ασχοληθεις μαζι του μπορεις να παρεις ντουκοχαρτα του νερου τα μαυρα.Τα χρησιμοποιουν οι βαφεις αυτ. Νο1500, 2000, και 3000,και μια κρεμα γυαλισματος αυτοκινητου οχι κατι ακριβο.Τριψε απαλα με κυκλικες κινησεις και με τα 3 βρεγμενα με νερο ομως οχι ξερα για να μην αφηνουν γραμμες.Το 3000 ειναι για γυαλισμα πιο πολυ,μην το φοβηθεις η κιθαρες εχουν μπολικο βερνικι.Και στο τελος καλο γυαλισμα με την κρεμα με πανι.Αυτο προτεινω καλη επιτυχια,αν θες ρωτας και καποιο λουστραδορο.

Φιλε Γιαννη θελω και εγω να κανω τον γιατρο.Αν δεν την πηρες ετσι θα δημιουργηθηκε μετα.Στις κοντινες φαινεται οτι εχει τριφτει με κατι εχει και γραμμες.Το καλο ειναι οτι ειναι επιφανειακο,ειναι μονο στο βερνικι.Αν θες να ασχοληθεις μαζι του μπορεις να παρεις ντουκοχαρτα του νερου τα μαυρα.Τα χρησιμοποιουν οι βαφεις αυτ. Νο1500, 2000, και 3000,και μια κρεμα γυαλισματος αυτοκινητου οχι κατι ακριβο.Τριψε απαλα με κυκλικες κινησεις και με τα 3 βρεγμενα με νερο ομως οχι ξερα για να μην αφηνουν γραμμες.Το 3000 ειναι για γυαλισμα πιο πολυ,μην το φοβηθεις η κιθαρες εχουν μπολικο βερνικι.Και στο τελος καλο γυαλισμα με την κρεμα με πανι.Αυτο προτεινω καλη επιτυχια,αν θες ρωτας και καποιο λουστραδορο.
Ευχαριστώ φίλε,χρήσιμες πληροφορίες αλλά όχι δεν θα το επιχειρήσω γιατί δεν έχω ιδέα και μάλλον περισσότερη ζημιά θα κάνω.

Πηρα αυτο το kit που μου προτεινε ο goumis, εκανε δουλιτσα αλλα και παλι φαινονται ελαχιστα κατι μικρες γρατζουνιες,θελει βεβαια να το παρατηρησεις πολυ εντονα και επιμονα για να τις δει καποιος.

Attachments

• 20251217_165828.jpg
    20251217_165828.jpg
    1.5 MB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251217_165806.jpg
    20251217_165806.jpg
    1.4 MB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251217_165754.jpg
    20251217_165754.jpg
    1.6 MB · Εμφανίσεις: 0
  • 20251217_165730.jpg
    20251217_165730.jpg
    1.3 MB · Εμφανίσεις: 0
Φαίνεται πως έχει μείνει λιγο ακόμα finish clouding, το οποίο με την χρήση των προϊόντων - καλύτερο έλεγχο της υγρασίας τους δωματίου και με τον καιρό θα φύγει τελείως.

Φαίνονται κάποιες μικρές επιφανειακες "γρατσουνιές" οι οποίες είναι αναπόφευκτες λόγω νίτρο φινιρίσματος και θα υπάρχουν σε ολόκληρη την κιθάρα σε λίγο καιρό.

Αλλα δεν είναι ό,τι φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία επιφανειακες γρατζουνιες swirl τύπου. Οι πιο ξεμπαρκες είναι. Αυτές που φαίνονται πιο "συγκεντρωμένες" σε ένα σημείο ειναι το finish clouding που τις κάνει highlight και αυτές θα φύγουν ότι φύγει το finish clouding, ή καλύτερα δεν είναι ορατές ούτε με φως.

Υ.Γ. η κιθάρα σου είναι πανέμορφη

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back